Skocz do zawartości
IGNORED

Tunery SONY serii ES

jodel

Rekomendowane odpowiedzi

Potwierdzam wpis bodzio17.Za podobną cene kupiłem 707ES i to co mogę powiedzieć najlepszego o tym tunerze to niesamowita czułosć stopnia wejściowego.Mieszkam na wsi i były problemy z odbiorem stacji

Nawet na ST 590 ES były kłopoty a był podłączony do zewnętrznej anteny typu dipol.Proszę sobie wyobrazić że ST S 707 ES podłączony do niewielkiej aktywnej anteny pokojowej Telmor 6442A wyłapuje wiekszość stacji w systemie Stereo/Narrow.jak dla mnie to jest niesamowita czułość.Podłączony jest

kabelkiem "nieaudiofilskim".Dynamika niemal jak z CD.(jak grają z CD).Za niewielką dopłatą miałem wybór z Pioneerem F93 ale do Sony mam pilot a lubie "skakać" po stacjach więc wybrałem Sony.Dźwięk ma podobne cechy jak inne klocki z serii ES czyli przestrzeń i szybki bas.A wie ktoś może jak włączyc filtr MPX w nim?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

mkmar :

>Mam pytanie do posiadaczy ES-ów. Od jakiegoś czasu posiadam 505ES i zauważyłem że ma on pewien odchył, otóż często miga nieregularnie wskaźnik Stereo i Tuned łącznie z RDS TP. Dzieje się tak na różnych programach, także tam gdzie sygnał jest na max. Nie mam do niego instrukcji a bawienie się ustawieniami nic nie daje więc myślę że wymaga regulacji, ale może ktoś się z takim objawem spotkał.

Tunery wieloletnie czesto sie rozstrajaja, dlatego warto je dostroic. Mam ST-S530ES, ale niestety nie mam do niego schematu, i balem sie ruszac potencjometrami. Spotkalem natomiast gdzies opis ze mozna dokladniej podstroic tuner do odbieranej stacji poprzez dostrojenie filtra. Obok niego sa 2 wystajace koncowki i jest napis null. Wiec podlaczylem sie woltomierzem i skorygowalem do 0 V. Polecam ten prosty sposob polepszenia jakosci odsluchu,

Panowie,a co myslicie o tunerku 570 ES ?

nie znalazlem tu o nim opinii...

czesto pojawiaja sie do kupienia....

da sie tego sluchac ?

pytam,bo chcialbym kupic jakis niedrogi tunerek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Smuga cienia spowija..;-)

AL@

Zadałeś kilka pytań. Odpowiadam. Da się słuchać, szczególnie z dobrą anteną. Natomiast jeżeli chcesz kupić jakiś "niedrogi tunerek" to w ofercie na allego jest wiele tańszych propozycji niż wymieniony model. Seria ES nie należy do niedrogich tunerków. Należy natomiast do tunerów dobrych.

pozdrawiam

dzieki,mam upatrzona taka 570-tke,tylko balem sie kupowac,bo jakos malo tu o niej wpisow,ale troszke upewniles mnie,ze moze warto..dziekuje :-)

acha..a co masz namysli piszac "dobra antena" ?

jakies specjalne ? ile cos takiego kosztuje ?

Pozdrawiam

Al

Smuga cienia spowija..;-)

a moze 770ES kloc solidny

Ukryta Zawartość

post-798-100005581 1207322904_thumb.jpg

post-798-100005582 1207322904_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Al@

z anteną to jest trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Gdybyś zabrał dobry tuner serii ES i jakąś dobrą antenę f. n.p. Dipol, a następnie zamontował ten zestaw powiedzmy na balkonie wieżowca w 5 przypadkowych miejscach, w Polsce to odbiór byłby za każdym razem inny. Wartość sygnału była by różna dla tej sam stacji.

Czyli każdy przypadek jest indywidualny. Zależy gdzie mieszkasz, jaki przekaźnik masz w pobliżu, czy antena "go widzi", jaki jest typ anteny, polaryzacja i wiele innych.

Problemy te były na tym forum dokładnie omawiane.

Jeżeli chcesz cieszyć się dobrym odbiorem to dobra antena jest konieczna. Sam dobry tuner nie rozwiąże problemu.

Na dobrej antenie przyzwoicie zagra nawet popularny tuner. Na samym druciku nie pomoże nawet Sony 707ES.

Wejścia antenowe A i B są identyczne. Ja wykorzystuję jedno podłączone do kablówki, a drugie do mojej anteny na dachu. Z kablówki jest duży szum, ale nadają dużo stacji odbieranych z satelity. Z anteny na dachu mniejszy mniejszy szum ale czasami są duże zakłócenia.

Wejścia są identyczne ale stacje nadają w polaryzacji pionowej lub poziomej. Można dwie proste anteny kierunowe ostawić poziomo, a drugą pionowo. Tuner będzie sam rozróżniał po wybraniu komówrki stacji, jaka jest polaryzacja i odbierał poprawny sygnał. Przy jednym wejściu antena musi być bardziej rozbudowana i obsługiwać obydwie polaryzacje co nie zawsze jest robione do końca poprawnie.

Pewności nie mam. ale trzeba pamiętać, że symetryzator już wprawadza pewne dławienie. Około 3 dB jeżeli dobrze pamiętam. Dlatego sprawę trzeba traktować indywidualnie. Najczę.ciej to sygnał jest za słaby, a nie za mocny. I żadnych wzmacniaczy. antena powinna być pasywna.

Dokładnie było to opisane ze 2-3 lata temu w -ślicznych tunerach- radzę poszukać.

Tunery Sony mają wbudowane tłumiki antenowe. Przy zbyt dużym sygnale pojawia się ostrzeżenie na wyświetlaczu. Tunery wyższej klasy włączają tłumik automatycznie. Gdy odbieram z anteny dachowej lokalne stacje, sygnał jest za duży i automatyka włącza tłumik.

• 1 miesiąc później...
  • 9 miesięcy później...

Witam

Mam pytanko do uzytkownikow soniaczka:) Mam obecnie st-sb920 qs gra naprawde przyzwoicie, juz drugi raz obronil swoja pozycje (kenwood kt-6040 i yamaha tx492rds) Mam mozliwosc kupienia st-sa3es i pytanko do Was : czy roznica bedzie zauwazalna? czy jakosciowo ES jest duzo lepszy od QS ? tak w praktyce bo w katalogu napewno:) I czy warto zamienic tego QS na sa3es? aha i jaka jest realna cena za ten tuner w bdb stanie?

z gory dzieki za info

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

mam tego sa3es i jestem bardzo zadowolony - niestety nie mialem okazji porownac go z innymi:/ jakosc wykonania super - czulosc i dzwiek bardzo dobre. bardzo przydatna funkcja jest pokazywanie sily sygnalu stacji - pozwala dokladnie ustawic antene na wybrana stacje. ogolnie polecam, ceny na Ebayu to 120-150 Euro.

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

stecko@ wspomniany model sa3es z prawdziwym japońskim Sony ma jedną wspólną cechę - napis. podobnie jak telewizory sprzedawane u nas w sklepach nigdy nawet nie przepływały statkiem obok Japonii.

Pradziwa seria ES to seria 7xxES. niestety ma już swoje lata i czasami już powoli parametry siadają. szczególnie czułość.

dlatego każdy przypadek należ rozpatrywać indywidualnie. często nawet 920 czy sa3es może ładnie odbierać jak jest silny sygnał i dobra antena. to zależy gdzie ktoś mieszka.

HM69

zgadzam sie z Toba nt spzretu , wiele teraz firm poszlo po najnizszej linii oporu:)

Slyszales moze serie QS? czy naprawde jest gorsza os ES? Jak myslisz warto by zamienic tego 920qs na sa3es?

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

stecko@ twoje pytanie jest bardzo ogólne. pisałem już poprzednio. rozpatrywanie tych dwóch modeli ma sens powiedzmy na krawędzi pasma gdzieś, gdzie wartość sygnału ulubionej stacji jest śladowa.

w mieście z przekaźnikiem sygnał będzie porównymwalny. miałem kilka tunerów Sony. ostatni to st730es.był w świetnym stanie ale części musiały mu już trochę wysychać bo czułość lekko spadła.

dlatego staraj się kupować tuner młodszy.powtarzam.każdy przypadek trzeba odsłuchać na antenie docelowej!!!!, a nie u sprzedawcy. takie sprawdzenie prawie nic nie daje.

rozumiem, bede musial zaryzykowac i kupic:) porownac i jednego oddac:)

Powiedz mi jeszcze czy 350zl za ten tuner w bdb stanie warto dac czy cos targowac?

Pytanie, ktore bylo juz poruszane na forum, ale ja mam je w nieco innej formie. Poszukuje, wystarczy mia nazwa modelu, pilota ktory bedzie obslugiwal tuner (3ES). Chodzi mi jednak o obsluge wiekszej ilosci funkcji szczegolnie displace. Mam pilota od wzmacniacza, ale ten daje tylko mozliwosc przelaczania sie na nastepne stacje i ew. ich wyszukiwanie.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

stecko@sprawa ceny w dzisiejszch czasach jest bardzo płynna. to wszystko przez słabą złotówkę. ja niedawno kupiłem kolumny jeszcze po starej cenie, a dziś widziałem w internecie ceną ponad dwukrotnie wyższą. tak, że jest bardzo trudno się odnieść do jakiejś ceny.

tuner w bardzo dobrym stanie (czytaj młody) suma 350 zł to dobra cena. brać.

czy miał ktoś mozliwość odsłuchu i porównania tunerów z serii ES 700 a tunera Denona TU-255 ?

czy w przypadku nędznej jakości sygnału ( kabel sieci TV cyfrowej)jest sens zakupu sprzętu lepszej jakości?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

sittek@ pytanie jest źle zadane. problem nie polega na tym czy do danego kabla kupić ten czy tamten tuner. po prostu do dobrego odbioru sygnału radiowego powinna być antena. czym sygnał jest gorszy tym antena powinna być lepsza i zamocowana wyżej.

Nie należy do byle jakiego druta podłączać coraz to lepszy tuner. należy ostępować odwrotnie czyli mocować coraz lepszą antenę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.