Skocz do zawartości
IGNORED

PIONEER PDR-05 USZKODZENIE

Lord

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zwracam się do kolegów z zapytaniem jakie są szanse na naprawę tej maszyny?

Usterka "przeskakiwanie czytnika" przy odtwarzaniu tyle wiem. Jak pamiętam były to najlepsze recordery Pioneera, więc może warto?

Pozdrawiam i dziękuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/24075-pioneer-pdr-05-uszkodzenie/

Przesmaruj dokładnie smarem albo pastą silikonową tryby, prowadnice itp. części ruchome, przedmuchaj soczewkę lasera powietrzem (delikatnie), powciskaj taśmy z lasera dokladnie w gniazdka (mozę sa luźne), to powinno pomóc.

Lord

>> to co występuje w twojej 5-ce napewno da się naprawić, ja ją też mam ale z padnietym laserem i nieopłaca sie naprawiać a szkoda ba fajna maszynka, szukałem do niej lasera na całym swiecie, cena wszędzie podobna ponad $500

• 2 lata później...

Witam,

temat trochę dawny ale teraz wpadł w moje ręce pdr-05 z uszkodzonym trochę (zwichrowanym) napędem

i chyba padniętą elektroniką...a dobrym laserem:-).Szukam części lub sprawnego bez lasera pdr-05.

adamhiend posiadasz jeszcze gdzieś tego pdr-05?

• 4 lata później...

Odkopuję temat, bo mam problem z moją pdr-04 (praktycznie to samo co pdr-05). Nagrywarka w pewnym momencie przestała nagrywać: tzn. rozpoznaje płytę, wchodzi w tryb rec, odpalam nagrywanie i wyrzuca, że błąd płyty 'check disk'. Jednocześnie odtwarza bez problemu.

Pytanie: czy jest to uszkodzenie lasera nagrywającego (są tam w ogóle 2 lasery? osobny do nagrywania i odtwrzania?), czy być może jakis inny problem?

Nie wiem też czy do uszkodzenia nie doszło przez nieuwagę któregoś z domowników (nikt nie chce się przyznać ;) ), bo znalazłem w nagrywarce płytę włożoną do góry nogami (tj. w przypadku pioneera labelem do góry, a nie do dołu) i od tego czasu jest ten problem.

Jeśli to laser, to wiem, że praktycznie mam w domu ewentualnie dodatkoweg DACa... (czy on jest coś wart?).

Z góry dzięki za odpowiedź.

Powrót po dłuższej przerwie...

Jeśli wcześniej nie było żadnych objawów, i stało się to nagle można szukac przyczyny w jakimś zabrudzeniu lub coś się dostało. Mogła oczywiście też zdechnąć elektronika lub sam Laser .

Można otworzyć i spróbować przedmuchać delikatnie sprężonym powietrzem

Ewentualnie przeczyścić soczewkę wacikiem (takim jak do ucha :)) z alkoholem izopropylowym lub innym czystym. (nie wóda, jakimś spirytem z domieszkami)

Jeśli to nic nie da to na 90 % zdechł laser na 10 że elektronika

A to oznacza że faktycznie dysponujesz DAC-kiem Czyon jest dobry hmmm kwestia gustu

Ale i tak na pewno lepszy od 95% przetworników które można spotkać w wszelkiej masci sprzętu do 3 kPLN

AudioST dzięki za odpowiedź.

W weekend pogrzebię w narywarce. Ciekawi mnie tylko czy jest tam jeden laser zapisująco-odczytujący, czy dwa osobne? Bo jak pisałem czyta bez problemów i to mnie frapuje.

Powrót po dłuższej przerwie...

sa dwa lasery

Laser czytający

i Laser zapisujący

(no chyba z tego co Pamiętam)

Tak czy siak jak zdechł to naprawa nie ma żadnego sensu

Częsci do Pionków a w szczególności laserów są tak drogie ze ...

O wymianie samej diody laserowej zapomnij w sumie nikomu się to nie udało (choć mogą się zdarzyć co mówią że tak) ale pewnie akurat sprzedają diody laserowe :)

Dzięki AudioST za cenne informacje. A teraz poważnie.

Laser jest jeden, jest to element emitujący wiązkę zarówno podczas zapisu jak i odczytu tyle że z różną mocą. Nie ma laserów czytających!

romekjagoda > jeśli przyciśniesz na pilocie przycisk stop i przytrzymasz go ok. 10sekund to co się wyświetli?

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Może jeden... nie mam SM, ale to i tak w tym przypadku zasadniczo mało istotne

Jak właściciel zna ang może skorzystać z tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fakt jest taki ze jeśli coś zdechło to i tak będzie to ciężko naprawić Pionki miały dużo swego :)

Ktoś ma do tego SM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może jeden... nie mam SM, ale to i tak w tym przypadku zasadniczo mało istotne

Do tego żeby o tym poględzić bez ładu i składu to rzeczywiście mało istotne, do diagnostyki zaś to ma bardzo istotne znaczenie. Jesteś w stanie ''wymyśleć'' dlaczego?

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Nie

Jeśli właściciel Pionka poda kod błędu .... będzie wiadomo z grubsza co :)

Ale

Nie będę mu kazał rozlutowywać całego pionka :)

Nie naprawiam pionków CD (i nie tylko) powód jest prosty części są prawie nie dostępne a jeśli już to w cenach totalnie odstraszających (DSV)

Kiedyś naprawiłem dwa w miarę nowe amplitunery, ponieważ właściciele tak chcieli ale części sprowadzane z DSV :) kosztowały krocie :) (cos w okolicy cena całego /2)

Nie

Jeśli właściciel Pionka poda kod błędu .... będzie wiadomo z grubsza co :)

Wiedziałem, że nie wymyślisz tego. Podpowiem Ci więc. Dobrze jest wiedzieć że laser jest jeden, dlatego że jeśli ktoś myśli że jest ich dwa to w sytuacji kiedy urządzenie odtwarza ale nie nagrywa ten ktoś pisze na forum że

na 90 % zdechł laser

Nie wiadomo tylko który laser, ponieważ urządzenie odtwarza prawidłowo. Chyba dotyczy to tego wymyślonego lasera nie istniejącego w rzeczywistości.

Jeśli ktoś natomiast wie że laser jest jeden to nie napisze takich bzdur.

Pisząc na 90 % laser założyłem domyśle że sa 2

A tak w ogóle to miałeś to kiedyś w rękach (albo SM) że wiesz że jest jeden ?

Ogólnie przy nagrywaniu jak sam napisałeś laser używa wyższej mocy, teraz sytuacja może wyglądać tak że nagrywarka sprawdza moc lasera (nie wnikam jak to się odbywa) przed rozpoczęciem nagrywania

I jeśli ocenia że moc związku z samego lasera (lub odbitego od CD) jest za mała wyrzuca błąd ...

i co ty na to

w ogóle to dioda laserowa z wiekem przestaje być diodą laserową a staje się diodą LED z rozmytym widmem i zmniejszeniem się mocy :)

Pisząc na 90 % laser założyłem domyśle że sa 2

Ilość laserów nie zależy od Twoich założeń tylko od tego ile ich tam rzeczywiście wmontowano.

A tak w ogóle to miałeś to kiedyś w rękach (albo SM) że wiesz że jest jeden ?

To może odwróćmy pytanie. Miałeś w to rękach (albo SM) że wiesz że jest dwa?

teraz sytuacja może wyglądać tak że nagrywarka sprawdza moc lasera (nie wnikam jak to się odbywa) przed rozpoczęciem nagrywania

No to sobie wniknij jak się to odbywa, wtedy będziesz wiedział

Nagrywarka w pewnym momencie przestała nagrywać

Na jakich płytach nagrywasz ?

Spróbuj Maxell XLII , oczywiście do AUDIO . Zobacz też czy kond od podtrzymania pamięci nie wylał a najlepiej od razu go wymień bo to najczęstsza usterka w tych nagrywarkach.

A to oznacza że faktycznie dysponujesz DAC-kiem Czyon jest dobry hmmm kwestia gustu

Ale i tak na pewno lepszy od 95% przetworników które można spotkać w wszelkiej masci sprzętu do 3 kPLN

Jak mnie już drażnią takie bzdury !

DAC jest mocno kiepski , bez porównania gorszy od rDACa z dobrym zasilaczem .

kwestia gustu ...

95% przetworników które można spotkać w wszelkiej masci sprzętu do 3 kPLN

miałem na myśli wszelkie amplitunerki i nie tylko .

ale to tez

kwestia gustu

Niech se najpierw chłopisko sprawdzi błędy systemu

acha

Mój wniosek, nie wiesz ile tam jest laserów, nie miałeś Sm

A więc twoje bzdury są na takim samym poziomie jak moje :)

Wniosek ten jest również wymyślony i nie oparty o rzeczywistość podobnie jak inne ''teorie'' o laserze. Nigdzie nie napisałem że nie miałem SM czy też tego urządzenia, bzdurą jest więc Twój wymyślony z sufitu ''wniosek''

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.