Skocz do zawartości
IGNORED

ROKSAN CASPIAN vs NAD 372

qman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś porównywał te wzmacniacze i jaka jest wasza opinia. NAD jest u nas kultywowany,a nie wiem dlaczego Roksan pomijany.Ciężko jest zastać oba wzmacniacze razem,dlatego może wspólnymi siłami uda się skonfrontować oba wzmacniacze.Dziękuję i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/24127-roksan-caspian-vs-nad-372/

Witam,

Roksan to zupelnie inna klasa i cena niz NAD - no chyba ze chcesz porownywac z S300. Mialem Roksany sporo czasu i w cenie 11kpln (nowe) w bi-ampingu nie mialy konkurencji za te pieniadze.

Pozdrawiam,

Michał

Chyba chodzi o integre. Caspian jest swietnym wzmacniaczem o doskonalej wydajnosci pradowej i otwartym, dynamicznym brzmieniu a przy tym muzykalnym. Swietny do rocka i klasyki, takze doskonaly w jazzie i kameralnych nagraniach. Naprawde fajna rzecz. Troche sie nasluchalem Roksanow i to dobra relacja ceny do dzwieku.

NAD 372 przy nim to nie ta klasa.

pzdrw

soso

Tez stalem przed podobnym problemem wyboru wzmacniacza. Jako, ze jeszcze do niedawna mialem CD + wzmacniacz NADa to chcialem przerzucic sie wlasnie na C372. Jednak trafila sie szansa zakupu Roksana. Sluchalem go (mowie o Caspianie integrze) w porownaniu z Naim-em 5i oraz Exposure 2010. Roksan to zupelnie inna klasa, wyzsza oczywiscie. Nawet nie odsluchiwalem juz NADa i zdecydowalem sie na Caspiana.

Opis brzmienia - zachecam do zagladniecia do 'opinii', zgadzam sie z autorem. U mnie w systemie napedza jasne i szczegolowe B&W CDM1NT i nadaje im wiecej muzykalnosci i polotu. Swietna integra!

Wrażenia odsłuchowe to subiektywna dość ocena, Roksan może być dla kogoś wyższą klasą, ale jeśli chodzi o "zdolności mocowe" to chyba NAD nie jest tu ułomkiem (i to delikatnie rzecz biorąc). Z technicznego punktu widzenia -dla mnie oczywiście, NAD jest dalece bardziej atrakcyjny. No ale nie o to musi przecież wszystkim chodzić.

Pozdr. Darone.

Frank

Masz takie wrażenie bo nie jechałeś samochodem B -ędziesz M -iał W -ydatek .

Dobrze poskładana Drakula to wyższa liga od Nada i z tym Roksanem spokojnie może stanąć w szranki .

Nie mówie że od razu wygra ten czy tamten ale trzeba wziąć pod uwagę że porównujemy wtedy Roksana za 4500 zł i DIY za 800 zł .

Opinia o Roksanie

Dźwięk, to wulkan dynamiki ,rozmachu i potęgi w lekko ocieplonym klimacie.

Zacznę od basu,bo przykuwa uwagę swą doskonałością.Jest bardzo głęboki,sprężysty,rytmiczny ze zróżnicowaną barwą,nie traci kontroli nawet w najniższych zakresach ,jest mocny i nie zachodzi na resztę pasma.Gitara basowa,perkusja i elektroniczne infradźwięki mogą być odtwarzane jednocześnie,a i tak nie sprawia to Roksanowi problemu,szyby wtedy drżą,żołądek jest masowany, a my słyszymy każdy instrument i uchylamy się przed uderzeniem jak przed rękawicą Tysona.Poprostu znakomity tranzystorowy dół w najlepszym wydaniu.Noga sama przytupuje ,a serce się raduje.

Caspian jest niezwykle szybki i b.przejrzysty.Prześwietla nagranie i najdrobniejsze szczegóły podaje na talerzu w znakomitej formie i dynamicznie.Wysokie tony to kultura i znowu klasa,nie są wyeksponowane ,ale nie umknie im też żaden szczegół.Miotełka to miotełka,a sybilaty to nie powietrze spuszczane z wentyla.

Wypisz wymaluj opis Drakuli .

Tu sie tylko wypowiem bezstronnie bo tez bylem pokrzywdzony, ze Roksan przy wzmaku Darka to male miki - Nawet integra darkula wciaga nosem i wypluwa Maka 6500 i 6900. Czekalem rok ponad ale sie oplacalo. Uslyszec znaczy uwierzyc. A Roksan w swojej cenie i porownaniu do sklepowych klockow jest calkiem niezly.

Pozdrawiam,

Michał

Wiecie co, lepiej troche przyhamujcie (tak bez wazelinki... :-) bo w świetle wielowątkowych wydarzeń z niedalekiej przeszłości to robi się podejrzane to wychwalanie wzmacniaczy Darkula, nie to żebym coś sugerował :-)

_Cypis_

Trudno mi z toba polemizowac po ostatnich zawirowaniach na forum,gdzie mozna uprawiac wolna amerykanke [zreszta do czasu...], ale Dracula jest diy opcja wzmaka ktory robie... zreszta gdy sie przejzysz to co dlubacz to mu roznie gra... ale jak ktos dopiesci to z pewnoscia bedzie zadowolony..tymbardziej wtedy gdy ma mozliwosc pograc z lepszymi segmentami towarzyszacymi...

Inna sprawa jest to ze w tanich systemach nie musi zagrac w sposob zadowalajacy..nie do tego byl projektowany.

Już się pogubiłem w temacie wątku. Czy Roksan i NAD to Drakula?

Czy może kliknąłem do któregoś z wątków sponsorowanych?

Coś strony nie chodzą jak trzeba i automatycznie przerzuca do innej zakładki.

>Zbig

miałem Caspiana i sprzedałem,czego b.żałuję i ciągle go szukam.Byłem ciekaw jago konfrontacji z NAD-em bo z recenzji można wywnioskować ,że brzmi podobnie,a NAD-a łatwiej kupić,ale widzę ,że to inna liga i NAD-a sobie odpuszczam.Mam na oku końcówkę mocy Caspiana,która jest jeszcze lepsza od integry-z relacji sprzedającego i nie tylko.Pre-amp mogę potem dobrać.Wolę nic nie słuchać jak zadowalać się pół środkami.

Chocholi nie chocholi jak dobrze to można tańczyc jak nam grają :)

Drakula w singlu vs Creek A50i ( 4000 zł ) no cóż zjadła i wysrała Creeka na dzień dobry . Co daje do myślenia DIY za 800 zł w ubogiej wersji rozjeżdza bądź co bądź nie tani sprzęt sklepowy . A co potrafi taka Drakula symetryczna albo taka bestia jak Wzmacniacz DeToma S100i który dalej wyjdzie dwa razy taniej niż ten Roksan .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.