Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkie kolumny do malego pokoju

pszufe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

widzialem na forum w wielu tematach dokladne omowienie kwestii, ze do naglosnienia wielkiego pokoju sa potrzebne wielkie kolumny i wielki wzmacniacz.

Ja mam natomiast maly pokoj 18m2, troche zagracony meblami (duzo polek z plytami)

i chcialbym postawic w tym pokoju kolumny takie jak B&W 603 lub 604 lub AK Hyperiony,

gdyz podoba mi sie ich brzmienie - i mam pytanie - czy tak mozna?

Czy tak spore kolumny beda sobie mogly grac w takim malym pokoju (niekoniecznie glosno, zalezy mi na ladnej srednicy i kontrolowanym nisko schodzacym basie).

Inna kwestia, to pytanie czy moj skromny amplituner YAMAHA 396 majacy w stereo 2x70W przy 8 omach

bedzie w stanie napedzic te kolumny w tym pokoiku, czy tez bedzie to totalna maskra dla moich uszu?

Z gory dziekuje za odpowiedz!

https://www.audiostereo.pl/topic/24142-wielkie-kolumny-do-malego-pokoju/

Ja sam kiedyś miałem podłogówki w jeszcze mniejszym pomieszczeniu, a mimo to poradziłem sobie z takimi aspektami jak przestrzeń, detale, scena - kwestia odpowieniego ustawienia i wytłumienia pokoju. Do ujarzmienia basu musiałbym zastosować pułapki basowe. Ale to już mnie niedotyczy, gdyż stoją w większym.

Pozdr.

Hyperiony maja bass reflex z przodu więc z ustawieniem jest łatwo , a przestrzeń mają jak z dobrych monitorów do 18 m nie ma co się zastanawiać tylko śmiało brać podłogówki .

Bierz śmiało Hypki. U mnie 13 m2 i Mimas II napędzane 85 watami. Fatalne mozliwości ustawienia ale i tak jest OK. Też się bałem i a potem byłem baaardzo miło zaskoczony. Z utęsknieniem czekam na wiekszą przestrzeń. Pzdr!

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi!

Nie napisalem jeszcze ze ze wzgledu na ograniczeina budzetowe te kolumny planuje kupic uzywane,

wiec w gre wchodza raczej hyperiony II (a nie najnowsze III). Czy Panstwa pelne uznania opisnie dotycza rowniez tej starszej wersji? Jesli chodzi o B&W to ich sluchalem i brzmienie mi sie bardzo podobalo - jednak nie napisalem jeszcze jednej rzeczy - kolumny beda staly we wnece pomiedzy polkami z plytami - ktore z tych kolumn (B&W, AK) sa bardziej czule na ustawienie w pokoju?

jedne i drugie maja bass reflex z przodu więc przynajmniej pod tym względem łatwiej je ustawić blisko ścian ale nie za dobrze ze chcesz je wciskać między segment . Dobrze by było żeby miały wokół siebie z 70 cm wolnego miejsca .

II i III różnią sie miedzy sobą przede wszystkim III są szybsze i lepiej sobie radzą z kontrolą basu . A co do kupowania z drugiej ręki to wal śmiało do Pana Michała z AA napewno się dogadasz jesli chodzi o cenę :) . U producenta zawsze taniej :)

• Redaktorzy

Co do sporych kolumn w średnim pokoju (twój pokój jak na nasze warunki można określić raczej jako średni), to nie ma reguł. Sporo zależy od kolumn. Dłuższy czas miałem pokój 17m2 i słuchałem w nim kolumn podłogowych AE 109. Co prawda, nie były to wielki podłogówki, ale 2.5 drożne jednak były. Potem przeszedłem na podstawkowe ProAc Studio 100, które również dobrze pasowały. Ale próba z np. Living Voice Auditorium też była udana, a to są średnie podłogówki. Potem pzreniosłem się do 20 m2 i zaczęło mi brakować niskich częstotliwości. Słuchałem kilku kolumn podłogowych i bywało różnie. Oczywiście krytyczny był bas. Czasm było okropnie, lecz w końcu zdecydowałem się na duże podłogówki VA Beethoven, które w tych warunkach radzą sobie bez problemów. Jednak najważniejsze było, że przed podjęciem decyzji długo słuchałem kolumn w swoim pokoju.

to jednoosobowa frirma AudioAcademy

telefon kom. jest do niego

Trzeba się targować i tyle . Nawet w sklepie zawsze zejdą z ceny a narzucają swoją marżę . To pomyśl ile można zejść z ceny jak kupujesz bezpośrednio od producenta ?

pamiętaj podawane ceny są tylko sugerowane . Trzeba wytargować swoją cene :)

II to świetne kolumny ktoś tu na forum nawet pisał że jemu bardziej II podeszły ale tylko jedną taka opinie spotkałem . Tak jak pisałem wyżej III są szybsze lepiej jest z kontrolą basu . Dla mnie ta szybkość była na tyle ważna bo słucham też dużo Rocka i czasem metalu i nie lubie jak mi sie coś kluchowato ciągnie .

Byłem blisko zakupu II bo to bardzo muzykalne kolumny tak moge je w skrócie okreslić . ale nadarzyła sie promocja i skorzystałem i kupiłem III . Za III przeważyło że są 8 omowe i są łatwiejsze do wysterowania . II sa 4 omowe i te juz bedą bardziej wymagające wobec wzmaka . Ponadto przypasował mi charakter III są szybsze .

Witam,

posłuchałem hyperionów III i szczerze mowiac porazka, brak dolu,

srednica bardzo fajna - ale sluchanie na dluzsza mete dosc meczace bo gora natarczywa.

Moze mieli to sparowane ze zla elektronika - facet mowil ze nie najlepsze kable, ale od kolumn za 2900

spodziewalem sie duzo wiecej, a nie dzwieku nieefektownego i natarczywego...

Chyba miałeś podłączone Hyperiony w przeciwfazie :)

Gdzieś ostatnio wyczytałem wpis, że bas jest rewelacyjny; szybki, pulsujący itd., natomiast reszta jest do bani. A tu proszę, bas jest do bani a reszta ok., prócz natarczywej góry :)

Nie no, oczywiście. Ale brak basu? w Hyperionach? W tych kolumnach bas był zawsze od pierwszej wersji.

Być może kolumny sa uszkodzone? Jesli tak, to wolałbym sie im przyjrzeć, niż miały by byc demonstrowane w taki sposób.

Witam,

słuchalem w sklepie w Warszawie, elektronika byla firmy ATOLL, bardzo uprzejmy Pan sprzedawca tłumaczyl mi, że kable nie są wygrzane - ale kable to chyba moga odpowiadać za 10% dźwięku, a nie za całosc brzmienia... Ja mialem wrażenie, że pasmo jest w calosci przesuniete do gory, tak jakby ktos kopnął falę dźwiękową :-)

Ponadto zauważyłem że jakość dźwięku wyjątkowo zależała od mojej pozycji względem kolumn, zaskakująco spora różnica w dźwięku pomiędzy tym gdy siedziałem na kanapie a tym gdy wstałem i zrobiłem 1 krok w lewo.

Może po prostu ten wzmacniacz nie był w moim guście, sam nie wiem, ale byłem zawiedziony...

Pszufe,

Nie wiem co się stało, ale będę w Audioforte jutro z Hyperionami, bo ktoś chciał je w czarnym kolorze. Pogadam z chłopakami o incydencie i sprawdze kolumny, czy aby na pewno grają wszystkie głośniki.

Dziwi mnie to tym bardziej, że sam byłem świadkiem jak klient jakis czas temu wybrał Hyperiony a nie kolumny dwukrotnie droższe!

Ostatnio w Audioforte poszło kilka par, więc zdziwienie jest tym bardziej wieksze.

To może proszę nie mówić że byłem tam wczoraj, bo jeszcze pomyślą, że "przyszedł taki i narzeka" :-)

Może też liczne pozytywne opinie, które przeczytałem na tym forum spowodowały, że miałem wysokie oczekiwania, fakt faktem, posłuchałem 20 minut i po prostu więcej słuchać mi się nie chciało - jakoś ten dźwięk był nie porywający, coś było nie tak... A ja mam taką naturę, że jak coś ładnie gra to się oderwać nie mogę....

Jeżeli odkryje Pan jakiś błąd, to proszę dać znać na forum - pójdę jeszcze raz posłuchać. I nie przyjmuję tłumaczenia "słaby kabel", bo sam nie mam najlepszego i jeśli kupię te kolumny to na razie kabla kupować nie będę...

AA, Czy juz byles w Audio Forte i ustaliles dlaczego tak cos nie tak brzmialo, czy tez po prostu wszystko jest ok, a ten typ glosnikow juz tak ma i najzwyczajniej w swiecie nie jest w moim guscie? Pozdrawiam :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.