Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkie kolumny do malego pokoju

pszufe

Rekomendowane odpowiedzi

pszufe

Piszac o braku dolu, ostrej gorze oraz o diametralnych zmianach robiac "1 krok w lewo" to tez troche wyglada na spapraną akustyke ów pomieszczenia. Raczej watpliwe by byly az tak wyrazne roznice w gustach sluchajacych. Moze ktos z okolic by Ci zaproponowal odsluch Hyperionow u siebie?

AmAdeuz, niestety nie znam nikogo w Warszawie kto ma Hyperiony :-(

Sluchalem za to u kolegi B&W dzwiek jest rzeczywiscie fajny, ale jednoczesnie jest taki troche suchy, moze lepszym rozwiazaniem bylby dla mnie zakup B&W i wstawienie bufora lampowego pomiedzy CD i wzmacniacz?

>> pszufe

E że ostra góra ostra i słaba średnica to ja sie nie zgadzam wcale ale to wcale własnie teraz wreszcie moge słuchac spapranych nagrań bez lania sie krwi z uszu z powodu wysokich i srednich tonów . Własnie hypki II w audioforte miały dla mnie bas zaj.... ale kazdy ma swój typ dzwieku więc weźmy to na to konto . Jesli

Ci nie leży dzwiek hypków to może cos takiego rhttp://www.allegro.pl/show_item.php?item=85060477

jacm, a jak to Esa Estatino gra, bo o tej firmie nigdy nie slyszalem. Facet pisze ze duzy odstep od sciany ja mam kolumny ustawione w poprzek pokoju (inaczej nie ma jak) i w praktyce moge je odsunac jakies 15cm...

srednica hypkow mi sie podobala, za to mialy ostra gore i jakis nie taki bas, w audio forte byl jakis dziwny wzmacniacz moze pojade ze swoim (choc jest on skromniejszy). ciagle czekam na odpowiedz Audio Academy w tej sprawie, obiecal mi odpisac na forum :-)

Jestem, jestem.

Byłem, sprawdziłem, pogadałem....raczej nie mam nic do powiedzenia. Wszystko jest dobrze. Bas jest. góra wcale nie była ostra, nawet troche bym jej dodał :)

Inną sprawą jest, że Hyperiony były podłączone do jakiejś Jolidy za ok. 5000zł. Okablowanie Reson. Było bardzo miło, ciepło, gęsto, przestrzennie itd. Jak włączy sie odpowiednią płytę, to bas oczywiście może zabić swoimi osiągnięciami.

Drugą sprawą jest to, czy dana osoba jest osłuchana i czy wie na czym polega poprawne brzmienie, bo jeżeli jest przyzwyczajona do starego brzmienia, czyli loudnesu i dopiero zaczyna swoją przygodę z dźwiękiem, to jeszcze długa droga do złapania poprawnej "fazy"

do Jolidy powiadasz, a jak ja bylem to byl ATOLL za 2kPLN (co zreszta napisalem powyzej), to moze ATOLL po prostu nie pasuje..

Poprawne brzmienie dla mnie polega na tym ze sie chce sluchac, bo slucha sie milo :-)

moze pojde jeszcze raz sprawdzic ze swoim wzmacniaczem....

Ja mam u siebie Atola 100 i z Hyperionami gra równie przyjemnie.

Przejdź sie jeszcze raz do Audioforte i niech ci jeszcze raz podłączą, jak ci nie spodoba to trudno.

Najlepiej by było gdybys je miał u siebie w pokoju i wtedy wszystko będzie jasne.

Napisz jaki masz wzmacniacz i jakie miałeś kolumny.

Napisz do mnie maila i podaj mi w nim telefon do siebie, bo będziemy tak pisać i pisać. Już ja cie wybadam :)

[email protected]

Witam,

Do yamahy nie polecam b&w. Testowałam kiedyś to zestawienie.

Dźwiek suchy i raczej mało przyjemny.

Ze starszych kolumienek sprawdziły się eltax Liberty 5+.

Audio Academy też mogą być.

Co do B&W To polecam Grundigi Fine Arts seria A90X i A900x.

Do tego posrebrzany kabelek głośnikowy i będziecie git.

Swoją drogą to sprzedaj swój sprzęt bo gra płasko i matowo.

Kup sobie wzmacniacz a nie amplituner.

Pozdrawiam

Ola

Ps. Wydasz kase na głośniki a efekt będzie żaden.

Planuje sprzedac, ale nie stac mnie zeby wymienic wszystko naraz :(

wzmacniacz moze zamowie diy od takiego jednego goscia - ale najpierw chce miec kolumny,

moje obecne to jamo cornet 195 - po delikatnym przykreceniu basu na apli jakos graja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten review jest troche za bardzo krytyczny, byc moze dlatego ze ich cena w uk byla o prawie polowe wyzsza niz w Polsce.

Jesli chodzi o efekt to najwiekszy do tej pory otrzymalem wymieniajac przedwzmacniacz PHONO MM NAD PP-2 na lampowa konstrukcje DIY od pewnego konstruktora (co prawda jeszcze brumi i facet pracuje nad druga poprawiona wersja przedwzmacniacza), mysle ze wymiane glosnikow jednak bardzo odczuje - bo te JAMO to jednak mocno przymulaja dzwiek...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jescze raz link, bo jakos wrzucil sie przecinek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w kwesti odsłuchów w Audio forte to też tam słuchałem i dionów i hypków . I z dionami też tak miałem że jak mialem uszy dokładnie na wysokosci wysokotonowca to góra przewazała , wystarczyło zniżyć nieco głowe tak aby uszy były na poziomie średnio-niskotonowca a było wyraznie lepiej w dodatku tam jest wielki pokuj odsłuchowy to diony w nim giną ( bas ) . Podobnie było z Hypkami też ta góra może lekko szalała jak miało się uszy dokładnie na wysokości sopranów . ale u siebie w domu tego efektu nie ma nawet z uszami na wysokości sopranów , skłaniał bym się ku wersji zę to taka specyfika pomieszczenia odsłuchowego .

>> Pszufe

Idz jeszcze raz podłącz sobie Nada 372 / 352 pozmieniaj troche pozycje ( he he ) uszu w czasie odsłuchu i obaczysz czy Ci sie podoba czy nie .

Nic na siłe jak Ci dzwięk nie bedzie leżał to musisz szukac dalej i tyle .

Wiem że szukasz dżwieku który Ci się podoba niekoniecznie poprawnego .

Ja znalazłem swój dzwiek w Hypkach odkąd je mam w weekendy tylko siedze i słucham godzinami , biegam za nowymi płytami i słucham słucham i jeszcze raz słucham . Odkrywam nowe gatunki muzyczne i płyty na które kiedyś nawet bym nie spojrzał .

Tobie też życzę abyś odnalazł swój dźwięk .

Co prawda zanalazłem dzwięk lepszy , dla mnie ostateczny ale Avantarden Acoustic to jeszcze nie mój poziom finansowy .

Ale jak na przyszłorocznym AS-ie bedą to spędzę cały dzień ich słuchając .

>> Cypis

he he a właśnie w weekend sie wyszalałem na nartach poza tym na tygodniu siatkówka dwa razy obowiazkowo :) także czas na słuchanie mam najczęściej w nocy albo weekend .

Ja od czterech miesięcy cieszę się Hyperionami III i co jak co ale basu w tych kolumnach na pewno nie brakuje .Też na razie jestem zmuszony słuchać w małym a nawet bardzo małym pokoju więc tego basu jest nawet za dużo ale w perspektywie zmiana lokum i wtedy jestem pewien , że będzie dobrze. Pierwszy raz słuchałem Hyperinów u AA i właśnie jakość basu od razu zwróciła mają uwagę. Mocny, z bardzo głębokim zejściem a zarazem świetnie kontrolowany. Szanowna małżonka , która była ze mną po kilku minutach odsłuchu stwierdziła , że bas jak na koncercie, a kobieta niejednokrotnie prawdę o brzmieniu ci powie, bo mówi to co słyszy bez szukania dziury w całym.

Ja tak jak jacm , wreszcie przy tych kolumnach mogę cieszyć się muzyką, a wcześniej różnie to bywało. Inna sprawa , że kolumny grają jak należy po dość długim okresie wygrzania , myślę tu przede wszystkim o przestrzeni, i wygładzeniu wysokich.

I jeszcze pytanie trochę nie na temat.

Czy jest ktoś na forum kto ma Hyperiony III w fornirze czereśniowym? Michał mówił , że sprzedał dwie pary w takim wykończeniu z czego jedna para stoji u mnie .

Pozdrawiam

• 3 miesiące później...

Korzystałem z opinii forumowiczów - więc wypadało by napisać jak historia z wyborem kolumn się zakończyła.

No więc skończyło się na AA Hyperion III.

Troche stargowalem z ceny Allegro (wyjazd osobiscie do Lodzi i rezygnacja z mozliwosci wyboru koloru obudowy - dostalem kolumny w jakies obudowie, ktora panu Michalowi zalegala na magazynie).

Po zakupie kolumn podłączyłem Yamahę, ale wpadł znajomy z innym wzmacniaczem i przekonałem się, że aplituner yamahy to straszny shit.

Pan Michal twierdzil ze dobrze jest z NADem 352.

Akurat trafila sie okazja 352 lekko uzywany z lekko porysowanym kantem...

...Cena atrakcyjna...

...Wiec kupilem.

...Podlaczylem...

...Gralo zle - za duzo wysokich tonow....

...Zadzwonilem do Pana Michala...

...Poradzil mi zakup kabla DNM Reson...

...Kupilem kabel...

...Dalej gralo zle - za malo niskich tonow...

...Zadzwonilem do Pana Michala...

...Poradzil mi ustawic kolumny blizej siebie i troche na zewnatrz...

...Nie mialem jak - z powodu wielkiej polki z plytami winylowymi...

...Wywalilem wielka polke...

...Wstawilem wiele malych polek - tak aby dalo sie przestawiac. ..

...Podlaczylem - zaczelo grac dobrze...

Naprawde dobrze. Szybko, przyjemnie i gora sie nie narzuca i bas mily,

bas bardzo przyjemn... eee co ja tu bede pisal wszystkie pozytywne opinie

na forum zgadzaja sie w 100% !!!

Acha jeszcze mialem problem z niedopasowaniem przedwzmacniacza gramofonowego,

ale problem rozwiązal PRE S&AUDIO

Podsumowujac z powodu zakupu kolumn AA Hyperion III musialem:

- wymienic wzmacniacz

- wymienic kable

- wymienic przedwzmaniacz MM

- wymienic meble w pokoju

- przemeblowac pokoj

Ale oplacalo sie!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.