Skocz do zawartości
IGNORED

Klocki dzielone - czy warto ;-)

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie nie nowe i odpowiedź dla doświadczonych kolegów wiadoma.

Nie dziwnego, do niedawna wielcy w branży audio nie bawili się w integry ,

ale już sprawa CD wygląda chyba trochę inaczej (np.Lin-Sondek).

Ja się przyznam, że dopiero mając swego czasu integrę McIntoscha 6850 ,spróbowałem ją podłączyć bezpośrednio pod CD jako końcówkę i jakie było moje zdziwienie gdy MAC zagrał o klasę lepiej.

Po czym sprzedałem integrę i kupiłem końcówkę.

To samo było gdy bawiłem się Gainclonem - integrą ,sterowany preampem (a miał taką możliwość),

grał o klasę lepiej.

Bardziej niż ,wzmaki (bo to już wiem ;-) interesuje mnie sprawa dzielonego CD.

Chcę dokupić przetwornik - co o tym myślicie ?

Czy Accu jako transport to dobry pomysł ?

Na razie tylko raz tak podłączyłem Accu i było kontrowersyjnie, - no może inaczej ,obiecująco.

Acha to był DPA.

Przetwornik na testy z racji mojej pracy przyjedzie za miesiąc, także o wynikach napiszę troszkę później ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/24170-klocki-dzielone-czy-warto/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -o tym słyszałem wiele dobrego, ale w Polsce nie ma dystrybutora :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -aż ślinka cieknie :)

Ukryta Zawartość

ja mam tę zabawkę, według mnie lepiej brzmi jak nie przepuszczam przez pre (tzn idzie prosto z przetwornika), ale idzie to z maksymalnym wzocnieniem (są trymerki) na pasywkę val za .... 100 zł. (no ale trzeba dwóch interkonektów);

ponieważ mam końcówkę mocy, to z kolei korci mnie, żeby może nie spróbować innego przedwzmacniacza, czyli też mam takie "problemy" jak gutekbul i z zaintersowaniem popatrzę na wątek; wielu ludzi jest zdania, że nie ingerujący w dźwięk (co najmniej nie pogorszający) pre to jest dopiero sztuka i dopiero wygrywa z pasywką przy niebotycznych kwotach

>ZYZIO

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z wejsciem USB :)

Ukryta Zawartość

gutek -> nie wiem, ale wydaje mi się, że kiedyś poruszałeś już ten watek ... niewazne.

Moim zdaniem twoje Accu w roli transportu to nieporozumienie. Za podobne pieniadze kupisz po prostu dużo lepszy dedykowany transport.

Poza tym sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, w którą strone chcesz iść - zintegrowanego CD z regulowanym wyjściem (tu możesz pójść w kierunku Accu 75V, Resolution Audio Opus 21, Audio Aero Capitole itp) czy tez opcji CDT/DAC/pre. Ta druga będzie na pewno dużo droższa i w twoim przypadku - IMO mniej opłacalna.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja tylko powiem, że przez jakiś czas miałem w domu Benchmark DAC1. Moim zdaniem totalna porażka. Bardzo przeciętny przetwornik, niczym specjalnym się nie wyróżnia. Zupełnie nie rozumiem zachwytów nad tym urządzeniem.

Elberoth => możliwe , że to już skleroza ;-) Nie chce mi się czytać co już nabazgrałem ( ale to były tylko takie pojedyncze reflekse ;-)

Jaki ja kupię lepszy transport za ok 5000 góra 6000zł ?

Wydaje mi się ,że transport plus dobry przetwornik - efekt może być lepszy od Accu 77.

W końcu u nich też dzielone klocki stoją najwyżej -coś w tym jest, myślę,że podobnie jak we wzmakach,

rozdzielenie pewnych sekcji daje dużo lepsze efekty.

A przetwornik, no coż, jeden mam namierzony i na razie nic nie powiem dopóki nie posłucham.

Genesis => często opinie są bardzo indywidualne ;-) Słuchałeś może jakieś inne CD z tego samego poziomu i porównywałeś do CD Maca ?

Np. Accu. Wadia,M.L, Sonic F. Krell czy choćby Audio A.C ?

Przyznam nie miałem okazji posłuchać CD Maca, ale nie jest o nich głośno -

a może się mylę i trzeba spróbować ;-) !?

Wszelkie porównania mają sens jeśli ma się punkt odniesienia.

Marcin->

To forum ma naprawdę służyć wymianie poglądów na temat audio, a nie nachalnej reklamie. Zabrałem głos, bo spośród wielu ciekawych DAC'ów, akurat Benchmark'a uważam za wytwór całkiem przeciętny.

Gutek -> Twoje pytanie zdaje sie miec odpowiedz wynikajaca ze statystyki. Wiekszosc najlepszych produktow do odtwarzania CD jest wieloczesciowa. Z hi-endowych producentow, u ktorych najwyzsze w ofercie odtwarzacze sa zintegrowane moge wymienic 3:

1. Linn

2. Audio Aero

3. JVC (Reymyo - podobno najlepsze single boxed CD na swiecie).

4. Kiedys KPS 25 Krell'a ale to chyba byl dosc drogi eksperyment.

Z drugiej strony sa dCS, EMM, MBL, Spectral, Metronome-Technologie, Zanden, Accu, Oracle czy McIntosh ze swoim MCD1000 i MDA 1000.

Wiele firm wprowadza na dodatek wydzielone segmenty na upsampler i master-clock (dCS) czy pozostawia gniazdo dla taktowania np. zegarem cezowym (znow dCS, choc to juz troche przegiecie).

Sensownym pytaniem jest nie czy jest lepiej tylko czy jest wystarczajaco lepiej, zeby zamiast np. MBL 1531 za 8k$ kupowac MBL 1511 i 1521 za 15 k$ komplet.

Pozdrawiam

Gutek -> alez bron boze nie namawiam Cie do tak nierozsadnego kroku. Po prostu twierdze, ze zazwyczaj rozwiazanie dzielone jest lepsze niz zintegrowane. Sadze jednak, ze zeby pobic Twoje DP-65 pewnie bedziesz musial przyszykowac na DAC´a kwote porownywalna do ceny Twojego CD. Nie jestem rowniez przekonany, czy Twoj Accu dobrze sprawdzi sie w roli ´golego´ transportu.

Pierwszy test moglbys przeprowadzic np. z NOS´em od Petera albo z rzeczonym DX71mkII. To jak sadze powinno dac Ci jakis wyznacznik.

Swoja droga jestem ciekaw porownania wlasnie przytoczonych przeze mnie MBL 1531 i duetu 1511/1521. 1531 slyszalem, dzielonej konfiguracji nie bardzo. Lacrimosa ma chyba dosc czesto okazje do takich porownan wiec moze moglby powiedziec cos o tym na ile warto.

Co do dCS - to w Fast Audio jest wyprzedazowy ELGAR PLUS za 2.5 tys funtow :-))

gutek - Accu 77 to przecież sacd , więc coś nie tak , natomiast dzielone klocki dobrej firmy zawsze będą lepsze od integry , tylko pomyśl nad kwota którą musisz wydać !

Kupując dzielone klocki kiepskiej firmy nie osiągniesz , nie usłyszysz tego co z dobrego zintegrowanego , dobrej firmy cd .

Elberoth ma sporo racji w tym co pisze .

Gutek - oczywiście, że opinie są indywidualne. Ja wcale nie formułuję uniwersalnych twierdzeń, piszę jedynie o moich subiektywnych odczuciach. Słuchałem jedynie Wadię 830 (nic nadzwyczajnego, ale to ponoć ich najmiej udany model) oraz Audio Aero Capitole. O CD Mac'a nie jest głośno, bo to nie główny powód do chwały tej firmy. To samo jest np. z kolumnami Krella. Synergia jednak jest w tym przypadku ewidentna. Poza tym, mi osobiście bardzo odpowiada mac'owska szkoła dźwięku.

BRODA => nie , właśnie chodziło mi o Accu 77 - CD, też czyta i to całkiem nieźle ;-)

Elberoth nie ma racji , nie sztuka wydać kupę pieniędzy i mieć dobry dźwięk - to kwestia kasy i chyba nawet nie trzeba mieć żadnych doświadczeń - umiejętności, można się zdać na fachowca z branży ;-)

Myślę o DIY.

Genesis => teraz mnie zainteresowałeś ;-)

To chyba starszy model ten MCD7010 ?

Pomijając tego dzielonego ( na co niestety nie zgodzi się mój policjant domowy ;-)

zostaje coś..........ok 13000zł ,DVD ?

==> Gutek

Ja bardziej odebralem wpis Elba, ze jesli teraz wpakujesz mase kasy w dzielone CD to reszta toru moze odstawac.

Ciekawe czy jakas firma produkje w podobnej cenie komplet dzielony i normalny CD.

Cały czas mam wrażenie, że nie doceniacie transportów (proszę nie mylić z integrą cd.).

Posłużę się przykładem firmy Audiomeca. Zintegrowane cd jest tańsze od tegoż samego transportu. Czy ktoś z obeznanych zna różnice w budowie? Czego producenci pozbawiają integry, że sam transport z przetwornikiem wypada lepiej niż przetwornik z integrą. Kiedyś robiłem taki eksperyment i bardzo mnie to zdziwiło. Podobnie jeden z kolegów w przypadku uzywania cd.jako transport pozbawia go całych bebechów a dodaje coś..?

Jakie jest Wasze zdanie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.