Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw tanim kosztem - Koda

misiek-puchatek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wiem ze juz bylo takich postow mnostwo i ze o kodzie na tym forum jest multum ale ja mam troche bardziej zlozone pytania i mniej wygurowane oczekiwania

Od pewnego czasu chcialem kupic sobie zestaw a ze nie dysponuje ogromnymi dochodami wiec postanowilem kompletowac go czesc po czesci. W koncowym rezultacie myslalem o nastepujacych podzespolach:

Glosniki-Koda 702,707,F51

Sub - Koda SW1000

Amplituner - Denon Avr-1706, Yamaha rxv457, Onkyo Tx-sr 503

O dvd jeszcze nie myslalem i w sumie to jest najmniejszy problem.

Glownie myslale o Denonie i glosniczkach Kody 707 z SW1000 ale nie jestem do konca pewnie bo jeszcze nie bylem na odsluchu pozniewaz w sklepie narazie ich nie bylo.

Tu konczy sie moja opowiesc i zaczynaja sie pytania:) a mianowicie:

Czy dobrze wybralem podzespoly, nie zawiode sie?

Gdzie moge znalezc najtaniej, w gre wchodza uzywki ale na nowki tez bym sie nie obrazil:)?

Ktore wg Was zestawy bylby najlepsze i dlaczego (wg wlasnych upodoban)?

Co najpierw kupic amplituner czy glosniki?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za ewentualne odpowiedzi!

https://www.audiostereo.pl/topic/24214-zestaw-tanim-kosztem-koda/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - F51 ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A pomysl lepiej o Rubiconach RP-16 za 1 690 za zestaw 5.0 i to super gra .

np. z rxv457

i na pewno będziesz zadowolony . Słuchałem tego w Lublinie i naprawdę warto

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rubicony pewnie i by lepiej zagraly ale sa i drozsze, na allegro mozna skompletowac za 1547zl a to troche za duzo jak dla mnie.

Rozumiem ze te hp-540t to 707 a hp-550t to F51 ale rozyjskiego nie znam wiec czy moglbys mi poweidziec ile one kosztuja?

Witam wszystkich, to mój pierwszy post tutaj :)

Pozwolę sobie przyłączyć się do tematu, bo także rozglądam się za tanim 5.1. Z tym, że ja potrzebuję tylko zestawu aktywnych głośników - no i mam jeszcze bardziej ograniczone środki niż autor wątku... A z tego co czytałem to aż wstyd pytać o sprzęt do 500zł na tym forum :P

Szukam przede wszystkim czystego i analitycznego dźwięku do jazzu oraz głębokiego środka do klasyki - ale też i dobrego basu, bo zestaw będzie również do gier na PC; mocy specjalnie dużej nie potrzebuję. Zdaję sobie sprawę, że coś takiego to mogę osiągnąć ale za ~7000zł, i to przy odrobinie szczęścia. Więc po prostu szukam czegoś, co będzie chociaż _przyzwoicie_ grało, żeby dało się muzyki na tym słuchać, nie tylko w gry nawalać.

Może ktoś zechce odnieść się do takich Koda:

Ukryta Zawartość

Można je kupić nawet za 335zł, a czytałem o nich pozytywne opinie.

Alternatywą byłoby jakieś porządne stereo, ale nawet z używanych części ciężko cokolwiek za takie pieniądze sklecić... Proszę wypowiedzcie się, jakie jest zdanie "starych wyjadaczy"? ;)

Ukryta Zawartość

Fakt że wstyd pytać o sprzęt za 500 zeta ale i tak sz.koda wydawać .

Może lepiej za zestawami Creativa się rozejrzeć . Ładniejsze i lepiej graja a to coś to gra u znajomego tylko na MP3 bo w stereo koszmar , i tragedia .albo fajną nowość JBL-a

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale właśnie Creative słuchałem i porażka - niewyraźny dźwięk, niewyważony... W mojej opinii do niczego poza grami się nie nadają, a i do gier słabo.

A te Koda jakiś czas temu kosztowały koło 1400zł i zbierały dobre recenzje... Czy twój znajomy ma dokładnie takie? Sam już nie wiem... Pamiętaj, że mówimy o Low-Endzie, ja nie oczekuję cudów.

Te JBL odpadają z dwóch powodów - 1) jeżeli chodzi o stereo to przechodzony wzmacniacz + jakieś Tonsile z Allegro pewno będą lepsze od nich.

2) PASKUDNIE wyglądają. Wstydziłbym się kogokolwiek zaprosić do pokoju, choćby nawet grały jak Nautilusy...

Z tymi Altusami to przesada, raczej ciężko znaleźć coś gorzej brzmiącego. A do 500zł to polecam coś od Logitech`a. Obecnie posiadam zapasowy zestaw 2.1 za 120zł i brzmienie po lekkim tuningu jest zupełnie akceptowalne, droższe modele z pewnością oferują więcej. Za 700zł można się już rozejrzeć za aktywnymi monitorami pseudostudyjnymi, na pewno są bardziej analityczne niż każde Kody i Logitech`y. Creativa w ogóle nie polecam, słuchałem kilku modeli i ich brzmienie jest zwykle podobne, zamulone, bez szczegółów i średnicy.

Kolumny od niej są bardzo eleganckie, a świecąca obudowę schowałem w szafce :) Poza tym ten sprzęt jak na miniwieże to hi-end, ładnych parę lat temu kosztował ponad 1600DM - a ja kupiłem lekko używany za 500zł. Myślę że jak na coś co odtwarza filmy z DVD i ma 5 głosników (Dolby Prologic) był to dobry interes :] Chociaż do słuchania tak naprawdę nadają się tylko fronty, więc tylko ich używam do muzyki - ale filmy oglądać mogę, i na pewno fajniej niż na wbudowanych telewizorowych piskaczach.

A tak bardziej w temeacie - co to są "aktywne monitory pseudostudyjne"? "Aktywne" rozumiem, "monitory" też, nawet "pseudostudyjne" się domyślam, ale razem nie mam pojęcia co to znaczy :P I przede wszystkim gdzie tego szukać...?

Właśnie odkryłem, że na tym forum nie ma opcji "edytuj" :P

Bo chciałem dodać a propos tych Logitechów i Creative, że słuchałem różnych głośników komputerowych i żadne mnie nie zachwyciły. Wydawało mi się, że jeżeli szukam lepszego brzmienia to wśród tych komputerowych nie mam w ogóle co szukać. No i wychodząc z założenia, że przeszukuję "nie komputerowe", trafiłem na te Kody.

Poczytałem te recenzje co były na ich stronie i uznałem, że naprawdę fajny sprzęcik tanio puszczają - ale teraz to naprawdę nie wiem co o tym myśleć... Co przede wszystkim można im zarzucić?

Ja jakis czas temu też stałem przed takim wyborem. Zgodzę się z tym że creative robi dobre głośniki - komputerowe. Do kina domowego nie wyobrażam sobie tego.

Co do głośników kody - ja kupiłem najtańszym kosztem taki dziwny model av850 - jakiś czas temu były dostępne , teraz już zanikły. Ale jeśli chodzi o te głośniczki to jestem zadowolony, grają bardzo przyjemnie, bas mimo tego że nie ma suba, jest dosyć słyszalny i nie drażni. Nie są te kolumienki za wielkie ale nie potrzebuję nagłośnienia dla remizy ;), na pokój ok 15-20 m2 zdecydowanie wystarczają.

Znalazłem podobny model :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nawet ładnie się prezentują, ALE... To są same kolumny, a wzmak sześciokanałowy to już grubsza historia. Chyba po prostu dam sobie spokój chwilowo. Dozbieram trochę aż będzie mnie stać na coś porządnego, to będzie najlepsze wyjście :)

Dzięki wszystkim za pomoc!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.