Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha A 1020

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli tak jakby poprawiona i bardziej dopracowana wersja a-720,a co sądzicie o całkowitym odświeżeniu takiej Yamshy poprzez wymiena wszystkich kondesatorów oczywiscie na takich samych firm tak samo black gate na black gaty oprucz kondestorów z zasilacza-22000uF,podobnie jak to opisywał ktoś tylko że z modelem A-1000.

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...

kondy w a-1000 wymieniałem jakis czas temu, akurat nie mogłem dostac zadnych firmowych. kupilem tanie samwha i podobne, generalnie chinszyzna. usterka phono eq tez juz wyeliminowana, słucham od 3 dni. i jestem pod wrazeniem. przede wszystkim dzwiek stał sie pełniejszy, nie taki suchy jak przedtem, bez wypełenienia, basu było mało nawet przy kręceniu gałkami. teraz wzmacniacz nabrał wypełnienia. i zaczyna mi się to podobac. zastanawiam sie jaki byłby efekt przy uzyciu kondensatorw jakiejs lepsze jmarki, np nichicona czy panasonic. w kazdym razie nie spodziewałem sie takiego efektu na chinszczyźnie. jest DOBRZE.

NICK30 -> nalezą ci sie ukłony:)

trudno mi juz porównac do 720tki, nie miałem ostatnio zadnej. w kazdy mrazie bass stał sie wypełniony, jest go taka ilosc ze gałkami kręcic nie trzeba:) krótko mowiac a-1000 mnie drazniła-po wymianie kondow moge słuchac godzinami i się nie irytuję więc..:)

• 2 miesiące później...

denon.dcd.2560

Super ze zdecydowałeś się na wymiane kondensatorów. Trzeba było z tym się namęczyć ale efekt jest tego warty. Ja też słucham z przyjemnością tego wzmaka (co prawda wywalilem w nim caly stopień ejściowy) i on mnie ciesze każdym dzwiękiem. ( i niewiem kiedy znowu zabire sie do prac nad clonem Krella) Ostatnio mam ochotę wymienić w A-1000 wzmacniacz operacyny serva i główne kondy w zasiłaniu. Tak tak te 33000mkf i 22000mkf. Troszeczka to pociągnie kasy, ale wydaję się, że efekt też będzie pozytywny.

A i jeszcze jedna rzecz. Polecam każdemu na początek wymienić elektrolity w kolumnach na mkp. Ostatnio wymieniłem w swoich KEFach i niepoznaje ich. Nieiwem czy w IQ3 w filtrze siedzą elektrolity, ale sprawdzić zawsze mażna.

• 2 miesiące później...

Witam ponownie,

Moja A-1020 domaga się już renowacji - są problemy z selektorami źródeł (CD, Phono, AUX itp.).

Nawet po popsikaniu WD-40 - trzeszczą przy przełączaniu i trzeba się trochę namęczyć, żeby ustawić przyciski w dobrym położeniu. Podobnie "Tone Bypass" - tu już sytuacja ekstremalna.

Nie wiecie, czy są do dostania przełączniki, które są tam zastosowane?

Pozdr

Odnośnie przełączników w A-1020. Są to dość rzadkie przełączniki. Mam a -1000, a-1020 i a-720 młodszy brat a-1020 i przełączniki w 720ce inne niż w 1020. W niższych wersjach Yamach miałem a-500 i a-520 czy jakoś tak spotykają się przełączniki jak w 720. Ale jakich jak w 1020 nie widziałem.

Ale to nie problem zawsze przełącznik można wyczyścić i będzie jak mowy. Tylko, że to wymaga troszeczkę zdolności manualnych dużo czasu i cierpliwości.

• 1 rok później...

Witam. Pozwalam sobie odgrzać wątek, z uwagi na planowany (na razie) zakup A-1000 lub A-1020. W wątku napisano coś takiego:

... A-1000 ma pewne ograniczenie - jest urządzeniem wyłącznie (podkreślam słowo wyłącznie) 8 omowym, końcówka jest zasilana napięciem prawie +/- 70V a tranzystory mocy są połączone szeregowo, jeśli ktoś będzie chaciał napędzać nim kolumny 4 omowe to jak któyś z kolegów zauważył będzie kolejny wpis typu "mam problem ze wzmacniaczem...". ...

Pościągałem manuale, gdzie stoi (dla obu wzmacniaczy to samo):

"The matching impedance of this amplifier is 6 Ohm." Dalej mniej więcej tak: dla A-1000 "If only one pair is connected, the recomended speaker impedance may be anywhere between 4 and 16 Ohm"; dla A-1020 wprost: "A or B or C: 4 ohms minimum per speaker". To co się tam ma palić, jak producent jasno podaje w instrukcji, że od 4 omów na kolumnę przy 1 parze podłączonej?

Ja mam A1000 w tej chwili miałem tez a1020.

CHodzi to u mnie na 4ohm i gram czasami obrzydliwie głośno.

Oprócz solidnego grzania nic się nie dzieje, także wnioski organoleptyczne.

Sprawdzone też na kilku egzemplarzach. Ważne, żeby nie przesterować wzmacniacza.

Savage, a grasz też z gramofonu? Interesują mnie te wzmacniacze właśnie ze względu na pre gramofonowe. Mój obecny RX-396 jest w tym względzie słaby (nie tylko tym zresztą). Rozważam też jakieś pre Yamahy + integra (pytam o to obecnie w klubie Yamahy), może wtedy coś niżej niż A1000/1020 (tą pierwszą ciężko dostać).

• 3 lata później...

Witam

Wiadomo, że każdy swoje chwali. Naszło mnie na zmianę wzmacniacza.Obecnie posiadam:

DUAL 721

SONY TA-F555 ES

TUNER ST-S700 ES

CANTON KARAT 200 , w poniedziałek będzie ARCUS AS 3

Taki jest mój zestaw ale myślę nad zmianą. Wzmacniacza. Zadałem jeszcze takie pytanie w innym dziale miłośników sprzętu.. Dlatego proszę o opinie i radę.

YAMAHA A-1020

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zna ktoś ? Będzie to skok do przodu ? Bo nie wiem jak inne modele Yamahy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki discomaniac71. A myślałem, że YAMAHA A-1020 przebije Sony 555 ES mocno. No proszę.

Okaże się, że zostanę przy tym wzmacniaczu. Poczekam na kolumny, w poniedziałek powinny być i posłucham jak się z nimi zgrywa.

• 4 miesiące później...

Odgrzeje kotleta. Mam a720 czy powyzszy schemat i sama wymiana wskazanych kondow jak i ich wartości przyniosa pozytywne skutki w moim modelu? Moze macie jakis sklep on line gdzie moglbym dostac nichicony i bkack gate do yamahy w pozadanych wartosciach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.