Skocz do zawartości
IGNORED

GAINCLONE vs. BRANDS

kobayashi

Rekomendowane odpowiedzi

Co do rdzeni amoficznych, to zdaje się nawet Peter Daniel pisał, ze nie są lepsze w wypadku zastosowania w GC...tylko inne. Akurat biorąc pod uwagę jak gra GC to wolę mniej mechanicznie(tradycyjne) brzmiące trafo.

Ale prawdziwemu maniakowi nie wytłumaczysz;)

Podobnie jak z napieciem zasilania GC, w nocie LM3875 jest wyraxnie narysowane, ze dla głośników 4ohm max napięcie zasilania to ok 2x26-28V, a wszyscy z uporem maniaka pakują 2x22V niezależnie od impedancji kolumn. I potem GC gra im jeszcze dokladniej i jeszcze szczuplej, bo dolnego środka(imp. ok 3-4ohm) poprostu nie ciągnie.

No ale jak Peter napisał, ze ma być 22V to nie może byc inaczej:)

Ja tam daje 2x19V i dla 4 ohmowych paczek to jest max, a 8ohmowym nie zaszkodzi ciut mniejsza moc.

Dla mnie GC i tak jest dość mało kompatybulny, żeby dodatkowo jeszcze ograniczać jego możliwości do zestawów 8ohm(najczęsciej mniej efektywnych)

Pozdrawiam

Robilem testy z transformatorem ktory pozwlal plynnie regulowac napiecie z sieci doprowadzone do wzmacniacza (variac). Nie bylo watpliwosci ze nawet przy glosnikach 4 ohmowych jakosc dzwieku byla lepsza przy wyzszym napieciu zasilania, prawde mowiac nawet wyzszym niz to co ja stosuje.

lancaster, 8 Wrz 2006, 08:21

>Podobnie jak z napieciem zasilania GC, w nocie LM3875 jest wyraxnie narysowane, ze dla głośników

>4ohm max napięcie zasilania to ok 2x26-28V, a wszyscy z uporem maniaka pakują 2x22V niezależnie od

>impedancji kolumn. I potem GC gra im jeszcze dokladniej i jeszcze szczuplej, bo dolnego środka(imp.

>ok 3-4ohm) poprostu nie ciągnie.

si.

teraz mam 4R kolumny i klon przestał grać, ale budowalem go na 8R...

Prosto z wyszukiwarki:

Pisalem o tym kiedys na forum:

"Od paru dni slucham tych nowych traf w moim ampie i pierwsze wrazenie bylo bardzo kozystne, w pewnych wzgledach trafo jest lepsze od Plitrona: separacja poszczegolnych dzwiekow jest lepsza, a takze dynamika i bas. Jedyna ujemna strona to troche bardziej szeleszczacy dzwiek i przy niektorych konfiguracjach moze nastepowac podkreslenie sybilantow (ale to raczej kwestia doboru pozostalych elementow toru, szczegolnie interconetow). Byc moze takze focus moglby byc troche lepszy, ale mimo wszystko jestem zadowolony z tych traf, i zamawiam 2 nastepne pary, w troche innej konfiguracji aby miec lepsze rozeznanie."

Nie porownywalem nigdy tych traf do wersji na zwyklym rdzeniu z toroidow.pl

Mysle tez ze warto zamowic trafa z wtornym przy rdzeniu, wtorne nawiniete pojedynczym drutem (o wiekszej srednicy).

Obecnie wszystkie trafa ktore zamawiam maja wtorne przy rdzeniu. Wtorne sa takze nawiniete pojedynczym drutem, nie jak kiedyspodwojnym drutem w celu uzyskania wiekszeo przekroju. To wlasnie wydawalo mi sie pogarszac focus. Juz widze mine dodo kiedy to czyta ;-)

-> lancaster

Chyba mylisz napięcie zmienne na wtórnym z napięciem zasilającym, już wyprostowanym które jest nocie Nationala. Mając na wtórnym 22V, po wyprostowaniu dostaniemy 22*sqrt(2) czyli 31V.

Zjadło mi jedno słowo:

"Podobnie jak z napieciem zasilania GC, w nocie LM3875 jest wyraxnie narysowane, ze dla głośników 4ohm max napięcie zasilania to ok 2x26-28V, a wszyscy z uporem maniaka pakują (trafo-brakujące słowo) 2x22V niezależnie od impedancji kolumn."

Myśle, ze wszycy załapali;)

Pozdrawiam

Uważam, ze na krotką mete, przy bezpośrednim porównaniu sluch jest bardzo latwo oszukać(zależy od preferencji słuchacza). Np. bez dolnego środka dźwiek może sie wydawac jaśniejszy, czystszy, ale na dluższa mete bedzie tego fragmentu poprostu brakować. Moż ei będzie bardziej "magic", ale czy bedzie bardzie naturalnie?

A druga rzecz gra system, więc wszytsko można zamaskować/poprawić elementami towarzyszącymi/pomieszczeniem.

Spójrzcie sami ile 3875 odda mocy przy napieciu zasilania 31V dla 4ohm...10-12W.

Wg wykresu najbardziej optymalne jest dla mnie ok 28V na chipie.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dodo właśnie się zastanawia czy lepiej wydać kasę na komplet BG czy dołożyć jeszcze trochę (3x) i kupić transformatory na rdzeniu MX6

zgodnie z cytatem: "They allow for low losses and may be run at low flux density levels, as opposed to toroïd transformers that are run at high flux densities.

In audio, and due to power transfer with spike-shaped charging currents, power transformers have to be run with low flux densities in order to avoid saturation of the core.Over-sizing only of power transformers is not the solution for good energy transfer from the mains."

W sumie to sie modrze, a nie porównywałem....

Peter, jeżeli jeszcz esie nie wpieniłeś na mnie;), to powiedz w czym dźwiek z trafa o napieciu np 2x22V od takiego 2x19V był lepszy?

Pozdrawiam

dodo, ja też nie wiem, ale napięcie jest napięcie, impedancja trafa jest impedancja, a trafa z Toroidow przy Plitronie jakos słabiej nie wygladają(mnie tam na "wyglad" podobają się równie dobrze).

Chodzi mi o to jak uklad zachowuje sie brzmieniowo przy różnych napięciach zasilania i w którą stronę te zmiany idą?

Pozdrawiam

O ile cena nie uległa zmianie trafo szt. na wyjściu 22Vx2- amorficzne zalewane w www.troroidy to wydatek odbiegający od 1000zł :) Ja płaciłem 430zł za szt. Nie porównywałem ze zwykłymi, ale jak słyszałem lepsza jest dynamika, separacja, analityczność, łatwiej wzmak wysteruje cięższe kolumny, nie "zadławi" się itd. Dodatkowo będzie cichooo jak w pokoju dla niemowląt.

Franka wzmak jest na trafie z wyższym napięciem- może to jest powodem tak dobrego brzmienia???

Zydelek ciekawe jak niby trafo na rdzeniu amorficznym i napieciu 2x22V ma lepiej od tradycyjnego 2x22V wysterować 4ohmowy zestaw w przy tej samej mocy(trafa)?

Przy 4 ohmach obciążenia będzie w jednym i drygim wypadku oddawane 10-12W.

W różnice brzmieniowe jak najbardziej wierze, tylko czy są one w lepsza stronę, to cieżko powiedzieć dopóki się nie poslucha.

Wiadomo, ze wszystko co robisz masz lepsze;)

Tylko nie zapomnij z GC wywalić BG STD 1000uF przy mostkach. Zdziwisz sie jak kaszanią. Tylko fakt nie posluchasz za głośno, bo bas szybko się przesterowywuje z samymi 100uF BG N przy chipie.

No ale od czego amorficzne trafo...napewno załatwi ten drobiazg:)

Pozdrawiam

Zydelek, 8 Wrz 2006, 09:38

>Tfu. Sorry- 430 za dwie sztuki. Standart kosztowałby ok. 120zł za szt. Oczywiście podane kwoty to

>cena netto :)

Przedwczoraj odebrałem 2 trafa 300VA 2 x 25V. pogrubiony drut, wtórne przy ZWYKŁYM rdzeniu. koszt - 418 z przesyłką.

trafa z amorficznymi rdzeniami są ponad dwukrotnie(!) droższe.

Zydel jak zwykle nie wiesz o czym piszesz.

jeśli chodzi o transformatory toroidalne to ja widzę to tak

teoretycznie im większy rdzeń tym później nastąpi zjawisko nasycenia i tym dłużej będzie pracował w w tzw niskiej gęstości strumienia magnetycznego na jednostkę powierzchni , tj posiadał będzie elementy pożądane w audio.

Z drugiej strony wielki rdzeń to zwiększone natężenie pola magnetycznego raczej niepożądane

Porównując wymiary 300VA -400VA od różnych producentów (Antrim , Piltron , Trafbear , Toroidy ) zauważam , iż ci ostatni mają najmniejsze rdzenie.

Trafbear ponadto dodaje ( za dopłatą ) ekran płaszczowy ze stali krzemowej , który znacząco obniża strumień promieniowania magnetycznego

toroidy daja tylko taśmę stalową wokół rdzenia , więc tam gdzie kierunek magnetycznego promieniowania.

Co do cen , jak zaczynaliśmy wątek o GC ceny miedzi były 2700-3000 USD teraz są powyżej 7000 i to daje uzasadnienie dla wyższych cen.

Ogólnie Pan z Toroidy.pl powinien zrobić inną stawke dla forumowiczów bo chyba tylko oni zamawiają u niego trafo dla zastosowań audio :)

No a co do cen to rzeczywiście widać znaczny wzrost cen za za trafo 2x22 - 300W, do audio zapłacilem rok temu ok 120 zł z przesyłką.

dodo, spoko, trafa w wersji nie dla audio są w toroidach znacznie tańsze (taka 300ka to koszt ok 120-130zł, więc całkiem normalnie, a nawet patrząc na wykonanie bardzo dobrze). Ale cena dla audio coraz bliżej Trafbera.

kube, Zydelek jak powie prawdę, to znaczy, ze się pomylił;) Jak ostatnio kupowalem trafa, to cena byla identyczna jak piszesz.

Pozdrawiam

Nie będę grymasił i grzecznie kupuję w Toroidach. Gość jest ok, trafa bardzo porządne i cena w miare ludzka. A że coraz drozej to tak jak piszecie nie ich wina, dopłacac do interesu nie bedą. Rozumiem i dzieki za info.

Pozdrawiam

PS. Peter skrobnij dwa zdania ao tych zmianach brzmieniowych 19-22-24V...

Ceny traf rosną u wszystkich producentów. Powód jest jeden - popatrzcie na to:

Ukryta Zawartość

To chyba wszystko wyjaśnia.

Pozdrowienia -D.J.

Ukryta Zawartość

dodo

They [...]may be run at low flux density levels- to taki trochę chwyt marketinkowy- bo , który materiał nie moż pracować przy niskiej indukcji; to samo zdania o odnośnie toroidach w nich indukcja pracy też może być niska .

Oczywiście wszelkie wysiłki zmieżające do zmniejszenia indukcji są celowe. Odnośnie toroidy vs kształtkowe, R-core, z taśmy C itp. to temat na odzielny wątęk w innym dziale.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.