Skocz do zawartości
IGNORED

GAINCLONE vs. BRANDS

kobayashi

Rekomendowane odpowiedzi

Peter Daniel, 8 Wrz 2006, 08:26

>Robilem testy z transformatorem ktory pozwlal plynnie regulowac napiecie z sieci doprowadzone do

>wzmacniacza (variac). Nie bylo watpliwosci ze nawet przy glosnikach 4 ohmowych jakosc dzwieku byla

>lepsza przy wyzszym napieciu zasilania, prawde mowiac nawet wyzszym niz to co ja stosuje.

Peter z jakimi głośnikami robiłeś te testy , bo coś mi się wydaje że tu jest pies pogrzebany;)

foni, 8 Wrz 2006, 13:02

>ile powinno byc na 4R ?

Panowie czytajcie wykres.

Na dolnej osi macie napięcie po wyprostowaniu. Trzeba odnaleźć punkt na wykresie odpowiedniej impedancji i odczytać wartość oddawanej mocy na osi pionowej.

dla 4R najlepiej 25V po wyprostowaniu, czyli 18V na wtórnym trafa. ze względu na wahania sieci lepiej nie przekraczać tych wartości bo po przekroczeniu 27V zasialanie kostki (po wyprostowaniu) moc LMa gwałtownie spada.

Ja tego teraz doświadczam z 4R kolumnami, dlatego dałem ogłoszenie w "Różne kostki do wzięcia"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

kube, u mnie chodzi na 2x19V i po wyprostowaniu mam zdaje sie coś koło 28V i na ucho wszystko jest OK.

tzn.dolny środek wypelniony, dźwięk nie jest rozjasniony, a barwy w całym paśmie równo ładne.

Słucham w tej chwili na klonach Mite(4ohm)

Większosc GC, które słuchalem gra poprostu szczupło, może byc dlatego, ze większość kolumn na których sluchałem jest 4ohm;)

morris, tego sie nie da uniknąc(offtop), bo wzmak jest DIY:)

Pozdrawiam

morris, 8 Wrz 2006, 13:26

>Przenieśmy się na zakładkę DIY bośmy zrobili straszny offtopic.

ja sądzę że jednak to jest bardziej w temacie niż inne rozważania.

może się okazać że wszyscy, którzy zawiedli się na GC zestwili 4R kolumny z za wysokim dla nich zasilaniem kostki.

jak pisalem wyżej ja tak mam teraz i wracając do domu nawet mi się nie chce sprzętu włączyć...

niechęć pogłębia doświadczenie z zestawieniem symasyma, który pomijając jego właściwości soniczne (dynamika!!) oddaje 100W przy 4R. czytając wykres klon daje 10-12W. a taką mocą 4 głośników w kolumnie (2 basowce 18 cm) się wysterować nie da.

Byly to te kolumny:

Ukryta Zawartość

Lekko sie zdziwilismy ze 4 ohm obciazenia nie stanowilo problemu, oczywiscie do pewnych granic naglosnienia.

Ogolnie, z wyzszym napieciem, dzwiek jest bardziej dynamiczny i intensywny, bardziej jak muzyka na zywo.

Z nizszym napieciem, dzwiek sie staje bardziej poskromiony, bardziej relaksujacy i gladki, ale przez to takze troche mniej interesujacy.

Nalezy tez sobie zdac sprawe ze waretosc napiecia przy danym obciazeniu zaczyna miec tak na prawde znaczenie dopiero przy maksymalnych mocach, ja swoje wzmacniacze zwykle slucham zawsze na pol gwizdka.

Robilem tez pomiary i rzeczywiscie przy wyzszym napieciu maksymalna moc na 4 ohm byla nizsza (cos ok 36W max) niz to co mozna bylo uzyskac przy nizszym napieciu.

Co ciekawe, pierwsz wersja GainCarty byla na nizsza moc (25W) a pozniej wprowadzono wersje 50 W ( z transformatorem 2 x 25V AC). O ile pamietam to preferencja byla na kozysc mocniejszego wzmacniacza, jako bardziej dynamicznego.

Kiedy uzywalem baterie z 6 ohm glosnikami, miazlem do wyboru 2 x 26 lub 2 x 39V zasilania ( aktualne napiecie z baterii jest zawsze wyzsze niz znamionowe). Robilem kilka porownan i w koncu zdecydowalem sie na opcje 2 x 39V.

Ukryta Zawartość

Peter z tego co piszesz, to napięcie 2x24V będzie lepsze od 2x19?

Pytam, bo wg. datasheeta napięcie powyżej 28V dyskfalifukuje ten uklad do pracy z obciązeniem 4ohmowym.

Jezeli piszesz, ze mierzyłeś i moc wyszla taka a nie inna to wierze na słowo. Być może te scalaki były do firmowych testów zasilane trafem np. 50VA i przez to wyszedl wynik tak a nie inaczej?

Jezeli mówisz, ze im wyzsze napiecie tym lepiej i nawet 2x35V nie stanowi problemu, a nawet jest lepiej w przypadku zestawow 4ohmowych to może faktycznie sie skuszę na takie trafo(np. 2x24V)

Pozdrawiam

lancaster, 8 Wrz 2006, 16:44

>Peter z tego co piszesz, to napięcie 2x24V będzie lepsze od 2x19?

>Pytam, bo wg. datasheeta napięcie powyżej 28V dyskfalifukuje ten uklad do pracy z obciązeniem

>4ohmowym.

No i jak wytłumaczyć sytuację którą ja mam w domu? Mam zmniejszone wzmocnienie do ok. 5.

Z mocniejszym wzmakiem klony Virgo grają. A GC ma problemy.

Nie sądzę że jest to kwestia rozbudowanej zwrotki.

Postaram się sprawdzić z aktywnym pre.

pozdrawiam.

k.

Moje obserwacje wskazuja ze przy normalnej glosnosci dzwiek jst lepszy przy wyzszym napieciu zasilania ( bardziej intensywny, co personalnie preferuje). Jakkolwiek wieksze napiecia zasilania obnizy Ci przy 4 ohmach maxymalna moc jaka mozesz uzyskac z glosnikow. I tak np. przy zasilaniu 2 x 28V na galeziach przy 4 ohmach bedziesz mial 55W max moc, podczas gdy przy 2 x 36V na galeziach wzmacniacz wysiada przy 36W, a wiec noty Nationala nie sa pozbawione sensu, dotycza one jednak warunkow ekstremalnych kiedy wzmacniacz pracuje pelna para. Jak juz pisalem wczesniej, ja swoich nigdy zbytnio nie siluje, dlatego wyzsze napiecie w niczym mi nie przeszkadza, a jest wrecz preferowane.

Uzywalem przez pewien czas konfiguracje zmostkowana z glosnikami 4 ohm przy zasilaniu 34V na galaz. Kazdy chip "widzial" wiec obciazenie 2ohm i tez gralo OK ale jesli tylko podglosnilem to zaczelo obcinac bass (clipping) i normalnie by mi to przeszkadzalo. Teraz mam glosniki 8 ohm i jest duzo lepiej, juz nie obcina.

A wiec wszystko zalezy od preferencji sluchacza i glosnikow jakimi dysponuje. Poniewaz dobre trafa sa drogie, najlepiej przed zakupem poprobowac kilka roznych opcji, w swoim systemie.

Przedtem używałem konfiguracji z trafami 22V obecnie używam traf z rdzeniem amorficznym 2x300W nawiniętych na 18,5V i przy głosnikach 4 Ohm kontrola dołu i dynamika wydaje mi się lepsza.

Bardzo ciekawe rzeczy piszecie. Chyba jeszcze nie było to poruszane na forum.

Przy okazji zapraszam do pokrewnego wątku w zakładce DIY. Też dotyczy zasilania. Zorro i Peter na pewno będziecie mieli coś do powiedzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam trafo 400W 4x24V z pogrubionym drutem na wtórnym, a także 2 dwa trafa do pełnego dual-mono 200W 2x22V z cieńkim uzwojeniem.

Okazało się że duzo lepiej gra na tym z wyzszym napięciem ale wtedy kiedy jest podłączony tylko JEDEN mostek na obydwa kanały czyli tak jak jest orginalnie w Patku.

Dokładnie to co pisze Peter dzwięk intensywny i dodałbym że bardziej dokładny z większą siłą oddaje impuls.

Kiedy są połaczone dwa mostki dzwięk wywala górę którą trudno ujarzmić, z tym się męczyłem kilka tygodni z róznymi rezultatami i zwyczajnie okazało się że trzeba bardziej wczytać się w to co pisze Peter a nie kombinować po swojemu.

Teraz skłaniam się do odseparowania całego trafa od układu LM`a , zrobiłem cos takiego prowizorycznie i jest OK!

Tak się zastanawiam jaki wpływ na dzwięk ma pogrubiony drut uzwojenia wtórnego?. Po podłączeniu tych 22V na cieńkim drucie dzwięk zrobił się płaski i stracił przejrzystość.

Przełączenie na wyzsze napięcie to ogromna ulga :-)

Ostatnio nabyłem gainclone. Wcześniej miałem jakiegoś niskiego denona i później yamahe A1020. Grało to z clonem Ostinato 2000. Niektórzy pisali że wspomniana yamaszka to dobry wzmak. Gainclone ją po prostu połkną. Nie ma porównania. Pozostała tylko złym wspomnieniem nabytym za zbyt duże pieniądze. To już nawet niski model posiadanego przez mnie denonka grał od niej lepiej. Teraz gainclone pozwala mio się cieszyć muzyczką. Pozdrawiam.

grip, 9 Wrz 2006, 11:24

Oczywiście że próbowałem, mój pierwszy GC był na tych trafach 2x200W/22V na cieńkim drucie , po wpięciu pojedyńczego400V/24V z grubym drutem dzwięk zasadniczo się poprawił, tak jak pisałem wczesniej.

Wczoraj próbowaliśmy zrobić tak jak w Patku czyli wykorzystalismy jedną parę uzwojeń tego trafa czyli jeden mostek +2szt STD 1000uF i co się okazało, dzwięk stracił pewną natarczywość , w tej konfiguracji buduje się ładna scena, bardzo precyzyjna. Ogólnie stwierdzilismy że taka konfiguracja gra najlepiej. Niestety zauwazylismy pewne braki w przejrzystości co na 100% jest spowodowane kiepską jakością kabli prądowych (pełna prowizorka)

O ile się nie mylę Peter wykorzystuje jakiegos Cardasa.

Narazie, nie mam dobrego kabla zasilającego. W Patku ten kabel jest dość długi a z doświadczenia wiem że kable z mostka do płytki mają krytyczny wpływ, najczęściej psują, robiłem niedawno masę kombinacji.

Praktycznie zdecydowałem się na pełne rodzielenie zasilania od LM`ów (osobne obudowy), wiem że będą spore kłopoty z dobraniem odpowiedniego kabla zasilacza.

Prawdopodobnie będziemy w tym tygodniu próbować trafa 800VA/2x24V

->antoś

Wiem ,że głupie pytanie: jeden mostek oznacza jeden mostek dla całego wzmacniacza (pojedyńczydla +- i 2 kanałów)? bo się trochę pogubiłem.

Oraz drugie zagadnienie:

>>Wczoraj próbowaliśmy zrobić tak jak w Patku czyli wykorzystalismy jedną parę uzwojeń tego trafa czyli jeden >>mostek +2szt STD 1000uF i co się okazało, dzwięk stracił pewną natarczywość , w tej konfiguracji buduje się ładna >>scena, bardzo precyzyjna. Ogólnie stwierdzilismy że taka konfiguracja gra najlepiej.

Jeżeli zrozumialem 2szt BG Std na dwa kanały, tak? ( na marginesie: BG N masz przy mostkach czy przy LMach?)

morris, 10 Wrz 2006, 21:41 >

Tak jest , to jeden mostek dla całego wzmacniacza + 2szt STD 1000uF/50V. Narazie zrobiłem w tak że z mostka dałem po 2 kable które ida po jednym do jednej i drugiej płytki z LM , jest to prowizorka.

W patku jest troche inaczej.

Z tym że ta wersja wymaga świetnego okablowania ( najlepiej takiego jak w orginale)) Jakość tych długich połączeń zasilających (rozdzielenie zasilacza) ma DECYDUJĄCE znaczenie dla przejrzystości , basu a co najważniejsze budowania precyzyjnej sceny.

W pierwszym rzucie zostały wpięte zwykłe cieńkie miedziane druty i dzwięk stracił na przejrzystości i basie ale ogólne wrażne było o niebo lepsze niż przy zwykłej konfiguracji : - 2 mostki, czy też dual mono na cienkim drucie uzwojenia wtórnego trafa- (jeszcze gorzej).

Dzisiaj uzyłem kabli ze starego Soniaka TA 1150, którego kiedyś wybebeszyłem:-) bo tylko takie mam i byłem zdumiony zmianami jakie zaszły , lepszy bas i jego atak, a takze przejrzystośc.

W zasadzie mogłoby juz tak zostać, ale .....definitywnie trzeba spróbować coś lepszego skoro to może jeszcze cos poprawić.

Chciałem z ciekawości zrobić coś co przypominałoby orginalnego Patka, dla tego BG N sa przy chipach. Okazało się że ten kondensator w tej konkretnej kofiguracji gra lepiej od STD przy chipach.

Myślę że Peter opowiadając o brzmieniu kondensatorów zawsze ma na mysli Patka i to wszystko się zgadza, na innych konfiguracjach miałem zupełnie inne wrażenia z tego powodu te ciągłe poszukiwania.

Nareszcie wiem w którą stronę chce iśc.

Zdecydowanie lepiej gra trafo z wyzszym napięciem i grubym drutem. Jesli decydujemy się na "referencyjną" konfigurację kondensatorów , trzeba pamiętać że jest wersją jednomostkową i tak gra najlepiej ale ta sprawa ciągle gdzieś nam umyka.

Jeszcze jedna sprawa dotyczy "wyrabiania się z jednym mostkiem i dwoma. Otóż kompletnie nie zauwazyłem pogorszenia po przejściu na jeden mostek, trzeba też pamiętać o odpowiedniej grubości kabla, nie może być zbyt cienki.

.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.