Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie dokładne wzmocnienie ma Sony F210?

Bertol

Rekomendowane odpowiedzi

Mam od niedawna wzmacniacz Sony F210 ale dokładnie nie wiem jakie ma wzmocnienie. Na Polskich stronach sprzętu grającego dowiedziałem się że jest ono 2x80W, a na zagranicznych 2x100W. Jeśli ktoś sie zna na tym (w co nie wątpie) prosze o szybką odpowiedź bedę bardzo wdźęczny. Z góry dziękuje :)

A więc chodzi Ci o moc wyjściową, a nie wzmocnienie. 80 czy 100W to prawie żadna różnica, w praktyce to nie więcej jak 2dB głośności. Różnica mocy może wynikać z poziomu zniekształceń wzmacnaicza przy jakich jest mierzona i może być większa dla większych zniekształceń. Producenci często podają moc dla różnych zniekształceń (lub odwrotnie). Również sposób pomiaru (wg jakiej normy), przy jakim obciązeniu (4, 6, 8ohm, obciążenie sztuczne / głośniki) ma na to wpływ. W każdym razie - te rozbieżności nie są za bardzo istotne, jest to wzmacniacz średniej mocy. Dokładna wartość nie ma większego znaczenia i nie ma większego sensu ją absolutyzować.

Dużo opinii oraz wyjaśnień krąży o tym ile wzmacniacz ma mocy, jak moc wyjściowa ma się do poboru urządzenia oraz czy wzmacniacz ważący 5 kilo ma napewno 2x120W:). Przy rozważaniach takowych doszedłem do paru wytycznych którymi sie kieruje i z którymi nie wszyscy sie zgodzą tymbardziej ktoś kto dobrze sie na tym zna i tłumaczy to sobie od strony teoretycznej więc prosze o wyrozumiałość. Po prostu podziele się swoimi spostrzeżeniami.

- przede wszystkim nigdy nie patrze ile według producenta wzmacniacz ma mocy chyba że pokrywa sie to z moimi spostrzeżeniami.

- nigdy nie zakładam że moc wyjściowa jest większa niż pobierana (to chyba jasne)

- wielkość transformatora oraz jego ciężar - duży, ciężki transformator oznacza duzy potencjał wzmacniacza oraz jego wydajność,

- nie pojemność kondensatorów ale ich dopuszczalne napięcie - to bardzo wątpliwa sprawa gdyż ampli sony (180W poboru, i raczej nie duż moc wyjściowa) ma 2 kondensatory z nadrukiem 63V, mój hk655 dwa razy mocniejszy jak sądze ma 4 kondensatory po 50V - może mi ktoś to wyjaśni.

A może po prostu jest tak że wzmak ważący 14 kilo oraz 6-kilowy moga mieć podobną moc tylko ten cięższy z mocniejszym transformatorem z lepszymi końcówkami nastawiony na 60% mocy nie będzie miał problemów typu zniekształcenia dzwięku, brak basu i inne tego typu błędy (pomijam przygasanie diód...)

W każdym razie nie należy podniecać się moca podawana często złudnie przez producenta bo przeważnie jest inna niż w rzeczywistości.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.