Skocz do zawartości
IGNORED

CD bez zegara możliwe czy nie

WSHODNI

Rekomendowane odpowiedzi

Układ zegara gdzieś jest na pewno. Nie sugeruj się, że nie widzisz melatowej puszeczki HC49. Są oscylatory w DIP-ie, albo wbudowane w układ filtra cyfrowego - pewnie tak jest w Twoim przypadku. Z ciekawości zapytam co to za CD?

W moim DCD-520 zamiast rezonatora kwarcowego jest ceramiczny, wygląda jak niebieski kondensator. Wymieniłbym go na kwarc ale jest na taką częstotliwość (o ile dobrze pamiętam 8,46MHz - dokładnie połowa tego co jest normalnie), że kwarc jest nie do znalezienia. Popatrz na płytce czy pod jakimś podejrzanie wyglądającym kondenstorem nie ma symbolu oscylatora.

Praca CD bez zegara nie jest możliwa.

>Trryt, haki masz filtr cyfrowy w swoim CD? Jeśli ma on możliwośc wyboru cz. zegara to możesz użyć kwarcu 16,9344 Mhz, pod warunkiem ze zmienisz tryb pracy na taką częstotliwość (wybieraną podłączeniem lub odłączeniem odpowiedniego pian do masy).

SAA7310. Rysunek podłączenia rezonatora. W wielu innych faktycznie można wybrać częstotliwość rezonatora.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten układzik może pracować we współpracy z SAA7320, albo SAA7330. Nie wiem, czy wtedy potrzebuje on oscylator? Na pewno taki oscylator będzie potrzebny następującym po nim filtrom (SAA7320 lub SAA7330). Innej możliwości nie widzę.

Znalazłem jego notę (kiedyś szukałem i nie było, a teraz jest) i się da. Ma wejście /CKSL i jak tam jest GND to 8,4672MHz a jak VCC to 16,9344MHz. Ale to jak to już iem to pytanko: Czy to sobie tak mogę zmienić? Bo z tego filtra jest też taktowany DAC (PCM56P) i czy w nim też nie muszę czeoś zmieniać, czy filtr niezależnie jak sam jest taktowany to DACa taktuje tak samo?

Teoretycznie może być jakis układ generatora (który zastępuje kwarc) wbudowany w dekoder , filtr cyfrowy lub nawet

przetwornik .Nowoczesne DACi mają archtekturę "all in one" i mają w sobie najczęsciej filtry cyfrowe.

Osobiscie nigdy z takim rozwiązaniem nie spotkałem się.

Pin 3 na masie= 8.46, odłaczony = 16.93 (jest wewnetrzny pull up res. do plusa.)

Filtr taktuje PCMa, z tym że nie trzeba przy nim nic zmieniać, dostaje stałą cz. niezależnie od typu kwarca (juz podzieloną). Inna sprawa, że z wyjścia oscylatora pobierany jest sygnał taktujący dla układu CXD Sony i tu moze być problem - czy ta cz. będzie mu psaowac. Ale można sprawdzić jesli będziesz mieć odpowiedni oscylator.

To jeszcze raz dzięki. Dobrze że ze mnie chomik i się nie pozbyłem starego kompa w którym taka karta siedzi.

Trochę się wciąłem w cudzy temat, więc mam jeszcze coś na temat. Oscylator może też wyglądać jak taki przerośnięty scalak. To jest ds32kHz, stabilzowany tempareaturowo dokładny (+/-2ppm) generator głównie do różnych zegarów bo na 32.768kHz, ale pewnie robią podobne na inne częstotliowości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest co innego, bo w tamtych w starych PC była jeszcze bateria i pamięć a ten to tylko kwarc (generator) + kompensacja temperaturowa, ale fakt że 32kHz to całkowicie za mało. Ale na stronie Dallasa (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) znalazłem DS4000 ten już jest na wyższe częstotliwości i to regulowane. Nie czytałem dokładnie, ale się chyba wybiera jedną podstawową (wersja układu) i do tego można programować jakiś mnożnik/dzielnik. Jest wersja na 16MHz. Też ma kompensację temperaturową i 1PPM. Czy to jest dobry wynik????? Ile mają dobre kwarce? Nie żebym chciał to wsadzać do mojego Denona (szczególnie że to jest w BGA), ale tak ogólnie pytam/zwracam uwagę na ten scalak, bo widzę że tu dużo się o dokładnych zegarach pisze, a ten jest (chyba) ciekawy.

Ukryta Zawartość

1 ppm to jest bardzo dobrze. Standardowo kwarce mają 30-10ppm doładności wykonania i stabilności temperaturowej. Te lepsze mają 10ppm. Niestety zwykle gotowe generatory kwarcowe mają gorszą stbilnośc, 100ppm, te lepsze są o wiele droższe. Tak wiec ten wynik jest b. dobry. Ten układ na rysunku tez może mieć własną baterię i kalendarz, to jest cyba taki cały zegar do systemu mikroprocesorowego/pc.

Molibden =>

Niestety na mojej karcie Sound Blaser 16 (CT2290) nie ma takiego kwarcu, jest generator 46,61512MHz i kwarce: 24MHz oraz 14,coś (nie widać bo jest mocowany drutem, ktory jest na napisach lutowany). Czy chodziło Ci o inną kartę czy Ci się coś pomyliło??? Tak poza tematem to ciekawe że Creative zawsze kombinowało: na tej karcie mam złącze IDE, w Audigy robili FireWire, ciekawe co włożą do następvy X-Fi - akwarium ;) ? Jakby nie mogli robić po prostu kart dźwiękowych.

To jak ten DS4000 ma takie świetne parametry, to może by ktoś pokombinował jak z tego zrobić super zegar. Może założe nowy wątek, bo tutaj to trochę nie pasuje. Ja jestem raczej początkujący więc raczej tego nie zaprojektuję, chociaż programowaniem go przez I2C spokojnie mógłbym się zjąąć. Skoro układ jest taki dobry i dostępny - próbki, to może komuś by się przydał i wyszłoby coś fajnego. Tylko to BGA, chociaż on potrzebuje mało wyprowadzeń, a chyba widziałem gdzieś w sieci jak ludzie lutowali cieniutkie kabelki wprost do tych kulek, a też mnie zastanowaiło czy by się tego nie dało w jakimś piecu (piekarniku?) przylutować.

To mogła być trochę inna karta, bo 2 takie miałem. Nie mam do niej teraz dostępu wiec nie sprawdzę czy to na 100% Creative, ale właśnie o taką lub podobną kartę jako źródło kwarcu chodzi. Na tej z której wylutowywałem kwarce też było miejsce na złacze IDE, więc to był SB16 albo odpowiednik.

• 2 tygodnie później...

Znalazłem kartę z takim kwarcem, nie jest za bardzo popularny, na 6 kart ISA w komisie tylko jedna miała taki, jakaś Crystal. Za 10zł zyskałem jeszcze wzmacniacz 2*1W SGS-Thomson, 3 gniazda minijack idealnie pasujące do kitu AVT569 (karta USB na PCM2706), a wcześniej nie moglem takich nigdzie znaleźć i 5 dławikow ferrytowych.

Kwarc wypróbuje jak się czas znajdzie, bo ten Denon bardzo poskręcany i żeby te 3 luty zrobić to dużo się trzeba na rozmontowywać.

No i niestety to nie działa. Wymieniłem kwarc na 16,9344 i odlutowałem 3 nogę tak że została w powietrzu (czyli niby pullup powinien tam zrobić H). CD niestety wariuje jak wysunie szufladę to od razu ją wsuwa, ale nie do końca. Po wyłączeniu i włączeniu dociąga ją i usiłuje odczytać TOC, międli głowicą ale nie udaje mu się. Dziwne bo noga 4 czyli buffered out of xt clock jest nie podłączona czyli jakby on niczego nie taktował tym zegarem, ale z drugiej strony na płytce nie ma innego rezonatora, więc nie wiem z czego jest taktowane całe sterownie. Ale naprawdę nie widzę żeby od tego filtra coś szło w stronę sterowania, tylko przychodzą sygnaly I2S. Może czegoś nie zauważyłem bez schematu to jednak trochę ciężko, on jednak trochę tych ścieżek i zworek ma. Np sygnał DATA do tego filtra idzie jakoś dziwnie przez tranzystor i diodę...

To sprawdź czy na tej końcówce jest napięcie odpowiadajace logicznej jedynce, albo czy na pewno nie ma przejscia do masy. Zegar dla innych ukałdów jest pobierany z XTOut - nóżki nr 2. Powinien być teraz chyba pobierany z CLK Out (Pin nr 4) przez R=1k i C-1nF, tam jest buforowany i chyba będzie dostosowany do częstotliwości wybranej na Pine 3.

Tranzystor i dioda tworzą tam układ inwertera tego sygnału.

Być może trzeba zrobić tak np. zostawić 16.93MHz dla filtra, odłączyć ten zegar dla układu CXD, i przy niem wlutować oscylator ceramiczny 8.46MHz (jest wolne miejsce na PCB dla tego ukałdu koło CXD1125).

Postaram się to sprawdzić u siebeie.

Racja. Że ja tego nie zobaczyłem, że idzie z 2, ale jakoś tak myślałem że jak jest buforowane wyjście na 4 to tam by to dali. Idzie z 2 przez 10nF i 1k na nogę 53 CXD1125. Jego nogi na lewo i na prawo są niepołączone (no chyba że pod układem), więc pewnieby można tam dać tego ceramika, ale właśnie nie wiadomo czy do tej na lewo czy na prawo i czy trzeba kondensatory do masy czy nie (bo noty do tego CXD znaleźć nie mogę - jak to u Sony). Na tej 4 nodze filtra to myślę że będzie taka sama częstotliwość jak na 2. Już nie długo może będę miał oscyloskop (wyprzedaż majątku mojej politechiniki - super sprawa) to to sprawdzę. Na płytce obok CXD jest tylko miejsce na złącze testowe TP103 z pinami podpisanymi C2FL, C1F2 i C1F1.

Na nóżce 4 filtra jest ten sam zegar co z ukł. oscylatora (ta sama częstotliwość). Filtr może pracować z f=16.93MHz, CXD już nie. Wobec tego trzeba mu (CXD) odłączyć ten zegar z nózki 2 filtra i podłączyć oscylator ceramiczny 8.46MHz (chyba na końcówki 53, 54). Być może można ten układ przestawić tak by pracował tak jak filtr z 2x wyższą częstorliwością (np CXD 2500 tak ma), ale nawet nie wiem czy tak i która to nóżka. Wobec tego można dać 16.3944MHz na filtr, a osc. 8.46MHz, jeśli się nie da go przestawić, na CXD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.