Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ długości IC na dźwięk

panerai_47

Rekomendowane odpowiedzi

MariuszJ,

wtedy jednak świadommie zgadzamy się na taką ingerencję kabla w dźwięk. A czy w innym przypadku nie będzie pożądana jak najmniejsza długość połączenia?

Mnie np. interesuje wytłumaczenie na podstawie właściwości elektrycznych kabla.

Większa indukcyjność i pojemność długiego kabla, w połączeniu z rezystancją wyjściową źródła staje się przyczyną tej "sygnatury". W takim razie, czy można to samo zrobić z krótkim kablem, dobierając pojemnność i indukcyjność dołączoną na jego końcu?

MariuszJ, 8 Lut 2006, 23:53

>Parantulla, nie rozumiem do czego zmierzasz.

Do łóżka zmierzam. Na mnie już pora. Może rano będę w stanie skonstruować jakieś bardziej obrazowe porównanie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Problemem może tu być wysoka impedancja wyjścia w Amplitunerach, DVD, itd. To w połączeniu z pojemnością kabli która się zwiększa wraz z długością (i jest różna dla różnych kabli) ma wpływ na "wygładzanie" wysokich częstotliwości. Im pojemność oraz impedancja mniejsza tym szybkości narastania większe i wysokie tony w odczuciu mogą być ostrzejsze więc krótki IC "wyostrza". Generalnie można powiedzieć że w bardzo dobrych konstrukcjach w których duży nacisk położono na stopień wyjściowy wpływ kabli powinien być marginalny. Może to prowadzić do wniosku że lepiej mieć badziewny sprzęt i będziemy mieć lepsze granie ;-)) ale przyczyn takiego a nie innego grania jeśli na połączeniach jest ok (mała impedancja wyjścia, małe pojemności połączeń) należy szukać gdzie indziej. W przypadku "wygładzania" kablami tracimy przecież na detalu. Tak chyba by to było od strony technicznej. Muszę jednak przyznać że w tym konkretnym przypadku (15 cm różnicy) jest to przypadek ekstremalny i może przyczyna rzeczywiście leży gdzie indziej. Jeszcze pytanie czy kable są tego samego producenta ?

Na stronach szwdzkiej Supry jest cala teoria kabli. Jest tam miedzy innymi, ze interkonekty nie powinny byc krotsze niz 1m (oczywiscie dlugie takze nie sa dobre).

Mi sie wydaje, ze problemem w tym przypadku moze byc co innego niz dlugosc (a nawet na pewno). Moze zle lutowany, moze cos polamane w srodku luba jakas wada geometrii.

pzdrw

soso

Ś. P. Kondo - San swoje szczytowe kabelki ksl - lp sprzedawał wyłącznie w długości metr i większej, podobno krótsze niegrały..... w facet raczej wiedział co robi.

• 8 miesięcy później...

szybkie pytanie-zmieniam kabelek z Klotza na Monstera, i ten monster ma wtyki cardas. na jednym z wtyków jest szczelina na nakrętce (tak mi to wytłumaczono) co niby nie ma znaczenia na dźwiek. czy jednak moze to źle wpływac na brzmienie?

Pewnie powietrze bedzie dostawać się przez szczelinę powodując gwizdanie i świszczenie. Być może własciciel tych kabelków zrobił szczelinę celowo, bo w jego systemie było za mało świstów?

:):):)

gwizdy i świsty powiadacie? pewnie podobne do tych które są w waszych głowach- teraz juz wiem, ze w obu panują OGROMNE PRZECIĄGI. pusto jak w bąbce choinkowej i kilka niewielkich otworów.

Sprawa jest oczywista.

Te dwa IC muszą sie różnić i tym bardziej jest to mozliwe z uwagi na to jak małą manufakturą jest Sonus Oliva (z całym szacunkiem dla tej firmy i poważaniem). Są dwie opcje:

1. Albo konsruktor nawet nie zdaje sobie z tego sprawy, bo na przykład kazdy z IC jest identyczny ale przewodniki pochodzą z innej parti materiałów a czasami rózne partie z jakis tam powodów produkcyjnych mogą się bardzo różnić, szczególnie jeśli materiał zamawiany również z małej manufaktury.

2. Konstruktor wie że kable są różne bo moze po prostu sie czymś tam różnią w budowie.

Ponieważ buduje IC od dawna już i robiłem wiele doświadczeń zarówno z moimi jak i konfekcjonowanymi firmowymi (Cardas Neutral, Cardas Golden, Audio Note Vz), które zdarza mi sie komus skracać lub robić 2-3 z jednego.

Róźnice miedzy różnej długości tymi samymi IC sa znikome a czasem nie mozliwe do wychwycenia. Czy to 30cm czy 80 czy 120cm graja praktycznie tak samo jesli jest to ten sam kabel.

Moja teoria jest taka ze gotowy IC jest niejako tunelem dla sygnału, tunelem który ma odpowiednią jakąś tam budowę przez która w charakterystyczny sposób wpływa na dźwięk. A czy ten tunel ma taka czy inną długość nie robi juz jakiejs wiekszej różnicy. Testowałem nawet 20cm IC z nadzieją że tak krótki przewód będzie znacznie lepszy od identycznego długiego i nic.

Wszystko oczywiscie w granicach rozsadku bo jak ktos zafunduje sobie IC dł 30 metrów to pewnie jakieś różnice juz będą.

długość może mieć znaczenie - ale jak powiedział Bartek1 raczej nie jeśli jest to kilka, kilkanaście centymetrów - za to jak wepniesz kilka metrów to możesz się nieźle rozczarować (choć to w ogromnej mierze zależy od impedancji wyjściowej pre albo CD oraz wejściowej wzmacniacza - i może się tak zdarzyć, że "kiepski" kabelek zagra lepiej na odpowienim sprzęcie niż "hi-endowy" na niedopasowanym)

Napisałem do Audionovy o różnice między brzmieniem ic o róznych długościach. Odpisali, że faktycznie coś w tym jest, że 1m może i brzmi lepiej, ale napisali też, że różnice są tak subtelne, że nie warto sobie nimi zawracać głowy. Może różnicę w cenie między 0,5m i 1m zainwestować w łączówkę 0,5-0,6m z wyższej serii ? No dobra, pewnie trzeba będzie trochę dołożyć.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

A z kolei w Audiofilu powiedzieli, że krótszy kabel będzie bardziej wierny i mniej "zdławi" dźwięk (to już ode mnie, ale to chyba mieli na mysli). Czyli słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać, a pseudonaukowe teorie won do klopa!!!

Jak brzmi lepiej, to kupić/zmienić, jak nie to wypić piwo - oczywiście przy ulubionej plycie. Nic na siłę!!!

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Wsio zależy od konstrukcji kabla,rację mają twierdzący,że lepszy dłuższy jak też ci twierdzący o zaletach krótszego.

Dwa różne typy kabla mogą zupełnie inaczej reagować na długość odcinka.

Trzeba by przetestować różne długości kabla i wyciągnąć odpowiednie wnioski ( oczywiście dotyczy rca ).

Aż się wierzyć nie chce panerai! Na dodatek na ampli? Eeee, niemożliwe chyba - ja mam po 80cm IC, ale szczerze mówiąc to nie próbowałem innych długości, więc bezpośredniego porównania nie mam, niestety.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.