Skocz do zawartości
IGNORED

Sennheiser 555 czy 595, a mo ze inne

pogiel

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam sie do zakupu słuchawek. Po wstepnej selekcji zostały AKG501, Beyerdynamic DT440, Sennheisery 555, 595 lub ewentualnie 580. Jaka jest roznica w brzmieniu 555 vs.595? Czy ktos je porownywal? Moja muzyka: smooth jazz, elektronika z lekką domieszką popu i rocka.

https://www.audiostereo.pl/topic/24488-sennheiser-555-czy-595-a-mo-ze-inne/

>Jaka jest roznica w brzmieniu 555 vs.595?

na tyle mala, ze nie warto mi bylo dokladac i kupowac 595. 595 maja lepsze materialy uzyte do obudowy oraz lepsze pudelko - te same przetworniki.

Btw. mam zarowno 555 i 580 i te drugie oceniam wyzej, co oczywisice nie oznacza ze 555/595 sa do niczego.

Moze troszeczke OT, ale moze sie zdarzyc tak, ze moj post cos wniesie. Mialem okazje porownywac przez kilka godzin moje Grado SR-80 z 555. Zupelnie inny dzwiek. Sennheiser gral troche tak jakby w jakims amplitunerze włączyć przycisk concert hall - "starajac sie" symulowac wlasnie takie "rozrzucone" plany. bas byl nizszy, ale wolniejszy. Grado byly bardziej zwarte i szybsze. Tyle pamietam, wiecej niestety nie - nie robilem zadnych porownawczych notatek. Generalnie Grado wydawaly sie byc lepsze do szybszej, bajdziej dynamicznej w makroskali muzyki, Sennheiser zas wrecz przeciwnie.

>liamk

Stanowisz dla mnie nieocenione źródło informacji. Właśnie zastanawiam się nad przesiadką z HP890 na inny model słuchawek. W gruncie rzeczy te Philipsy nie są takie złe, tylko nie mogę już znieść trzeszczącej obudowy. Czy mógłbyś opisac jakiego rodzaju zmian należy oczekiwac po zmianie ich na Senki 555? Czy rożnica w brzmieniu pomiędzy 555/580 jest znaczna, czy mówimy raczej o kosmetyce. Jakiego rodzaju są to zmiany? Ja wiem... najlepiej posłuchać, ale senki wymagają rozgrzania i warunków odsłuchowych z solidnie zaopatrzonym barkiem w zasięgu (a który sklep to zagwarantuje). No i ten permanentny brak czasu...

miałem 555,teraz mam 595 - te słuchawki grają inaczej. Nie wiem jakie przetworniki mają i czym się różnią ale różnica w dzwięku przy użyciu tego samego wzmacniacza(Paradox) była łatwo słyszalna.

>W gruncie rzeczy te Philipsy nie są takie złe,

imho samo zło - dzwiek z otchlani ;)

> Czy mógłbyś opisac jakiego rodzaju zmian należy oczekiwac po zmianie ich na Senki 555?

ogromnej, zdecydowanie wiekszej niz miedzy 555 a 595 czy nawet 555 vs 580.

>Czy rożnica w brzmieniu pomiędzy 555/580 jest znaczna, czy mówimy raczej o kosmetyce.

kosmetyka napewno nie, roznice sa oczywiste dla kazdego, 580 maja wyraznie glosniejsza gore, 555 trzeba by podbic o jakies 3 dB powyzej 8kHz zeby bylo mniej wiecej to samo. Pozatym sama scena jset inaczej budowana, 555 graja szerzej, 580 bardziej w glowie - ale to juz sa roznice minimalne w stosunku do rozicy tonalnej. 580 maja ladniejszy bas i generalnie poprostu przyjemniej graja - czuc ten hi-end ;) 580 graja lepiej z pozadnym wyjsciem sluchawkowym - najlepiej dedykowanym wzmakiem, 555 tez ale nie w takim stopniu.

>... najlepiej posłuchać,

tylko i wylacznie, opisywanie dzwieku kolorami, mikro i makro okresleniami etc ;) nie ma sesu - wszytko to sa pojecia bardzo indywidualne i niejednoznacze. Na head-fi sa tez ludzie ktorzy wola brzmienie 890 od 580 :)

>No i ten permanentny brak czasu...

jesli faktycznie chcesz kupic sluchawki liczac wyalcznie na opinie to tutaj masz ich njawiecej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.