Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre stereo na USB?

Snajper

Rekomendowane odpowiedzi

Seba78, 25 Kwi 2006, 14:56

> Nie pamiętam wątku dokładnie, ale czy foobara próbowałeś?

Heh... Jak to jest, że zawsze gdy się pojawia pytanie związane z WinAmpem, w kilka chwil pojawia się odpowiedź pod tytułem "spróbuj foobara"... ;-)

Nie lubię bajek o zielonym smoku, a tutaj taką bajką trochę zalatuje. Twórcy foobara w FAQ na swojej stronie sami piszą, że ich program nie "gra lepiej" od innych... ;-)

A to, że jest lżejszy czy nie, ładniejszy czy nie, etc. to są sprawy zupełnie drugorzędne. :)

liamk, 25 Kwi 2006, 15:14

>postaraj sie znalesc taki ciag postepowania po ktorym zawsze wskakuje j2 oraz taki po ktorym nigdy

>nie wskakuje.

Spróbuję. :)

> Te druga karte

> najlepiej wylacz w biosie i calkowicie usun sterowniki razem ze wpisami w rejestrze.

Tego nie chciałbym robić. Często lapka wpinam w domu pod Onkyo i wtedy potrzebuję normalnego wyjścia słuchawkowego z normalnej karty dźwiękowej. Albo inaczej - zrobię to jak odpalę music server. :)

> Lepiej podlaczyc kamere i karte na jendym kontrolerze niz karte i np. dysk twardy

> usb.

Niestety, laptop ma tylko dwa wyjścia USB. Na jednym siedzi dysk i nic więcej, bo skubany zżera tyle prądu, że już nic innego nie da się razem z nim wpiąć. A na drugim karta dźwiękowa, mysz i czasem pendrive (przez pasywnego huba). Nie zauważyłem jednak jakichś konfliktów pomiędzy tymi urządzeniami. To raczej "przeskakuje" w momencie grzebania w ustawieniach ASIO bądź sterownikach Edirola.

Bajki o zielonym smoku? coż. Dla każdego coś miłego - ja twierdzę, że foobar gra lepiej - bez wątpienia słyszę różnicę - nawet na kiepskiej dźwiekówce. Co mieli zapisać w faq? że jest lepszy od winampa? przecież to ten sam autor (twórcą foobara jest o ile się nie mylę twórca winampa), tyle, że rozwinał się twórczo:)

Ale nie będziesz wiedział dopuki nie spróbujesz. Jak chcesz to męcz się dalej z winampem. Mi to ryba:)

Co do ASIO coś mi się jednak obiło o uszy, że świerzutka kilkudniowa! wersja jednak obsługuje ASIO - ale ręki nie dam sobie uciąć - polecam forum związane z komputerami:)

>Niestety, laptop ma tylko dwa wyjścia USB.

to prawdopodpbnie obsluguje je jeden kontroler, czy w menadrzerze urzadzen masz wiecej niz 1 kontroler usb w galezi "kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej" ? Jak usba 2.0 to zawsze sa liczone x2.

Jelsi masz wpiety dysk usb lub inne urzadzenie w100% synchroniczne i bezstratne na ten sam kontroler co urzadzenie real time i bez powtarzania to moze dojsc do gubienia pakietu. Urzadzenia realtime maja wyzszy priotytet ale z oczywistego powadu nie powtarzaja "do skutku".

>To raczej "przeskakuje" w momencie grzebania w ustawieniach ASIO bądź sterownikach

>Edirola.

duza szansa ze to wina sterownikow, sciagni starsze albo nowesze, pokombinuj tez z inna wersja plugina.

Czytam ten wątek i pogubiłem się >

Czy warto w laptopie zainstalowa jakieś inne sterowniki ???

Próbowałem pobra te ASIO ,ale coś mi nie idzie i tyle ich tam jest ,ze nie wiem który ???

To samo do Foobara 2000 - jak chce to pózniej zainstalowa( to sie nazywa plugin - to system sie pyta jakim programem ma to odtworzyc ????)

Moze ktos poda dokladna scieszke do pluginów np.Foobara 2000 i te sterowniki ASIO i które na stronie i dlaczego to sie nie instaluje ....... ;-)

Soory za głupotę komputerowa ;-)

I drugie pytanie ; przeczytałem w Audio o przetworniku do komputerów DAC EB01 za ok.450zł ,

może to wystarczy i kartę można pominąc ?

Kombinuje karte lub przetwornik do laptopa.

Kolumny juz mam ;-)

Czy warto inne sterowniki? - jesli te co masz dostarczone z karta dzwiekowa badz juz zainstalowane z systemem nie sprawdzaja sie to wowczas warto.

ASIO sa dostarczane z karta dzwiekowa. Inne ASIO sa platne. Wyjatkiem jest ASIO4All -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie znam tego przetwornika ale z obrazkow jakie widzialem, przetwornik ten posiada wejscie USB i wyjscie RCA out czyli powinien dzialac jako dzwiekowka USB

Kazda karta dzwiekowa jest juz przetwornikiem.

Poczytaj jeszcze raz o ASIO i zdecyduj czy te zaawansowane sterowniki sa Ci potrzebne - watpie bys chcial pracowac z sekwencerami badz instrumentami wirtualnymi.

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

yayacek, 26 Kwi 2006, 13:09

>Poczytaj jeszcze raz o ASIO i zdecyduj czy te zaawansowane sterowniki sa Ci potrzebne - watpie bys

>chcial pracowac z sekwencerami badz instrumentami wirtualnymi.

Wydaje mi się, że tutaj nie chodzi o superowość ASIO, tylko raczej o mierność komponentów windowsowych (i seryjnych hardware'owych - w moim przypadku) odpowiadających za dźwięk.

Ja o sekwencerach i wirtualnych instrumentach mam pojęcie mniej więcej takie, jak o egipskim balecie męskim, ale w opisywanej kilka postów wyżej sytuacji "przełączania" mi się sterowników, różnicę w dźwięku słyszę aż za dobrze. Czy to dlatego, że ASIO jest super? Nie wiem. Być może wcale nie. Może to tylko dlatego, że dźwięk nie idzie przez windowsa zanim trafi do karty muzycznej (w moim Edirolu tylko użycie ASIO daje pewność, że system nie macza paluchów w obsłudze dźwięku).

Tak czy siak - zgadzam się, zdecydować czy warto trzeba. Tylko trzeba brać wszystkie "zady i walety" pod uwagę. :)

O tym przetworniku do komputerów DAC EB01 za ok.450zł , była wzmianka w ostatnim Audio.

To chyba specjalnie skonstruowany przetwornik do komputerów ?!

Czy do tego przetwornika ,albo jakiego kolwiek jest sens jeszcze dodatkowo zmieniac w laptopie kartę dżwiękową na inną na USB ?

Po prostu DAC EB01 i karta nowa na USB ? Czy sam DAC wystarczy ?

Nie bawilem sie i nie znam odpowiedzi.

Jak odpalic regulacje nateżenia dzwieku w Foobarze 2000 nie wchodząc w ustawienia ?

Polecam do laptopa czy komputera kolumienki Bose Companion 2 lub 3 u mnie sie sprawdziły i w kabinie na statku mam niezły dzwiek( a jaki bas !!! ;-) na razie na zwykłej-podstawowej karcie z laptopa.

Bose sa zupelnie wystarczające do komputera i na razie za ta kase nie słyszałem nic lepszego.

=> gutekbull

Przecież mówiłem, że spodobają Ci się Companion 3 :) - u mnie też na razie wymiatają na zintegrowanej zwyłkej karcie, ale np. zestaw 5.1 Creative'a za 1.1 kzł z kartą za 440 zł nawet nie zbliża się do dźwieku Bose :)

• 1 miesiąc później...

Dlaczego do karty Audigy 2 ZS Notebook nie instalują się sterowniki Asio 2KS ,mam go zainstalowanego w panelu sterowania ,a w Fobarze go nie widać ?

W Fobarze widać tylko SB Audigy 2 [FECO].

A do czego używasz Foobar?

Bo ja nie bardzo widze poco tam stosować stery ASIO.

W gralem ten program przed chwilą i widze ze służy on do odtwazania i konwersji rożnych formatow audio.

jurek1 => fobara używam do odtwarzania muzyki, jakość jaką daje przebija wszystkie mi znane odtwarzacze o klasę, a na forach intern. piszą ,że po instalacji Asio jest jeszcze lepiej - dużo lepiej.

Wszystkim się to udaje ?

jurek1=> po prostu puść dowolny kawałek w np. Winampie , a potem w Fobarze.

Przeczytaj uważnie poniższy tekst-instrukcje w tym linku.

file://localhost/C:/Documents%20and%20Settings/Mariusz/Pulpit/Radia%20PL/Nowy%20folder/index.htm

PurePC Regulamin forum

PomocSzukajUżytkownicyKalendarz

[X]Mój asystent

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

PurePC.pl - Forum Dyskusyjne > Oprogramowanie > Oprogramowanie

50 Stron 1 2 3 > »

Super Dźwięk Dla Wszystkich - Foobar2000 + Asio Opcje

Śledź ten temat

Wyślij temat na email

Wydrukuj ten temat

Ściągnij / Wydrukuj ten temat

Subskrybuj to forum

Przełącz na: Drzewo

Standardowy

Przełącz na: Linearny Marcin_gps 26 lut 2004, 14:59 Post #1

Uczestnik

Grupa: Użytkownik

DLA POSIADACZY SBLIVE // AUDIGY // AUDIGY2

>>Posiadacze innych kart dzwiekowych patrzcie niżej

1. Sterowniki KX PROJECT - www.kxproject.com (wersja 3537 final)

2. FOOBAR 2000 0.8 - www.foobar2000.org

Na początku wielkie podziękowania dla xana za wprowadzenie do tematu Foobar2000 i kxproject

Ostatnio, przeczesujac forum hydrogenaudio natknalem sie na plugin do FOobara wykorzystujacy

ASIO (Audio Stream Input Output) - wielokanalowy protokol tranferu audio, ktory zostal stworzony

przez firme Steinberg (ci, ktorzy nigdy nieslyszeli o tej firmie powinni wiedziec, ze robi ona jedno z

najlepszych, jesli nie najlepsze oprogramowanie do obrobki dzwieku 'Cubase')

Tak sie akurat ladnie składa, ze sterowniki kx project posiadaja znakomita obsluge ASIO.

Bez problemu mozna osiagnac latency na poziomie 5ms, a nawet 2ms. Wszystko zależy od sprzętu i jego konfiguracji.

Jak juz zainstalujecie powyzsze stery, sciagnijcie pliczek z moimi ustawieniami i zaladujcie je.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - USTAWIENIA DLA STEREO (niedlugo zarzuce linkami do innych)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - DLA 5.1 i 4.1 (zmieniamy klikajac na ikonce KX -> efekty -> Surrounder

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (jak ktos nie chce zeby kx'y dekodowaly ac3)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ustawienia dla mikrofonu)

Jak nie slychac dzwieku, to nalezy uzyc opcji Zamien Przod z tylem w mikserze kx'ow (prawy klik na ikonce kx ->mikser)

Ustawienia sa zoptymalizowane pod katem najmniejszego latency i najwiekszej stabilnosci.

W DSP pominalem wszelkie 'duperele'. Jest czysty sygnal.

Trzeba tylko ustawic ASIO, klikajac na ikonce KX->Ustawienia->Panel Sterowania ASIO

Latency dajcie na 21ms, a output na 48000Hz

ewentualnie mozna zmniejszyc na 10ms, ale IMHO latency ponizej 21ms jest dobre tylko do nagrywania. Przy odtwarzaniu ma tendencje do 'gubienia' dzwiekow.

Jeszcze jedno, ASIO najlepiej dziala przy ustawieniu optymalizacji uslug dzialajacych w tle.

Tu jest bardzo dobry FAQ o kX'ach ->

Ukryta Zawartość

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FOOBAR 2000

Teraz kwestia mojego ulubionego player'a (IMG:style_emoticons/default/icon_wink2.gif) -> Foobar'a 2000

Dlaczego foobar gra lepiej?? (choc sam tworca z niewiadomych przyczyn przyznaje ze foobar brzmi jednakowo jak pozostale odtwarzacze)

A to za sprawą ukrytych dekoderów. TEST -->

Ukryta Zawartość

Na poczatek ściągnijcie z tej strony

Ukryta Zawartość

plugin ASIO(exe) (odpowiednia wersje dla waszego proca - SSE, SSE2,SSE 3, bez SSE ktore znajduja się w katalogu bin)

nastepnie

pluginy mpg123 i foo_input_std (nieoficjalne, ich instalacja nie jest zalecana na forum hydrogenaudio, mimo wszystko u mnie spisuja sie znakomicie)

Wtyczki te znajduja się pod ukrytym linkiem na stronie Otachana

Aby dostac sie na ukryta podstrone, nalezy najechac mysza obok napisu "foobar2000用プラグイン"

Dodatkowo zmieniamy nazwe wtyczki foo_input_std_.dll na foo_input_std.dll .

Wszystko nalezy rozpakowac do katalogu foobar2000/components , wazne aby wrzucic tylko jeden plik dll z każdej wtyczki (archiwa *.7zip rozpakowuje sie za pomoca total commandera lub -->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Jak nie chce sie wam konfigurowac foobara to sciagnijcie moj config i skopiujcie do glownego katalogu foobara

Ukryta Zawartość

--------------------------------------------------------------------------------------------------

INFORMACJE DODATKOWE

Aby uniknac jakichkolwiek szumow i trzaskow nalezy sprawdzic czy ustawienia BIOS'u sa takie jak ponizej:

PCI Latency Timer - 64

PCI Delay Transaction - ENABLED

PCI Master Read Caching - DISABLED

CPU to PCI Write Buffer ENABLED

Fast R-W Turn Around ENABLED

P2C/C2P Concurrency ENABLED

PCI Dynamic Bursting ENABLED

PCI Master 0 WS Read ENABLED

PCI Master 0 WS Write ENABLED

PCI Master Pipeline Req ENABLED

PCI#2 Access #1 Retry DISABLED

PCI/VGA Palette Snoop DISABLED

PNP/OS DISABLED

PCI Master Bus Time-Out - 0

A inne ustawienia (te ktore nie dotycza PCI) mozecie zmieniac wg wlasnych upodoban (chociaz lepiej zostawic na default)

Taka konfiguracja jest zoptymalizowana pod katem wydajnosci szyny PCI, co jest sprawa priorytetowa jezeli chcemy

miec czysty dzwiek przy niskim latency.

Jezeli chodzi o plyty glowne z chipsetami VIA, konieczna jest instalacja VIA 4in1

Dla starszych plyt (na KT133/133A) zalecana jest instalacja VIA 4in1 4.38 (4.35)

Zamiast instalowac PCI LATENCY PATCH patrzcie ponizej na zmodyfikowany plik rejestru

Jeszcze jedna wazna wskazowka

Uzywajcie czarnego wyjscia analogowego na karcie (tyl), poniewaz oferuje ono lepsza jakosc (sam Eugene tak napisal)

Oczywiscie jezeli macie mozliwosc uzywania wyjscia cyfrowego to bedzie to najlepsze rozwiazanie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TEST

Chwila prawdy

Wlaczamy ulubiona mp3 i sluchamy, czy nie ma zadnych trzaskow.

Jezeli takie wystapia, nalezy sprawdzic kilka rzeczy (patrz 'WAZNE INFORMACJE' powyzej)

Jezeli wszystkie ustawienia sie zgadzaja, sprobujcie zwiekszyc latency w ASIO i buffer size w foobarze maxymalnie na 7 (u mnie jest idealnie na 2)

Powinno grac extra

Mam nadzieje, ze rezultat moich wielogodzinnych zmagan z roznymi ustawieniami (Momentami chcialem rozpier... kompa) nie poszedl na marne. Przynajmniej ja tak uwazam (IMG:style_emoticons/default/icon_wink2.gif)

Jezeli po zainstalowaniu i skonfigurowaniu jak wyzej nie slyszycie roznicy miedzy ASIO, a DirectSound/KernelStreaming/WaveOut, to albo macie

beznadziejny sprzet (w stylu plastikowych radyjek komunijnych) albo jestescie glusi (slon wam na uszy nadepnal). NO OFFENCE

-----------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE

te male trzaski nie dawaly mi spokoju, wiec w koncu rozwiazalem problem

oto zmodyfikowane przeze mnie ustawienia latency (IMG:style_emoticons/default/icon_wink3.gif), ktore polecam dla posiadaczy starszych plyt glownych na chipsecie VIA, na ktorych nie da sie ustawic latency w biosie (kt133)

Oczywiscie jezeli nie odnotowujecie zadnych trzaskow podczas odtwarzania plikow muzycznych, to nie zawracajcie sobie glowy

Ukryta Zawartość

Aby ustawienia zaczely dzialac, nalezy po 2x kliknieciu myszy i wprowadzeniu ich do rejestru

w menu start->uruchom wpisac NET START VLATENCY

ustawienia zaczna dzialac po restarcie

jezeli chcecie przestac uzywac ustawien wpisac NET STOP VLATENCY

gdyby kogos interesowal ten temat to prosze bardzo, mozna poczytac i ewentualnie pozmieniac

Ukryta Zawartość

------------------------------------------------------------------

DLA POSIADACZY WSZYSTKICH KART DŹWIĘKOWYCH

Z wtyczkami do foobara postepujemy identycznie jak wyzej z wyjatkiem resamplera. W przypadku kart z serii SBLive konieczne bylo uzycie programowego nadpróbkowania ze względu na beznadziejny sprzętowy resampling.

Jeżeli nie posiadacie kart SBLive, nie ma potrzeby używania resamplingu, bo to tylko pogarsza jakość

Teraz kolej na sterownik ASIO, ktory znajdziemy pod tym adresem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (wersja bez 'trace output')

Instalacja jest bardzo prosta i sprowadza się do skopiowania pliku asio2ks.cpl do katalogu System32 (np. C:WINDOWSSYSTEM32)

Po wykonaniu tej czynności w panelu sterowania pojawi się nowa ikonka "ASIO2KS"

Ustawcie takie wartości jak w czerwonej ramce. W przypadku występowania trzasków zwiększyć latency samples do poziomu przy którym one ustąpią. Jeżeli mamy mocną maszynę, prawdopodobieństwo występowania jakichkolwiek trzasków przy powyższych ustawieniach jest znikome.

Konfiguracja foobara

Nie będę po kolei tłumaczył co i jak. Oto mój plik konfiguracyjny, który trzeba skopiować do głównego katalogu foobara

Ukryta Zawartość

Jeszcze coś dla oka (IMG:style_emoticons/default/icon_wink2.gif)

Jeśli chcecie uatrakcyjnić wygląd playera, aby wyglądał jak niżej, rozpakujcie zawartość tego pliku do katalogu components

enjoy ¬_¬

Ten post był edytowany przez Marcin_gps: 23 lut 2006, 19:15

--------------------

XP-M @2300Mhz | NF7-S v2.0 | 2x256MB GeIL PC3200 | HERC R200 | Samsung 160GB | Lite-On 16x DVD-RW | IE 4.0

B-B DAC PCM2702/AD8066 | H/K PM645 | KODA AV965S

Pełna edycja

Szybka edycja

xan 26 lut 2004, 15:57 Post #2

Uczestnik

Grupa: Moderator

Ok , wiele sie zmienilo od poczatku tego tematu , wiele wiecej ciekawych rzeczy wyszlo na jaw :) > .

Wiele linkow przestalo dzialac , temat zostal przeczyszczony i powinno sie go o wiele lepiej czytac .

Jako ze Marcin postanowil co postanowil ( ale mam nadzieje ze mu przejdzie ) , szkoda zeby zmarnowalo sie wszystko co tu pisalismy , wiec mniej wiecej wam opisze o co tu biega . /

OK zacznijmy od samego Foobara

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Player zrobiony przez POlaka ( gratki ) , ktory byl w duzej czesci tworca winampa .

Nam potrzebna jest wersja Normal

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) foobar2000_0.8.3.exe .

Poczym z Polski przenosimy sie do Japoni

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ( jak chcecie wiedziec po co w monitorze taka mala plamka to sobie zainstalujcie jezyk japonski )

I sciagamy ze strony glownej dwa pliki

foo_output_asio(exe).dll (exe version) Ver. 0.44

foo_ddecontrol.dll Ver. 0.29

Wrzucamy je do katalogu components, ktory znajduje sie w programfiles/foobar .

KOlejne wtyczki sa ukryte i wejsc na nie sie da jedynie klikajac na niewidocznego linka, ktory znajduje sie mniej wiecej w tym miejscu

Ukryta Zawartość

Sciagacie z foo_secret

mpg123 - dekoder

foo_input_std - z tym ze w Foobarze znajduje sie juz taki plik , wiec nalezy podmienic ( tyle ze najpierw zmieniacie nazwe pliku japonca z foo_input_std_.dll na foo_input_std.dll

SSRC - resampler i tutaj tzreba powiedziec ze uzywanie resamplingu do 48 khz jest wskazane , tyczy sie do kart Creativa , SS i innych ale to sami sobie sprawdzic musicie .

Acha i zapomnialem dodac , ci co maja starsze proce uzywaja wersje Normal wtyczki , posiadacze prockow AMD od 1 Gh mniej wiecej , uzywaja wtyczek z optymalizacja SSE , i jak sie latwo domyslec P4 SSE2 .

Nie wolno wrzucac calych katalogow , bierzecie po jednym pliku z kazdego plugina ( wyjatek Asio exe wrzucacie dlla razem z exe )

Jako ze wiele osob ma problemy ze sciaganiem, to macie na moim serwie czesto aktualizowane pluginy

Ukryta Zawartość

Po tym jak juz wrzucicie wtyczki , jedyne co musicie zrobic w preferencjach Foobara , to wlaczyc w dsp

"Resampler (SSRC-Otachan) i ustawic go na 48 khz ( opcja Low i High ma duzo mniejsze uzycie procesora ) .

Oraz w zakladce playback jako output Asio(exe) .

Wiecej o konfiguracji , jak komus zle gra jest w dalszej czesci tematu .

Teraz przenosimy sie do Rosji .

Mowa o sterownikach kx-project

Ukryta Zawartość

( duzo jest o nich napisane w tym temacie wiec sobie czytajcie , ogolnie sterowniki te sa do muzyki , wiele rzeczy jest w nich niedopracowane . Za to posiadaja niesamowicie duzo mozliwosci konfiguracji DSP , potrafia obslugiwac np sluchawki z wyjscia cyfrowego , sygnal kanalow przednich mozna wysylac z kodeka od kanalow tylnich ( co poprawia jakosc itd )

Zeby nie powtarzaly sie pytania jak wlaczyc mikrofon itd to macie linka dla poczatkujacych

Ukryta Zawartość

I link do forum

Ukryta Zawartość

A tu macie nowe skorki do kxow

Ukryta Zawartość

Ze sterownikow Kx-project najbardziej interesuje nas Asio driver , i niezmieniac nic w jego opcjach .

Zadnych konfigow DSP nie bedzie , kazdy uczy sie sam .

Tu macie najnoszy help do dsp

Ukryta Zawartość

Ogolnie to nie interesuje mnie zdanie innych czy to gra lepiej czy tak samo, jak ktos chce to niech sobie to zainstaluje i sam oceni , jak sie spodoba niech uzywa .

Ogolnie Foobar z ustawionym Asio jako output zadziala na kazdej karcie ktora taki driver posiada , jezeli ktos nie posiada Asio w sterowniku rownie dobrze mozna uzywac Kernel Streaming ( ktory rowniez omija mixer windowsowy ) .

--------------------

HP DC 7100 + HP 1702

Pełna edycja

Szybka edycja

Mevius 26 lut 2004, 16:12 Post #3

Kompz.org

no nawet chodzi :D

foobar'a używam od 10minut ;) więc w jaki sposób tam importować konfig (np. ten Twój) bo wydaje mi się że wgranie go do głównego folderu foobar200 nic nie dało ponieważ ustawienia są standard

--------------------

Pozdrawiam,

Xedos - Streets will never be the same!

One Mev on Earth is. He work in secret, exist in shadow and dress in black...

Pełna edycja

Szybka edycja

xan 26 lut 2004, 16:19 Post #4

Uczestnik

Wejdz do preferencji , zakladka Core wejdz tam i wez odznacz opcja Eneble User Profile i resetnij foobara . To na 90 procent to :) .

Pozatym jezeli masz standard ustawienia, to jeszcze wyjsie Asio ci sie nie wlaczylo . Zakladka Playbac i tam daj wyjscie Asio .

Pełna edycja

Szybka edycja

xan 26 lut 2004, 16:25 Post #5

Uczestnik

Widac nie przeczytales calosci tekstu

Po zaladowaniu ustawien musisz przejsc do panelu sterowania asio i ustawic output na 44kHz i latency daj na 2ms

Przecież napisałem, że jak tam próbuję wejść to nic się nie dzieje.

Mam Windowsa 2003, może o to chodzi.

Dokladnie przeczytales dobrze :) , tylko dziwi mnie czemu nie masz sterownika Asio . Najnowsze masz Kxy ??

Pełna edycja

Szybka edycja

xan 26 lut 2004, 18:09 Post #6

Uczestnik

Niestety ASIO nadal milczy. :cry:

Jak w mixerze regulować wysokie i niskie tony ?

W zakladce Kx dsp(prawym na ikonke Kxow ) , plugin nazywa sie Timbre .

Pełna edycja

Szybka edycja

paulo 26 lut 2004, 18:20 Post #7

Uczestnik

Dzięki, Timbre działa. :)

--------------------

• without music, life would be a mistake •

Pełna edycja

Szybka edycja

turzol 26 lut 2004, 19:15 Post #8

Uczestnik

@Marcin_gps

Zeby twoj config zadzialal musze zaznaczyc opcje Enable User Profile Support :?: Bo jak zaznaczylem to wywalilo mi configi ze stringami i Output ustawil sie na wave-out :?

--------------------

.::Prescott E0 4GHz::..::Abit IC7::..::Ninja & Fander 120mm::..::1GB DDR-I::..::NV40 Ultra::..::160GB PATA::..::Benq DW-1655::..::OCZ PowerStream 520W::..::CM Stacker::..::HP 19''TFT::..::PCM 2702 Burr-Brown & Logitech Z-2300::..::Ultra-X & MX1000::.

[1.Solid Slide - Belo Horizonte (Original Mix)][2.Shifted Reality - Fever][3.Luminary - Amsterdam][4.Mark Norman - Touch Down][5.Jonas Steur - Silent Waves]

Pełna edycja

Szybka edycja

xan 26 lut 2004, 19:35 Post #9

Uczestnik

Odznaczyc .

--------------------

HP DC 7100 + HP 1702

Pełna edycja

Szybka edycja

turzol 26 lut 2004, 19:43 Post #10

Uczestnik

Dzieki Xan chyba zaladowal ten config bo nie mialem wczesniej przezroczystego foobara i ustawienia Null w output :lol:

Teraz pytanka:

1. :arrow: czy sposob podany przez Marcina_gps dziala na Audigy@Audigy2ZS :?:

2. :arrow: Czy musze instalowac KX-y zeby korzystac z ASIO :?: Z tego co wiem to SB Live nie wspiera ASIO (Audigy1/2 wspieraja) dlatego sa wlasnie KX-y.

--------------------

.::Prescott E0 4GHz::..::Abit IC7::..::Ninja & Fander 120mm::..::1GB DDR-I::..::NV40 Ultra::..::160GB PATA::..::Benq DW-1655::..::OCZ PowerStream 520W::..::CM Stacker::..::HP 19''TFT::..::PCM 2702 Burr-Brown & Logitech Z-2300::..::Ultra-X & MX1000::.

[1.Solid Slide - Belo Horizonte (Original Mix)][2.Shifted Reality - Fever][3.Luminary - Amsterdam][4.Mark Norman - Touch Down][5.Jonas Steur - Silent Waves]

Pełna edycja

Szybka edycja

xan 26 lut 2004, 19:51 Post #11

Uczestnik

Hmm nie powinienes miec Null , tylko Asio ( wrzuciles wtyczki do components z linka ?? ) .

Ciezko tak przez forum o wszystkim powiedziec , ogolnie jezeli Creative da sterownik Asio, to wyjscie bedzie dzialalo ja nie testowalem :) .

A to dla ciebie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) foo_outp...xe)_038sse2.zip bo widze ze masz P4.

Pełna edycja

Szybka edycja

turzol 26 lut 2004, 20:08 Post #12

Uczestnik

Dobra wrzucilem do katalogu Components plugin ASIO i w Foobarze jest on dostepny. Wybieram go, odpalam jakis utwor i wywala:

INFO (CORE) : opening file for playback :

INFO (CORE) : location: "file://E:MuzaArmin Van Buuren - 5 albumz!Armin van Buuren - 004 TransparanceArmin van Buuren - 004 Transparance - cd2.cue" (1)

INFO (foo_output_asio(exe)) : open : 44100 Hz, LINEAR PCM, 16 bits, 2 channels

ERROR (foo_output_asio(exe)) : unsupported sample rate.

Sciagnalem tez plugin ASIO zoptymalizowany pod SSE2 - tez mam wrzucic wszystko do components? (pelno plikow w katalogu source...)

--------------------

Pełna edycja

Szybka edycja

Marcin_gps 26 lut 2004, 21:01 Post #13

Uczestnik

nie ustawiles poprawnie asio w kx'ach

musi byc czestotliwosc zgodna z plikiem muzycznym

jezeli sluchasz @44kHz to ustaw w panelu sterowania asio @44

i latency oczywiscie na 2ms (ewentualnie na 5)

jest jeszcze jeden sposob - resampler w foobarze ustawiasz na 48kHz i w panelu sterowania asio @48 i po klopocie, ale lepiej bez resamlera

--------------------

XP-M @2300Mhz | NF7-S v2.0 | 2x256MB GeIL PC3200 | HERC R200 | Samsung 160GB | Lite-On 16x DVD-RW | IE 4.0

B-B DAC PCM2702/AD8066 | H/K PM645 | KODA AV965S

Pełna edycja

Szybka edycja

paulo 26 lut 2004, 21:20 Post #14

Uczestnik

Ja mam podpiete głośniczki 5.1 a grają mi tylko twa przednie satelity ? co jest! bass milczy tył i centralny tak samo :((( coś zle robie czy to zamierzony defekt ?

preferences-->DSP Manager-->convert stereo to 4 channels.

AAaaa a tak w ogóle to nie działa mi regulacja głośności z klawiaturki ? a czesto używam tego potencjometru !

preferences-->DSP Manager-->volume control

--------------------

Pełna edycja

Szybka edycja

genghiskhan 26 lut 2004, 21:30 Post #15

Uczestnik

a sie spytam co to daje??

czystszy dzwiek?

--------------------

PCM 2702 + Dali Concept 2 +HK610

komp? bebechy sie zmieniaja:D

obecnie Pentium Dwa Jądra W Stressie @ 4.1GHz stabilne:) i 4.49GHz spi 1MB 4.42GHz spi 16mb

7600gt galaxy, p5ld2 (vdroop)

Pełna edycja

Szybka edycja

turzol 26 lut 2004, 21:34 Post #16

Uczestnik

Ludzie to dziala 8O :!: Odpalilem w koncu tak jak poradzil mi xan (THX :wink: ) i doznalem szoku odsluchowego 8O Dzwiek jaki wydobyl sie z mojego Hi-fi powalil mnie na ziemie :D Faktycznie spora roznica - bas mocny, czysty, sopran wyrazny - co tu duzo gadac :wink:

Porownuje wlasnie Winamp 5.0 vs Foobar 0.8 (ASIO) bez uaktywanionych efektow DSP i roznica jest bardzo wyczuwalna. Z zalaczona wtyka Enhancer w Winampie jest juz troche lepiej (chociaz wiadomo ze to sztuczne podbicie dzwieku...)

Zaraz wyprobuje tych bibliotek ASIO dla SSE2 :wink:

Od dzis tylko Foobar :D

--------------------

Pełna edycja

Szybka edycja

xan 26 lut 2004, 21:41 Post #17

Uczestnik

Ja mam podpiete głośniczki 5.1 a grają mi tylko twa przednie satelity ? co jest! bass milczy tył i centralny tak samo :((( coś zle robie czy to zamierzony defekt ?

AAaaa a tak w ogóle to nie działa mi regulacja głośności z klawiaturki ? a czesto używam tego potencjometru !

Nieeeeeeeeeeeeeeeee wolno tego robic !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zadnego dsp w foobarze nie wlaczac , nawet volume control wywalic .

Jak chcecie miec 5.1 czu tam 4 kanaly to wtyczka surrounder w kx dsp moze wam zrobic 5 kanalow + sub z mp3 . Obecnemu juz zrobilem wtyke wiec wam moge wyslac .

Pełna edycja

Szybka edycja

KruK 26 lut 2004, 21:58 Post #18

Uczestnik

Zainstalowalem te sterowniki jakosc faktycznie super, ale jak wylaczyc dekoder AC3 w sterownikach ?

Bo mam amplituner i kx'y same mi chca dekodowac ac3 przez co amplituner tego nie trawi :D i mam tylko stereo

--------------------

3dmark2k1 = 17190 pkt

PCmark2002=7379|6134|1259

Pełna edycja

Szybka edycja

MrVonFetysz 26 lut 2004, 22:01 Post #19

Uczestnik

hmm zrobilem jak mowiles :wink: i dzwiek zeczywiscie jest lepszy doszlo wieksze tlo i wieksza dynamika ale i tak wole cd niz mp3 tylko jak nie mam plyty z danym utworem to wtedy mp3 zapuszczam

--------------------

ASRock K8Upgrade nForce3 250

Sempron 64 2600+ 1600Mhz@2100Mhz 8x263Mhz + AC TC

GOODRAM 2x512 MB 400Mhz@419Mhz 2-3-3-6 1T (CL-RCD-RP-RAS)

Gigabyte Radeon 9550 128Mb (250Mhz/400Mhz)@(450/550Mhz)

Seagate Barracuda IV 40 Gb

Toshiba DVD SD-M1802 / LG CD-RW GCE-8526B

SB Live! Digital 5.1

Modecom Cyber Mirror + FSP 350GTF Noise Killer 350W

Logitech Mx500 + Everglide Ricochet 2.52mm/fellowes szmata

Pełna edycja

Szybka edycja

MrVonFetysz 26 lut 2004, 22:20 Post #20

Uczestnik

jeszcze 1 w kx test glosnikow ida mi 2 przedie z wzmacniacza i 2 tylne od cambridga ale np w grach nie dzialaja juz 4 glosniki :D co jest na creativie sterach bylo ok ?

--------------------

SB Live! Digital 5.1

Pełna edycja

Szybka edycja

xan 26 lut 2004, 22:25 Post #21

Uczestnik

Zainstalowalem te sterowniki jakosc faktycznie super, ale jak wylaczyc dekoder AC3 w sterownikach ?

Bo mam amplituner i kx'y same mi chca dekodowac ac3 przez co amplituner tego nie trawi :D i mam tylko stereo

Jaka masz karte ( model ) . Ogolnie to zakladka kx mixer , i masz na dole ac3 wybierz SPDIF1 . Ale ac3 passtrough narazie dziala tylko na audigy 1 i 2 . Na starszych kartach ma byc poprawione to w nastepnej wersji sterownika .

Pełna edycja

Szybka edycja

paulo 26 lut 2004, 22:27 Post #22

Uczestnik

Jak chcecie miec 5.1 czu tam 4 kanaly to wtyczka surrounder w kx dsp moze wam zrobic 5 kanalow + sub z mp3 .

Już się poprawiłem - zrobiłem tak jak napisałeś. Nie wiem tylko gdzie ustawić głośność osobno na przód i tył.

Nawet bez ASIO (niestety :cry: ) uzyskałem dźwięk dużo lepszy niż na Creativach. DSP w kx'ach daje takie możliwości, że głowa boli. :D

kx'y mają kolejnego użytkownika.

--------------------

Pełna edycja

Szybka edycja

xan 26 lut 2004, 22:28 Post #23

Uczestnik

jeszcze 1 w kx test glosnikow ida mi 2 przedie z wzmacniacza i 2 tylne od cambridga ale np w grach nie dzialaja juz 4 glosniki :D co jest na creativie sterach bylo ok ?

Poczytaj o kxach na stronie, albo odinstaluj te stery .

Kxy nie sa ogolnie do gier , wiec radze nie uzywac .

A wiecej kanalow masz w Kx dsp , wtyczka sie zowie surrounder i defoult do 2.1 , trzeba zmienic na 4.1 albo 5.1 . I dostepna jest na defoultowych ustawieniach dsp .

Pełna edycja

Szybka edycja

turzol 26 lut 2004, 22:33 Post #24

Uczestnik

turzol - buffer size daj sobie na 2 i process priority na realtime

Wielkie dzieki - dziala zabojczo :wink: Normalnie nie poznaje mojej wiezy :D 0 trzaskow i innych krzakow :twisted:

BTW Podajcie jakis utworek dobry do testow odsluchowych Foo(ASIO) :idea:

--------------------

Pełna edycja

Szybka edycja

MrVonFetysz 26 lut 2004, 22:34 Post #25

Uczestnik

juz wiem w opcjach od glosnikow mialem ustawine na 4.1 ale nie bylo zaznaczonej opcji surround teraz jest juz dzwiek z 4 glosnikow i w divixach tesz

--------------------

SB Live! Digital 5.1

Pełna edycja

Szybka edycja

xan 26 lut 2004, 22:36 Post #26

Uczestnik

juz wiem w opcjach od glosnikow mialem ustawine na 4.1 ale nie bylo zaznaczonej opcji surround teraz jest juz dzwiek z 4 glosnikow i w divixach tesz

A wtyczki od przodu i tylu zamieniles , czy sluchasz moze na przednich kanalach tylnich ?? :P .

Pełna edycja

Szybka edycja

xan 26 lut 2004, 22:37 Post #27

Uczestnik

Wielkie dzieki - dziala zabojczo :wink: Normalnie nie poznaje mojej wiezy :D 0 trzaskow i innych krzakow :twisted:

4 zakladki w dol masz zakladke Status display , jakie masz parametry w zakladce output latency ?????

Pełna edycja

Szybka edycja

MrVonFetysz 26 lut 2004, 22:39 Post #28

Uczestnik

nie wtyki byly ok bo zawsze na creativach sterach chodzilo tylko opcja w kx surround musi byc on zeby dzialaly 4 glosniki ;p wlasnei slucham iron maiden wested years 128kb i gra swietnie ;p

--------------------

SB Live! Digital 5.1

Pełna edycja

Szybka edycja

xan 26 lut 2004, 22:42 Post #29

Uczestnik

POwtarzam po raz ostatni dla osob, ktore intaluja pierwszy raz kxy .

Ze wzgedlu na to, ze tylnie kanaly w kartach Creativa maja lepszy kodek ( tak twierdzi tworca kxow ) Tylnim wyjsciem z karty Creativa wychodza kanaly przednie ( nalezy zmienic wtyczki!!!!!, badz w mixerze kxow swap rear/front channel ) )

These issues pertain to all Creative cards, but not to the E-mu APS and some Audigy2 Platinum Ex cards. Creative audio cards based on the EMU10kX audio DSP require a DAC (Digital to Analog Converter) in order to produce analog output. In general, this task is typically performed by either AC97 Codecs or I2S Codecs.

As a rule, Creative audio cards use the AC97 Codec for Front and Center/Subwoofer outputs, and I2S Codec for Rear output. The AC97 Codec is also used as an ADC (Analog to Digital Converter) and, thus, is responsible for all on-board analog inputs. (Note that LiveDrives and other DaughterBoard cards use different schemes).

The AC97 Codecs used in SBLive! cards are rather noisy devices (when compared to I2S Codecs), and this leads to some quality problems. As a rule, SBLive Rear outputs have much better Signal To Noise Ratio (SNR), Total Harmonic Distortion (THD) and Channel Separation (acs) since they use the I2S Codec. So, if you want to get better sound quality for music playback it is recommended that you plug your speakers into the 'Rear Out' and enable the 'Swap Front and Rear' kX Mixer option (the swap is enabled by default).

The Audigy and Audigy2 cards use both AC97 and I2S Codecs for Front output and this theoretically gives you rather good Front quality. But nevertheless, the AC97 Codec causes some distortion and thus the same procedure is recommended for use with Audigy / Audigy2 cards as well.

Certain Audigy2 Platinum Ex cards lack AC97 codec and thus don't require Front and Rear outputs to be swapped.

Of course, the above should be considered as a recommendation only.

Pełna edycja

Szybka edycja

CHECK-IT 27 lut 2004, 09:41 Post #30

Uczestnik

a mi wywala taki blad..INFO (CORE) : startup time: 1140 ms

INFO (CORE) : location: "file://G:afi-sing_the_sorrow_(advance)-2003-fnt05-afi-dancing_through_sunday-fnt.mp3" (0)

Zainstalowalem stery , wszdzilem cfg , mam 4 glosniki , ale nie mam tego mpg123 bo nie znalazlem.. Co zrobic?

--------------------

paradigm m3 v3, reloop ha-200, pcm2702/ad8066

nad 320bee, nad c521bee, paradigm studio reference 20.

Pełna edycja

Szybka edycja

« Następny starszy · Oprogramowanie · Następny nowszy »

50 Stron 1 2 3 > »

Szybka odpowiedź

Włącz powiadomienie emailem o nowych odpowiedziach | Włącz uśmieszki | Włącz sygnaturkę

Strona główna forum Szukaj Pomoc Najważniejsze |-- Podstawowe Zagadnienia |-- FAQ |-- Nowości Sprzęt i Podkręcanie |-- Co kupić? |-- Procesory i płyty główne |---- Socket 462(A)/Slot A |---- Socket 754/939/940 |---- Socket 370/Slot 1 |---- Socket 423/478/775/479 |---- Pentium, K5, K6, 486, Cyrix, VIA (Epia) i inne |---- Co kupić ? |-- Karty Graficzne |---- Ati |---- Nvidia |---- Monitory |---- Inne karty |---- Co kupić? |-- Pamięci RAM |-- Inne Komponenty |---- Zasilacze i obudowy |---- Dyski twarde, miękkie, cdromy, dvd, pendrive i inne pamięci masowe |---- Skanery, drukarki, kopiarki itp. |---- Monitory |---- Audio |---- Klawiatury, myszki, joysticki itp |---- Pozostałe |-- Laptopy (notebooki) i urządzenia przenośne |---- Co kupić? - Notebooki, Laptopy i inne |-- Elektronika |-- Ekstremalne Podkręcanie |-- Alternatywne Platformy Chłodzenie i Modyfikacje |-- Chłodzenie Konwencjonalne |-- Chłodzenie Wodą i Inne Metody |-- Modyfikacje Oprogramowanie |-- Microsoft Windows |-- Oprogramowanie |-- Sterowniki & Biosy |-- Unix & Linux & inne |---- Linux FAQ |-- Programowanie Sieci Komputerowe i Internet |-- Sprzęt Sieciowy & Wi-fi |-- Oprogramowanie Sieciowe |-- Providerzy Inne |-- Gry |-- Ośla łączka |---- Sklepy |-- Prezentacje |-- Fotografia cyfrowa i grafika |-- Forum testowe |---- Kulinaria |-- Seti@Home & UD & inne Giełda |-- Sprzedam |-- Kupię |-- Inne Archiwum - Tylko do odczytu |-- ARCHIWUM: Sprzęt, podkręcanie, modyfikacje |-- 2003: Sprzęt |-- 2003: Podkręcanie |-- Tymczasowe forum do sprzątania

Tryb wyświetlania: Standardowy · Przełącz na: Linearny · Przełącz na: Drzewo

Śledź ten temat · Wyślij temat na email · Wydrukuj ten temat · Subskrybuj to forum

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 27 kwiecień 2006 - 11:34

Invision Power Board v2.1.5 © 2006 IPS, Inc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Super Dźwięk Dla Wszystkich - Foobar2000 + ASIO Opcje

DLA POSIADACZY SBLIVE // AUDIGY // AUDIGY2

>>Posiadacze innych kart dźwiękówych patrzcie niżej

1. Sterowniki KX PROJECT - www.kxproject.com (wersja 3537 final)

2. FOOBAR 2000 0.8 - www.foobar2000.org

Ostatnio, przeczesujac forum hydrogenaudio natknalem się na plugin do FOobara wykorzystujacy ASIO (Audio Stream Input Output) - wielokanałowy protokół tranferu audio, ktory zostal stworzony przez firme Steinberg (ci, ktorzy nigdy nieslyszeli o tej firmie powinni wiedziec, ze robi ona jedno z najlepszych, jesli nie najlepsze oprogramowanie do obrobki dźwięku 'Cubase')

Tak się akurat ladnie składa, ze sterowniki kx project posiadaja znakomita obsluge ASIO.

Bez problemu mozna osiągnać latency na poziomie 5ms, a nawet 2ms. Wszystko zależy od sprzętu i jego konfiguracji.

Jak juz zainstalujecie powyższe stery, sciagnijcie pliczek z moimi ustawieniami i zaladujcie je.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - USTAWIENIA DLA STEREO (niedlugo zarzuce linkami do innych)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - DLA 5.1 i 4.1 (zmieniamy klikajac na ikonce KX -> efekty -> Surrounder

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (jak ktos nie chce zeby kx'y dekodowaly ac3)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ustawienia dla mikrofonu)

Jak nie slychac dźwięku, to należy uzyc opcji Zamien Przod z tylem w mikserze kx'ow (prawy klik na ikonce kx ->mikser)

Ustawienia sa zoptymalizowane pod katem najmniejszego latency i największej stabilnosci.

W DSP pominalem wszelkie 'duperele'. Jest czysty sygnal.

Trzeba tylko ustawic ASIO, klikajac na ikonce KX->Ustawienia->Panel Sterowania ASIO

Latency dajcie na 21ms, a output na 48000Hz ewentualnie mozna zmniejszyc na 10ms, ale IMHO latency ponizej 21ms jest dobre tylko do nagrywania. Przy odtwarzaniu ma tendencje do 'gubienia' dźwięków.

Jeszcze jedno, ASIO najlepiej dziala przy ustawieniu optymalizacji uslug dzialajacych w tle.

Tu jest bardzo dobry FAQ o kX'ach ->

Ukryta Zawartość

----------------------------------------------------------------------------------------------------

FOOBAR 2000

Teraz kwestia mojego ulubionego player'a (IMG:style_emoticons/default/icon_wink2.gif) -> Foobar'a 2000

Dlaczego foobar gra lepiej? (choc sam tworca z niewiadomych przyczyn przyznaje ze foobar brzmi jednakowo jak pozostale odtwarzacze)

A to za sprawą ukrytych dekoderów. TEST -->

Ukryta Zawartość

Na poczatek ściągnijcie z tej strony

Ukryta Zawartość

plugin ASIO(exe) (odpowiednia wersje dla waszego proca - SSE, SSE2,SSE 3, bez SSE ktore znajduja się w katalogu bin)

następnie

pluginy mpg123 i foo_input_std (nieoficjalne, ich instalacja nie jest zalecana na forum hydrogenaudio, mimo wszystko u mnie spisuja się znakomicie) Wtyczki te znajduja się pod ukrytym linkiem na stronie Otachana Aby dostac się na ukryta podstrone, należy najechac mysza obok napisu "foobar2000用プラグイン"

Dodatkowo zmieniamy nazwe wtyczki foo_input_std_.dll na foo_input_std.dll.

Wszystko należy rozpakowac do katalogu foobar2000/components, wazne aby wrzucic tylko jeden plik dll z każdej wtyczki (archiwa *.7zip rozpakowuje się za pomoca total commandera lub -->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Jak nie chce się wam konfigurowac foobara to sciagnijcie mój config i skopiujcie do głównego katalogu foobara

Ukryta Zawartość

--------------------------------------------------------------------------------------------------

INFORMACJE DODATKOWE

Aby uniknac jakichkolwiek szumow i trzaskow należy sprawdzic czy ustawienia BIOS'u sa takie jak ponizej:

PCI Latency Timer - 64

PCI Delay Transaction - ENABLED

PCI Master Read Caching - DISABLED

CPU to PCI Write Buffer ENABLED

Fast R-W Turn Around ENABLED

P2C/C2P Concurrency ENABLED

PCI Dynamic Bursting ENABLED

PCI Master 0 WS Read ENABLED

PCI Master 0 WS Write ENABLED

PCI Master Pipeline Req ENABLED

PCI#2 Access #1 Retry DISABLED

PCI/VGA Palette Snoop DISABLED

PNP/OS DISABLED

PCI Master Bus Time-Out - 0

A inne ustawienia (te ktore nie dotycza PCI) mozecie zmieniac wg wlasnych upodoban (chociaz lepiej zostawic na default)

Taka konfiguracja jest zoptymalizowana pod katem wydajnosci szyny PCI, co jest sprawa priorytetowa jezeli chcemy mieć czysty dźwięk przy niskim latency.

Jezeli chodzi o plyty główne z chipsetami VIA, konieczna jest instalacja VIA 4in1

Dla starszych plyt (na KT133/133A) zalecana jest instalacja VIA 4in1 4.38 (4.35)

Zamiast instalowac PCI LATENCY PATCH patrzcie ponizej na zmodyfikowany plik rejestru

Jeszcze jedna wazna wskazowka

Uzywajcie czarnego wyjscia analogowego na karcie (tyl), poniewaz oferuje ono lepsza jakosc (sam Eugene tak napisal)

Oczywiscie jezeli macie mozliwośc uzywania wyjscia cyfrowego to bedzie to najlepsze rozwiazanie.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

TEST

Chwila prawdy

Wlaczamy ulubiona mp3 i sluchamy, czy nie ma zadnych trzaskow.

Jezeli takie wystapia, należy sprawdzic kilka rzeczy (patrz 'WAZNE INFORMACJE' powyzej)

Jezeli wszystkie ustawienia się zgadzaja, sprobujcie zwiększyc latency w ASIO i buffer size w foobarze maxymalnie na 7 (u mnie jest idealnie na 2)

Powinno grać extra

Mam nadzieje, ze rezultat moich wielogodzinnych zmagan z różnymi ustawieniami (Momentami chciałem rozpier... kompa) nie poszedł na marne. Przynajmniej ja tak uważam (IMG:style_emoticons/default/icon_wink2.gif)

Jeźeli po zainstalowaniu i skonfigurowaniu jak wyzej nie slyszycie roznicy miedzy ASIO, a DirectSound/KernelStreaming/WaveOut, to albo macie beznadziejny sprzet (w stylu plastikowych radyjek komunijnych) albo jestescie głusi (słoń wam na uszy nadepnął). NO OFFENCE

-----------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE

te male trzaski nie dawaly mi spokoju, więc w koncu rozwiązałem problem

oto zmodyfikowane przeze mnie ustawienia latency (IMG:style_emoticons/default/icon_wink3.gif), ktore polecam dla posiadaczy starszych plyt głównych na chipsecie VIA, na ktorych nie da się ustawic latency w biosie (kt133)

Oczywiscie jezeli nie odnotowujecie zadnych trzaskow podczas odtwarzania plikow muzycznych, to nie zawracajcie sobie glowy

Ukryta Zawartość

Aby ustawienia zaczely dzialac, należy po 2x kliknieciu myszy i wprowadzeniu ich do rejestru w menu start->uruchom wpisac NET START VLATENCY

ustawienia zaczna dzialac po restarcie

jezeli chcecie przestac uzywac ustawien wpisac NET STOP VLATENCY

gdyby kogoś interesowal ten temat to prosze bardzo, mozna poczytac i ewentualnie pozmieniac

Ukryta Zawartość

------------------------------------------------------------------

DLA POSIADACZY WSZYSTKICH KART dźwiękowych

Z wtyczkami do foobara postepujemy identycznie jak wyzej z wyjatkiem resamplera. W przypadku kart z serii SBLive konieczne bylo uzycie programowego nadpróbkowania ze względu na beznadziejny sprzętowy resampling.

Jeżeli nie posiadacie kart SBLive, nie ma potrzeby używania resamplingu, bo to tylko pogarsza jakość

Teraz kolej na sterownik ASIO, ktory znajdziemy pod tym adresem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (wersja bez 'trace output')

Instalacja jest bardzo prosta i sprowadza się do skopiowania pliku asio2ks.cpl do katalogu System32 (np. C:WINDOWSSYSTEM32)

Po wykonaniu tej czynności w panelu sterowania pojawi się nowa ikonka "ASIO2KS"

Ustawcie takie wartości jak w czerwonej ramce. W przypadku występowania trzasków zwiększyć latency samples do poziomu przy którym one ustąpią. Jeżeli mamy mocną maszynę, prawdopodobieństwo występowania jakichkolwiek trzasków przy powyższych ustawieniach jest znikome.

Konfiguracja foobara

Nie będę po kolei tłumaczył co i jak. Oto mój plik konfiguracyjny, który trzeba skopiować do głównego katalogu foobara

Ukryta Zawartość

Jeszcze coś dla oka (IMG:style_emoticons/default/icon_wink2.gif)

Jeśli chcecie uatrakcyjnić wygląd playera, aby wyglądał jak niżej, rozpakujcie zawartość tego pliku do katalogu components

Ok, wiele się zmienilo od poczatku tego tematu, wiele więcej ciekawych rzeczy wyszlo na jaw :) >. Wiele linkow przestalo dzialac, temat zostal przeczyszczony i powinno się go o wiele lepiej czytac. Jako ze Marcin postanowil co postanowil (ale mam nadzieje ze mu przejdzie), szkoda zeby zmarnowalo się wszystko co tu pisalismy, więc mniej więcej wam opisze o co tu biega. /

OK zacznijmy od samego Foobara

Ukryta Zawartość

Player zrobiony przez Polaka (gratki), ktory był w dużej części tworca winampa.

Nam potrzebna jest wersja Normal

Ukryta Zawartość

Poczym z Polski przenosimy się do Japonii

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (jak chcecie wiedziec po co w monitorze taka mala plamka to sobie zainstalujcie jezyk japonski) i sciagamy ze strony głównej dwa pliki

foo_output_asio(exe).dll (exe version) Ver. 0.44

foo_ddecontrol.dll Ver. 0.29

Wrzucamy je do katalogu components, ktory znajduje się w programfiles/foobar.

KOlejne wtyczki sa ukryte i wejsc na nie się da jedynie klikajac na niewidocznego linka, ktory znajduje się mniej więcej w tym miejscu

Ukryta Zawartość

Sciagacie z foo_secret

mpg123 - dekoder

foo_input_std - z tym ze w Foobarze znajduje się juz taki plik, więc należy podmienic (tyle ze najpierw zmieniacie nazwe pliku japonca z foo_input_std_.dll na foo_input_std.dll

SSRC - resampler i tutaj tzreba powiedziec ze uzywanie resamplingu do 48 kHz jest wskazane, tyczy się do kart Creativa, SS i innych ale to sami sobie sprawdzic musicie.

Acha i zapomnialem dodac, ci co maja starsze proce uzywaja wersje Normal wtyczki, posiadacze prockow AMD od 1 Gh mniej więcej, uzywaja wtyczek z optymalizacja SSE, i jak się latwo domyslec P4 SSE2.

Nie wolno wrzucac calych katalogow, bierzecie po jednym pliku z kazdego plugina (wyjatek Asio exe wrzucacie dlla razem z exe)

Jako ze wiele osob ma problemy ze sciaganiem, to macie na moim serwie czesto aktualizowane pluginy

Ukryta Zawartość

Po tym jak juz wrzucicie wtyczki, jedyne co musicie zrobic w preferencjach Foobara, to wlaczyc w dsp "Resampler (SSRC-Otachan) i ustawic go na 48 kHz (opcja Low i High ma duzo mniejsze uzycie procesora).

Oraz w zakładce playback jako output Asio(exe). więcej o konfiguracji, jak komus zle gra jest w dalszej części tematu.

Teraz przenosimy się do Rosji. Mowa o sterownikach kx-project

Ukryta Zawartość

( duzo jest o nich napisane w tym temacie więc sobie czytajcie, ogolnie sterowniki te sa do muzyki, wiele rzeczy jest w nich niedopracowane. Za to posiadaja niesamowicie duzo mozliwości konfiguracji DSP, potrafia obslugiwac np sluchawki z wyjscia cyfrowego, sygnal kanałow przednich mozna wysylac z kodeka od kanałow tylnich (co poprawia jakosc itd)

Zeby nie powtarzaly się pytania jak wlaczyc mikrofon itd to macie linka dla poczatkujacych

Ukryta Zawartość

I link do forum:

Ukryta Zawartość

A tu macie nowe skórki do kxow

Ukryta Zawartość

Ze sterownikow Kx-project najbardziej interesuje nas Asio driver, i niezmieniac nic w jego opcjach.

Zadnych konfigow DSP nie bedzie, kazdy uczy się sam.

Tu macie najnoszy help do dsp

Ukryta Zawartość

Ogolnie to nie interesuje mnie zdanie innych czy to gra lepiej czy tak samo, jak ktos chce to niech sobie to zainstaluje i sam oceni, jak się spodoba niech uzywa. Ogolnie Foobar z ustawionym Asio jako output zadziala na kazdej karcie ktora taki driver posiada, jezeli ktos nie posiada Asio w sterowniku rownie dobrze mozna uzywac Kernel Streaming (ktory rowniez omija mixer windowsowy).

--------------------

no nawet chodzi :D

foobar'a używam od 10minut ;) więc w jaki sposób tam importować konfig (np. ten Twój) bo wydaje mi się że wgranie go do głównego folderu foobar200 nic nie dało ponieważ ustawienia są standard

--------------------

Wejdz do preferencji, zakładka Core wejdz tam i wez odznacz opcja Eneble User Profile i resetnij foobara. To na 90 procent to :). Pozatym jezeli masz standard ustawienia, to jeszcze wyjsie Asio ci się nie wlaczylo. zakładka Playbac i tam daj wyjscie Asio.

Widac nie przeczytales calosci tekstu

Po zaladowaniu ustawien musisz przejsc do panelu sterowania asio i ustawic output na 44kHz i latency daj na 2ms

Przecież napisałem, że jak tam próbuję wejść to nic się nie dzieje. Mam Windowsa 2003, może o to chodzi.

Dokladnie przeczytales dobrze :), tylko dziwi mnie czemu nie masz sterownika Asio. Najnowsze masz Kxy ?

Niestety ASIO nadal milczy. :cry: Jak w mixerze regulować wysokie i niskie tony ?

W zakładce Kx dsp(prawym na ikonke Kxow), plugin nazywa się Timbre.

--------------------

@Marcin_gps

Zeby twoj config zadzialal musze zaznaczyc opcje Enable User Profile Support :?: Bo jak zaznaczylem to wywalilo mi configi ze stringami i Output ustawil się na wave-out :?

Dzieki Xan chyba zaladowal ten config bo nie mialem wczesniej przezroczystego foobara i ustawienia Null w output :lol:

Teraz pytanka:

1. czy sposob podany przez Marcina_gps dziala na Audigy@Audigy2ZS :?:

2. : Czy musze instalowac KX-y zeby korzystac z ASIO :?: Z tego co wiem to SB Live nie wspiera ASIO (Audigy1/2 wspieraja) dlatego sa wlasnie KX-y.

--------------------

Hmm nie powinienes mieć Null, tylko Asio (wrzuciles wtyczki do components z linka ?).

Ciezko tak przez forum o wszystkim powiedziec, ogolnie jezeli Creative da sterownik Asio, to wyjscie bedzie dzialalo ja nie testowalem :).

A to dla ciebie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) foo_outp...xe)_038sse2.zip bo widze ze masz P4.

Dobra wrzucilem do katalogu Components plugin ASIO i w Foobarze jest on dostepny. Wybieram go, odpalam jakis utwor i wywala:

INFO (CORE) : location: "file://E:MuzaArmin Van Buuren - 5 albumz!Armin van Buuren - 004 TransparanceArmin van Buuren - 004 Transparance - cd2.cue" (1)

Sciagnalem tez plugin ASIO zoptymalizowany pod SSE2 - tez mam wrzucic wszystko do components? (pelno plikow w katalogu source...)

--------------------

nie ustawiles poprawnie asio w kx'ach

musi byc czestotliwosc zgodna z plikiem muzycznym. jezeli sluchasz @44kHz to ustaw w panelu sterowania asio @44 i latency oczywiscie na 2ms (ewentualnie na 5)

jest jeszcze jeden sposob - resampler w foobarze ustawiasz na 48kHz i w panelu sterowania asio @48 i po kłopocie, ale lepiej bez resamplera

--------------------

AAaaa a tak w ogóle to nie działa mi regulacja głośności z klawiaturki, a często używam tego potencjometru!

--------------------

a się spytam co to daje? czystszy dźwięk?

--------------------

Nie wolno tego robić! Zadnego dsp w foobarze nie wlaczac, nawet volume control wywalic.

Jak chcecie mieć 5.1 czy tam 4 kanały to wtyczka surrounder w kx dsp moze wam zrobic 5 kanałow + sub z mp3. Obecnemu juz zrobilem wtyke więc wam moge wyslac.

--------------------

hmm zrobilem jak mowiles :wink: i dźwięk rzeczywiscie jest lepszy doszlo większe tło i większa dynamika ale i tak wole cd niz mp3 tylko jak nie mam plyty z danym utworem to wtedy mp3 zapuszczam

--------------------

jeszcze 1 w kx test głośnikow ida mi 2 przedie z wzmacniacza i 2 tylne od cambridga ale np w grach nie dzialaja juz 4 głośniki :D co jest na creativie sterach bylo ok ?

--------------------

Jaka masz karte (model). Ogolnie to zakładka kx mixer, i masz na dole ac3 wybierz SPDIF1. Ale ac3 passtrough narazie dziala tylko na audigy 1 i 2. Na starszych kartach ma byc poprawione to w następnej wersji sterownika.

Jak chcecie mieć 5.1 czy tam 4 kanały to wtyczka surrounder w kx dsp moze wam zrobic 5 kanałow + sub z mp3.

Już się poprawiłem - zrobiłem tak jak napisałeś. Nie wiem tylko gdzie ustawić głośność osobno na przód i tył.

Nawet bez ASIO (niestety :cry:)uzyskałem dźwięk dużo lepszy niż na Creativach. DSP w kx'ach daje takie możliwości, że głowa boli. :D kx'y mają kolejnego użytkownika.

--------------------

jeszcze 1 w kx test głośnikow ida mi 2 przedie z wzmacniacza i 2 tylne od cambridga ale np w grach nie dzialaja juz 4 głośniki :D co jest na creativie sterach bylo ok ?

Poczytaj o kxach na stronie, albo odinstaluj te stery. Kxy nie sa ogolnie do gier, więc radze nie uzywac.

A więcej kanałow masz w Kx dsp, wtyczka się zowie surrounder i defoult do 2.1, trzeba zmienić na 4.1 albo 5.1. I dostepna jest na defoultowych ustawieniach dsp.

Wielkie dzieki - dziala zabojczo. Normalnie nie poznaje mojej wiezy :D 0 trzaskow i innych krzakow

BTW Podajcie jakis utworek dobry do testow odsluchowych Foo(ASIO) :idea:

-------------------

juz wiem w opcjach od głośnikow mialem ustawine na 4.1 ale nie bylo zaznaczonej opcji surround teraz jest juz dźwięk z 4 głośnikow i w divixach tesz

--------------------

juz wiem w opcjach od głośnikow mialem ustawine na 4.1 ale nie bylo zaznaczonej opcji surround teraz jest juz dźwięk z 4 głośnikow i w divixach tesz

A wtyczki od przodu i tylu zamieniles, czy sluchasz moze na przednich kanałach tylnich ? :P.

Wielkie dzieki - dziala zabojczo :wink: Normalnie nie poznaje mojej wiezy :D 0 trzaskow i innych krzakow

4 zakładki w dol masz zakładkę Status display, jakie masz parametry w zakładce output latency?

nie wtyki byly ok bo zawsze na creativach sterach chodzilo tylko opcja w kx surround musi byc on zeby dzialaly 4 głośniki ;p wlasnei slucham iron maiden wested years 128kb i gra swietnie ;p

--------------------

Powtarzam po raz ostatni dla osob, ktore intaluja pierwszy raz kxy.

Ze wzgedlu na to, ze tylnie kanały w kartach Creativa maja lepszy kodek (tak twierdzi tworca kxow)Tylnim wyjsciem z karty Creativa wychodza kanały przednie (należy zmienić wtyczki!, badz w mixerze kxow swap rear/front channel))

These issues pertain to all Creative cards, but not to the E-mu APS and some Audigy2 Platinum Ex cards. Creative audio cards based on the EMU10kX audio DSP require a DAC (Digital to Analog Converter) in order to produce analog output. In general, this task is typically performed by either AC97 Codecs or I2S Codecs.

As a rule, Creative audio cards use the AC97 Codec for Front and Center/Subwoofer outputs, and I2S Codec for Rear output. The AC97 Codec is also used as an ADC (Analog to Digital Converter) and, thus, is responsible for all on-board analog inputs. (Note that LiveDrives and other DaughterBoard cards use different schemes).

The AC97 Codecs used in SBLive! cards are rather noisy devices (when compared to I2S Codecs), and this leads to some quality problems. As a rule, SBLive Rear outputs have much better Signal To Noise Ratio (SNR), Total Harmonic Distortion (THD) and Channel Separation (acs) since they use the I2S Codec. So, if you want to get better sound quality for music playback it is recommended that you plug your speakers into the 'Rear Out' and enable the 'Swap Front and Rear' kX Mixer option (the swap is enabled by default).

The Audigy and Audigy2 cards use both AC97 and I2S Codecs for Front output and this theoretically gives you rather good Front quality. But nevertheless, the AC97 Codec causes some distortion and thus the same procedure is recommended for use with Audigy / Audigy2 cards as well.

Certain Audigy2 Platinum Ex cards lack AC97 codec and thus don't require Front and Rear outputs to be swapped.

Of course, the above should be considered as a recommendation only.

a mi wywala taki błąd: INFO (CORE) : startup time: 1140 ms

INFO (CORE) : location: "file://G:afi-sing_the_sorrow_(advance)-2003-fnt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.