Skocz do zawartości
IGNORED

Jocko Clocko

Lenny

Rekomendowane odpowiedzi

zasilacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zacheciliscie mnie do zbudowania wlasnego zegara :)

Na razie zdjecia preregulatora...nic specjalnego...mostek diodowy, filter CRC, filtrowany 'voltage ref' na led'ach zasilanych przez ccs (jfet). Tranzystory wyjscowe sa przycisniete do plytki drukowanej kawalkiem preta aluminiowego dla lepszego przewodnictwa cieplnego. Napiecie na wyjsciu bedzie wynosilo ok.12V

Ukryta Zawartość

post-6832-100001254 1170293293_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak wyglada plytka oscylatora.

Uklad jest tez ukladem oscylatora colpittsa i prostokat tez jest formowany na bramce U04 (LVC1GU04) ale nie jest dokladna kopia schematu z pierwszej stroniy. Stabilizacja napiecia oparta jest na dyskretnych shuntach.

Ukryta Zawartość

post-6832-100001075 1170293553_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na razie wykonalem tylko pirwsze pobierzne pomiary z krysztalem 27Mhz.

Zdjecia przedstawiaja prostokat po bramce U04, dla wejscia 1MOhm i 50 Ohm.

Jak widac prostokat nie jest calkiem symetryczny wiec bede musial nad nim troche jeszcze popracowac...:)

Ukryta Zawartość

post-6832-100001073 1170293557_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ludo obiecująco to wygląda, słuchałeś już ? Profesjonalna robota, gratulacje.

Panowie do zainteresowanych zegarem wysłałem wiadomość na PW. Proszę o deklaracje jeszcze dziś jeśli to możliwe ponieważ muszę zacząć sprowadzać części.

DeTom>

Na wstepie musze pogratulowac wyboru topologii.

Jesli chodzi o przesluchy...jak na razie to tylko 2/3 projektu jest gotowego.

Bedzie jeszcze trzecia plytka na ukladzie scalonym pll1705 do generacji 8.46Mhz dla cd-pro2m, oraz masterklock'a dla dac'a ktory bedzie wspolpracowal z transportem. Mastercklock mozna bedzie wybrac dowolnie w zakresie 11.xx-33.xx i w zwiazku z tym ze bedzie "zsynchronizowany" z zegarem transportu moze to uproscic konstrukcje dac'a.

A krotko i zwiezle: nie jeszcze nie mialemm okazji do odsluchow.

:)

Nie zozumieliśmy się Ludo. Znaczy ja nie doczytałem uważnie. Myślałem, że robisz zasilacz po J. Clocko. Ładna płyteczka, gratulacje.

IMHO nie ma co na siłe pracowac nad symetrią - dużo DAC'ów i filtrów cyfr. i tak korzysta z jednego zbocza [opadające lub narastające].

pzdr

L.

DeTom

Składam własnie zegar i doszedłem doTZ3 pomierzyłem napięcia i wyszło mi (w nawiasach wartości z instrukcji).

Zasilanie 12 V

Vref 10,88V (ok 10.5V)

Vref5 5,44V (połowa Vref)

Vdd 10,27V (ok. 9,5V)

Vcc 4,97V (5V)

No i mam wątpliwości do Vdd, mieści to się jeszcze w tolerancji czy coś skopałem? NIe bardzo wiem czy mogę to złożyć do końca.

>Lenny

Nie zrozumielismy sie to moja wina bo po prostu udzielilem za malo informacji:)

Zgadzam sie z opinia ze bocza i forma sygnalu (minimalny over-/undershoot) sa normalnie wazniejsze niz symetria. Poniewaz jednak zegar ktory zbudowalem jak juz wczesniej wspomnialem bedzie zasilal uklad pll1705 i w specyfikacji wymaga sie symetri 50-50% sprobuje owa symetrie poprawic. Nie sadze jednak zeby to mialo jakis wiekszy wplyw na dzialanie ukladu.

>Buber

Specyfikacja kwarca ma o wiele wiecej parametrow niz sama dokladnosc. Dla zastosowan audio kwarce o toleracji 5ppm nie sa konieczne. Wazniejszy wedlug mnie jest wplyw starzenia sie kwarca (ktory moze przewyzszac 5ppm/rok) wzgledem czasu i 'drive level'. Dla niskiego jitter jest tez chyba wazne ciecie kwarca.

Samemu zamawiam zwykle kwarce o tolerancji poczatkowej 10ppm i stabilnosci wzgledem temperatury tez 10ppm i dla moich potrzeb jest to calkiem wystarczajace. Jesli sie chce poprawic tolerancje kwarcu zawsze mozna to zrobic poprzez dobranie odpowiedniego kondensatora rezonancji ale do tego potrzebny jest dokladnie wykalibrowany freq counter. Jak juz wczesniej pisalem takie zabiegi dla zastosowan audio sa zupelnie zbedne. Nie potrzebnie placic za cos co nie ma zadnego wplywu na dzwiek:)

->lodo

Tak cięcie ma wplyw na jitter, ale coś mi sie wydaje że cena takiego kwarcu z cięciem SC będzie dla nas zaporowa. Z resztą jak napisal już gdzieś bitrate (też tak myślę) podstawowym problemem i przeszkodą dla uzyskania ekstremalnie niskiego jittera jest konwersja sinus->prostokąt i sama technologia TTL.

Panowie, szybkie pytanie o montaż zegara.

+ zasilania -jest

GND -jest

wyj2 -gdzie podłaczyć? Wiem, że wylutowuje sie te 2 kondy, rezystor też? Na którą nóżkę SAA7220 wlutować wyj2 clocka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo naturalnie gra, fajnie. Słychać więcej i lepiej się słucha. Gra trochę mniej ostro niż na starym kwarcu, ale za to góra ma więcej barw. Przejrzystość - dźwięków jest naprawdę wiecej, do tego podane plastycznie, na szczęscie czasami cos twardo też zagra;) Więc jestem spokojny o to, że zegar nie narzuca swojej obecności.

DeTom, Lenny wielkie dzięki.

Pytanie o trymer pozostaje otwarte, narazie nie ruszam:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.