Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

---==LUK==---

widzę że nie masz jeszcze kondensatorów bocznikujących zamiast MKS2 wimy może MKP Vishay ERO 5%

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ja takie kupiłem chociaż mam mks2 kto wie może i lepsze od wimy :-) z tego co mi wiadomo kupa ludzi podniecała się 47nf MKP Vishay ERO w wątku innego wzmacniacza w opisie nie pisze że to ERO ale ja takie dostałem, dokładnie te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Jestem bardzo ciekaw twoich rezultatów bo mamy podobne tranzystory, a ja mam bardzo duże problemy i płytka też zdaje sie że od dj_zibi. więc pisz kolego jakie postępy.

co do trafo ja mam z telto.pl zrobią bardzo szybko i wszystko co im się napisze, a i moje nie brumi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak, właśnie bocznikujących jeszcze nie mam... w projekcie pisze "The 100nf and 47nf is recommended to be Wima MKS2 (or better)", ja na razie uparłem się na Wimę MKS4 - to są MKP a nie MKT, choć ciężko je kupić, miałem zamawiać przy okazji innych zakupów w tme.eu ale na razie im się skończyły. Dlatego może będę szukał czegoś innego, dzięki za linki Vishay.

Tak, płytka też od dj_zibi, o Twoich problemach czytałem, ale nie mogę nic pomóc, sam się dopiero wszystkiego uczę;) O postępach będę pisał, choć uruchomię go w najgorszym wypadku dopiero za miesiąc, bo tyle się czeka na trafo z toroidów, a te są bardzo często polecane i raczej pewne. A jakiej mocy zamówiłeś dla siebie trafo i jakie napięcia?

Aha nie widzę czy już to robiłeś ale trzeba lekko rozwiercić otwory na tranzystory końcowe bo nie wchodzą, bd139 też nie wchodzi w swoje dziurki i w ogóle dziurka pod masę jest mniejsza od tych pod zasilanie :-).

Pod tranzystory jeszcze nie rozwiercałem, ale już musiałem pod niektóre rezystory, pod elektrolity;) Nie miałem takiego małego wiertełka, ale bardzo dobrze nadaje się mały gwintownik, akurat taki znalazłem, spokojnie można powiększyć otworki ręcznie...

A co do tranzystorów, to ja kupowałem właśnie na allegro od A441, ale już z miesiąc temu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

IMO to nie wina rozjechanej różnicówki, najwyżej miałbyć stałe kilka mV na wyjściu i tyle. Zresztą możesz tam dać te 2n sprawdź tylko które i wtedy zobacz czy brumi, ewentuallnie jak masz to również bc546 z drugiego kanału. IMO to nie tutaj leży wina.

takie pytanie troche z innej pałki .... co daje C1 na wejściu ?? ja nie mam nic , nie ogranicza czasem pasma >? jedni mają jedni nie i nie mam siły szukać i doczytywać po tylu stronach . dopiero co o mietkach przeczytałem :P tak mnie Korci żeby wstawić jakiegoś Cross-Capa albo Superiora :P ~~4,7uF

A może popatrzmy na to z tej strony .... chroni głośniki przez wywaleniem w kosmos no i można tym kondensatorem w dużym stopniu kreowaćbrzmienie wzmacniacza, jego barwę. Ja dawałem SCR KP 6,2uF i był mniam. Można nie dawać tego kondensatora o ile mamy pewność że żróbło ma DCservo albo poprostu układ wyjściowy tak zaprojektowany że ma O VDC na wyjściu zawsze !!!

>wovo, 18 Wrz 2008, 11:13

>Można nie dawać tego kondensatora o ile mamy pewność że żróbło ma DCservo albo poprostu

>układ wyjściowy tak zaprojektowany że ma O VDC na wyjściu zawsze !!!

Zakładać to sobie można nogę na nogę ;-). A jak coś się stanie (awaria)? A jak będzie stan nieustalony przy włączaniu/wyłączaniu albo przy przepinaniu kabelków? Pamiętajmy, że do wzmacniacza mamy podłączone kolumny i nawet, jak wzmacniaczowi nic się nie stanie to one mogą ucierpieć.

Jestem Europejczykiem.

A gdy symasym będzie pracował z preampem nr3 (tam na wyjściu są kondensatory 470nF) to na wejściu wzmacniacza też należy dać kondensatory? Wydaje mi się, że gdzieś już czytałem że nie trzeba, że takie szeregowe łączenie jest nawet nie wskazane.

JAro - zwracam honor - masz racje z zakłądaniem ;)

Co do systemu w którym sym będzie pracował... a co w sytuacji o której pisze Jaro ?? włacz/wyłacz ?? przepinanie kabelków ?? Poza tym pojedziesz gdzieś na odsłuch i komuśgłośniki wysadzisz w powietrze. A o nieporządanych efektach defakto szeregowego łączenia pojemności nie słyszałem w przypadku kondów wyjściowych/wejściowych. 99% systemów ma takie właśnie konfiguracji i nic się nie dzieje. Podstawa tylko to dobrać dobry kondensator a nie padło MKS Wimy za 2 zł .

więc jak?

warto pchać Z-Superiora ?

koszt nie mały :P x 2 ,

ew co tańszego polecacie Z-standart , Cross-CAp ( z-standart czytałem gdzieś że dno do toru więc odpada chyba) jakoś mnie tak naszło na tego jantzena z- superiora :P ?

mam opóźnione zał/wył. głośników i nie przepinam z miejsca na miejsce :)żadnych trzasków itp nic. ale dla spokoju coś zapodam ...

kondensator w torze wejściowym, tak jak wspomnieli wcześniej koledzy służy do odcięcia stałej na wejściu i razem z rezystorami szeregowymi i równoległymi + kondensator tworzy filtr ograniczający pasmo od dołu i góry

przy zachowaniu wartości elementów jak na schemacie kondensator na wejściu powinien być większy niż 4,7uF odpowiednio dobry 5,6 lub 6,8uF - sprawdzone organoleptycznie czyli na "mój doskonały słuch;)"

można też zmienić szeregowy rezystor na wejściu na 1k i wtedy 4,7uF wystarczy, należy jednak pamiętać, że wtedy zwiększy się też pasmo do góry, żeby nie było "zbierania radia" można nieco zwiększyć kondensator równoległy

próbowałem z różnymi kondensatorami na wejściu, najpierw tanimi, ale nie podobało mi się brzmienie

taniego Jantzena "nie można" szeregowo dawać w układ - wyczytałem to gdzieś na stronach Polink

ale nie pamiętam dokładnie gdzie, były tam też podane powody techniczne, za to można je stosować równolegle

zaryzykowałem i kupiłem najpierw SCR KPSN 2,2uF do preampa, jak je wlutowałem i odpaliłem moją integrę to aż mi kopara opadła, głupio tak wyglądałem z uśmiechniętą michą, ale warto było

zaje...e czysty dźwięk, niesamowita równowaga, niczego nie jest za dużo ani za mało, tło, przestrzeń, bas, etc etc ...

później dokupiłem jeszcze SCR KPSN 4,7uF do symka (zmieniając rezystor wejściowy na 1k) i ... nie żałuję wydanych pieniędzy, na nic bym teraz nie zamienił tego wzmaka

nie wiem jak by się sprawdziły np droższe Jantzeny czy Mundorfy, ale na pewno dobrze:)

(UWAGA SCRy na początku grały fajnie, później zaczęły mulić i dopiero po 3 tygodniach przy moim słuchaniu zrobiły się jeszcze bardziej takie jak trzeba)

Można też wstawić BG-N ale to elektrolit, i SCR będzie od niego lepszy. Co do taniego jantzena to z kolumn dobywa się plastik a nie dzwięk, więc niskie Jantzeny, Manty itp można od razu pominąć. Tani jest SCR MKP który też wstydu nie da.

A jak nie ma miejsca, można tak :)

To silver z-capy jantzena. Zastąpiły SCR-y z efektem takim, że już nigdy w życiu nie kupie SCR-a... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MariuszH, 18 Wrz 2008, 16:08

>A jak nie ma miejsca, można tak :)

>To silver z-capy jantzena. Zastąpiły SCR-y z efektem takim, że już nigdy w życiu nie kupie SCR-a...

>:)

musisz tylko sprecyzować o jakich SCRach mowa, zakładam że SCR MKP

MKP i KPSN to zupełnie różne kondensatory

wśród tanich kondensatorów testowałem też SCR MKP i dobrego słowa o nich nie powiem i osobiście nie polecam

zaś KPSN to już inna bajka

Tak więc jeszcze kilka pytań odnośnie zakupów do budowy wzmacniacza:

1)Czy pod tranzystory z plastikowej obudowie (Toshiba C5171, A1930, BD139-16) trzeba dawać podkładki przy przykręcaniu do radiatora?

2)Gniazdo zasilające – z filtrem czy bez? Jakie polecacie do symasyma, a jakie do preampa? Z tego co przejrzałem podobne tematy do wzmaka wezmę raczej bez filtra.

3)Jaki bezpiecznik przy gnieździe zasilającym? Przy okazji też jaki do preampa nr3?

4)Jakie przewody stosuje się do okablowania wewnętrznego we wzmacniaczu? Do zasilania, sygnałowe, głośnikowe? Gdzie można kupić na metry?

Tak jak pisałem, to moje pierwsze DIY i przy okazji robienia zakupów na razie z ww rzeczami mam największy problem.

z tanich dobrych kondów do symka to polecam ERO MKT 6.8uF 250v u javoreczka, lepsze od nich to juz jantzen superior, z-cap to przymulaste muly i ja stosuje conajwyzej rownolegle...

aha, jak ma sie preamp i na wyjsciu jakies male wartosci (mialem np. jantzena standard 2.2uf) to trzeba to i tak podmienic na cos wiekszego, tak jak pisali, przedzial 4-8uF a przy symku juz nie stosowac...

dj_zibi ma jak najbardziej racje co do wpływu kondensatora, działa jak filt, żadna tajemnica, ale i sam wpływ na brzmienie ma..

>p.f.pawlikowski, 18 Wrz 2008, 17:35

>(...) z-cap to przymulaste muly...

>

>Ło matko :))) Przestań...

chodzi mi o te czarne najtansze i bardzo popularne cross-cap'y ;)) chyba nazwy pomieszalem... :P

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.