Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj go powtórnie uruchomiłem po niewilekich modyfikacjach ( dodałem cewki na wyjściu ) , które i tak nic nie zmieniły - nadal grzeją się rezystory w Zoblu . Wzmacniacz gra fatalnie . Najgorszy jaki miałem . Wszystko do przeróbki . Brak góry , przestrzeń wciśnieta w środek między kolumnami . Dźwiek bez polotu , wybrzmien itd. Dramat .

...there is no spoon...

Obwód Zobla to zabezpieczenie wzmacniacza przed obciążeniem indukcyjnym i pojemnościowym. Obciążenie takie może powodować wzbudzanie się oraz wzrost prądu dopuszczalnego stopnia mocy. Układ Zobla zapobiega też przenikaniu częstotliwości radiowych do wzmacniacza.

Więc - Zobel chroni przed źle zrobionymi zespołami głośnikowymi. Nic jednak nie chroni wzmacniacza przed samym sobą, jeśli się wzbudza. Nie zawsze oznacza to dramatyczny wzrost prądu.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Kondensatora raczej nie wyrzucaj, daj 2,5 - 3,9 pF. Czy rezystor w Zoblu grzeje się przy innych głośnikach też?

Jakią cewkę zrobiłeś? Z jakiego drutu, ile zwojów?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Na innych głośnikach nie sprawdzałem ale po południu to zrobię . Cewka z drutu około 1mm grubości , 8 zwojów . Pavel Macura twierdzi ,że symasym się nie wzbudza gdy pracuje bez kondensatora wsprzężeniu zwrotnym - sprawdzę .

...there is no spoon...

Podłączyłem pod inny zestaw głośnikowy - rezystory w Zoblu się grzeją jak poprzednio . Odłączyłem kondensatory 5pF w sprzężeniu - nadał się grzeją . Czyli do generalnej przebudowy - zamauist j-fetów na wejściu wrócą MPSA18 a oryginalne Toshiby 13092/3281 zastąpione zostaną współczesnymi Toshibami 1943/5200 ,, made in PRC " po 4 PLN sztuka . Wstyd jak beret ale pewnie wtedy zagra ... jakoś .

...there is no spoon...

mnie też symek początkowo się wzbudzał

co pomogło:

- danie wolniejszych sterujących od onsemi 15030/15031 a nie tych specjalnie zrobionych jako combo pod końcowe toshiby

- emiterowe metalowo płytkewe a nie zwykłe drutowe rezystory

natomiast na płytce od filedonisa działało już każde combo sterujących i końcowych bez wzbudzania oczywiście z zalecanymi kondensatorami w sprzężeniu

Na razie symek trafił na półke i czeka na wenę twórczą bo teraz składam Uniampa . Mam chyba z 15 płytek wzmacniaczy tranzystorowych i lampowych , kilka preampów w tym lampowe , 3 DAC-ki , z 10 CD-eków do modyfikacji , kilka fabrycznych wzmacniaczy do przerobienia , kilka zestawów przetwornikow do budowy kolumn itd itp . Trzeba to wreszcie zbudować . Jak symek nie działa to nie ma sprawy - inne czekają na uruchomienie :-)

...there is no spoon...

• 1 miesiąc później...

Sprawa rzekomego wzbudzania wzmacniacza została wyjaśniona . Jak zwykle problem był bardzo trywialny . Żadnego wzbudzenia nie było tylko płytka zrobiona przez dj zibi miała źle zaprojektowane ścieżki - palący się rezystor z zoblu był zwarty do masy bezpośrednio zamiast przez kondensator . Mała przeróbka i gra . Bardzo ciekawie brzmi i z każdą godziną lepiej ale czas pokaże czy rozwinie się dobrym kierunku . Charakter rockowy :-) Na wyjściu wstawiłem MJL4302/4281.

...there is no spoon...

• 4 tygodnie później...

mam złożony wzmacniacz dokładnie wg projektu autora, wszystkie elementy zgodne ze schematem

ale jest ale, gra trochę za jasno

i tu moje pytanie, jak go trochę przyciemnić, wymienić jakieś tranzystory?

Na początek można wyrzucić kondensator wejściowy lub zastąpić go większym elektrolitem - np 22uF/16v. Ale ten wzmacniacz nie gra ciepło . Jeśli chcesz mieć troszkę ciepełka to może zrób do niego preamp lampowy .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.