Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, zrobiłem i odpaliłem układ z jedną parą tranzystorów na płytkach od dj_zibi i działa.

Mam do kolegów pytanie: co się stanie jak zasilę ten układ napięciem +/- 62V ? Dysponuję takim własnie transformatorem 1000VA 2x42 V co po wyprostowaniu daje własnie +/- 62.

Wszystkie tranzystory mam jak w oryginale v. 5.3 -> 2n, mpsa, mje, stopien koncowy jest na 1943 i 5200. Wszystkie kondenastory są na minimum 100V.

Chyba nic nie powinno "strzelić" ????

Co sądzicie ?

michaszek, 15 Sie 2006, 19:17

>Wszystkie tranzystory mam jak w oryginale v. 5.3 -> 2n, mpsa, mje, stopien koncowy jest na 1943 i

>5200. Wszystkie kondenastory są na minimum 100V.

>

>Chyba nic nie powinno "strzelić" ????

>Co sądzicie ?

Zasilanie powyżej 40V dla jednej pary 1943 i 5200 to szybki krok do rozwałki. Prędzej czy później przekroczy sie dopuszczalna moc strat na nich i po wzmacniaczu.

Chłopaki nie wiem jak z tymi Toshibami ael chyba sa to większe kobyły niz mosfety nawet obudowa większa. Ja jedna Parkę IRFP 240/9240 katowałem napięciem 50-53V przez 3-4 miesiace nawet z pradem spoczynkowycm 0,25A i grało to i gra do dzis u nastepnego klienta tylko że juz z prądem 600mA. Więc myśle że zasilanie koło 50V wytrzymaja te trany. Dopisze że moje IRFP były z HUMY więc koło oryginalów nawet nie lezały, a i tak świetnie działały.

dj_zibi, 15 Sie 2006, 21:58

Zanim cos takiego napiszesz - przedtem sprawdz w specyfikacjach. Spróbuj równiez dostrzec róznice pomiędzy bipolarami a mosfetami - sprawdź safety operating area (SOA)

W tym wątku zamiesciłem symulacje prądów, jakie popłyną dla róznych obciążeń i co z tego wynika dla wzmacniacza na tych tranzystorach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

michaszek, 15 Sie 2006, 19:17

>Mam do kolegów pytanie: co się stanie jak zasilę ten układ napięciem +/- 62V ?

Poczytaj wątek o wzmaku na diyaudio.com

MikeB się tam wypowiadał w okolicy 115 strony, nie pamiętam dokładnie.

Wzmak jest zaprojektowany na 36VDC i raczej nie poleca napięć powyżej 40VDC.

pzdr

k.

>nastepnie opisąłem mosfety. I powiedziałem tylko teoretycznie.:P

Nie ma sprawy, tylko trzeba uważać, aby komus nie narobić kłopotuu - a przede wszystkim niech każdy zacznie w końcu mysleć samodzielnie ;-)

zibi daj spokój ... dasz 2x 28V AC na jedną pare i 200mA i masz dyma jak dasz czadu ... nie wiesz co mówisz. Wystarczy policzyć i popatrzeć właśnie na SOA. Nawet Sankeny w MT200 nie wytrzymiąna dłuższą mete +-50 - 55V. Co z tego że takie Toshiby mająmax napięcie na poziomi 250V i moc 200W ?? jak to wszystko jest dla max 25° C czyli musiałbyś to w azocie trzymać ... poza tym 200W z TO247 to tez naciągana wartość ...

Co do obudów to nie chyba tylko to normalnei że TO247 jest większa od obudów IRFów ...

Co do kolegi jar teoretyzowałem na przykładzie mojego wzmaka.

Co do mojego wzmacniacza działa już 1,5. w pewnym czasie grzał sie jak pieroln. Trafo gorace radiator tez cąły czas czujnik termiczny wlączał wentylatory. Po około 2-3 miechach wlazłem pomierzyłem i okazało się ze prąd spoczynkowy jest ustawiony na 0,2A Prąd zmiejszyłem i wzmacniacz gra do dziś już go sprzedałem. teraz co do zasilania jednej pary napięciem +-50V dla mnie to całkowicie normalne. mam aktualnie w domu wzmacniacz na jednej parce IRFP 250N który jest zasilany +-53V. I gra. Zapraszam wszystkich na odsłych i udowodnienie mojego cudu wg WOVO. Nastepna sprawa pan IREK jeden z konstruktorów LDM. We wlasnych konstrukcjach daje duże napięcia zasilania. Np wzmacniacz n-mosfet na jednej parce zasila napięciami około 55V i działa to profesjonalnie na większa skale niż WoVo możesz sobie wyobrazić. Więc jeszcze raz zapraszam do mnie a zobaczymy czy biedny chłopak po 3Lo jest debilem jak to ty sadzisz czy poprostu ma coś co elektronika wg Ciebie nigdy nie miała.

Tak wyglada mój wynlazek który nie ma prawa grać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w odpowiedzi na Wasze stękania zamieszczam prowizoryczne zdiecie płytki moich zasilaczy od strony druku. Liniami czerwonymi oznaczone są przerwy miedzy ścieżkami, a zielonymi diody. Nie kierunkowałem diod bo ja mam MUR3060 a to zupełnie inna bajka niż MUR860 na przykłąd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->jar1

Symulacja symulacją a co powiesz na to że jedna oryginalna para 2sa1943/2sc5200 w rzeczywistości wytrzymuje do 200W ?? Tymbardziej jeżeli słuchamy normalnie muzyki a nie generatora i sztucznego obciazenia, nie ma szans żeby uszkodzić te tranzystory, nawet jeżeli dla jednej pary damy zasilanie +-50V.

policz dokladnie temp. zlacza dla danego chlodzenia i mocy wyjsciowej. Wychodzi ze temp. bedzie zbyt wysoka czyli power na jednego tranz. zbyt duzy. Te 200w to dla idealnego chlodzenia.

czyli dla 25° C czyli dla chłodzenia azotem. Wytrzymać wytrzymie +-50V ale jak będiemy grali na 20W ... jak się odkręci gałe to będzie dym. Oczywiście rozpatrujemy wszystko dla 4R jak rozumie, bo co to za wzmacniacz który nie wytrzymie 4R obciażenia ??... z resztą jak sądze dla 8r sytuacja wiele by się nie zmieniła.

trzeba spojrzec tez na bete w funkcji pradu. Jak szybko spada to nalezy takie tranzystory zamienic na lepsze. Ja tam lubie te 200w sankeny na dwie sruby. Stary model ale ciagle na topie. Co do vmos to stosuje je gdy chce osiagnac bardzo duzy df.

Jar nie chce bym napisął zać cos co wovo stwierdzi ze jest debilne. Ale w profesjonalnym sprzecie daje się jedna parę na 50V np dwie pary na 65V. I to Toshib sam mam taki wzmacniacz a jest on konstrukcji pana Silver Sounda i gra. Ale orzy tym zasilaniu kolumny tylko 8R oczyiście.

Zibi... nie nazywaj LDMa profesjonalnym sprzętem. To jest dobre do kościoła albo na szkolne akademie, ale z profesjonalizmem ma mało wspólnego. Życze Ci żebyś miał w życiu okazje kręcić cośna tym Twoim profesjonalnym LDMie... od razu mozesz sobie wentylator zabrać. Poza tym co to za profesjonalizm który gra na 8R ?? Profesjonalne wzmacniacze grają prawie że do zwarcia i nic im nie jest. Nie filozofuj już z tym mega napięciem dla jednej pary, bo nawet to co Senicz powiedział ... Sankeny w MT200 by tego nie zdzierżyły gdybyś taki wzmacniacz odkręcił choć mają 0,5° C/W. Twożysz poprostu swoje teorie podparte dwoma zdaniami: 1) "Przyjedź to sam zobaczysz" 2) "Skoro działa to jest ok". Najgorsze jest w tym wszystkim nie to że się kłucimy, a raczej to Ty kłucisz siez resztą bo Ci jużnie tylko ja powiedziali że tak jak mówisz nie da rady, ale najgorsze jest to, że czytająto ludzie którzy nie jednokrotnie znają sie na elektryce gorzej niżTy, i zaczynają wierzyćże masz racje.

A tak jeszcze wracając to na energetyce będziesz się uczył o wymianach ciepła i daje Ci góra 2 stmestry zanim zmienisz zdanie.

dj_zibi, 16 Sie 2006, 17:24

Masz być niedługo inzynierem, to spróbuj do tego zagadnienia podejść jak inżynier. Masz zaprojektować urządzenie sprawne i bezpieczne w warunkach jego eksploatacji. Pamietaj, że jest to urządzenie elektryczne i błedy w projekcie mogą przynieść skutki bardzo opłakane i groźne dla użytkownika.

Określ w jakim momencie na tranzystorach będzie wydzielana największa moc (to będzie gdzieś w okolicach połowy mocy wyjściowej wzmacniacza w płytkiej klasie AB). Czyli, gdy sygnał audio bedzie miał wielkość ok. 20 V na wyjściu.

Daje to moc oddawaną do obciążenia 8 ohm ok. 50W. Na tranzystorze wydzieli się wtedy 2,5*25V = 62,5 W.

Przez tranzystor płynie wtedy prąd 2,5A. Zerknij do specyfikacji np. 2SC5200 i odczytaj, że przy napięciu ok. 25 V CE w temp. 25 stopni max prąd jaki może przepłnąc to ok. 5A. Jesli utrzymasz temperaturę tranzystora na poziomie tych 25 stopni, to wszystko jest OK. Ale to jest niemozliwe, bez specjalnych układów chłodzących. Aby odprowadzić 65W potrzeba naprawdę dużego radiatora.

Idź dalej inzyniersko i wylicz jaki potrzebujesz radiator. Uwzględnij współczynniki przenikania ciepła miedzy obudową tranzystora a podkładką, potem miedzy podkładką a radiatorem i na koniec miedzy radiatorem a otoczeniem. Wiedząc z grubsza, że nie możesz przekroczyc temperatury obudowy na tranzystorze powyżej 50 stopni (bo gdy dwukrotnie rośnie temperatura to dwukrotnie maleje dopuszczalny prąd tranzystora) to temperatura radiatora musi być niższa napewno od 35-40 stopni. Możesz to zweryfikować obliczeniami. Teraz znając moc oddawaną i maksymalną temperaturę radiatora wylicz sobie potrzebny radiator. Z grubsza 10 stopni/60W czyli

0,17 stopnia /W.

A teraz znajdź taki radiator ;-)

Wy sie tu klocicie jak zwykle - czyli normalka na lukarze.

Ja dzisiaj dostalem radiatory, wzmacniacz z 2 parami gra juz polowe dnia i spisuje sie bardzo dobrze. Zasilanie 45V, bias 150mA czyli okolo 100mA przez galaz tr koncowych, offset 2,5mV. Tr malosygnalowe daja rade, balem sie troche o te w zrodle pradowym (MikeB o tym wspominal ze przy takim napieciu moze byc niecuiekawie z nimi) ale jak narazie jest spoko. Jedyny problem to palace sie 0,630A, samwha 1000/50 WL ma na tyle duzy udar przy ladowaniu ze ów bezpiecznik leci od razu (raz nawet 2A polecial). Tak pozatym to 0 problemow z w/w wzmacniaczem. Nic tylko mniej gadac wiecej robic.

wovo

Jestes bardzo arogancki. Zachowujesz sie jak p. Lepper wytykasz komus bledy a sam masz problemy nawet z parowaniem tr malosygnalowych. Wiecej kultury prosze.

jar1

Mnie tylko ciekawi jak sie spisuje Twoja ugoda, nie zebym ci "kadzil" ale ukladowo lepszego wzmaka na forum jeszcze chyba nie widzialem. Jakos tak ucichlo troche w tym temacie. Bede sie niedlogo przymierzal do przerobki pewnego wzmacniacza i mial bym w zwiazku z tym kilka pytan do ciebie, wzmacniacz topologie ma bardzo podobna - pewnie domyslasz sie o ktory mi chodzi. Napisz cos jak mozesz, przynajmniej czy jestes zadowolony z rezultatu - ugoda.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Z Wovo nie gadam:) bo sam jest na pierwszym roku a o ile wime na pierwszym roku to tylko matma i matma i matma.

jar. Cały czas pisze że nie mam podstawy teoretyczneji książkowej. Pisze to jedynie na podstawie tego co widze i tego co mam. A i nawet powiem Ci że pierwsze widze to cos ty napisał i powime że pewnie masz racje.

To z drugiej strony może to rozgryziemy co chłopaki a glównie JAR.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu masz schemat i wszystko co potrzebne do wzmacniacza o którym pisałem sam autor IREK zna się na tym bardzo. I jego wzmacniacz na jednej parce IRFP 250N działa na +-60V. WOWO DZIAŁA!!

Kolejny wzmacniacz tutaj Toshiby:

Ukryta Zawartość

Zasilanie +-80V dal dwóch par u mnie działa z +-65 nie ma wiekszego trafa.

I co o tym sądzisz? Wiem znasz się na tym super zaraz dasz mi wzory i inne ale wg Ciebie i Wovo to nie będzie działało. A ja cały czas pisze o tych wzmacniaczach.

Rekin co na polibudzie we wrocku byleś??? Ja dopiero na pierwszy rok ide ale jak już pisałem matma fiza chemia. Dopiero dalej się zaczyna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

borysgo2, 16 Sie 2006, 20:39

>Mnie tylko ciekawi jak sie spisuje Twoja ugoda,

Bardzo dobrze :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jar1, 16 Sie 2006, 20:51

>borysgo2, 16 Sie 2006, 20:39

>

>>Mnie tylko ciekawi jak sie spisuje Twoja ugoda,

>

>Bardzo dobrze :-)

obudowę już masz?

Kulesza miał robić, wywiązuje się jak zwykle?

sorry za OT, ale też kombinuję żeby jemu zlecić obudowę.

Jakieś 6-7 lat temu miałem przyjemność uczestniczyć na konferencji na waszej polibudzie, gdzie poznałem obu panów i kilku innych. Osobiscie kończyłem akurat poznańską polibudę - również kierunek związany z energetyką. Cytałem większość publikacji prof. z pol. wrocł, szczecińskiej, warszawskiej, AGH i gdańskiej w szerokim temacie energetyka.

Również będziesz zaglądał do ich książek i do książek kilku już nieżyjących guru tej tematyki.

Elektronika dla mnie zawsze była sprawą poboczną i została mi jeszcze po technikum :)

W temacie mocy admisyjnej, którą trzeba odprowadzić ze złącza posłuchaj jara - prawdę powiada. Zresztą powinniście na jakimś roku mieć przemiany energetyczne i liczyć rózne sprawy związane z transmisją ciepła - również przez szyby i sciany budynków, a przede wszystkim do znudzenia będziecie liczyli odprowadzanie ciepła z przewodów różnej maści podczas normalnej pracy i podczas zwarć. Również termodynamika w bardziej złożonej postaci, gdzie mamy do czynienia nie tylko z przepływem, ale również gromadzeniem (pojemnością cieplną) ciepła powinna być poruszana. Zresztą równowaga termodynamiczna powinna pojawiać się często, bo z tych równań wylicza się obciążalności długotrwałe przewodów, szyn stacji ect...

Na razie nic nie zleciłem Darkowi, więc nie mieszajmy Go. Jeszcze jeden zakład wyraził zainteresowanie ale chyba się rozmyslił. Może i spróbuję z darkulem, tylko najpierw kupię poprzcinane płyty.

Rekin ja miałe do wybory elektronike automatykę i energetyke poszedłem na energetyke myśle że ciekawe.

Co do słuchania Jara moge go traktowac jako guru jego wiedza jest ogromna czasem nie riozumiem o czym pisze:) Jak każdy po LO:P Ale ja nie kłucę się ale dałem przykład na to że takie coś działa. I tu pada pytanie? Czy jednak nie mam racji pokazując te wzmacniacze?? Jar ma zapewne racje ale moze mi i innym wytłumaczycie jak to jest z tymi krasnoludkami co tam grają:D Czy maja prawo grać na jednej parce mosfetów przy 60V??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.