Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę , że jeszcze zdążę kupić coś gotowego.I bardzo dziekuję za wskazanie kierunku poszukiwań.Liczę jednak na to,że ktoś z szanownych forumowiczów ma do sprzedania wypróbowany i dobrze grający wzmacniacz diy.

Ja tam wole fabryczny gdyz bedzie 10 razy tanszy i lepszy. Np. taki pm25 marantz jest bardzo tani ma podobna moc do gc a gra duzo lepeij. I podobnie jest z inymi wzm diy. Popularne diy maja te zalete ze sa latwe do wykonania. Nie wzbudzaja sie ogolnie sa dosc proste. Gdyby bylo inaczej nie robili by tego bo bylo by zbyt trudne. Wzm diy to proste wrecz prymitywne uklady i przecietnych paramatrach. Kiepska jakosc tlumacza brakiem wysokiej klasy podzespolow. Oczywiscie to g. prawda. jak ma cos dobrze grac to zagra na kiepskich podzespolach. No zwyczajnych a nie tych super. Moze ew. troche isc w gore jakosc na lepszych podzespolach ale tylko na bazie dobrego projektu i brzmienia. gdyby te wzm diy byly takie dobre to wiele firm by je kopiowalo a jakos nie kopiuje? Np. wzm na lm38xx nie maja dobrych recenzji za dzwiek. A wsrod swiatka diy wychwalane sa pod niebiosa. Podobnie jest z tym symasymem prosty projekt i grac to dobrze nie moze. A cenia sie za te zlom strasznie.

Jak na forum diy to niezwykle ciekawe poglądy!!!.Jeśli kupię gotowy wzmacniacz ,to nie będzie to tani marantz, tylko zupełnie inny.Na razie chcę posłuchać diy i ewentualnie kupić jeśli uznam, że dobrze gra( oceniając najsubiektywniej jak się da).Nasze pisanie może jednak innych znudzić,a ja mam konkretny zamysł.Pozdrawiam.

Mam pytanie do kolegi FONI i WOWO

Jakiej wysokosci macie radiatory?? Myśle o obudowie do symka w podobnym designie, ale zastanawims ie czy wziasć radiatory wysokosci 7cm czy 10cm. Jak dla mnie ten pierwszy troche za niski a drógi akurat za wysoki ;)

No i moze ktoś wie gdzie mozan kupić takie sporawe radiatorki długości np 30cm ??

To co widzisz u mnie to efekt rozcięcia jednego dużego radiatora na pół (wzdłuż). Wyszło przez to 9cm na radiatorze i dzięki temu wystarczył front o wysokości 10cm (takie są płaskowniki aluminiowe).

Słuchając rozumu....

Wszystko fajnie, ale wyłapuje jakaś stacje radiowa na symie. Ma ktoś pomysł jak sie tego dziadostwa pozbyc? Opcja jest taka że nie mam jak narazie podłączonej masy z racji tego ze mam stara instalacje w której było zerowanie (odpiąłem dawno temu i bolec jest poprostu niepodłączony). Nie za bardzo wiem jak sie tego radia pozbyć, czytałem że może cos dać wklejenie do zasilacza kondów ok 100 pF - ktoś miał taki problem?

pozdrawiam

U siebie w mieście widziałem tylko płaskowniki o wyoskosci 7cm i grubości 10mm, dlatego zastanawim sie nad tak wyokościa wzmaka. Ale z drugiej strony wyjdzie to zbyt płaski placek. No trudno trzeba będzie chyba kombinować jakoś ;)

>rosiu82, 8 Kwi 2007, 20:59

Na początek daj równolegle do diod prostowniczych w zasilaczu po 100nF100 lub 250V. Ciekawe, jaki kondensator dałeś na wejściu, czy przypadkiem nie jakiś olbrzym do zwrotnic ? Bo jak tak, to już tu masz jedną antenę.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

>rosiu82

Na zdjęciu widać, że dałeś zwykłe kabelki na wejściach wzmacniacza. Zamień je na ekranowane - radio powinno zamilknąć ;-) , a może znikną też inne zakłócenia. To, że nie masz uziemienia w gnieździe zasilającym nie powinno mieć znaczenia - nie jest to przyczyną szumów.

Mój Ci on ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4831-100004328 1176399127_thumb.jpg

post-4831-100004329 1176399127_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ups, ta fotka miała być.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>terminus

Kondensator na wejsciu dałem spory (zdjecie kilka wpisow wyzej nad twoim z 9 Kwi 2007, 23:09), ale taki był w opisie syma na strone projektu.

>bettik

No tu sie przyznam ze z tymi kablami przesadziłem, ale to dlateogo ze chciałem byc fajny i kupiłem drut zamiast linki, ułożyć to, to jest masakra. Co do ekranowania czy wystarczy ekranować tylko sygnałowy (tzn masa by szła normalnym bez ekranu bo i tak sie łączy z obudowa)?

Chodzi mi o duży w sensie gabarytów oczywiście, np. Wima robi MKS2-XL 10 i 22uF/50V z rastrem 5mm.

Może jakieś wspólne zamówienie ? Minimum 500szt. można wziąć.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• 2 tygodnie później...

To mój symasym.Przy regulacji prądu poległa jedna końcówka:) trzeba bedzie jutro naprawic.To naprawdę swietny wzmak miałem wczesniej Densena DM-10 i Ri-Audio oba były niezłe ale symek bije je na głowe.No i oczywiscie koszt to tylko 1/5 ceny tamtych wzmacniaczy.Końcówki produkcji zibiego.Ale rodzi sie nowy problem wzmak pokazał niedoskonałości kolumn i teraz trzeba będzie je modyfikować.Pewno będe musiał poprosico pooc arturap.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Mam pytanie czy ktoś miał styczność z tymi tranzystorami z allegro - czy to na pewno oryginały, bo cena podejrzanie niska:

końcowe -

Ukryta Zawartość

sterujące -

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedno - czy takie radiatorki

Ukryta Zawartość

wystarczą do Syma?? Chciałem dać po dwa na końcówkę czyli dla każdego tranzystora końcowego po jednym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

taki na pół i będzie ok ;)

Ukryta Zawartość

Końcowe wydają się być ok. Sprzedawca nie ma wpadek. Chyba sam kupie bo cena naprawdę rozsądna.

Co do sterujących to trzeba uważać Bittner nie zaleca zmiany elementów na inne. Grać będzie grało, ale układ był optymalizowany pod konkretne drivery, a Macura przerobil tak aby pasowaly Toshiby.

>most, 11 Maj 2007, 18:27

Kupowałem u tego gościa właśnie te tranzystory. Wyglądają O.K., dostawa błyskawiczna,

pakowanie w zgrzewane torebki antystatyczne.

Nie mierzyłem parametrów bo w tej chwili nie mam za bardzo czasu, ale przynajmniej wyglądają

na oryginały:-).

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.