Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

i jeszcze jeden mam maly problem... potrzebuje wstawic regulacje dzwieku... czy ktos moglby mi polecic jakis gotowy przedwzmacniacz aby nie stracilo za duzo na jakosci syma...?

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Zobacz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja jednak taki regulator odradzam!

Ukryta Zawartość

moj post ktory nic mi nie dal bo nie mam niestety czasu robic sobie plytek i do tego zamawiac drogo elementow... chcialbym jakis kit jesli jest jakis w miare godny polecenia..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

No to teraz na mnie kolej

Zostało jeszcze podłączyć prosty selektor wejść, przełącznik on/off, i wyciąć niewielkie otwory wentylacyjne w górnej pokrywie. Sym już gra elektronika zrobiona przez jednego z Forumowiczów, buda mojego autorstwa z płyty oklejona fornirem, na froncie wstawka Alu, co najciekawsze nic nie brumi i nie trzeszczy, a bardzo się tego obawiałem wkładając do nie uziemionej obudowy, na koniec powiem tylko ze sym pięknie gra i trochę zastanawia mnie, ze niektórzy piszą ze brak mu dołu, chociaż zapewne wiele zależy od konstruktora i zastosowanych elementów

Ukryta Zawartość

post-7833-100006528 1187520414_thumb.jpg

post-7833-100006529 1187520414_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Front podpatrzyłem gdzieś z jakiegoś wzmaka, ciekawie wyglądał, co do przewodów nic się nie wypowiem bo moja wiedza elektroniczna kończy się na wymianie spalonej żarówki, pokrętła te mniejsze zrobione są ze stali nierdzewnej, to środkowe zrobiłem jak widać tez ze stali nierdzewnej ale tylko ten mniejszy kawałek, nie miałem tak wielkiego wałka żeby zrobić całą więc zewnętrzny okrąg zrobiłem z mosiądzu, oba elementy są wbite na siłę i jeszcze raz zatoczone, waga tego pokrętła to ok. 700 - 800 gram, od wewnątrz podparte jest łożyskiem kulkowym tak dla konkretnej stabilności

witam,

dobra sprawa wyglada tak:

byla burza, oczywiscie jestem twardy i nie wylaczam nic z kontaktu bo i po co:/

Właczam wzmaka, poszedl dym i to by bylo na tyle... z ogledzin wizualnych:

poszly rezystory R10, R31, R32 i oba bezpieczniki. (na obu plytkach uszkodzenia wydaja sie takie same)

Domyslam sie, ze jak poprostu wymienie te rezystory i bezp to bedzie mnie czekac kolejna runda do sklepu stad pytanie do was... co jeszcze moglo dac ciala i ktore elementy powinienem sprawdzic?

pozdrawiam

a to moja zabawka.

w sumie do oddania w dobre rece:)

Ukryta Zawartość

post-16170-100006043 1188143335_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam

podpowiedzcie mi co jest nie tak

dobrałem części, polutowałem, podłączyłem zasilanie, ustawiłem prąd spoczynkowy 12mV, napięcie stałe na wyjściu poniżej 2 mV i teoretycznie wszystko w porządku do czasu podłączenia głośników

po podłączeniu głośników okazało się że trochę brumi, czyli słychać 50 Hz ale nie wiem skąd to sie bierze

transformatory z toroidy.pl, dwa mostki, 30000uF pojemności, zasilanie na biegu jałowym plusminus37V, masa nigdzie nie krąży - idzie sobie do masy na płytce i od niej dalej do gniazda głośnikowego

nie jest to brum wielki, jednak po odkręceniu na full jest za dobrze słyszalny

zacząłem sprawdzanie odlutowując wszystko od tyłu tj od selektora wejść, trafiłem na zjawisko dla mnie nieznane

po odłączeniu kondensatora wejściowego od preampa brum zniknął, początkowo myślałem że coś jest nie tak z preampem ale później to samo zrobiłem na końcówce, z kondensatorem wejściowym brumi, bez niego panuje absolutna cisza - zarówno preamp jak i końcówka sprawdzane bez podłączenia jakiegokolwiek sygnału wejściowego i przewodów

wykonałem wersję z preampem, czyli w symie rezystor R30 1k a nie 499 i zamiast zworek rezystory R16/19 22 ohmy do Q1/2

wszystko zamknięte w aluminiowej obudowie

będę wdzięczny za każdą podpowiedź - gdzie mam szukać przyczyny brumu

pzdr

ewidentnie źle jest masa połączona

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

no tak, masa, tylko gdzie jej szukać

układ dual mono, 2 trafa, 2 zasilacze oddzielne, nic ze sobą się nie styka

czy problem może być w mostkach, wszystko starałem się wykonać zgodnie z dostępnymi schematami

użyłem 2 mostków wg rysunku poniżej, nie pilnowałem tylko 'kropek' przy trafie, może w tym tkwi problem chociaż napięcia są w porządku, dokładnie plusminus 37V na wyjściu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciężko wyczuć, bo nie znam układu; często podłączenie masy gniazd wejściowych do masy zasilacza eliminuje problem, tylko trzeba uważać żeby nie zrobić tu pętli (masa gniazd masa wzmaka i jeszcze jedna masa z gniazda - zasilacz) ; tu nie moze być pętli

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

niestety ten zabieg niewiele pomógł, trochę brumek się zmniejszył, ale ciągle jest źle

wykonałem dual mono i w obu kanałach jest identycznie

gdy potencjometr głośności (znajdujący się przed preampem) przekręcę max na lewo wszystko ustaje, jest kompletnie cicho, przykładając ucho praktycznie do samego głośnika wysokotonowego można usłyszeć lekki szumek, praktycznie dalej niż 10 cm od głośnika nic nie słychać

dziwi mnie tylko (niestety nie mam zbyt dużego doświadczenia, które tutaj by się przydało) dlaczego bez kondensatora wejściowego jest cicho a po jego dołączeniu bez jakichkolwiek połączeń - czyli wejście rozwarte zbiera od razu śmieci, ponieważ nie jest to czyste brumiące 50 Hz ale na ucho słychać wyższe harmoniczne

ależ ja monologi wypisuję;-)

ale może w końcu trafię na to co jest nie tak

załączę jeszcze jeden obrazek z zasilaczem, u mnie masa jest stworzona tuż przy mostkach, tak jak na rysunku wyżej, a na tym rysuneczku niżej masa łączy się dopiero za baterią kondensatorów - czy to ma jakieś znaczenie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niech stracę, wyślę schemat prawidłowego połączenia wzmaka, gdzie jest cisza jak makiem zasiał we wszystkich moich projektach, chyba że coś jest źle z wartością elementów.

tu nie chodzi o mase schematowa

tu chodzi glownie jak masa w ukladzie jest rozprowadzona

i w szczegolnosci masa sygnalowa,czasem dodanie grubszego drutu niweluje brumek,wazne aby masa nie miala petl a rozchodzila sie sloneczkowo z glownego pkt masy ktory powinien znajdowac sie w centralnej czesci zasilacza

coś mi się wydaje że w moim wypadku masa nie ma tu nic do rzeczy, rozpatruję jeden kanał czyli jedno pracujące trafo, zaraz za nim mostek, kondensatory i tylko końcówka czyli symek, wszystko połączone krótkimi przewodami i krótkie przewody do wyjścia, nie mam żadnych pętli mas, wejście rozwarte bez żadnych połączeń i dźwięk wydobywający się z głośnika nazwałbym brumoszumek

kontynuując sprawdzanie (tym razem cały tor od RCA) odłączyłem zasilanie od preampa i brumek zniknął, wydawało mi się że to zasilacz preampa sieje, podłączyłem pre na baterie i niestety to nie zasilacz od preampa

pozostaje wg mnie na obecną chwilę dwa warianty - albo coś nie tak jest z samą końcówką albo mam za duże trafa i to one tak sieją, niestety w obudowie jest dość ciasno, wszystko jest zwarte i blisko siebie, zasilacz (kondensatory) są o pare milimetrów od trafa

jutro sprawdzę jeszcze tylko jedną rzecz - wyniosę na zewnątrz obudowy trafo i zobaczę co wtedy będzie

i jeszcze zapytam, jak można dobrze ekranować/odizolować elektromagnetycznie trafo, czy jak go dookoła otoczę np blachą aluminiową do wysokości obudowy to czy to coś da

w tej chwili jak trafa pracują to dotykając się do obudowy odczuwa się się dziwne, nie wiem jak to określić, drżenie, taki 'prądek'

Ten "prądek" to klasyczy efekt nieuzerowanej, metalowej obudowy, efekt ten nie występuje przy urządzeniach

drugiej klasy, czyli podwójnie izolowanych.

... Odłączając zasilanie preampa, zmniejszyłeś drastycznie r.wej. i wzmocnienie układu, stąd też niepożądane

efekty zniknęły. Dobrze zmontowany układ nie jest wrażliwy na bliskość trafa, szczególnie toroida, zwróć raczej uwagę na jakość zasilania preampu.

Na początek odłącz masę układu od obudowy (jeśli podłączona) i sprubój obudowę uzerować do sieci - daj znać, co z przydźwiękiem.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Dodam jeszcze, że bardzo skutecznie ekranowane były polskie trafa na rdzeniu CC, np. TS120/13, gdzie

uzwojenia były owinięte folią/blachą miedzianą. Nie było przy nich mowy o brumieniu - całość doskonale ściśnięta

taśmą i zalana lakierem (kiedyś standart, dzisiaj to wersja wypas audio:). Swoją drogą, te trafa dobrze pasują do symasyma - po jednym na kanał, i zostają dodatkowe uzwojenia 100mA do zasilania obwodów wejściowych (pre, zabezpieczenia, itp.).

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

trafa mam z toroidy.pl wersja dla audio więc powinny być dobre

zerowaniem obudowy zajmę się jutro, na dzisiaj mam już dość sprawdzania

ponieważ mam w jednej obudowie 2 trafa to jeszcze masy nie łączyłem z obudową

sprawdziłem już chyba prawie wszystkie elementy toru odlutowując po kolei przewody: selektor, potencjometr, preamp i końcówka no i wydaje mi się że coś nie tak jest z końcówką, to ona z jakiegoś powodu zbiera wszystkie śmieci

przy podłączonym tylko zasilaniu, bez jakiegokolwiek sygnału na wejściu (wejście odłączone, nic do nie niego nie jest przylutowane, żaden przewód sygnałowy ani też masowy) brumi tak sama z siebie (teoretycznie)

montaż elementów raczej jest poprawny, tranzystory odizolowane od radiatora, 'małe' tranzystorki parowane, prąd spoczynkowy ustawia się bez problemu, spadki napięć na resystorach końcowych identyczne, napięcie stałe na wyjściu ok. 2 mV

no i co najważniejsze efekt w obu kanałach (odzielne zasilanie) jest identyczny, odłaczałem całkowicie zasilanie prawego lub lewego kanału i nic się nie zmienia, jeden kanał na drugi nie ma wpływu

trochę mnie złość bierze z powodu tej mojej bezradności, na forum koledzy opisują że uruchomili wszysko bez problemów, żadnych niechcianych efektów, a umnie takie klocki, no ale z podpowiedziami w końcu znajdę co jest nie tak

podłaczenie źródła sygnału np CD, tuner nieco niweluje ten efekt

jako porównanie mam fabrycznego NADa320BEE i tu kręcąc gałą na full nic w głośnikach nie słychać

może uda mi się jutro pożyczyć aparat fotograficzny to zamieszczę fotki abu rzucić na nie fachowym okiem

Ok, napisz jutro, jaki będzie efekt zerowania do sieci obudowy, ważny może być też przekrój przewodów łączących zasilacz z końcówką. No i kondensator wejściowy nie może być "monstrualnych" rozmiarów, bo będzie

zbierał zakłócenia, jak antena. Widziałem w niektórych konstrukcjach takie, które wychodzą kilka cm poza pcb :)

Aha, jak zawsze tradycyjnie odradzam podwójny mostek prostowniczy, bo co to - pseudo dual mono, czy co?

Jak nic nie pomoże, zasil wzmacniacz jednym mostkiem przy połączonych odczepach trafa - jako masa.

Niesparowanie diod prostowniczych też robi swoje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.