Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

Saczek

Ja juz okielznalem wzmak p Gibstersa tak ze nie ma bata sie wzbudzic. Przyczyn bylo kilka. Zmiany nie wymagaja zadnego wkladu finansowego. Bede bral pcb do niego tylko takie zwykle bez bajerow na grubej miedzi i nie powiercone, ceny nie znam bo bede bral tylko pare sztuk, no moze 2 pary. Zrobie wypasiona wersje obu wzmakow i koncze z tym bo jak narazie niczego lepszego nie spotkalem.

Ps

Odnosnie symasyma, zeby brzmial jasniej wystarczy dac bias 100-150mA - zwieksza sie pozim harmonicznych i pojawia sie w tle kilka kolejnych. Zeby gral bardziej miekko wystarczy przyspieszyc koncowke (np flj4315/4215 badz toshiby). Mozna sie bawiec dlaczego nie.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

BTW na toshibach wzmacniacz jest stabilny nawet przy prądzie 400mA ;) Co dziwne Pavel na swojej stronie pisal ze mial problemy z wiekszymi prądami, tyle że on mial inna konfiguracje tranzystorów.

coolombo, 31 Sie 2006, 19:53

Ja mysle ze jak juz zakladac toshibe na koniec to moze dac i stery dedykowane do niej 2sc4382/1668, po co zenic motorole z toshiba. Na motoroli bias skala, zimny, cieply zawsze dokladnie 200mA mialem, podobno z toshibami troszeczke plywa, jak by sterujace tez dac dedykowane to moze by nie bylo tego problemu.

>>Borysgo2

jeśli rzeczywiście okiełznałeś tego Gilbertsa, jest to sprawdzone i zamierzasz robić płytki, to może puść nowy wątek, poprowadzisz ten projekt tak by nie było z nim problemów. Ja się od razu piszę na 2szt PCB a myślę że chętnych będą tłumy...

Saczek_xtrm, 31 Sie 2006, 20:01

Chetnych beda tlumy ale ja w pazdzierniku wyjezdzam wiec watku nie bedzie mial kto prowadzic :P

Na wzmak namowil mnie igod i skrzyp z elektrody. Tylko ze to juz prawdziwy wzmak, jak sie zacznie dywagacja nad czesciami to ja odpadam od razu.

borysgo2, saczek mnie tutaj naprowadził:) - założyłem temat o tym wzmacniaczu, także może przenieśmy dyskusje tam:). Widzę także, że Ty go już uruchomiłeś - jeżeli masz jakieś wskazówki, to może miałbyś ochotę się z nami podzielić?:)

Saczek_xtrm, 31 Sie 2006, 18:39

Góra jest bardzo dobra , natomiast nasycenie barw jest niewystarczające - czyli raczej problem lezy w średnicy. Wokale brzmia troche płasko i bez emocji . Przyczyną tego może byc nienajlepsza jakośc niektórych komponentów o czym pisał borysgo2.

Nie wiem do czego chciałbyś abym to porównał .

Ostatnio słuchałem troszkę Drakuli u magazyniera i te wzmacniacze graja podobnie z tym ,że drakula ma b.dobrą kolorystyke na średncy , no ale Paweł wstawił tam takie elementy ,że nie mogły pogorszyć jakości przekazu .

Dwa dni temu słuchałem KT88 krajowego producenta ( mocna lampa ). To było inne granie - tam brzmienie instrumentów było tak soczyste i gorące jak w naturze ale scena , zwartość i atak basu oraz rozdzielczość na dalszych planach nie były tak dobre jak z symasyma. Raczej ogólny przekaz a ten wzmak gra detalicznie ale bez natarczywości.

...there is no spoon...

Artur może moja wersja symasyma by grała dla Ciebie lepiej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>coolombo, 31 Sie 2006, 19:53

>Ja mysle ze jak juz zakladac toshibe na koniec to moze dac i stery dedykowane do niej 2sc4382/1668, po co zenic >motorole z toshiba. Na motoroli bias skala, zimny, cieply zawsze dokladnie 200mA mialem, podobno z toshibami >troszeczke plywa, jak by sterujace tez dac dedykowane to moze by nie bylo tego problemu.

Sterujące są oczywiscie toshiby 2sa1306/2sc3298, już gdzieś wczesniej o tym pisałem, bias nic nie pływa wszystko jest w jak najlepszym porządku ;)

Dzisiaj przeprowadziłem odsłuchy symasyma z 4 omowymi Thorami na magnezowych seasach i minimonitorami na audaxach.

Wzmacniacz nabiera klasy w miarę słuchania/wygrzewania i dotychczasowe zastrzeżenia w stosunku do słabego nasycenia barw ustapiły. Dzisiaj Symasym grał soczyście , detalicznie , żywo i naturalnie do tego stoponia ,że po przejściu na Meridiana wydał mi sie nieco zamglony i spowolniony - no ale Meridian był zimny .

Wszystko co napisałem we wczesniejszej opinii sie potwierdza z tą różnica ,że barwy tez sa już ładne - potrzebował czasu .

Ja zrobiłbym wersję dual mono na toroidach i najlepszej jakości komponentach bo jesli tak fajnie gra na jednym trafie i z tanimi elementami to jego dźwięk w wersji wypasionej staje do walki ze wzmacniaczami pretendujacymi do najwyższej klasy .

...there is no spoon...

arturp, 2 Wrz 2006, 18:50

Kubedes chce wziac wzmaka na wieczor, jak tylko uniesie to niech sobie pozyczy.

>Ja zrobiłbym wersję dual mono na toroidach i najlepszej jakości komponentach bo jesli tak fajnie gra

>na jednym trafie i z tanimi elementami to jego dźwięk w wersji wypasionej staje do walki ze

>wzmacniaczami pretendujacymi do najwyższej klasy .

Tutaj sie zgodze z toba w 50% TYLKO, oczywiscie najlepiej zrobic dual mono z pozadnymi trafami i zasilaczem. Jest kilka elementow do wymiany o ktorych wspominalem wczesniej, ale jest to tylko kilka elementow (5 ceramikow tylko). Wsadzenie zamiast np samwhy wl np panasonica fc badz fa nie wniesie nic nowego w dzwiek, a to za sprawa parametrow elektrycznych (esr, riple current, upywnosc). Tranzystory to jedne z najlepszych bipolarnych dostepnych na rynku. Moje wnioski zostaly potwierdzone odsluchowo i pomiarowo zarazem! (wiesz ze nie rzucam slow na wiatr przeciez :) ). Najwazniejsze to bardzo starannie i poprawnie go wykonac, to samo sie tyczy wzm pana Gibstersa. Offset 0,2mV to nie problem jak sie tylko chce. To nie GC zeby elementy el mialy az tak duzy wplyw na dzwiek, tam maja poniewaz w niewielkim zakresie zmiana ich powoduje zmiane poziomu okreslonych harmonicznych (co sie da uslyszec). Mam wykonany inny wzmaczek w domu, forumowicze pewnie powiedzieli by ze wykonalem go z smieci sadzac po wygladzie, a tu by bylo zaskoczenie jak bym powiedzial ze jest jeszcze lepszy jak symasym. Jak juz ktos wielki powiedzial: "High-end buduje sie z tanich latwo dostepnych elementow"

Odnosnie wygrzewania to wzmacniacz gral u mnie tylko 2 dni, wiec moze potrzebuje jeszcze troche.

arturp, 2 Wrz 2006, 22:36

Lista do wymiany:

-ceramiczne na silver mica (10p i 330p w pierwszej kolejnosci), roznica na + gwarantowana!!!!!

-C1 wejsciowy na jakis zwrotnicowy chociazby Jantzen

-w sprzezeniu DCcap mozna bylo by dac jakis o jeszcze mniejszej uplywnosci choc i tak to beda wielkosci marginalne

-potenciometr 2x22k A,

Przy wymianie reszty (czyli tych od zasilania) roznicy w dzwieku zadnej nie bedzie choc by jak probowac, wystarczy dac tylko pozadne sztywne zasilanie.

Ps

Robie wlasnie dosc duzo szybsza wersje na farhildach 4315/4215 jak skoncze to dam znac, mam nadzieje ze uda sie okielznac oscylacje. Powinna grac bardziej miekko.

arturp, 3 Wrz 2006, 10:19

>Kurcze,

>zaczęło mnie korcić ,żeby go zrobić z lampowym przedwzmacniaczem . Taka hybryda mogłaby grać b.

>ładnie .

Mam w domu prawie kompletny pre lampowy - wystarczy go poskładać. Spróbuję się wyrobić na wieczór.

To bym go przywiózł na krótki odsłuch jak będę po Symasyma.

Ale nie obiecuję, bo mam trochę inne zajęcia zaplanowane na dziś.

Dzisiaj czy nie - zrób ten preamp bo jestem ciekawy jak to zagra .

PS

Na pomiary musze jechac do ciebie bo nie ma sensu targac kolumn - a trzeba pomierzyć obydwie , bo często rozbieżności przenoszenia poszczególnych głośników sięgają 2 dB .

...there is no spoon...

borysgo2, 2 Wrz 2006, 19:27

>Kubedes chce wziac wzmaka na wieczor, jak tylko uniesie to niech sobie pozyczy.

Wzmak już u mnie. Trochę posłuchaliśmy z magazynierem.

Późno już i napiszę tylko że jest bardzo dobrze ;-)

GC przy moich kolumnach nie daje rady. Po podłączeniu wzmaka borysa zaczęło grać. Celowo nie piszę symasyma bo to modyfikowany symasym.

Niebardzo wiem na co artur narzekal w brzmieniu. Obu nam się podobało. Moje klony AP wysterował bardzo ładnie.

4 pory roku (okładka wykonania poniżej) zagrały tak, że uśmiech samoistnie pojawiał sie na ustach.

Świetnie!

Kontrabas Christiana McBride'a bardzo czytelny. Wszystkie dźwięki doskonale i co ważne dynamicznie odtworzone.

jak dla mnie mogłoby być cieplej.

Lampowy pre może pomóc - zależy co kto lubi. Ja napewno spróbuję.

Wzmak siedzi pod prądem i jutro CD odsłuchów.

Acha i nic nie brumi. Artur masz coś u siebie skopane. U mnie w zgłośników cisza.

borysgo2 > odebrałem od Artura całość przesyłki i ja Ci będe odsyłał, chociaż magazynier po dzisiejszym graniu u mnie też chciałby sprawdzić wzmaka w swoim systemie i (chyba) porównać z drakulą.

Kiedy chciałbyś go mieć z powrotem u siebie?

pozdrawiam

k.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie, wzmak Borysa zagrał świetnie, pięknie i przestrzennie w klasyce, dynamicznie odtworzył rokowe brzmienia.

>Borysgo2

A możę jakis schemat lub opis swoich modyfikacji udostępnisz (jesli jest, to sory za wpis ale nie intresowałem się tym wątkiem do tej pory).

kubedes

Wzmaka mile widzial bym do piatku, takze w srode albo czwartek jak byscie go dali rade wyslac to bylo by dobrze. Wzmacniacz nie ma prawa brumic ani szumiec bez podlaczonego sygnalu, to moze byc wina tylko i wylacznie zrodla. Na wykresie widac jaki jest mniej wiecej poziom szumow (to nie ma prawa szumiec tak zeby bylo to wyraznie slychac nawet z 20cm,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). U mnie jest totalna cisza nawet jak ucho trzymam przy kopolce. Cieplej nie bedzie ale moge zrobic zeby bylo cieplej (wystarczy tylko kilka zmian zeby zwiekszyc poziom parzystych harmonicznych, szczegolnie 2 mozna podciagnac), robiac pewne zmiany w roznicowce oraz ustawiajac bias na roznym poziomie wzmacniacz zmienia swoj charakter (2 zmienia sie w bardzo niewielkim zakresie), nie jestem pewny ale chyba w tym topiku zamieszczalem pomiary z tych eksperymentow.

magazynier, 4 Wrz 2006, 10:10

Przesluchaj sobie wzmacniacz i odeslij jak mozesz.

Wystarczy przelutowac w szczegolnosci 330p i 10p (z sprzezenia) i wzmacniacz jest w stanie zagrac jeszcze lepiej!!!! Zmieniajac cala reszte watpie szczerze ze cos poza autosugestia jest sie w stanie poprawic. Wlasnie robie symasyma (troche szybszego) na fjl4315/4215 w wersji na maxa full wypas, jak mi cos drgnie na wykresie z pomiarami to oficjalnie oglaszam ze zgole wasy :P

arturp

Sprawdz moze to zrodlo co z tym brumieniem.

Ukryta Zawartość

jescze suplement do wczorajszych odsłuchów.

najpierw były "śmichy-chichy "ze wzmacniacza - bo wygląda jak wygląda. chwilę pograł mój GC a borysowego symasyma (BSS) wpiąlem żeby się trochę nagrzał.

magazynier obśmiał też moje kable głośnikowe: "To są twoje głośnikowce...??" (kable to Cable Talk Exel2 puszczone nad wejściem do małego pokoju, nie wyglądają za specjalnie).

jeszcze moje głośnikowce musiały zostać pozbawione konfekcji z jednej strony bo BSS akceptuje tylko gołe i nie za grube kable.

borysgo2 > mocno sobie wziąleś do serca zasadę że "prawdziwy hajend robi się na najpodlejszych elementach".

generalnie w dobrych nastrojach podłączyliśmy BSS.

wzmak się broni. gra bardzo dynamicznie.

odnośnie barwy sie nie wypowiem, bo graliśmy prosto z CD (fabryczny Onkyo DX 7711) z wejścia regulowanego. poprawiło się po wymianie IC na produkcję Matthew. Maciek ja chcę taki IC!

mogę śmiało napisać że podaje to co dostał na wejście - nic nie dodając od siebie.

dało się odczuć braki w rozdzielczości ale to wina mojego CD. chętnie bym posłuchał tego zestawu z porządniejszym CD.

..

wczoraj słychaliśmy raczej spokojniejszej muzyki i trochę poważki (późna pora)

ale dziś rano trochę pohałasowałem ;-)

na warsztat poszli Nick Cave, TOOL i Faith No More.

na płycie Cave'a "Let Love In" (moim zdaniem jego najlepsza) świetnie zostały pokazane zmiany dynamiki.

bas na "Do you love me" zszedł pod wykładzinę ale pozostał czytelny;-P

"Loverman" zagrany tak aż ciarki po plecach poszły- gong na końcu piosenki jak żywy, aż mój szczeniak się wystraszył. Fakt, że było głośno...

TOOL (Lateralus) i FNM (Album of the year) wyrywkowo po 2-3 utwory, ale i tak spóźniłem się do pracy.

kubedes, 4 Wrz 2006, 10:44

Hehh eee no znowu nie na takich najpodlejszych :P W zmaku siedza bardzo dobre elementy o bardzo dobrych parametrach elektrycznych (poza paroma wyjatkami). Sam Pass pisze przeciez ze np jakies highendowe rezy to ostatecznosc.

Witam, właśnie przed chwilą uruchomiłem 1 kanał SymAsyma. Jasna cholera ! To przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Najlepsze brzmienie, jakie kiedykolwiek uzyskałem, dynamika - ogrom.

Kilka dni temu porywnywaliśmy z kolegą - sąsiadem diyowcem jego Peruna i mojego LM3876. Wynik był taki, że Perun grał tak, jakby przed głośnikami ktoś powiesił gruby koc. I pomyślałem sobie, że mój LM jeszcze długo będzie rządził. No i zmontowałem SymAsyma. Kondensatory jeszcze z PRL, Miflex, na wejściu radziecki tantal , tranzystory: 2SC5200, 2SA1943, BD243C, BD244C, BC546 i 556 oraz BC550C, wszystko oczywiście pomierzone i sparowane. Trafo ma moc 20 W 0,6 A, za nim tylko mostek (to tylko prowizorka). Teraz jest tak, że to LM gra za kocem... Rewelacja.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

terminus, 4 Wrz 2006, 19:02

Heh bardzo sie ciesze ze ilosc prawdziwych wzmacniaczy na forum rosnie. Ja tylko wspolczuje tym ktorzy ulegli reklamie i naciagli sie na wielkie koszta na te GC. Tutaj mamy niezbyt wielkim kosztem kawal bardzo pozadnego wzmaka. Szkoda tylko ze tak ciezko ludzi przekonac do pewnych rzeczy. Gratulacje i pozdrawiam.

Dzięki borysgo2, zaczynam słuchać po kolei wszystkich swoich płyt (na razie mono), cudeńko... W miedzyczasie tnę laminat na drugi kanał. Pozdr.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

terminus daj większe trafo a bdzi ejeszcze ogrom znakomitego głebokiego szybkiego BASU. Co do tego że słuchasz na mono chyba każdy tak ja odpaliłem symka to jeden kanał na jednej nowej kolumnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.