Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

>wovo, gdzieś w otchłaniach tego wątku (lub na innym forum, sorry za niedokładność), ktoś napisał, że ten układ będzie grał gorzej na 2 parach niż na 1, i moc wyjściowa wzrośnie symbolicznie tylko o kilka W (przy oryginalnym Uzas.). Jednak z tego, co czytam, tutaj problem tkwi w czymś innym, może niedopasowanie Rwe do Rwy źródła ? Przewody niskosygnałowe kiepskie ? Pozdrawiam

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

nalesnik slabo zlutowany bo pajak wiec podrozy by nie przetrwal a gdyby sie wydalo co tam jest w srodku to bym sie ze wstydu spalil! i nigdy w necie nie mogl sie pokazac! niestety.

Mam pytanie w sprawie zasilania symka: czy warto pchać się w topologię dual mono? Czy lepiej zrobić 2 trafa po 200W czy może lepiej zasilać wszystko z jednego trafa np. 350W? Co dałoby ewentualnie zasilanie podwójne zamiast pojedynczego?

Powiem tak, mimo, że wiem, iż wielu mnie wyśmieje (ci z elektrody, kiedyś tam odpowiadałem na podobne pytanie...): dwa zasilacze dual mono dają przede wszystkim mniejszy przesłuch międzykanałowy. Debile twierdzą, że niemożliwością jest to. Dual mono jest robione właśnie po to, aby wykluczyć przesłuch w końcówce. Ja osobiście wychodzę z założenia - wolnoć Tomku w swoim wzmaku, i robię zawsze na jednym zasilaczu, prościej, oszczędniej, mniej miejsca. Ten przesłuch będzie bardziej odczuwalny przy trafie o mocy małej, tzn. pracującym na granicy obciążalności prądowej, więc jeśli masz 350W trafo na stereo symka na pojedynczych parach tranzystorów, można przyjąć, że przesłuch będzie znikomy, wręcz pomijalny. Sam dałem w tym przypadku 1 trafo 350W/2x28V.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

DooH

2 trafa teoretycznie powinny być lepsze. Ale wiąże się to ze zwiększeniem kosztów 2 razy. Dwa trafa dwa mostki i dwie baterie kondensatorów. Ostatnio w wątku chyba o gainclonie ktoś pisał że jeżeli są mostki na 8 diodach zamiast 16 jest lepiej.

Nigdy nie porównywałem tej samej konstrukcji na jednym trafie i dwóch. Ale polecam jeżeli masz możliwość to buduj na 2.

Jeszcze nie mam żadnego trafa i dlatego muszę zdecydować co kupić. W związku z Waszymi odpowiedziami, za które dziękuję, nasunęły mi się kolejne pytania :)

Czy 2x24V wystarczy do zasilenia symasyma? czy zamówić więcej, np 26V - 28V, gdzie jest optimum dla tego wzmaka?

Czy warto dopłacać (jak konsultowałem z toroidy.pl - blisko 100% !!) do wersji "audio" trafa. Mam zamiar brać je właśnie z toroidy.pl. Zastanawiam się czy przypadkiem te "magiczne dodatki", w postaci ekranowania, specjalnego impregnowania rdzenia itp, są warte dodatkowych pieniędzy? Co Wy zrobilibyście?

Co do kosztów: jeśli będzie konieczne to znajdę fundusze na trafa audio jak i nawet podwójne, ale chciałbym zaoszczędzić bo kolumny wkrótce do wymiany, więc wiadomo - im taniej tym lepiej. Czy taka rozrzutność w zasilaczu nie będzie przerostem formy nad treścią?

Dzięki za odpowiedzi ;)

Ja mam trafa z Toroidów nie pod wersje audio ale z impregnowanym rdzeniem i zalewanym środkiem. Jesli lubisz słuchać mając ucho na wzmacniaczu to raczej odradzam te trafa, ale w odległości 50cm od wzmacniacza musiałbyś być nietoperzem chyba zeby je usłyszeć. Ja dałem za 2 sztuki woich traf 240zl z grosikami.

U mnie "smyka" trafo z toroidy 350VA i na wtórnym 2x27V. Mam też w Clonie z Toroidy.pl 400VA w wersji audio, no i jest różnica.

To ze Smyka choć ma zalany rdzeń mimo wszystko słychać - no ale szczerze to właśnie tak jak wovo napisał: szczegół dla nietoperza bo słychać je powiedzmy z ....0,5-1 metra. Ma zalany rdzeń ale jeszcze nie ma zalanego środka. Dziś to zrobię (dzięki uprzejmości Pana Lachowskiego mam wszystkie materiały) i będę miał Smyka z głowy przez 36 godzin...shit! Ciekawe czy to pomoże.

Jako ciekawostkę podam, że to 350V jest praktycznia o połowe mniejsze od tego 400VA w wersji audio. Nawet mnie to ucieszyło.

Słuchając rozumu....

Domyślam się, że będziesz zalewał środek żywicą epoksydową?

Dostałem wszystko od Pana Lachowskiego - tu muszę powiedzieć jest pełne pro-. Ja się przy zamówieniu nie do końca jasno wyraziłem, z drugiej strony źle się dopytano i jakoś tak stanęło, że przysłali mi materiał a ja sobie "zapewnię" robociznę.

Słuchając rozumu....

Produkcja tych wzmaków rusza pełną parą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zalewanie trafa (środk) nie takie straszne....

1. żywica epoksydowa i utrwardzacz

2. mieszanie

3. efekt

teraz 36 godzin w ciszy.....

Ukryta Zawartość

post-2954-100001822 1170306644_thumb.jpg

post-2954-100001823 1170306642_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

Musze powiedzieć ze po wywaleniu jednej pary i zasilaniu syma trafami 2x28V AC jedyną różnice jaka zauważyłem to spadek mocy i dynamiki. Charakter grania się nie zmienił. Pozostało jeszcze tylko zmienianie tranzystorów w różnicówce i w VASie, choć watpie czy to coś da, ale zeby nie było - zrobie. Pre tez wsadze bo lepiej było, potem się porówna.

wovo a testowałeś już jak wygląda przebieg sygnału na obciążeniu ...? Może trzeba zacząć od tego co należy zrobić na samym początku....

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo, rozmawialiśmy o tym, ale po co to sprawdzać skoro to słychać ?? Jak dojde do tego że to zagra w miare znośnie (jesli) to wtedy pojade do Wrocławia na stacje pomiarową bo mam znajomego na poli we wrocławiu, ale po co teraz mam tam jechać skoro słychać ze jest coś nie tak ?? Nie potrzeba mi do tego wykresu z oscyla zeby to wiedzieć. A oscyl tez mi raczej nie powie że ten tranzystorr jest zły... wiecej zachodu z tym niz z poprostu wsadzeniem innych i posłuchaniem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.