Skocz do zawartości
IGNORED

O co chodzi z TDA1543A i NOS?

trryt

Rekomendowane odpowiedzi

Budując swój własny CD potrzebowałem obudowy i na giełdzie kupiłem podobno uszkodzony Sony CDP-291 za 10 zł. Okazał się sprawny (może czasem trochę się zatnie, ale gra). Jak go otworzyłem to się bardzo zdziwiłem, jeszcze takiej pustki nie widziałem. Całą elektronikę upchali za przednim panelem i trochę pod napędem. Tam gdzie normalnie jest płyta główna jest tylko trafo, gniazda RCA, trzy elektrolity i diody prostownicze. A to co jest za przednim panelem spokojnie by się zmieciło do discmana, a takiemu pochodzeniu tej elektroniki przeczą tylko zasilanie 8V, bardzo dużo przycisków i rozbudowany wyświetlacz fluorescencyjny.

Tak sobie zacząłem patrzeć co jest na tej płytce, ściągnąłem noty, a "ważniejsze" scalaki wrzuciłem tu w wyszukiwarkę i tu wielkie zaskoczenie: TDA1543 który w nocie jest opisany jako "economy version" i występuje w tak marnie wyglądającym CD jest sercem tak chwalonego NOS. Przyznaje się bez bicia, że wątku o NOS nie czytałem (ten i o Gainclonie zostawiam sobie na jakiś dłuższy okres wolnego czasu). I pytanie czy w tej kostce mimo jej taniości drzemie taki potencjał (i w tym Sony przy okazji też), czy ten NOS jest trochę przereklamowany, a jego popularność wynika prostoty konstrukcji.

https://www.audiostereo.pl/topic/24592-o-co-chodzi-z-tda1543a-i-nos/

Jakoś się mi wysłało przed dokończeniem - tda z literką A nie akceptuje formatu IS2. Chyba się NOS'a z niego nie da zrobić.

Sama obecność DAC nie świadczy o jakości cd'ka. Ważniejsza od tego jest prawidlowa aplikacja, dobre zasilanie itp.

No tak A jest w formacie dla Sony (nie wiem jak się nazywa), ale grać powinien chyba tak samo.

Nie chodzi mi czy ten mój Sony może być super bo słuchałem i nie jest;) ale czy NOS może być taki super jak ten DAC jest przeznaczony do takich budżetowych CD?

BTW ten Sony działa z Oversamplingiem.

NOS'a z niego nie zrobisz -filtr cyfrowy zintegrowany z dekoderem.

->Ale czy NOS może być taki super jak ten DAC jest przeznaczony do takich budżetowych CD?

To że jest sklasyfikowany jako economic to niczego nie przesądza-po prostu im prostszy układ tym ważniejsza implementacja i właściwy dobór elementów.Drugim dowodem na potwierdzenie tej tezy jest Gainclone( Peter Daniel jest mistrzem świta jeśli chodzi o minimalistyczne konstrukcje i wyciąganie 100% z kości, które na pierszy rzut oka nadają się do boomboxów i telewizorów )-jedną z aplikacji LM3875 jest TV :)

>NOS'a z niego nie zrobisz -filtr cyfrowy zintegrowany z dekoderem.

Pewny jesteś? Tzn znasz ten CD i sprawdzałeś, bo ja na razie doszedłem do tego że filtr to: CXD2554M, a jego noty znaleźć nie mogę. Znalazłem CXD2550M to jest raczej sam filtr, do CXD2554M ma tylko schemat poniżej. A co to za dekoder, co on dekoduje, coś w stylu SPDIF na I2S czy w moim wypadku ten standard Sony co jeszcze nie wiem jak się nazywa;) Tak myślałem że to Sony tylko do leżenia się nada (nie potrafię nic wyrzucić ;)), a tu może w nim trochę popracuję.

>im prostszy układ tym ważniejsza implementacja i właściwy dobór elementów

No właśnie i tu pytanie, które mnie intryguje od dawna, czy te kilka elementów może mieć aż taki wpływ. Oczywiście nic nie neguje, bo ani GC, ani NOSa nie słyszałem. Ale bardzo mnie zastanawia szczegolnie co do GC, jak widziałem niektóre schematy, na których ludzie rezygnują z niektórych elementów, tak że zostaje prawie sam LM, czy dobór kilku elementow może mieć aż takie znaczenie(chodzi mi o samą płytkę z LM, bo wiadomo, że bez porządnego trafa i zasilania się nie obejdzie), przecież "wszystko się dzieje w LMie" . A własnie czy ludzie którzy budują GC jakoś dobierają scalaki (parują, szukają dobrych serii itp.), czy na resztę części wydają kilkaset zł, a LMa biorą tak po prostu ze sklepu "za rogiem" jaki jest (ile one kosztują 30?-50zl???).

A i czy ta płytka co tu po forum krąży jest jakaś super lepsza.

I ostatnie pytanie jakbym sobie złożył takie końcowki np. na płytkach które są w sklepie AVT, (był taki projekt chyba na LM3886), ze zwyklych części, to było by jakoś makabrycznie gorzej - ktoś porównywał???

Jeszcze raz podkreślam, że niczego nie neguję, nie chcę nic obalać, jestem tu w miarę nowy i po prostu się zastanawiam.

A jeszcze jedno: znalazłem tu GC, NOS, proAc (marzenie, ale coś widziałem, że części 5000zł- to ponad moje siły chyba że się da taniej, muszę się dokopać ile same głośniki kosztują). Jakie są tu jeszcze "klonowane" projekty. Może jakieś monitorki??? A jest jakiś wątek który zbiera te wszystkie klony? tzn. chodzi mi o linki do tych na które jeszcze nie trafiłem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A jeszcze jedno pytanko:

Czemu NOS jest lepszy jeżeli OS został wymyślony po to żeby było lepiej;)

Proszę o skrótowe, wyjaśnienie, albo dokładnego linka, bo na ten temat jest tyle, że ciężko się doszukać konkretu.

Z rysunku wynika że ten układ to filtr cyfrowy. Sygnał z dekodera jest podawany na jego końcówki 6, 7, 8 wraz z odpowiednuni przebiegami taktującymi a wyjście przefiltrowanego i rozdzielonego cyfrowego sygnału L i P kanału umożliwia też podłączenie 2ch przetworników DAC. Jeśli masz ten układ w swoim CD to możesz go ominąć i podłaczyć bez oversamplingu DAC TDA1543A biorąc potrzebne dla niego sygnały z wejść 8, 7, 8, tak jak są tam opisane - LRCLK, Data, BCK.

...hmm przyznaje się - pomyliłem model

dekoder jest to układ demodulujący sygnaly z glowicy laserowej+ korekcja błędów w skrócie, i to z niego trzeba by wziąść sygnał jakbyś chciał NOSa. Przepraszam za pomylkę.

Jakości forumowej plytki nie ocenię- bo jej nie mam -u mnie jest pająk.

Zbudowany ze zwykłych części(ze sklepu za rogiem)- to ot sredni wzmak hi-fi. Na wyższej jakości częsciach(Panasonic FC, Elpod) grato już dobrze. Z wersją premium niestety nie porównywałem- prawdopodobnie wkrótce.

->klonów Aleph P1.7 ale raczej wiesz już o nim.

NOS nie jest absolutnie lepszy, wszytko zależy - od czegpo - to kwestia gustu, jeśli o to pytasz. Cenowo to rzeczywiście bezkonkurencyjne rozwiązanie. Oversampling ułatwia i upraszcza filtrację sygnału analogowego na wyjściu CD. NOS oznacza New Old Stock czyli nie używane układy ze starych zapasów (stare serie produkcyjne), a nie Non-Oversampling, co jest często mylone.

Molibden->

Dzięki, może go spróbuje bez OS, o ile się nie skończy jak z wieloma moimi pomysłami, których nie realizuje;) Ale można się pobawić, przypomiając jego cenę (10zl) nie mam nic do stracenia;)

Że NOS to New Old Stock to wiem i nawet zrobiłem zegar Nixie na właśnie takich lampach (i XC9572XL). Ale NOS to też Nitrous Oxide Systems, czyli firma która robi systemy wtrysku podtlenku azotu do silnika (nitro, dopalacz), ale to nie to forum. Ale jednak tu na forum NOS powszechnie oznacza Non-Oversampling.

Klon Alepha rzeczywiście mi się "obił o monitor", ale jakoś zapomniałem jak wymieniałem co widziałem.

A jakieś monitory?????

O ile się orientuję, masz coś do stracenia. "Gwizdki" w głośnikach.

Jeśli układ był zrobiony pod x-razy oversampling, to filtr analogowy może ciąć bardzo łagodnie. Wtedy nie odfiltruje Ci śmieci ponadsonicznych, wzmak przeniesie (albo się, co gorsza, wzbudzi), i przeciąży głośniki.

...ale mogę coś bredzić, późno już... :)

Twoje "brednie" brzmią całkiem senownie;) W każdym razie jest to do rozważenia, ja się nie znam na tyle co na to fachowcy? Ale z drugiej strony to w tym NonOsie co tu jest właściwie nie ma filtra (z tego co zauważyłem, ale tylko to pobierznie przeglądałem), sygnał z TDA idzie prawie prosto na wyjście, a w tym Sony są dwa 4558, więc jakieś filtrowanie musi być. Jestem w rozterce.

Przyjrzałem się temu i gdyby chciał zaryzykować (albo jak nie ma ryzyka), to to rzeczywiście się pięknie układa zgodnie z tym co napisał Molibden, to co jest na wejściu tego filtra pasuje do tego co ma być na wejściu TDA.

TO DZIAŁA!!!! Ominąłem ten filtr i to gra. O brzmieniu nic nie napiszę, bo słuchałem tylko na słuchawkach marki Denver. Ale rzadnych zakłoceń /zniekształceń nie było. Po ostrzeżeniu Marcina (g) nie podłączę tego do wzmacniacza dopóki ktoś mnie utwierdzi że jest/ nie ma się czego obawiać, jak jest to co z tym zrobić. Lepszych słuchawek pod ręką nie miałem, bo nie słucham na słuchawkach.

Jakby ktoś coś takiego robił to podam co trzeba podłączyć bo ten rysunek u góry jest bez sensu, to musi być jednak coś innego. Połapałem się z noty "serca" tego CD czyli CXD2500Q której Sony łaskawie nie ukryło przed światem.

Podaje na których nogach CXD2554M i CXD2500Q(w nawiasie) są jakie sygnały:

BCK - 9(35)

DATA - 10(34)

LRCK - 11(32)

Wow, to jest największa zmiana w CD jaką zrobiłem, więc fajnie że nic nie wybuchło, kolejny raz dzięki Molibden. Oczywiście w innych wymieniałem dużo części, ale wymiana to jednak o wiele mniej niż zmiana prowadzenia sygnału (ominięcie całego układu). Tak poza tematem to muszę tu poszukać co to jest to HDMI i czemu ludzie to omijają.

Teraz popatrzę czy tego CXD2554 nie można całkiem wyrzucić, ale chyba nie bo do niego jest podłączony kwarc, więc pewnie to on taktuje tego CXD2500.

A przy okazji CD już nie skacze, wyczyściłem soczewkę szpatułką nasączoną płynem do czysczenia obiektywów i pomogło. Więc okazało się że za 10zł kupiłem CD którego "uszkodzeniem" był lekko przybrudzony laser - giełdy elektroniczne to jednak jest super miejsce. Ciekawe czy moje czyszczenie było bardzo głupie (czy łatwo w ten sposób rozwalić laser) czy wszyscy tak robią.

I jeszcze 3 zdjęcia tego "cudu miniaturyzacji", jeszcze przed przeróbką, mało co widać ale to zdjęcia z telefonu.

Ukryta Zawartość

post-4476-100006089 1170285980_thumb.jpg

post-4476-100006090 1170285979_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kwarc można podłączyć w typowej aplikacji do nóżek 53 (in) i 54 (out) CXD2500BQ. Napięciem na nóżce 55 trzeba dokonać wyboru jego częstotliwości: logiczne zero dla kwarcu 16.9344 MHz lub jedynka dla 33.8688 MHz.

Karta katalogowa tego ukałdu jest na elenocie.

To może spróbuje...Notę mam bo ta (w przeciwieństwie do CXD2554)jest dostępna też na www.datasheetarchive.com albo www.alldatasheet.com już nie pamiętam skąd ściągnąłem.

A kwarc, nieźle to szukałem 16,934 do wątku: 24349, a on sobie tu siedzi, ale go ukryli pod nazwą:D169K0 ;) No ale i tak się po drodz okazało że ten CD też będzie działał...

No że stary zegar odciąć to jasne, a jak się uda to cały CXD2554 poleci z płytki...

mam pytanie odnośnie tda1543 w wersji w dip8

mam obecnie tda1311, ma on takie same wyprowadzenia, napięcia jak tda1543, tylko w tda1543 jest wyjście Vref (opcjonalne). Mogę zamienić układy bez żadnych komplikacji i darowac podłączenie (jaki ma ono wpływ na dźwięk) Vref?

BeerfaN> Jeżeli jest to wyjście to raczej można sobie darować (co innego gdyby to było wejście), widocznie Philips stwierdził że jak już zrobili dobre źródło Vref to się może przydać jeszcze do czegoś na płytce, w moim Sony jakoś to idzie na +we opampów. Ew. możesz dać ten rezystor do masy co w nocie jest z 1) u mnie on jest 2k2, ale za bardzo nie wiem po co on jest.

WSHODNI> SAA7220 najprawdopodobniej możesz ominąć tak jak ja ominąłem swój, teraz nie mam czasu się temu dokładnie przyglądać, ale notę masz na www.alldatascheet.com i musisz połączyć WSAB,CLAB i DAAB (ale sobie nazwy powymyślali) z ich odpowiednikami za tym chipem. U mnie było b. dobrze bo sygnały od CXD2554M do DACa szły przez rezystory więc je wylutwałem i dałem "bypassy", bardzo wygodnie, bez cięcia ścieżek, jakby coś było nie tak mogłem wrócić bez problemu do stanu początkowego.

To Radmor robił CD??? Nigdy takiego nie widziałem (tylko Diory).

To ja wróce do wątpliwości Marcina (g), czy taki prościutki filtr RC jaki jest w NOS DACu Petera Daniela wystarczy do usunięcia ponadakustycznych śmieci, jeżeli w oryginale jest filtr na opampie, czy mogę bezpiecznie wywalić te opampy i wystarczy to co na rysunku poniżej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten DAC nie ma filtru antyaliasingowego. Kondesatory na wyjściu separują składową stałą bo ten układ pracuje z pojedynczym nap. zasilania i tak ma. Rezytory o których piszesz tworzą pasywny konwerter I/V prąd-na-napięcie.

>Wschodni

NOS w Radmorze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ale właśnie jak nie ma to czy tak może być, tzn wiem że może bo wielu ludzi to zrobiło i działa, ale jak zwkle te filtry są a tu nie ma.... No i właśnie to z tym wzmacnianiem tych ponad akustycznych zakłóceń i przeciążaniem nimi głośnika wysokotonowego, czy to jest niebezpieczne czy nie???

Bezpieczne, jak nie będziesz odkręcał sopranów na maxa :-) Wzmacniacze i tak mają ograniczone pasmo od góry, żeby były stabilne, także impedancja gł. wysokotonowego rośnie wraz z częstotliwością i jakoś zabezpiecza przed cz. ponadkakustycznymi. W ten sposób uzyskujemy już w miarę wystarczającą filtrację. Zresztą, moc tych ponadakustycznych śmieci nie powinna być za duża, ale nie wiem ile to będzie mV RMs bez filtracji.

• 1 miesiąc później...

O jakoś tak zapomniałem napisać, co jakiś czas temu "zdziałałem", a więc przerobiłem to tak żeby wyglądało jak na schemacie wyżej i nawet chwilę pograło, ale nie powiem jak, bo tylko do miniwieży podłączyłem. A potem stwierdziłem że mogę wywalić wszystkie elementy które już są zbędne i się za bardzo rozpędziłem i cd wariuje , miga wyświetlaczem i w ogóle głupieje. Podejrzewam że wywliłem jakieś pullupy od przycisków... O dziwo przy odlączonym napędzie zachowuje sie normalnie. No nic w kolejnej wolnej chwili spróbuje to naprawić, a jak się nie uda najwyżej będe miał wolne TDA1543A;)

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.