Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny rubicon- słyszał ktoś jak grają

mario26

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar zmienić swoje altus 200 na jakies budżetowe kolumny. W poszukiwaniach natknąłęm się na rubicony i poszukuję informacji na ich temat. Niestety informacje znajdujące się na forum nie dają pełnej jak i pewnej odpowiedzi jak one grają. Dodam, że zastanawiam się nad modelami rp 16 F lub rp 26 F. Kolumny mają grać tylko i wyłacznie w stereo ze sprzetem jak w o mnie w ciasnym pokoju -10 m2.Niestety będą stały w rogach pokoju. Lubię pianino, skrzypce, trąbki i wokal. Zależy mi na głośnikach muzykalnych z dobrym basem. Bardzo proszę o opinie na temat tych głośników. Kwota jaką mogę wydać na te głośniki to max 1000 zeta ( niestety). Będę bardzo wdzięczny za każdą opinię na temat tych kolumn.Wiem, że kilka osób zastanawiało się nad ich zakupem i mam nadzieję, że będą mogły mi pomóc. Za wszelkie porady z góry dziękuję.

Tak jak mi sie spodobały z wyglądu na pierwszy rzut oka, tak i pozostało. Zagrały taką sobie średnicą. Przy czym był słaby bas, mierna góra. Grało to z lampką JJ w pomieszczeniu odsłuchowym pewnego sklepu audiofilskiego.

Jak masz możliwości uwagę swoją skieruj na coś z oferty Paradigma lub Ushera.

• 3 tygodnie później...

Witam

Odsłuchałem Rubiki RP26 oraz RP36.

Te pierwsze (rp26) nie zrobiły na mnie wrażenia.Bardzo wyeksponowana góra (czasami wręcz natarczywa), środek mało obecny, a bas rozłaził się, był płytki i mało dynamiczny.

RP 36 w porównaniu z rp26 to uczta dla uszu.Wszystko na miejscu , w odpowiednich proporcjach, świetna głebia sceny, po prostu super.Niestety cena ponad dwukrotnie wyższa.

Nie udało mi się odsłuchać RP16. Pewnie to jest coś pomiedzy wyżej wymienionymi modelami, tylko którego modelu są bliżej?Jeżeli idą w stronę RP36 to może być ciekawe brzmienie.

Może ktoś słyszał Rubiki RP16.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Dzięki. Ja tez juz ich słuchałem i pisze to tylko dla Ciekawskich. Rzeczywiście rp 26 maja mocna górę. Ale nie zgadzam się z Toba jeśli chodzi o środek. Z moja diora ws 704 środek był bardzo dobry. Ogólnie sa to kolumny które graja środkiem i górą.Bas był dość mocny ale taki jak opisałeś - pusty i płaski, wogóle się nie zmieniał tylko dudnił jednakowo. Słuchałem też rp 16. Niewiele droższe. Tu znów jest niezły bas ale brakuje przestrzenności i środka, choć w sumie grają dużo lepiej niż rp 26. Wszystko jest lepiej poukładane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.