Skocz do zawartości
IGNORED

DALI 7 --- podmienione głośniki.

TatOR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakiś miesiąc temu nabyłem okazjonalnie kolumny DALI 7. Dzisiaj postanowiłem luknąć do środka i jestem przerażony. Głośnik średniotonowy to to polski STX! Ręce mi opdały. Mało tego, na dodatek niskotonowy był podklejany (wymieniony resor). Na pocieszenie pozostało mi tylko to że zwrotnice są całe i oryginalne.

W związku z tym mam pytanie: zna ktoś może parametry i dane głośników wchodzących w skład tych kolumn? Podsyłam jeszcze fotki jak wyglądają te podzespoły (foto ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) Z góry dziękuje.

post-11110-100006179 1170285858_thumb.jpeg

post-11110-100006180 1170285856_thumb.jpeg

post-11110-100006181 1170285855_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24662-dali-7-podmienione-g%C5%82o%C5%9Bniki/

No, od frontu - starannie wykonane - łjak widać ładnie wpasowano kołnierz średniotonowca.

A jak one grają, sprawdzałeś może ? (Bo może grają i warte wydanych pieniędzy ?)

Jakby co znajdziesz na tym forum kilku poprawiaczy. (Skrzynki są całkiem ładne.)

Myśl pozytywnie.

Lutowanie zwrotki punkt w punkt, cewki powietrzne (nie dzwonią aby ?), zmontowane z zasadami ale możesz je jeszcze spiąć paskiem samozaciskowym. Zresztą zapytaj na DIY czy warto.

Hmm... powiem tak:

Jakieś 2 miesiące szukałem nowych kolumn i co moge powiedzieć: do 3-4 tyś nic mi tak nie zagrało ładnie jak te nieszczęsne DALI. Szczególnie z lampą. Naprawdę wydobywało się niesamowicie dużo ciepła i przestrzeni i neutralności. to mnie urzekło. Niestety żeby to wydobyć trrzeba do tego przyzwoitego wzmacniacza nie tylko mocnego (producent zaleca moc od 20-200 W) ale przede wszystkim 'ładnie' grającego i neutralnego. Niestety w tej chwili w temacie mam mieszkanie i przeprowadzke i nie mogę sobie pozwolić ma wzmacniacz za 3 czy 4 tyś (wszystko ma swoje priorytety - niestety) gram więc na ROTELu 840, nie jest to szczyt marzeń ale gra to na poziomie do zaakceptowania.

Muszę jednak przyznać, że dziś mi to zupełnie przestało grać jak zobaczyłem tego stx'a średniotonowego. Makabra. A mówią że sprzęt gra tylko muzycznie i że to nie obrazek, hehe. MOże i tak ale dziś mi to przestało grać :)).

A za kolumny dałem prawie 1 k PLN.

No więc gdyby ktoś mógłby mi szepnąć jakie głośniki są w oryginale będe szczerze zobowiązany.....

Pozdrawiam

>Jakieś 2 miesiące szukałem nowych kolumn i co moge powiedzieć: do 3-4 tyś nic mi tak nie zagrało

>ładnie jak te nieszczęsne DALI. Szczególnie z lampą. Naprawdę wydobywało się niesamowicie dużo

>ciepła i przestrzeni i neutralności. to mnie urzekło.

lol ;-)) nic tylko robić klony na STX ;-))

TatOR, 20 Lut 2006, 16:23

"...gdyby ktoś mógłby mi szepnąć jakie głośniki są w oryginale..." -Spróbuj zapytać McGyvera albo dokop się do testów tych kolumn (w AUDIO czy może innym piśmie...)

Redaktorzy dyżurują przy tel. - może akurat któryś pamięta... Masz n-ry w pismach, np. z AV, Ludwik Igielski: we wt. od 15-17, a Filip Kulpa w czw. Tel. 022 / 515 00 17

Zdjęcia w tym poscie przedstawiaja zdjęcia kolumn oryginalnych, z oryginalnymi głośnikami. Dziś od McGyver'a /dzięki/ dowiedziałem się że średniotonowy głośnik to Vifa D75MX-31-08. Tak na marginesie koszt 1 sztuki to 450 PLN. Świetnie co?

jest Dali ikon 7

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ikony to kolumny z plastikowym frontem a tu 'drzewo'. Poza tym BEECH to nie nazwa kolumny a okleina - po polsku buk.

Te kolmny na zdjeciu z punktu widzenia designu i zastosowanych przetwornikow to jakis rok 1995 - tak na moje wyczucie. Dzis sie takich rzeczy nie robi w przedzialach budzetowych ;-)

pzdrw

soso

NIe wiem jaki jest głośnik niskotonowy. Kartka jest zdarta ale wizulanie jest to to samo co znalazlem w internecie :)). Rok produkcji to koniec lat 80-tych/początek lat 90-tych. W niemczech wtedy kosztowaly 2800 DM

Przepraszam za całkowity off-topic.

-> Piotrek608

Czy mogę Cię prosić o jakiś namiar na priva? Mam pytanie :))) Mój adres to [email protected]

Jeszcze raz przepraszam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

No wlasnie, kolumny z konca lat 80... czasem na kondensatorach jest data produkcji. Z racji wieku ktos chyba naprawial te glosniki, a moze zlecil naprawe firmie STX i dlatego tam znalazl sie ich znaczek ?

Lista testowanych kolumn w listopadowym numerze High Fidelity Magazin 1986/USA:

November 1986

Polk SDA SRS2 speaker

B&W Matrix 2 speaker

KEF 107 speaker

Dali 7 speaker

Acoustic Research Connoisseur 40 speaker

pzdrw

soso

soso -- wiem widziałem. Niemniej kupię 2 średniotonówki za 450 /szt. i będe się cieszył tym co mam. Tymczasem kak jak grają mi wystarcza. Po wymianie głośników będzie rewelacja. :P

Jeszcze tylko pytanko: Czy wymiana resora mocno wpływa na jakość brzmienia głośnika?

tu masz taniej ta sredniotonówke

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W Audiocomponents są te głośniki w cenie netto 55 euro/sztuka. Organizuję właśnie zamówienie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Można się dopisać.

Ukryta Zawartość

TatOR, 21 Lut 2006, 13:54

Ciekawe ! Właśnie wystawiłem takie średniotonowe kopulki na allegro ...zaczynamy od 390 PLN para . Ale , jesli podasz mi oznaczenia głosników zastosowanych w twoich kolumnach to może ich nie sprzedam ! Chciałem zrobic właśnie taki układ trójdrożny ale chwilowo nie miałem odpowiednich głosników niskotonowych więc postanowiłem sprzedać Vify. A tu niepodzianka - przez przypadek znalazłem twój wątek . Gdzie mieszkasz ? Buduje głosniki hobbystycznie i z radościa pomogę ci je reanimować . Może nawet uda sie kupić te kopułki taniej ...

Nie rezygnuj z nich . Wstawimy moje kopułki i sprawdzimy jak to gra !Widze ,że zwrotnica jest dla wszystkich przetworników 2 rzędu a to oznacza ,że ktoś serio myślał projektując ten układ . Dali zwykle idzie na układy tanie ale tu widac ,że się starali .

Pozdrawiam

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.