Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkania na Mazurach

jakobs

Rekomendowane odpowiedzi

cd

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10243-100008336 1239054589_thumb.jpg

post-10243-100008337 1239054589_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy na Mazurach się chodzi bez butów?

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Nareszcie z przyjściem wiosny ruszyliśmy trochę tyłki:)).Serdeczne podziękowania dla Wojtka i Prezesa za przytaszczenie gramofonów.O dżwięku niech pierwsi napiszą goście.To pierwsza wizyta analogu w moim systemie,ale na pewno nie ostatnia.

Tylko pozostaje zazdrościć spotkania.

Mam kilka pytań.

Czy Gramofon RPM zasilany był z wykorzystaniem elektronicznego stabilizatora obrotów?

Jakiego rodzaju wkładki były użyte, jakimi IC łączyliście to wszystko. Na jednym zdjęciu widzę AQ Coral.

Napiszcie o brzmieniu z gramofonu. Mieliście już kiedyś na spotkaniu gramofon i opis brzmienia był zamieszczony. Jak porównujecie tamto brzmieni z tym co zagrało obecnie?

Mieszkam ok. stu km od Giżycka i aż piety swędzą by wybrać się na tego typu spotkanie.

Jeśli chodzi o wrażenia z odsłuchu to były one jednoznacznie pozytywne. Czasami aż człowiek był zdziwiony jakością dżwięku z płyty analogowej. System Bemola znam doskonale i musze powiedzieć,że na świetnych tłoczeniach zabrzmiał wybitnie. Bas z pojedyńczej osiemnaski potrafił zejść bardzo nisko. Góra była dokładna ale nie wychodziła przed orkiestrę. To zasługa Quada który lubi grać głównie czarujacą średnicą. Głębia z Argosów jest niesamowita, zaś szerokość sceny raczej umiarkowana. Ładnie zabrzmiał wokal Jacinty z audiofilskiego tłoczenia na 44 rpm. Jesli chodzi o wkładkę to mojego Denona DL-103 uszkodziłam w czasie transportu - poprostu igła sie złamała. Dramat. Użyliśmy w zastępstwie GRADO Prestige Green. To wkładka o raczej żywej charakterystyce, z wyraźną górą i krótkim basem, ale bez subtelności jaki oferuje Denon. Musze powiedzieć jeszcze ,że gwiazdą słuchanego systemu okazał sie preamp Jarokara wykonany z elementów kolegi forumowego o nicku ahaja. Preamp pięknie Jarek wykonał i co najważniejsze gra to wspaniale. W porównaniu do mojego Phonobox Pro-Jecta to dwie klasy różnicy. Napewno zmienie go na preamp forumowy. RPM 6 był używany bez modułu Speedbox. Powiem na zaakończenie ,że po sobotnim odsłuchu Bemol juz szuka na allegro gramofonu. Pozdrawiam wszystkich. Mysle ,że niedługo zorganizujemy odsłuch "publiczny" w Gizycku w ramach Mazrskiego Stopwarzyszenia.

Tak przy okazji czy koledzy mohga coś mi poradzic w sprawie naprawy wkładki Denon ? Czy to jest wogóle naprawialne ?

W końcu mogę coś napisać :) Dzięki wielkie Bemol i Pani Bemolowa :) za gościnę i pyszny boczek :))))

Właściciela sprzętu słuchałem już w najróżniejszych kompozycjach i powiem szczerze że każda udana, ale różniąca się dźwiękiem, na ostatnim spotkaniu słuchaliśmy większość czasu czarnych płyt więc ustosunkuję się do tego jak grało na patefonach :) słuchaliśmy naprawdę starych płyt i starych "szlagierów" które nie powiem ale były mi trochę obce :). Krótko: Bardzo muzykalnie, przyjemnie i baaaaaaaaaaaaaaardzo przestrzenny system, dość czysty i klarowny ale nie do bólu, :)obawiam się że po tym spotkaniu właściciel nabędzie swój własny patefon :)

Mam nadzieje że tym spotkaniem zaczniemy częstsze spotkania MSAiM

Pozdrawiam i wesołego jajka życzę bo w końcu jutro Wielkanoc :)

1. Podejrzewam, że Towarzystwo nawet nie wie jaki wspaniały fachowiec audiofilski ma przyczółek w Mrągowie. Obecnie oddałem w jego ręce moje DIY kolumny. Oferowały znakomity dźwięk, a jak będzie jeszcze lepiej, to...

2. Wg mnie analog po prostu często przykrywa wady systemu (podobnie można to zrobić kablami). Dobry system z cd gra nie mniej wybornie, a nawet lepiej.

3. Czy Quad jest lepszy od poprzednika - Accu? Osobno proszę o odpowiedź w kategorii płynności, ale też dynamiki i szybkości.

Pozdrawiam.

>Wuelem.

Ad.1 Kurczę,człowiek szukał fachowców od kolumn po całym kraju,a tu pod nosem perła :((

Ad.2 Nie będę polemizował,zbyt małe mam doświadczenie z analogiem.Wybitnie brzmiały tylko świetne tłoczenia.

Ad.3 Quad jest lepszy od E-206,a na ile? Najlepiej przekonać się nausznie,zapraszam jak będziesz w Giżycku.

>czodaboy

Jeśli prześledzisz cały wątek,to sam stwierdzisz,że stwierdzenie"zamknięte grono" jest na wyrost.

Ostatnimi czasy leży u nas logistyka,każdy jest zajęty swoją robotą,ale spróbujemy w maju zorganizować większe spotkanie.Może propozycja Wuelema,posłuchania jego kolumn diy, jest nadal aktualna :))

• 3 tygodnie później...

Dopowiadając z opóźnieniem...

Przez ostatnie pół roku na swój użytek zgłębiałem tajemnicę potencjału driverów Eminence. Stworzyłem dlatego kolumny. Teraz moje kolumny DIY są u hobbysty w Mrągowie wraz z zestawem głośników takich, jakie siedzą w WLM Diva, Lyra, Gran Viola. Jeśli nic się nie zdarzy, to zapewne odsprzedam te drivery na aukcji.

Chyba, że ktoś by chciał, żeby zlecić wykonanie dla niego kolumn na tych głośnikach, których cena zmieściłaby się w 2 000 zł. Naturalnie ja już, poza poleceniem wykonawcy projektu, nic do dalszych uzgodnień nie mam. Jest po prostu taka okazja, bo komplet głośników (a nawet więcej) jest do testów. Można je zestawić w różnej konfiguracji. I uzyskać dźwięk marzeń..., którego nikt nie chciał poznać.

No, chyba że są tacy, którzy są przekonani, iż względnie tanie przetworniki nie mogą dobrze zagrać. Tylko jakieś Seasy i inne. Wtedy ewentualnie służę możliwością spotkania z oryginałami, do której to estetyki grania konstrukcji DIY jest naprawdę blisko...

Służę informacjami na mail, lecz prezentacji w Giżycku już nie przewiduję. Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
Gość jarokar

(Konto usunięte)

Pozwolę sobie wyręczyć Prezesa i zacznę pierwszy , doszło do spotkania w moich progach członków Mazurskiego Stowarzyszenia Audiofila i Melomana sic. Celem spotkania było poskładanie do kupy niedawno nabytego szpilkodrapa Prezesa i posłuchanie w miłej atmosferze muzyki głownie z płyt winylowych.Jako, że byłem gospodarzem imprezy to nie wypada mi pisać o wrażeniach sonicznych przejdę więc do opisu co grało i zamieszczę kilka zdjęć ze spotkania.

A mnie interesuje jak spisala sie wkladka Ortrofona Red zdaje sie ?

Nie ukrywam ze mam zamiar sobie kupic wlasnie tego Reda do jednego ze swoich gramofonow do sluchania na niej plyt o sredniej jakosci i w zwiazku z tym pytanie czy jest wrazliwa na uzywane plyty i jaka sygnature dzwiekowa prezentuje?

robix

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Napisy wycięte na ploterze tnącym w srebrnej folii samoprzylepnej ot i cała tajemnica można zrobić to w każdej firmie zajmującej się reklamą.

Co do brzmienia ortofona to porównywaliśmy ją do Grado Green i w zgodnej opinii zagrała lepiej jest na pewno bardziej szczegółowa z czystszą górą i lepiej zdefiniowanym basem, co do odtwarzania starych płyt do dobrze sobie radzi z śledzeniem porysowanych rowków nie przeskakuje.

Bardziej obiektywną opinię przedstawią może pozostali uczestnicy spotkania Prezes i Jakobs.

Witam ! Pragniem bardzo podziękować za gościne w Mrągowie u Jarokara. Spędziliśmy 5 godzin na słuchanmiu głownie czarnych krązków. Dźwięk z Jarkowego systemu w wielu aspektach mógł sie podobać. Przede wszystkim stereofoinia i głebia sceny. Kolumny po modyfikacji Pana Andrzeja Witka Sonus Oliva. Paczki wyposażono w głośnik średniotonowy, zaś kopłółka wyjechała poza obudowę. Obudowa to 35 mm dąb. Dzięk detaliczny , raczej po jasnej sreonie mocy. Nadmiernej ostrości osobiście nie stwierdziłem. Średnica piękna , bardzo czytelna, nawet lekko wypchana do przodu.Minusem kolumn lub wzmacniacza są lekkie problemy z basem, który nie miał niskiego zejścia i czasem miał nieco pudełkowaty charakter. To pewnie bardzo subiektywna opinia bo moje Ushery basu nie żałują. Jeszcze raz piękie dziekujemy.

Ukryta Zawartość

post-10243-100003562 1243805504_thumb.jpg

post-10243-100003563 1243805504_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W trakcie spotkania mogliśmy popatrzeć jak należy ustawić wkładkę gramofonową oraz jak umyć zakurzoną płytę z użyciem myjki KNOSTI. Dodam jeszcze ,że forumowy preamp kolegi Ahaja wypadł bardzo dobrze. Porównanie kilku nagrań miedzy analogiem a cd pokazało częstą przewagę winylu. Wiele jednak zależy od tłoczenia lub wydania danej płyty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Ja dziękuję za odwiedziny , szkoda że bemol nie mógł przyjechać może następnym razem.

Twoje obserwacje dotyczące dźwięku potwierdzam i winę za to ponosi wzmacniacz który jest do wymiany.

Rozglądam się intensywnie na angielskim ebayu może uda się coś w dobrej cenie ustrzelić i będzie okazja do następnych odwiedzin.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Z tego co usłyszałem od Prezesa to nie prędko coś się uda zorganizować brak jakiegokolwiek zainteresowania ze strony producentów. Prywatne systemy najlepiej brzmią w miejscu zainstalowania i chyba takie spotkania w mniejszym gronie to przyszłość stowarzyszenia, ja ze swej strony zapewniam , że jak upoluję nowy wzmacniacz to chętnie zaproszę szersze grono do siebie.

Pytanie jest takie, czy Stowarzyszenie powstało, żeby promować producentów, czy żeby celebrować spotkania przy dobrej i dobrze odtworzonej muzyce.

Widać, że jak coś nie przejdzie przez "cenzurę" Stowarzyszenia, to nie istnieje. Może lepiej założyć zatem partię... Paru stałych kolesi już jest :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.