Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkania na Mazurach

jakobs

Rekomendowane odpowiedzi

to był chyba pokaz audiofilskich skarpet

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

cd

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10243-100008451 1249936366_thumb.jpg

post-10243-100008452 1249936366_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak ma być merytoryczny, jak nie wszystkim jest dane usłyszeć kolumn, bo wieści krążą podziemiem.

A HA kiedyś się odgrażała, że lepsze od WLM. Była okazja porównać i co?

Więcej zdjęć, niż opinii. Śmieszne.

>wuelem

Nie denerwuj sie, myśle ,że jakieś inne komentarze poza moim pewnie sie pojawią. Chciałbym tylko zwrócic uwagę ,że po raz kolejny negatywnie ustosunkowujesz się do organizowanych przez nas spotkań. Niestety nikt z nas nie jest włascicielem domu pod lasem, gdzie bez skrępowania można przyjmować kolegów audofilów z całego regionu. Na ostatnim odsłuchu w moim mieszkaniu, w bloku a komnkretnie w 25 metrowym pokoju było 10 osób i 3 zestawy głośnikowe. Troche tłoku to jednak było. Chciałbym ,żebys nam wszystkim powiedział kiedy w Twoim mieszkaniu odbyła sie tego typu prezentacja i ile osób w niej uczestniczyło. Ktoś chyba słuchał Twoich kolumn, czy też samotnie upajałeś się ich brzmieniem ???? Łatwo jest stać z boku i krytykować. Jeśli dojrzejesz i zorganizujesz u siebie w domu lub mieszkaniu sesję odsłuchową, to z przyjemnością przyjedziemy w 10 osób a może i wiecej ( z Białegostoku koledzy też są chętni ). Wszystko zależy od Ciebie. Pokaż nam i światu jak to należy robić. Pozdrawiam.

prezes1

Zaczynasz wpis: "Mazurskie Stowarzyszenie Audiofila i Melomana w Giżycku w minioną sobotę miało niezwykłą przyjemność gościć...", a potem mówisz coś o mieszkaniu w bloku. To Ty jesteś to stowarzyszenie? Napisz, że zaprosiłeś kolegów i tyle. Bym się nie czepiał.

I nie zarzucaj, że ja czegoś nie organizuję, bo ja nic takiego nie deklarowałem. Miałbym komuś coś pokazywać, że można to zrobić lepiej? Bzdura. Ja monter Ci coś skiepści, to od razu robisz to za niego, żeby pokazać, że potrafisz lepiej. Brak jakiejkolwiek logiki w tym, co mówisz.

Jestem z tego regionu i mam prawo komentować to, co widzę. Nikomu nie bronię mnie odwiedzić, nawet w 100 osób. Wyszedłeś z takim pytaniem? Kto jest organizatorem? Zawsze też mogłeś ogłosić odsłuch na forum i ograniczyć listę gości do np. 5 pierwszych zgłoszeń. Podsunąć inne rozwiązania? Można lepiej...

Proponuję oddzielać spotkania Stowarzyszenia od prywatnych. Reklama będzie bardziej czytelna :-)

A ja w kwestii "( z Białegostoku koledzy też są chętni )"

Żałuję że nie dotarłem, ale w sobotę nie mogłem.

"Niestety nikt z nas nie jest włascicielem domu pod lasem, gdzie bez skrępowania można przyjmować

kolegów audofilów z całego regionu."

A ja właśnie tak mam i zapraszam. Może nie w ilości 10 osób, bo mój salon to tylko 29m2, ale kilka osób spokojnie się zmieści. Tylko zapraszam ze swoimi kolumnami, bo moje musiałem sprzedać.

Czekam na opinie reszty przybyłych na temat Harpi.

Apropo organizacji odsłuchów to 21 sierpnia w Białymstoku będzie odsłuch otwarty dla wszystkich chętnych. Szczegóły wkrótce, oczywiście w innym wątku.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

kończąc dyskusje z kolegą wuleem chciałbym tylko powiedziec ,że Firma HARPIA ACOUSTICS przyjechała na zaproszenie Stowarzyszenia. Na spotkaniu byli obecni wszyscy jego członkowie, tak więc nie była to prywatna impreza lecz prezentacja sprzętu dla członków. Porównanie 3 par kolumn podłogowych to wystarczający zakres. To że odbyło sie to w moim mieszkaniu to raczej nie ma znaczenia. Pomysł kolegi o zaproszeniu kolejnych 5 osób oprócz naszej 10-tki do jednego niewielkiego pokoju nie będe komentował, gdyż nasz forumowy kolega chyba nigdy w domu nie miał tylu gości. Chyba wiem dlaczego.

Napisanie, że sugerowałem doproszenie KOLEJNYCH 5 osób poświadcza, że Kolega dopowiada sobie, co chce. Gdzie napisałem "kolejnych"? Z czego to wnioskujesz?

Rozumiem, że stała ekipa jest najważniejsza, a inni jak miejsca wystarczy? I przez myśl nie przejdzie, że może być inaczej... A obruszałeś się na określenie towarzystwo wzajemnej adoracji.

Ponadto zainteresowanych informuję, że okoliczności odsłuchu były narzucone przez firmę HA. Warunki, przynajmniej lokalowe, ustalał producent, więc słowo prezentacja jest właściwe. Nie było zgody na szerzej zakrojone spotkanie dla większej liczby chętnych. Czy się mylę?

Słodką tajemnicą HA jest, dlaczego do odsłuchu wybrani byli tylko niektórzy. To nie moja sprawa, ale tłumaczy brak wcześniejszego upowszechnienia wydarzenia na forum. A można było tak od razu napisać.

Dobrze byłoby oddzielać fakty od odniesień do mojej osoby. Tym bardziej, że mnie nie znasz.

W powyższym temacie kropka. Żeby nie było, że uprawiam "bocznicę", to zapowiadam, że najpewniej bardzo niedługo będę miał na odsłuch CD Docet Lector 7. Nie mam zbyt wiele wolnego czasu, więc jest propozycja, że jeśli jest ktoś realnie zainteresowany zakupem, to można będzie u mnie wstępnie zweryfikować swoje wrażenia. Jeśli ktoś może sobie pozwolić, to jest to genialny player. I koniec szukania analogowego brzmienia.

Moje wrażenia z sobotniego odsłuchu zawierają się w opisie Prezesa.O ile w Mini Amstafach słychać było metal membran,to Marcusy grały dżwiękiem najwyższej próby.Jeśli miałbym się czepiać,to brakowało mi ciepła.Zmartwił mnie natomiast odsłuch niedzielny.Nagrania z muzyką popularną i rockową zabrzmiały zbyt jasno i klinicznie.Z pewnością część winy leży po stronie akustyki pokoju.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

My opinion:

Po pierwsze dziękuje Krzysztofowi za zorganizowanie spotkania i zaproszenie, pod względem organizacyjnym wyszło wszystko na piątkę.

Po drugie bardzo sobie cenię spotkania z ludźmi podzielającymi moją pasję i myślę, że to czy byliśmy w skarpetkach czy bez nie ma tu żadnego znaczenia.

Po trzecie spotkanie konstruktora i możliwość poznania jego filozofii i możliwości podyskutowania na tematy audio i nie tylko, wysłuchania często kontrowersyjnych opinii z którymi się po części zgadzam.

Po czwarte jak grało, ano diametralnie różnie mimo wielu podobieństw konstrukcyjnych w obu konstrukcjach wykorzystano membrany metalowe, w amstafach dźwięk był szybki detaliczny ale jednocześnie jakby wyprany z emocji grał tak trochę beznamiętnie traktując muzykę w sposób bezduszny, brakowało odrobiny ciepełka i często poszukiwanej muzykalności, myślę że dobierając elektronikę można by wycisnąć z nich naprawdę fajny dźwięk z fenomenalnym jak na tą kasę zejściem na dole i detaliczną górą oraz szybkim reagowaniem na impuls. Generalnie jak na tą klasę cenową oferują sporo zalet tylko trzeba uważać z doborem elektroniki.

Marcusy natomiast zaskoczyły zupełnie innym charakterem dźwięku mimo wykorzystania metalu na membrany dźwięk odzyskał to czego brakowało w amstafach dodając jeszcze więcej detalu i zejścia na basie, wokal stał się pełny o świetnej barwie bez śladów osuszenia, scena stała się jeszcze stabilniejsza i wybudowana bardziej w głąb bas sięgał głębin ale nie stracił nic na szybkości i definicji, brakowało mi tyko wykończenia górnych rejestrów, ale nie wiem czy nie jest to winą elektroniki a zwłaszcza źródła CD. Bemol zwrócił też uwagę na trochę technicznego nalotu ale moim zdaniem to też może być wina źródła. Generalnie Marcusy sprawdziły się na każdym rodzaju muzyki i są to niewątpliwie kolumny uniwersalne zagrały bezkompromisowym dźwiękiem myślę że zasługują na wysokiej klasy elektronikę z którą pokażą pełnię swoich możliwości.

To tyle ode mnie pozdrawiam jeszcze raz MSAiM w Giżycku niedługo się odezwę i postaram się coś ciekawego zaproponować.

Ehhh kolejny raz Wuelem bijesz piane i doszukujesz się czegoś czego nie ma.

Odpuść sobie człowieku te głupie dywagacje myślisz że każdy na forum bije kasę na odsłuchach?? ma z tego ooooooooooooooooooooooooooooogromne rabaty na kolumny??????

Zrozum że pewnych rzeczy się nie przeskoczy nie sztuka wsadzić do pokoju 10-15 osób w środku lata i słuchać w nim muzyki, HA nie zapowiadała się 1-2 miesiące wcześniej na spotkanie,było to spotkanie "przy okazji" zapytaj się, a potem komentuj.

Wracając do wątku, słuchałem krótko, ale treściwie, Mini Amstafy bardzo dynamiczny i szybki dźwięk troszkę brakowało mi wypełnienia w średnich rejestrach ale biorąc pod uwagę że kolumny były "świeże" to i zagrało to poprawnie i zaskakująco zarazem bo jedynie styczność z nimi miałem na AS a wiadomo jakie są tam warunki.

Co do większych konstrukcji to oczywiście było słychać różnicę w barwie, cieplej przyjemniej i z potężnym basem, bardzo fajne konstrukcje ale niestety na tą chwilę nie do mojego pokoju.

Dziękuję Krzyśkowi i Beacie za gościnę i bardzo fajną atmosferę a Panu z HA za cenne uwagi i wizytę na Mazurach

Pozdrawiam serdecznie!

JK

Jako ze bylem to cos skrobne, sporo zostalo powiedziane a ja wspomne tez o innym, przede wszystkim bardzo spodobalo mi sie na wejsciu podejscie konstruktorow, nie wymagali wczesniej przygotowania specjalnej elektroniki, nie wymyslali nie kombinowali, przywiezli kolumny i podpieli je pod to czym dysponowalismy...a co za tym idzie mozna przypuszczac ze sa pewni tego jak kolumny graja, mycle ze sie nie pomylili, co do ceny dyskutowal nie bede bo to nie ma znaczenia, ogolnie rzecz ujmujac jak wspomnial sma Prezes pokazaly ze moga konkurowac z jego kolumnami i chyba nawet moim zdaniem wygraly, mowie o ogolnym pojeciu bo w detalach sprzeczac sie oczywiscie mozna, w obu konstrukcjach bardzo podobalo mi sie to ze nie ma slyszalnej granicy miedzy dolem srednica i gora, jedno w drugie dosc plynnie przechodzi co jest bardzo duzym plusem, dynamika jaka sie wykazaly byla naprawde imponujaca, dawno nie sluchalem muzyki z taka przyjemnoscia, momentami zbedne byly analizy, przemyslenia, po prostu mozna bylo usiasc i sluchac, zaluje tylko ze nie bylo zadnych monitorow...aLe kto wie, moze sie kiedys jeszcze spotkamy

P>S> Prezes dzieki za pamiec:)

Mag

• 7 miesięcy później...

Witam wszystkich bardzo serdecznie po dośc długiej przewie. Chciałbym zapowiedzieć spotkanie w ramach Mazurskiego Stowarzyszenia Audiofila i Melomana w Giżycku. Będziemy mieć okazję poznać nowego polskiego producenta kolumn - firmę AVCON. Już teraz zapraszam wszystkich chętnych na otwarty pokaz, który odbędzie sie po świętach , w kwietniu w dobrze znanej nam firmie Kopeć - Staniewicz ( Śruba ). Bardzo liczymy na Waszą obecność, gdyż nie często pojawiają się na polskiej scenie audio nowe firmy oferujące produkty klasy hi-end. Pozdrawiam wszytkich i zapraszam do zgłaszania chęci uczestnictwa.

Witam wszystkich ! Z informacji uzyskanych od producenta wynika ,że będziemy odsłuchiwać 2 pary kolumn – monitory TIVANO z dedykowanymi podstawkami oraz podłogówki SUESTADO. Do tego CD oraz jeden ze wzmacniaczy TRI.

>L3VY czy aby nie przesadzasz ze swoimi wymaganiami ? :)

Ja, pomimo że termin nie jest znany mogę się określić: nie skorzystam tym razem.

Jutro odbieram swoje nowe WLM. To mnie teraz bardziej zajmuje. A jeśli ktoś chciałby moje dotychczasowe WLM Diva (za 50% ceny sklepowej), którym żadne (ŻADNE) porównania nie straszne, to zachęcam do skontaktowania się ze mną. Otwarta informacja za otwartą informację :-)

I dziękuję naturalnie pytającemu za pamięć. To miłe. Udanego spotkania.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Krzysztof myślę, że warto by było podać jakiś wstępny termin spotkania bo trudno oczekiwać wstępnych deklaracji bez znajomości daty spotkania.

Ja ze swej strony proponowałbym weekend z 17 na 18 kwietnia, co Ty na to?

Oczywiście każdy inny termin też będzie dobry i postaram się dopasować.

Pozdrawiam MSAiM i czekam na wieści.

GOOD NEWS !!!!!!!

Witam ponownie i z przyjemnością informuję, że spotkanie z firmą AVCON zorganizowane prze MSAiM odbędzie sie oczywiście w Giżycku w sobotę 24 kwietnia. Zapraszamy wszystkich chętnych. Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.