Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Note Conquest: kondzie sprzęgające

Andy777

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem Tu nowy i zjawiam się z następującym problemem.

Moje monobloki padły, być może było przepięcie w sieci, w każdym razie przebiły się kondzie sprzęgające w obu. Ze łzami w oczach wyjąłem oryginalne CopperFoilPaperInOil i wstawiłem w to miejsce też 0.47uF, produkcji SCR FEP teflonowe (nic innego na szybko nie było, 135 zł/szt). Długo "przepalałem" sygnałem z generatora. Zacząłem słuchać.

Generalnie i w skrócie góra nie gorsza, niż było, może nawet detaliczniejsza, za to niski środek i dół gorszy. Pasmo zmierzone jest ok, zagina się przy ok 20 na dole i 50k na górze przy pełnym obciążeniu.

Macie jakiś pomysł?

BTW. czy jest tu możę posiadacz AN C, który mógłby się podzielić swoimi doświadczeniami w modyfikacjach tych klocków.

Pozdrawiam,

Andrzej

Możesz spróbować V-Cap - wielu twierdzi że sa to najlepsze Capy obecnie produkowane na świecie, lepsze nawet od srebrnych AN. Tych ostatnich nie słuchałem, więc jest to info z drugiej ręki, natomiast mam u siebie teflon V-Capy (są też oil) i bardzo sobie chwalę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>Andy

coś mi się zdaje kolego, że niewiele takich klocków u nas i ze świecą szukać kogoś, kto to naprawiał i tunningował.

ja to jestem czysty tranzystor ale ANC sluchalem i jest naprawde niezle.

Elboroth,

dzięki.

One są tylko do 630v, czyli tyle, co padnięte AN.

Cena 112$ za szt. - to musi być niezłe.

SCR-y wstawiłem "na wszelki pożarnyj słuczaj" 1000V i tego chcę się trzymać.

pozdro,

Andy

Myslę, że jak AN wstawił 630V to wiedział co robi. V-Capy drogie, ale to RR wśród kondensatorów.

Ostatnio zgadałem sie z Waszczyszynem z Ancient Audio na temat kondensatorów. Chciał mi sprzedać "newsa" o tym jakie to genialne kondzie znalazł (mając na mysli V-Capy) nie wiedział tylko, że mam już je dawno u siebie :-)

AA do tej pory uzywał właśnie SCR Telfon, i podobno różnica na kozyść V-Cap jest kolosalna. Tak przynajmniej twierdzi Waszczyszyn. Jak chcesz to do niego zadzwoń i sobie z nim pogadaj.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wiedział co robi, ale jednak nie wiedzieć czemu padły. Hmmm..

Wycztałem, że trzeba je grzać 400h! Ja swoje SCRy grzałem zaledwie kilkadziesiąt. Jak sądzisz, czy baaaassss może się jeszcze pojawić, czy to nie o ten aspekt chodzi...

>Andy,

sam to popsules lub twoje dzieci a teraz szukasz wsparcia. AN jest nie do zdarcia, tak slyszalem :). Ale prawda jest taka, ze dobry tranzystor bije lampe na glowe :). Andy, sprzedaj AN, taka moja jest rada.

Andy777

W Audio Note radze zostal przy olejakach.

do 1200VDC sa Mundorfy Silver / Oil

Ukryta Zawartość

Moze uda Ci sie kupic jakies vintage olejaki, bardzo dobre sa Cornell Dubilier, Hitachi militarne (zadkosc ale wspaniale i mega solidne). Na 100% bedzie inny sound jak z oryginalnych AN Copper, to music zaakceptowac jesli nie chcesz takich samych. Jak chcesz przesunac rownowage tonalna troche w dol, to daj troche wieksza pojemnosc jesli sie zmiesci (zwlaszcza plastiki jak SCR, ktore brzmia lzej i bardziej syntetycznie na srednicy i basie nalezaloby dac wieksze dla "zrekompensowania" nizszego ESR).

Mozesz jeszcze pogadac z Mackiem Parvi (jest na tym forum) co by doradzil brzmieniowo

sporo info znajdziej na jego stronce

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te mundorfy o ile pamietam nie sa tak sympatyczne.

Jupitery natomiast sie mogą rozpuścić, chyba że zamontujesz nisko i będą miały komfort termiczny.

Odjazd to V-cap - podobno.

=> Andy777

Sorry, ale nie mogę się powstrzymać - po co Ci ta pompka ? ;-))))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - a działa to chociaż ? ;-)))

Ukryta Zawartość

...czy mnie pamięć nie myli, czy sprzęgające w Conquestach są 0.33uF?

BTW: Andy, jak będziesz chciał się pozbyć tych "badziewnych" wzmacniaczy, daj znać, chętnie Cię odciążę ;)))

Ryszard_wpl,

to samo o mundorfach twierdzi MP.

Jupitery - no way, w środku jest z 60 celsjuszy.

V-cap - są tylko do 600V, a moje AN na 630V się przebiły, właściwie nie wiem dlaczego.... gdyby nie ostrożność przezd następnym przebiciem, które powoduje przewalenie prądowe wyjściiowych 300B i smród palonych rezystorów katodowych, to może bym pozostał przy 600V.

Marcin (g),

na schemacie oficjalnie dostępnym jest 0.33, do moich włożyli 0.47.

Kto powiedział, że badziewne?

Przed wymianą capsów grały całkiem całkiem, nawet ze średnim CD.

Teraz jedzie do mnie Victor XL-Z900 i muszę przygotować AN do nowych wyzwań.

dartman,

z całym szacunkiem, weź się tym tranzystorem walnij w głowę i oprzytomnij.

sygnał w moim systemie ma do pokonania następującą drogę: jeden rezystor w pasywce, parę cm próżni w 6SN7, jeden rezystor, KONDENSATOR o którym mowa, dwa rezystory na siatkach 300B, próżnia w 300B i na koniec trafo wyjściowe.

czy możesz wypisać analogiczną ścieżkę dla Twojego tranzystora?

Asc najbardziej znane sa do zasilaczy lampowch. Natomiast pracują jako sprzęgające w kilku wzmacniaczach i stawia je się bardzo blisko Jupiterów (oczko gorsze resolution). Nie pamiętam, czy są robione w małych pojemnościach. Michael Percy je chwali.

małe resume,

dla 1000V są dostępne:

Jensen 0.47uf 1000V Copper Foil PIO [34mm x 56mm] za $31.50 w USA lub EUR34 w EU

mundorf Supreme Silber/öl 1200vdc 0.47ľF 25 x 38 za EUR22.16

i koniec.

Inne sugestie? Może jednak nie walczyć o 1000V?

Andy - jaki ty problem widzisz pomiędzy 630V a 600V!

Ten AN - Składowa zmienna jest około 70V. stała to pewnie ze 200V -280V ?!

Jak musisz szybko wymienić to W Szemis ma na pewno olejaki AN (jakby nie miał to wal do mnie).

Co przerabiałeś w Trianglach (wysokie tony kuły za mocno? ) - Poważnie napisz co dobrego wycisnąłęś.

Wow - gdzie wynalazłeś tego Victora ? I na jakie napięcie zasilające ? Japońskie 100V ?

>ostrożność przezd następnym przebiciem, które powoduje przewalenie prądowe wyjściiowych 300B i smród

>palonych rezystorów katodowych, to może bym pozostał przy 600V.

Była krótka i wadliwa seria olejaków AN - często zwierały, wylewały (ze 3-4 lata temu- kiedy PQ zrezygnował z Jensena).

To już historia i sytuacja opanowana przez AN.

Zmierz napięcie (DC) na nodze kondzia od strony 6SN7 a masą !

- przekonasz się jaka wartość tam występuje - odejmi sobie 70 V (autobias) i otrzymasz wartość pracy kondzia dodaj ze 100 V i jesteś całkowicie bezpieczny!

Ryszard_wpl,

nie widzę problemu między 600 i 630, tylko między 630 a 1000. Wciąż nie wiem, dlaczego 630 się przebiły...

Dlatego przez ostrożność myślę o 1000V.

Triangle. Kłuły ze Strusem, z AN jest jak sądzę oki, w sam raz. Wymieniłem okablowanie, kondzie i opory w zwrotnicach, zwrotnice wylądowały na zewnątrz.

BTW. czy my przypadkiem nie mieliśmy spotkanka u mnie z Twoim lampowcem DIY? jakieś 4 lata temu?

Andy

Czy przestałes akceptować filozofię dzwięku AN?

Jeśli nie, to po co zmieniac brzmienie innym kondensatorem. Lepiej poszukać typu stosowanego przez producenta, albo lepszego, ale zalecanego przez niego .

Problem z kondesatorem sygnalowym nie jest najpewniej spowodowany zbyt wysokim napieciem. Po prostu miedzy anoda lampy sygnalowej a siatka 300b nie chasaja takie napiecia. Tak jak pisal Ryszard_wpl do 300v lub nizej. Dlatego te 1000v kondensatory to overkill. Szukalbym zrodla ich przebicia albo w wadliwej konstrukcji samego kondesatora albo wzmacniacza. Czy sie komus siatka nie pomylila z anoda w czasie lutowania?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.