Skocz do zawartości
IGNORED

DAC i OP-AMPY - rozdzielenie zasilania

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

-> Matthew

patrząc na układ , mysle że CA du żo nie zmienił nadal kładzie tam 78..... voltage regulator

Potrzeba ci czegoś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

właśnie próbuję namówić Veterana na płytkę do tego ;)

Ukryta Zawartość

Molibden, 1 Mar 2006, 20:10

>Tak podłączasz te kondensatory do diod lub mostka.

Skad wzioleś ten schemat mostka ?!!!

To sie nadaje dla prasy naukowej! Widze że kretynów nie brakuje na świecie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak sobie patrzę na ten mostek i chyba przedobrzony on jest ;-).

Poziomego połączenia pomiędzy parami diód nie powinno być.

Mam nadzieję, że jeszcze nikt tego nie odpalił (dosłownie).

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Ryszard_wpl

schemat wziąłem z jakiejś serwisówki, ale widocznie jak wycinałem fragment w MS Paincie to coś mi się pomyliło i niechcący zrobiłem zwarcie bo się spieszyłem. Chodziło tylko o to by pokazać gdzie są te kondensatory 22n. Sorry za zamieszanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JEsli zamierzasz zasilać DACa wg. koncepcji z wczesniejszego schematu, tzn. sprzed stabilizatora 7812, to opłaca sie zastosować podwójną stabilizację (np. wstępnie 7808 a dalej 7805 lub lepiej stabilizator lowdrop LT) Sam często stosuje taką "wzmocnioną" stabilizację z bardzo dobrym rezultatem. Opłaca się również poblokować samego daca za pomocą kondenstorów tantalowych 1u, jak najbliżej samego scalaczka.

tzn na płytce mam stabilizator LM2937-5V jest tuż przy kości, natomiast chcę zrobić na osobnej płytce mostek wraz z filtracją i się zastanawiam czy właśnie nie dać LT regulowanego na 8V..... widuję że Cedeki tak miewają...

Mase nowego zasilacza musisz oczywiście połączyć z masą cyfrową na płycie. Jako miejsce polączenia zalecam albo "pole masy" pod przetwornikiem (pewnie jest tam, lub w postaci szyny aż do chinchów wyjściowych), albo do nogi kondensatora filtrującego przes stabilizatorem daca, musisz pokombinować, ale wiem że ruszy z kopyta.Acha postaraj sie żeby było to króciutkie połaczenie. Masa op-ampów i przetwornika jest połączona oczywiście ze sobą.pozdro

hehe no tak.. ale woał bym od początku coś robić.. na cdpro2 ;))) granitowa obudowa uch.. na wymiar... CD 65 KG ;)))) 5 totoidów i 2 EI, dwa zegary, stopien zbalansowany w klasie A.... Passa, z jego przetwornika...marzenia

ok, odświerzam wątek..

czyli dobrze by jesli to możliwe żebym mial podwójną stabilizację zasilania na przetwornik?

mostek ---> stabilizator 8v ---> stabilizator 5V ??

Pozdr

Matt

GRA ale ... stabilizacja nie trzymała mi napięcia, spadało pod obciążeniem odrazu.. nie wiem czemu jeszcze, więc puściłem z samego mostka na stabilizator przy czipie... no gra to... ! LEPIEJ ;) poczekamy aż ZL się wygrzeją i może rozkmilę błąd ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

heheh, wnerwia mnei brak dziurek w płytkach uniwersalnych ;)))) ..

ZL to ZL ;) a Cerafine na razie nie jest na zasilaniu bo ominąłem stabilizator bo jakiś błąd w sztuce zrobiłem buu ..

Ale po odłączneniu DAC'a od opampów jest spoko, potwierdziły się przypuszczenia..

w sumie to nieważne czy dobrze podłączony stabilizator , ważne że gra lepiej :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 1 miesiąc później...

mam pytanie czy jeżeli w filtrze z opampami wartość rezystorów mają 4,7k wg teori i się da 4,75k (Caddoków nie mieli 4,7k) to bardzo to wpłynie na charekrystykę przenoszenia?

wlutowałem Caddocki w tor i na sprzężenie a do masy Rikeny... i coś mi nie pasuje... już gra tak z tydzień i niby ok ale jakos nie tak coś..

Panowie, pytanko. Mam w CD TDA1541, na jego nóżkach z kazdej strony znajduje się po 7szt kondów

smd 0,1uF czy są jakieś techniczne ograniczenia, żeby zastąpić je np. mkp, lub mkt?

Jakis czas temu wlutowałem tam Wimę mkt, ale szczerze mówiąc nie wiem, czy jest lepiej(niż z smd).

Pytam, bo jeżeli wszystko jedno jakie kondensatory tam siedzą, to nasępnym razem nie będę kombinował z podmiana.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.