Skocz do zawartości
IGNORED

Brak rynku s/h hi-end w Polsce

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

no ja akurat to od lat staram sie byc raczej wolny od obludy dlatego tez sie zdziwilem tym ze cos mi tu imputowac raczysz, ale teraz rozumiem pozna pora, ,myslisz o zonie a teksty tak bez udzialu umyslu wklepujesz pewnie...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

a wracajac do tematu, czyli "jakie sa wasze spostrzezenia", moge napisac tak:

opylalem jakis czas temu kolumny, a poniewaz mi sie spieszylo, sprzedalem je tanio, taniej niz powinny byc sprzedane, swiadomie olalem sprawe, kupowal tez ktos kto chcial jeszcze co do 50zl w te czy wefte sie targac, wiec machnalem reka i poszly, nie lubie takich targow.

potem sprzedawalem koncowke mocy, i tutaj juz sie nie spieszylem wcale, a i tak dosyc szybko poszla, duze zainteresowanie, pelno telefonow (koncowka miala dobra prase u nas), troche absurdalnych propozycji, troche takich: chce to kupic, ale kase bede mial za miesiac, i w pewnej chwili dzwoni gosc, ze bierze, nie targuje sie bo cena jest uczciwa, przyjechal za pare dni, kupil i po sprawie :) potem jeszcze byly telefony od tych, co zbierali kase, no ale juz po ptokach bylo.

co do klockow Elba, ktore przyczynily sie do powstania tego watku pewnie, moge dwie srpawy poruszyc:

- BalCanto - nie dziwie sie, ze nie poszlo, sam bym nie kupil, jesli juz cyfra to rozwazalem JRDG, ale po poznaniu tematu tez olalem, w tej technologii jedynie powaznie bym rozwazal Audiomatusa, rozsadna cena. nie poszlo szybko m.in. dlatego, ze to wlasnie digital, i to bylo juz w momencie, gdy ta pierwsza fala dobrych opinii o BelCanto przeszla, zaczely sie pojawiac opinie mieszane, porownania nie zawsze dobre dla BelCanto itd itp...

- pre Krell- coz, bardzo dlugo cena byla za wysok apo prostu, obserwowalem wtedy rynek pre, bo jeszcze rozwazalem, czy jakiegos preampa nie kupic, i po prostu Elb dlugi czas mial za wysoka cene, zapomnial o tzw. globalizacji chyba, w koncu cena stala sie normalna, ja akurat juz dawno olalem koncepcje kupowanie pre. pamietam, jak zwrocilem uwage, ze cena nierealna, w koncu rynek sam zweryfikowal sprawe i poszlo za tyle, za ile sugerowalem znacznie wczesniej. widac Elbowi sie nie spieszylo ze sprzedaza i tyle.

>electro ach jakis Ty zjadliwy, ja tu usmieszkuje a Ty dalej srogi i surowy. smiem jedynie zwrocic uwage, ze napisalem troche ogolniej, nie tylko do Ciebie, wiec choc na chwilke nie badz pepkiem swiata i wyluzuj. zapewniam Cie, ze postaram sie dostrzegac Twoje starania i je bardziej doceniac :) abys zasnal w dobrym humorze, cafam wszelkie imputacje co Twojej szlachetnej osoby, pomylilem sie i wyrazam skruche. mea kulpa (bez redakcyjnych skojarzen)

pitdog

Też uważam, że drogi sprzęt (firmowy), niekoniecznie musi "grać".

A "reklama, czyni cuda" :-)

Kupuję (co mi się rzadko zdarza) przez "osobiste kontakty" :-)

Dawno nie było tak "gorącego" wątku :-)

Pozdrawiam

Ja już kiedyś pisałem, ze Elb ma mocno rozwiniętą chorobę, ale jak Go stać i czerpie przyjemność z nieustannych poszukiwań do wara od Niego zazdrośnikom :)

A co do tematu wątku - Polska to biedny kraj......są rekiny i owszem, ale nie zawsze są audiofilami :)

->zyzio

kiedyś miałem chęć założenia trochę przewrotnego wątku "Hi-endowa audiofilska świadomość Elb-a, prawda to czy fałsz?".

Prawda jest taka, że tu na forum jak też poza nim jest parę osób, którzy sprzętem reprezentują bardzo górnolotną półkę i nie pokazują tego. Nie wywlekają tego na forum w formie - kupuje nowy klocek to zakładam nowy wątek - niech się reszta rajcuje, he he he.

Bo sprzęt kupują dla siebie, dla własnych uszu i bez żadnych okazji, upustów i rabatów, bo kupują z pełną swoją świadomością czego chcą i co chcą.

Ale te forum bez takich osób jak Elberoth byłoby smutne, a tak wpisy Elb-a traktuje jako kolejne wątki z kręgu groteski i pastiszu.

pozdrawiam jodel

-> Elberoth

proponuje Ci już teraz rzucić w ogłoszeniach "Sprzedaje Avalon Eidolony".

Może ktoś z grona forumowiczów podejmie wyzwanie i w ciągu następnego roku lub dwóch lat uda się zebrać zadowalającą Cię kwotę. Za dwa lata będzie akurat dla Ciebie czas by wejść na jeszcze wyższy poziom. ;-)))))

Faktycznie zakupy Elba są często przypadkowe i nieprzemyślane, zmiany są też dokonywane stanowczo za często, ale jak jemu z tym dobrze to ok. Inną sprawą jest, że jeśli ktoś pisze na forum, że kupił najwyższy model AQ wartości samochodu to jedni pukają się w czoło, inni zazdroszczą i złorzeczą ;) Kwestia chwalenia się zakupami to raczej nie problem - jedni ukrywają to co posiadają inni nie mają skrupułów aby się tym pochwalić - zależy to od indywidualnego podejścia ;) Czy Elb to chwalipięta i bogaty snob ? Nie sądzę, przynajmniej Jego wpisy o tym nie świadczą moim zdaniem przynajmniej, w przeciwieństwie np. do postów pewnego forumowicza z HFM, który to niby do końca nie pisze co posiada, jednakże jego wpisy wyraźnie wskazują na to, że jest snobem, pozerem przekonanym o swojej nieomylnośći i wyższości :(

->zyzio

zgadam się z Tobą, co do tego forumowicza z HFiM ;-))

Elberoth jak każdy forumowicz ma prawo pokazać co ma i co kupił, tylko jest pytanie czy do każdego kupionego klocka jest potrzebny kolejny wątek.

Zdarza się Elberothowi, że napisze coś z treścią, tym bardziej, że kolega Elb przerzucił trochę sprzętu i jest bardziej osłuchany od wielu wielu forumowiczów (chyba że jest głuchy ;-)) a to już inna sprawa) również ode mnie. Ale ostatnio widzę ciągle wątki założone przez niego gdzie tylko są ohy i ahy na kolejnym kupionym klockiem.

Mam jeszcze jedną propozycję dla Elbrotha. Niech założy kolejny wątek pod tytułem "Sprzęt Elberotha" i będzie OK. I niech tam skupi się nad swoimi nowymi klockami, kto będzie chciał niech tam wejdzie.

A tak mamy sztuczne produkowanie wielu wątków skupiających się nad klockami Elberotha.

Do tego dochodzi dość częste zmiany w sprzęcie, już się zastanawiam ile jeszcze Elb założy podobnych wątków.

pozdrawiam jodel

Elberoth mial zawsze dobre ceny na swoje klocki,pomijam perfekcujny stan,sam bylem bliski kupienia u niego DACa Thety,a pozniej CD SF T3+P3,i byly to swietne ceny.nie do odkupienia w tej chwili w kraju.jesli ktos nie korzysta z takich okazji to trudno,ale tez nie wolno mu narzekac na wysokie ceny sprzetu w polsce.

zawsze mozna poleciec po sprzet do USA,kupic w niemczech lub chinach.

jodel

gdyby nie Elberoth,to bys Ty i MY nie wiedzieli o takich klockach nic,teraz ich nie masz ale moze za 10lat cos Ci sie trafi i bedziesz mial cos do powiedzenia w tym temacie.

Gość

(Konto usunięte)

.....ohy i ahy na kolejnym kupionym klockiem.....

No przecierz jak sobie coś , jodel kupisz to chyba jesteś zadowolony?

I wtedy sypią się ...ochy i achy - co w tym dziwnego?

Chyba , że jesteś zimny drań i podchodzisz do wszystkiego bez emocji:)

Gość

(Konto usunięte)

.....gdyby nie Elberoth,to bys Ty i MY nie wiedzieli o takich klockach nic,teraz ich nie masz ale moze za

>10lat cos Ci sie trafi i bedziesz mial cos do powiedzenia w tym temacie......

I teraz zdrowaś M.......:)

-> jacch, tomek7776

ale nie neguje tego co i jak kupuje Elberoth, to jego sprawa - myślę, że w tej sprawie odpowiednio wypowiedział się zyzio

Elb poruszył sprawę hi-endowego SH w Polsce, rynek jest wąski i to bardzo.

Czy Elberoth ma dobre ceny - pewnie tak, więc czemu nie znajduje odbiorców w Polsce?

" ... gdyby nie Elberoth,to bys Ty i MY nie wiedzieli o takich klockach nic,teraz ich nie masz ale moze za

>10lat cos Ci sie trafi i bedziesz mial cos do powiedzenia w tym temacie ... "

myślę, że takich klocków nie mam i nigdy mieć nie będę :-)) ... tym bardziej nie będę się wypowiadał na ich temat

jeśli chodzi o informacje o TAKICH KLOCKACH, to nie potrzebuje do tego Elberotha

ludziom w glowach z dobrobytu sie pomieszalo i mysla,ze jak poczekaja to za 1/8 kupia.albo dostana w prezencie,lub z chin.

czytaja reklamy nie zwracajac uwagi na malutkie gwiazdki,i to co napisane maczkiem,

selektywnie sluchaja,czytaja plotki ,takze na tym forum,i biora je za prawde.

a potem nastepuje brutalne zderzenie z rzeczywistoscia,i kupary opadaja.ze wszystko drogie,jak za drogie to trzeba kupic to na co pozwala kieszen.

ale coz rozbudzone marzenia,nie pozwalaja.

Ustosunkuję się do meritum.

Elberoth

Nie biadol, ale przypomnij sobie:

pre Krell - nie bardzo chętnie odpowiadałeś na moje maile, nie wyobrażałeś sobie,abyś mógł pre wysłać do mnie do testu. Wysłali do mnie m.in. P. Szemis czy Solid Auidio którzy nigdy nie widzieli mnie na oczy. Od tego ostatniego nabyłem Manley Shrimp rok temu. Nie żałuję ani złotówki. Serdeczne pozdrowienia dla obu Panów.

power Bel Canto - obiecałeś kontakt po Audio Show i na tym się skończyło.

Najwieksze curiosum stanowi jednak pewien dustrybutor,który obraził się na mnie za to,że 1/nic dotąd nie kupiłem, 2/mocno potargowaliśmy się o cenę. Nawet nie chce ze mną rozmawiać. A ja i tak polecam ,bezinteresownie,jego marki.

Gents albo riebiata!

Jeśli nie szanujecie moich pieniędzy,ja nie szanuję Was. I tyla. Domagam się tego nawet w restauracji.

Panowie widzę że w poważnego tematu zrobił się wątek pastwienia się nad Elberothem :(

Ale do rzeczy ...

Rynek 2nd w Polsce nie istnieje z prostego powodu ... nikt nie jest zainteresowany istenieniem tego typu rynku.

W większości rynków europejskich second hand kreowany jest głównie przez specjalistyczne sklepy (np. Wielka Brytania) gdzie bez problemu znajdziemy mnóstwo urządzeń ex-demo, urządzeń wziętych w rozliczeniu lub komis....

W naszym pięknym kraju pojęcie urządzenia ex-demo w zasadzie nie istnieje ... bo u nas nie ma tego typu urządzeń ;) ... nawet gdy wzmacniacz w salonie kurzy się już od wielu lat i krąży po recenzentach tudzież po domach zaprzyjaźnionych audiofili ... ciągle jest on nowy :)

Ba znam wypadki gdzie urządzenia wzięte w rozliczeniu za zakup trafiają znów na półkę jako urządzenia nowe. Podobnie jest z urządzeniami wadliwymi, które po kolejnej naprawie znów mogą trafić na rynek pierwotny ... oczywiście jako nowe - NIESTETY ZNAM TAKI PRZYPADEK !!!

A jeśli chodzi o osoby które sprowadzają sprzęt w dobrych cenach ... w większości przypadków to szrot kupowany za bezcen :(

Przecież na zachodzie nie mieszkają idioci którzy za bezcen oddają swoje wymuskane urządzenia :)

Elberoth --> często przeglądam co masz ciekawego do sprzedania, szkoda że nic nie mogę znaleść u Ciebie nic co by mi przypasowało ... a że kupujesz taniej bo masz dojścia.... to dobrze ... przynajmniej dla Ciebie :)

zdezintegrowany_3PO

"....Elberoth mial zawsze dobre ceny na swoje klocki...."

dobre jak na co? jak na Polskę? bo napewno nie jako tako - jak już pisałem - jak komuś zależy to znajdzie taniej bez problemu - dla przypomnienia (ceny średnie z audiogonu):

Krell KRC-3 - do dostania za około $1000 - $1200

Theta Gen 5a - $1200 - $1600

GDL - $500 (a nawet taniej jak mój)

doliczając dodatkowe koszty i tak zaoszczędza się sporo pieniędzy

ceny proponowane przez Elba wcale nie były dobre - wykorzystał fakt, że nie ma zbyt wiele takich sprzętów w kraju i uformował sobie cenę wg. swojego widzimisię - jego prawo jako sprzedającego

jar1, 3 Mar 2006, 09:49

>>Jeśli nie szanujecie moich pieniędzy,ja nie szanuję Was. I tyla. Domagam się tego nawet w

>>restauracji.

>

>Szacunek dla pieniędzy? To dziwnie brzmi....

MOICH !!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.