Skocz do zawartości
IGNORED

AD1955+6*AD979=DAC+pytania

trryt

Rekomendowane odpowiedzi

A jednak w świątecznej atmosferze tochę nad tym popracowałem i jest wstępna wersja tego co wyżej...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Tak za jakiś tydzień czy dwa powiniennem mieć już czas żeby się na poważnie wziąć za tego DACa. Dzisiaj sprawdziłem jak działa PCM2706 (na płytce z kitu AVT569) w trybie I2S. Obejrzałem na oscylokopie przebiegi, wyglądają OK: LRCLK ma 44,1kHz, BCK 2,822MHz, zegar systemowy 11,2896MHz a na lini danych jak coś "gra" na komputerze pojawiają się dane, jak jest cisza utrzymuje się zero. Ten master clock nawet w miarę ładnie wygląda, zbocza może nie są bardzo strome ale za to nie ma żadnych przerostów jakie tu widziałem w obrazach różnych cudownych zegarów. Oczywiście o jitterze trudno coś powiedzieć. Czyli ta karta USB powinna być OK i właśnie ją chcę podłączyć na początku do tego DACa. Jakby ktoś był zainteresowany tym co projektuję to jak widać może to być też DAC do komputera (koszt płytki AVT569 to kilka zł).

A jeszcze dwie sprawy. Jak już skończę to projektować to chciałbym zrobić solidne płytki w zakładzie, może tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Oczywiście jak to zwykle bywa im więcej tym taniej i dlatego pytanie czy ktoś by był chętny. Dla przypomnienia pełny DAC to 2 płytki pod AD1955, zasilacz +/-12V, dwa razy zasilacz na 5V i ewentualnie płytka z AD1896. Druga sprawa to to żeby osoby które pisały do mnie na ten temat kontaktowały się raczej przez ten wątek - bo chcę żeby on trochę wypływał na górę, może się jeszcze ktoś zainteresuje, bo ostatnio to prowadzę tu ze sobą monolog;)

Ukryta Zawartość

Tak się zastanawiam jak to z tą wylewką masy zrobić i czy trzeba na pewno. Bo jak w Eaglu ustawię isolate na 0 to ładnie się ta masa "wlewa" wszędzie ale te przestrzenie miedzy nią a ścieżkami są tak małe że mam wątpliwości jak to wyjdzie przy robieniu płytki (zwłaszcza amatorskim - prototyp), a jak dam na większą wartość to zostaje bardzo dużo dziur bez wylewki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No a do SPDIF to trzeba dekoder, czyli np DI1703 czy ten najpopularniejszy CS albo STA120. Na razie raczej nie mam ochoty na projektowanie płytki pod dekoder, ale może na tej z AD1896 by się zmieścił ten STA120.

Witam.

Jestem bardzo zainteresowany tym DACem , śledzę ten watek już jakiś czas jednak moja wiedza na temat technologi cyfrowych jest znikoma i stąd milczenie z mojej strony . Od ponad pół roku mam kupione 2 szt. AD1955 oraz kilka AD 797 więc brakuje mi jeszcze trochę części i oczywiście płytek (1 komplet) . Mam kilka pytań i uwag ale odezwę się niebawem po przeanalizowaniu projektu (pod kontem konstrukcyjnym i analogowej części daca) .

Pozdrawiam .

STA120 to odpowiednik CSa, tylko że na 3.3V. Napisałem o STA bo CS jest trudno dostępny i bardzo drogi, a sens inewstowania w SPDIF jest niewielki. Po co płacić za SPDIF jeżeli I2S jest lepszy i wcale nie taki trudny do wykorzystania (oczywiście o ile jest w danym CD). Nie konwertowanie danych na format bez odzielnej lini zegarowej podatny na jitter i spowrotem powinno mieć o wiele lepszy wpływ na jakość niż np jakieś "magiczne" kondensatory. To teoria, a z tego co czytałem w wątkuo NOSDACu to każdy kto spróbował I2S był zadowolny.

ale czasami podpiecie sie w cd lub dvd pod szyne jest dosc trudne. No i zasilanie tez klopotliwe bo dodatkowe trafo ingerencja w zasilacz aby wlaczac oba zasilacze. Wydaje sie ze mozna teraz kupic dosc tanio stersze modele sprzetu o super mechanice i latwiej jest podlaczyc sie zew. i skorzystac z nowego daca zew. niz ponownie grzebac sie w nowym cd. no takie jest moje zdanie. Na uwage zasluguje tez fakt ze stare cd moze isc z napisem niegrzebane.

Mnie chodzi właśnie o podłączenie się w starym CD (konkretnie ja chcę skorzystać z Grundiga CD-303 na CDM4), gdzie jeszcze są układy DIP i nie ma problemu z dostępem. Ten DAC ma być zewnętrzny więc zasilanie zupełnie osobne w osobnej obudowie. Przewiduję separację galwaniczną DACa i transportu. Ceny ciekawych starych CD są tak niewielkie że rozważanie ceny ich późniejszej odsprzedaży nie ma sensu. A poza tym to takie grzebanie to naprawdę ten sam poziom ingerencji co nowy clock, a to robi prawie każdy;) Jak będę kończył płytkę pod AD1896 to poważnie rozważę zrobienie drugiej wersji z STA/CS zamiast tego SN+ADUM, ale naprawdę odradzam SPDIF.

Jak rozumie jeden moduł z AD1955 to mono, czyli cały DAC byłby dual mono (nie biorąc pod uwage zasilaczy) dobrze myślę ?? I jeszcze pytanie czy ten DAC dało by się podłaczyć przez wyjście Coaxial w CD ?? Byłbym zainteresowany zrobieniem czegośtakiego. Mogło by to być całkiem całkiem. Jaki byłby koszt kompletu płytek ?? Tak szacunkowo...

Cały DAC to dwie płytki z AD1955, dwie zasilacza na 5V (analog i digital), jedna zasilacza +/-12V (opampy), jedna z AD1896 i jedna z procesorem sterującym tym wszystkim (też zdalnie sterowana głośność). AD1955 jest skonfigurowany w tryb mono. Czyli tyle tych płytek co powyżej co kanałów (jak komuś się uda to w DVD do I2S podłączyć to może i 6 takich użyć). Może to i dużo tego wszystkiego ale pozwala na eksperymenty np z innym zasilaniem. Płytka z procesorem może się nadać do innych DACów, np Wolfsona, o którym mogę zdradzić że jeden z forumowiczów myśli... O cenie jeszcze nie myślałem. Jak Cię bardzo interesuje to widzisz wszystkie płytki powyżej ( i można się zorientowac które są w jakiej skali) to możesz zgrubsza policzyć według cennika np tej firmy o której pisałem wyżej (albo innej - może lepszej).

Program jest już dawno napisany - polecam lekturę wątku od początku. Ale jeszcze może dodam tam obsługe wyświetlacza i dojdzie inna wersja jakby ktoś chciał bez pre używać. Tzn tak żeby DAC startował z vol na min a nie max jak jest teraz. Teraz jest to taki dodatkowy bajer ten pilot że można sobie ściszyć...

trryt, 27 Gru 2006, 14:39

>To bardzo dobre rozwiązanie zegara, odpada problem trudnych w zdobyciu kwarców na częstotliwości

>"audio". Zamiast tego jest 27MHz.

Rozwiazanie moze i dobre, ale wszsytkie dostepne kwarce 27MHz beda prawdopodobnie generowaly na 9MHz. Przerobilem ten temat na MAX9485. Dla mnie ten problem byl nie do przejscia. Nie ma tez latwo dostepnych scalonych generatorów na 27MHz ( przynajmniej ja nie znalazlem).

Cenna uwaga. To 27MHz to już tak dużo że wszystkie działaja na overtonie? Myślałem że to przy jeszcze wyższych częstotliwościach. A próbowałeś kwarcu z Omigu? Ale spróbować trzeba, może PLL sobie lepiej poradzi niż MAX. Jescze muszę dokładnie poczytać notę, bo na razie to cała ta płytka to była na szybko w wolnej chwili. Najwyżej się przez to co na płytce ma być wyjściem zegara dla AD1955 podłączy wejście dla AD1896....

>cenna uwaga. To 27MHz to już tak dużo że wszystkie działaja na overtonie? Myślałem że to przy

>jeszcze wyższych częstotliwościach. A próbowałeś kwarcu z Omigu? Ale spróbować trzeba, może PLL

>sobie lepiej poradzi niż MAX. Jescze muszę dokładnie poczytać notę, bo na razie to cała ta płytka to

>była na szybko w wolnej chwili. Najwyżej się przez to co na płytce ma być wyjściem zegara dla AD1955

>podłączy wejście dla AD1896....

to nie jest kwestia" poradzenia" sobie. Wszystkie te generatory sa przystosowane do rezonatorów z czestotliwościa podst 27MHz. Popularne kwarce z 1..2PLN sa overtonowe - nawet te z TME chociaz podaja inaczej. Tak jest bo kwarce na podst czestotliwosc powyzej 20..23MHz sa drogie w produkcji. Co do Omigu to moga zrobic takie kwarce: podaje sie typ sclaczka, ew note aplikacyjna i zapewniaja ze zrobia, ale cena takiego kwarcu to 80...100PLN/szt. Troche drogo i zrezygnowałem. Najlepszym wyjsciem bylby generator scalony 27MHz, lub 54MHz zasilany +3,3V, ale tez brak. Gosc na allegro ma rozne, ale tych nie- na pytanie czy moze takie sprowadzic brak odpowiedzi.

Szukaj - jezeli znajdziesz jestem tez zinteresowany.

>cenna uwaga. To 27MHz to już tak dużo że wszystkie działaja na overtonie? Myślałem że to przy

>jeszcze wyższych częstotliwościach. A próbowałeś kwarcu z Omigu? Ale spróbować trzeba, może PLL

>sobie lepiej poradzi niż MAX. Jescze muszę dokładnie poczytać notę, bo na razie to cała ta płytka to

>była na szybko w wolnej chwili. Najwyżej się przez to co na płytce ma być wyjściem zegara dla AD1955

to nie jest kwestia" poradzenia" sobie. Wszystkie te generatory sa przystosowane do rezonatorów z czestotliwościa podst 27MHz. Popularne kwarce z 1..2PLN sa overtonowe - nawet te z TME chociaz podaja inaczej. Tak jest bo kwarce na podst czestotliwosc powyzej 20..23MHz sa drogie w produkcji. Co do Omigu to moga zrobic takie kwarce: podaje sie typ sclaczka, ew note aplikacyjna i zapewniaja ze zrobia, ale cena takiego kwarcu to 80...100PLN/szt. Troche drogo i zrezygnowałem. Najlepszym wyjsciem bylby generator scalony 27MHz, lub 54MHz zasilany +3,3V, ale tez brak. Gosc na allegro ma rozne, ale tych nie- na pytanie czy moze takie sprowadzic brak odpowiedzi.

kurcze kupilem kwarc na 24,576 ale chyba trzeba go popedzic w ukladzie z pow. f ? coz trzeba zrobic prosty uklad na baramce i zobaczyc co wyjdzie? a jak nie to krotkofalowcy podpowiedza co zrobic? dlatego ten spdif jest troche przydatny bo tam zegar juz jest w syg. wej.

>senicz, 25 Sty 2007, 15:50

>kurcze kupilem kwarc na 24,576 ale chyba trzeba go popedzic w ukladzie z pow. f ?

A co to znaczy : "z pow. f "?

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.