Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dżizas, ja już dawno olałem te wywody mega-doświadczonego znawcy i "rowerowego-DIYowca" a ten się dalej produkuje :D:D Nie wiem czy mam się śmiać czy płakać.

1. Do jakich bystrych wniosków z czasem doszedłeś.. bo w ostatniej odpowiedzi na mój post napisałeś: "1. Bardziej na psyche." A Twoje aktualne "zapewne", to żaden argument. Mogę się założyć, że jakbyś miał ze 100 kilometrów przejechać na takiej piaście zamiast na innej, dostępnej w rowerach za tą samą kwotę, to nie zauważyłbyś ŻADNEJ różnicy. Taki rowerowy ślepy test..

2. To dlaczego Twoja żona nie jeździ na tym SS?

I skąd Ty możesz wiedzieć jakie mam doświadczenie? I na jakich byłem szkoleniach?

Choć nie powiem, schlebia mi to, że uważasz mnie za wyszkolonego :D

Ja nie zatrudniłem się w sklepie rowerowym, bo do Żabki miałem za daleko, tylko dlatego, że od zawsze jeżdżę na rowerze i zawsze była to moja pasja. Miałem już wiele rowerów w życiu - 3 sztywne XC, 2xFS enduro, szosę.. Jak mam czas i siły, to startuję też w maratonach.. Więc NIE ROZŚMIESZAJ MNIE Z TYMI GŁUPIMI TEKSTAMI O BRAKU DOŚWIADCZENIA. To żeś stary, nie oznacza że znasz się lepiej od ludzi z branży.. Przypominasz mi dziadków, co przychodzą do mnie opowiadać mi o ich pierwszych "Huraganach" i o tym, że rower za więcej niż tysiąc złotych, to powinien sam jeździć..

3. Ok, kiedy będziesz w Szczecinie ?

4. Taki geniusz rowerowy a nie wie, że cztery litery zawsze muszą się przyzwyczaić do siodła i pierwsze wrażenie jest niemal zawsze mylne? Zresztą chyba też nie zdajesz sobie sprawy z tego, że jeśli osoba znacznie wyższa od zalecanej dla danej ramy (chyba, że Ty, Twoja żona i córka jesteście z metra cięci) usiądzie na właśnie takim, zbyt małym rowerze, to zwiększa się procent masy spoczywającej na siodle i potrzebna jest znacznie większa ilość medium amortyzującego?

A jeśli założysz siodło od rekreacyjnego roweru do MTB, to w drugą stronę - będzie za szerokie, może cisnąć na genitalia z racji innego wyprofilowania. I oczywiście z różnymi siodłami różne kąty skutkują innymi odczuciami. A może z racji genów wszyscy macie podobne ułożenie kości?

5."Spróbuj przejechać się po n. drogach na małym, wąskim i drewnianym siodełku, wtedy zobaczymy jak Ci

>się gadka zmieni ;)"

Jeżdzę na Selle Royal Respiro Pro i jest dla mnie najwygodniejszym siodłem pod słońcem.. Choć Ty byś pewno dostał drgawek na sam jego widok. Przed tym siodłem próbowałem bardzo wielu.. w tym nawet te, które na różnych forach są uważane za naprawdę bardzo wygodne. Co Ty na to?

Nie odpisywałbym, naprawdę.. gdybyś nie zaczął pie....lić na temat mojego braku doświadczenia, o wielki Guru.. Bez odbioru.

• 3 miesiące później...

Pora odkopać nieco temat :)

Przyszła pora i na mnie - szukam nowego rowerka. Pech chciał, że wkrótce po tym, jak sprzedałem Canyona, moja Merida również zmieniła właściciela, niestety bez mojej wiedzy... A z racji końca sezonu rowerowego, zaczyna się sezon zakupowy :) Tak więc szukam czegoś nowego, sztywnego i tak powiedzmy do 6 tys. Gdybyście widzieli jakieś ciekawe oferty, dajcie znać :)

Pora odkopać nieco temat :)

Przyszła pora i na mnie - szukam nowego rowerka. Pech chciał, że wkrótce po tym, jak sprzedałem Canyona, moja Merida również zmieniła właściciela, niestety bez mojej wiedzy... A z racji końca sezonu rowerowego, zaczyna się sezon zakupowy :) Tak więc szukam czegoś nowego, sztywnego i tak powiedzmy do 6 tys. Gdybyście widzieli jakieś ciekawe oferty, dajcie znać :)

Sztywny znaczy się hardtail czy sztywny bocznie?

Oto niektore marki rowerow ktorymi rozbijaja sie po ulichach krolowie rowerow czyli Holendrzy :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

i to sa porzadne super rowery.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za Giantem nie przepadam, miałem i już mnie nie ciągnie. Myślałem o czymś z Cube, np to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , mógłbym mieć go nieco taniej. Ciągle też myślę o Lapierre:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale tu z kasą musiałbym mocno pokombinować, a w dodatku jest na aluminiowej ramie (Cube-karbon). Ale zawsze mnie do tej marki ciągnęło :)

Co do fulli to jakoś tak nie bardzo, chyba nadal wolę hardtaile.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za Giantem nie przepadam, miałem i już mnie nie ciągnie. Myślałem o czymś z Cube, np to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , mógłbym mieć go nieco taniej. Ciągle też myślę o Lapierre:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale tu z kasą musiałbym mocno pokombinować, a w dodatku jest na aluminiowej ramie (Cube-karbon). Ale zawsze mnie do tej marki ciągnęło :)

Co do fulli to jakoś tak nie bardzo, chyba nadal wolę hardtaile.

Hej, dobry ten Lapierre! Też by mi podszedł:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cube są ładne, wiele modeli ma udany design... poza tym nie są aż takie drogie... Ja w maju zdecydowałem się na fula trance X3 2010 i jestem bardzo zadowolony. Przedtem też miałem Gianta Rincona, czyli taniutki model, ale po wielu przygodach ze składanymi rowerami muszę powiedzieć, że był to najtańszy i najlepszy rower jaki miałem :) Ot maszyna do jeżdżenia, nic się nie psuło. Geometria też już bardziej ludzka niż w tych starych giantach z przed 10 lat... Jedyna rzecz jakiej mi brakuje teraz w Trance, to szybkie blokady zawieszeń, ponieważ często jeżdżę w góry, a tam jak wiadomo 95% czasu to podjazd... gdyby nie to, to byłby rower idealny...

Sam jestem na kupnie. I się waham między fullem, a hardtailem.

Już tak dużo nie jeżdżę, jak kiedyś i w sumie nie wiem, co mi jest bardziej potrzebne, a że lubię rzeczy niezawodne- jakoś coś mnie do fulla nie ciągnie. Ale nie mam doświadczeń z XC (bo to musi być cross-country), wychowałem się jeszcze na "hardforku", mimo młodego wieku czuję w sobie klasyka. Ale może to tylko sentyment? W zeszłym roku prawie kupiłem treka ssl (2005) używanego na allegro...treki do dziś mi się najbardziej podobają, oczywiście po cannondale'u, potem scott...a jeżdżę wciąż na starym giancie (której to marki zarzekałem się kiedyś nigdy nie kupić, ale się trafiła okazja, a wiadomo, że okazja to okazja), naprawdę starym...

Teraz tyle nowych marek, nie wiadomo, jak się połapać...specializedy mi się nie podobają, gianta następnego na pewno nie kupię, cube jest krótki (nie lubię takich krótkich ram, zjazdy są niefajne)...

Pozdrowienia dla cyklistów!

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

No i z nudów poskładałem sobie rowerek :) Co prawda nie jest to jakaś rewelacja, ale póki co śmiga aż miło i po raz kolejny udało mi się za niewielką kwotę złożyć coś w miarę rozsądnego.

Rama pochodzi ze Stevens'a S6 pro. Klasyczne aluminium, bez jakiś rewelacji na wadze, ale też do ciężkich nie należy. Przedni amor - Suntour Epicon - nie drogi, a naprawdę porządny widelec, manetki Dual Control XTR, przerzutki XT, korba XT, koła... No właśnie, to zdecydowanie najsłabszy element roweru. Ciężkie, miękkie, na kiepskich piastach, ciężko mi powiedzieć co to w ogóle za firma. Na wiosnę trzeba będzie zdecydowanie kupić coś innego. Kierownica, sztyca, mostek itp z Ritchey'a, ale raczej podstawowe modele, bez karbonu itp. Podsumowując: rower waży 11,700 g (przy ramie 21'), w miarę rozsądny osprzęt, a cena... 1700 zł :) Myślę, że nie jest źle ;)

Choć dalej kusi mnie ten Lapierre...

A przy okazji - udanego 2011 ;)

przepraszam ze pytam heheh ale nie wiem czy dobrze zrobiłem ze napisalem w starym temacie >>>>

Ukryta Zawartość

ale to chyba nie ma takiego ze by pogadac o naszych rowerkach bo temat Jaki rower wybrac to jest o wyboże a nie o exploatacji i innych sprawach dotyczacych naszych maszyn czy jest jeszcze jakis inny temat o tym zeby nie robic zamieszania czy piszemy w tym jednym wontku ?

Pozdrawiam serdecznie Wojtas

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

• 2 miesiące później...

co sądzicie o tym rowerze i co jest na zdjęciu nr 2-blokada?

Ukryta Zawartość

post-31723-013153600 1302034126_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tłusty czwartek

• Moderatorzy

silver,

wg mnie w takim turystyku amorek z tyłu niczemu nie służy bo jest miękie siodło, komfortowa geometria i nikt na turystykach nie skacze.

amorek w tym wypadku jedynie zwiększa masę, zmniejsza sztywność boczną , pochłania część energii z pedałów i dodaje kilka słabych punktów do ewentualnych usterek

no chyba że możesz mieć go za grosze, reszta roweru ok oczywiście klasa turystyczna

a to ustrojstwo przy tylnym hamulcu to antykradzieżowa blokada tylnego koła (zabezpieczenie bardzo przeciętne)

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Mojemu góralowi stuka 10 lat, przechodzę z ekstrem na turystyczno-wygodny :) Fajne oponki miałem semi-slick (czy jakoś tak)

Ukryta Zawartość

post-31723-014656000 1302080473_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tłusty czwartek

Mojemu góralowi stuka 10 lat, przechodzę z ekstrem na turystyczno-wygodny :) Fajne oponki miałem semi-slick (czy jakoś tak)

Skąd ja to znam,

też jesienią ubiegłego roku zamieniłem starego górala Marin na trekkinga KTM.

No i jeździ się wygodniej i lżej. Rowerek już na kółkach 28, z węższymi oponami i o 2 kilo lżejszy :-)

Marin za to odpoczywa na emeryturze u rodziców - czasem jak tam jestem do nie daję mu jednak zapomnieć jak się jeździ.

hififreak.wordpress.com

Ja swojego TREK'a 800 "tyrałem" 15 lat. Zrobiłem nim ponad 25k km. Wymieniłem w nim praktycznie wszystko oprócz ramy :) ale bardzo miło go wspominam. Teraz od 1 roku ujeżdzam takego CUBE.

pozdROWER :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...
Jakie macie opinie co do rowerów elektrycznych?

jak jestes po 60-tce to mozesz sobie kupic taki rower , a nawet wozek na akumulator, tam wogole nie trzeba pedalowac :))

Można przetestować Meridy, a przy okazji się sprawdzić

Ukryta Zawartość

Na razie chyba takie modele w pełnej "rozmiarówce"

One Twenty 1500 D

One Fourty 1500 D

Matts Trail 800 D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Waldi76

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

• 1 rok później...

Swoją maszynę mam na sprzedaż(wszystko na pv)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W 2013r. wychodzi nowa seria fulli Gianta na 29 calowych kołach. Moim zdaniem to propozycja godna uwagi, szczególnie dla osób, które na rower wsiadają o brzasku i kończą w nocy, jeżdżą do upadłego i gdzie tylko mają ochotę. Niestety, jest wiele pięknych oryginalnych, osobliwych rowerów, ale technika i tak robi swoje. Osiągi, komfort, uniwersalność. Sam jestem użytkownikiem Trance X3 2010, także z góry mogę powiedzieć że ten rower to udane optimum. Wsiadasz, jedziesz gdziekolwiek chcesz. Góry, miasto, las.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.