Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wygląda przyzwoicie i tylko 13 kg , mój złom mimo że cross waży prawie 17.

Temat do przemyślenia...

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Ja mam takie zawodowe opony w moim górskim, że koledzy na trekingach mają większe opory. Technika trochę do przodu poszła, to są rowery które miały coś do zaoferowania 15 lat temu, dzisiaj są inne realia. Nie warto chyba płacić za amortyzator, który działa jak rurka napchana pakułami, a rama jest słabsza mimo że waży tyle samo, tyle tylko że ma napis cross. No może jest 250g różnicy, ale większa sztywność i wytrzymałość w razie czego. Zawieszenia w mieście też nie wyłączam, nawet na niby gładkim asfalcie bo wszędzie tyle dziur że tyłka męczyć nie warto. Nie wspomnę już o przejażdżce do lasu.

BTW ten cube ma geometrię turystyczną, gdzie tu ten cross? Co to w ogóle za ideologia przez marketing zrodzona.

Edytowane przez Piotr_1

Ja mam takie zawodowe opony w moim górskim, że koledzy na trekingach mają większe opory. Technika trochę do przodu poszła, to są rowery które miały coś do zaoferowania 15 lat temu, dzisiaj są inne realia. Nie warto chyba płacić za amortyzator, który działa jak rurka napchana pakułami, a rama jest słabsza mimo że waży tyle samo, tyle tylko że ma napis cross. No może jest 250g różnicy, ale większa sztywność i wytrzymałość w razie czego. Zawieszenia w mieście też nie wyłączam, nawet na niby gładkim asfalcie bo wszędzie tyle dziur że tyłka męczyć nie warto. Nie wspomnę już o przejażdżce do lasu.

BTW ten cube ma geometrię turystyczną, gdzie tu ten cross? Co to w ogóle za ideologia przez marketing zrodzona.

A co tam masz za mtb i co za opony?

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Oponki Race King Race Sport najwyższy model, jak to założyłem to po prostu nie mogłem uwierzyć, rower jedzie sam pod górę:)

I nie wiem czy mam też lepsze łożyska, ale przy toczeniu się z górki kolegów na trekingach normalnie wyprzedzam.

Polecam tą stronkę z pomiarami opon na hamowni, bo to co mówią nawet zawodnicy można sobie wsadzić między mity.

Dużo robi mieszanka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rowerki mam 2,

Giant Trance 2 27.5 2015

Giant Rincon 2005

Na tego drugiego to już nie chce mi się wsiadać nawet jak po bułki jadę. Jazda na sztywniaku tylko jak kasy brak na porządnego fulla, najgorsze że kręgosłup FAKTYCZNIE dostaje i potem są tego rezultaty na starość.

Ukryta Zawartość

No to kolega widzę lubi pofisiować na górkach. Mam kumpla który katuje podobnego nsbikesa enduro.

Każdy ma swoje "zboczenia", dla mnie jest to rama+geometria. Dlatego kupiłem w w zeszłym roku scotta scale 27.5 770 - tylko niecałe 3 klocki zapłaciłem a geometria najdroższego modelu karbonowego (to ewenement, chyba tylko scott tak robi). Nie da się nie spocić na tym rowerze, niesamowita efektywność, czuć też ile doświadczeń zawodników przelało się na tę geometrię. Jest to pierwszy rower który mnie zachwyca. Niestety nie jeżdżę bo ciągnie mi się zapalenie prostaty.

Cross, trekking, jeden h*j, wszystko to marketing.

Edytowane przez Yodzisław

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

A mam też sąsiada co kupił za 3500zł trekinga. Boże co za drewno. Chyba 1500zł zapłacił za posiadanie bagażnika i błotników, jakby nie można było sobie dokupić takiego czegoś. Felki jak w kozie za 700zł, osprzęt jakiś leciwy, w dodatku biegi kiepsko chodzą, bo producent założył jakieś kijowe pancerze. A w sklepie mu powiedzieli że musi się wszystko ułożyć, to biegi zaczną chodzić, żen. I amortyzator w tym trekingu! Bomba. Taki za 200zł? Nie wiem co tam amortyzuje w środku? Drewniane kołki?

Z zacięciem sportowym to bym dopłacił trochę i kupił takiego rocznego Gianta Anthema, fajnie to wygląda, fajne są te nowe niskie główki ramy. Wygląda jakby chciał zaatakować :)

1438235682420-193ntvrwu4ggf-960-540.jpg

Edytowane przez Piotr_1

A mam też sąsiada co kupił za 3500zł trekinga. Boże co za drewno. Chyba 1500zł zapłacił za posiadanie bagażnika i błotników, jakby nie można było sobie dokupić takiego czegoś. Felki jak w kozie za 700zł, osprzęt jakiś leciwy, w dodatku biegi kiepsko chodzą, bo producent założył jakieś kijowe pancerze. A w sklepie mu powiedzieli że musi się wszystko ułożyć, to biegi zaczną chodzić, żen.

Może być jak piszesz, rowerzysta crossowy jakiś specjalnie wymagający nie jest, więc doją go na pierdołach żeby wyśrubować ceny modeli "topowych".

Te rowerki co je pokazujesz to niestety poza moimi możliwościami walutowymi.

Może być jak piszesz, rowerzysta crossowy jakiś specjalnie wymagający nie jest, więc doją go na pierdołach żeby wyśrubować ceny modeli "topowych".

No tak, nie czarujmy się, ludzie słabo się znają na rowerach. Patrzą na jakieś przerzutki, gadżety. A rama w takim rowerze za 200zł się okazuje być. Czasy są takie że oświetlenie można sobie lepsze dokupić taniej, bagażnik itp. No ale jak ktoś się uprze że musi mieć rower z lusterkami fabrycznie, no to mu nie pomożesz.

Ponieważ zaczynają się wyprzedaże rowerów, a mój Giant został skradziony 2 lata temu, a dodatkowo jakaś kasa wolna jest to stwierdziłem, że trzeba zainwestować w coś nowego.

Chce żeby był to rower MTB, często z ziomkami jeździliśmy w różne fajne tereny. Trochę też sobie skakaliśmy na górkach.

Mój poprzedni Giant odpowiadał mi, miał ramę chromowo-molibdenową, osprzęt Shimano jakiś lepszy (nie pamiętam).

Chciałbym znowu kupić rowerek na lata z możliwością jego rozbudowy (tuningu)

Co byście polecili w kwocie około 3tys. No chyba, że jest jakaś super promocja na rowerek który kosztuje 4tys a szczerze warto dołożyć.

Jaki rozmiar? mam 186cm wzrostu

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Za tą kwotę full odpada, więc może hardtail na kołach 27.5?

Gdyby coś takiego było z wyprzedaży?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie wolałbym opcję hardtailhttp://www.rowerowy.pl/sklep/rowery/prd,cube-attention-27-14-biacza-16,rid,41364.htmlhttp://www.rowerowy.pl/sklep/rowery/rowery-kellys-2016/prd,kellys-madman-30-17-s-czaniepom-16,rid,43132.htmlznalazłem np. takie, co o nich myślisz?

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Kwestia posiadanych pieniędzy i wyrwanej okazji. Na pewno Giant, Haibike, Ghost to bezpieczny zakup. Za bardziej znane marki trochę się przepłaca. Tańszych jakoś nie lubię.

Osobiście bym to potraktował jako inwestycję na dłużej, także coś przecenionego z pułapu 4000zł żeby wszystko mieć lux.

Fajnie żeby były biegi 2x10, to już inna jazda.

Hamulce shimano też by były dobrą rzeczą, ale trochę droższy pułap

Z kolei nie wiem czy te Tektro są takie złe, nie jestem na bieżąco.

Ja oba ostatnie gianty kupiłem półroczne, po takich czyichś spontanicznych wiosennych zakupach. A ładnie taniej 20% i wiem co mam i mam co chcę.

Jak tutaj, coś dobrego i cena rozsądna

Ukryta Zawartość

rocznik 2015 kosztował 6600 rocznik 2016 kosztuje już 7600 ze względu na kurs dolara.

Prawdę mówiąc przeskok jakościowy między rowerami od 1000 do 8000 jest agresywny, ma się to, za co się płaci

Ukryta Zawartość

5tys trochę sporo, tym bardziej, że wole bez amortyzatora z tyłu.

Chce żeby był to rower MTB, często z ziomkami jeździliśmy w różne fajne tereny. Trochę też sobie skakaliśmy na górkach.

Najlepszy byłby chyba dla ciebie jakiś all mountain, jeżeli lubisz sobie czasem pofikać po górkach. W ogóle wydaje mi się że all mountain to przyszłość rowerów mtb. I tu raczej full. Enduro jak dla mnie jest zbyt wyprofilowane pod zjazdy i skoki, więc raczej dla tych co na tym się skupiają (vide mój kumpel). Rzeczywiście właśnie zaczął się najlepszy moment na przeceny, oferta jeszcze nie jest wykupiona.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jeśli "zwykłe" mtb hardtail to (jeśli jeszcze mają rozmiary (sprzedaż tylko przez internet):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yodzisław

Też ciekawa opcja (właśnie przeceniona), ale nie do fisiowania, piszą że sportowa geometria:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tańsza wersja:

Ukryta Zawartość

No tak, bez wątpienia jest to nisza. Nic dziwnego. Rower do ścigania po szosie, który miałby nadawać się w teren, pomimo że w ogóle się w teren nie nadaje, tyle że kółka i opony się nie połamią. Bez wątpienia jest to sprzęt specjalisyczny pod specjalne wyznaczone odcinki.

Jeszcze o Slate. Niejaki Ted King wygrał na nim prestiżowe gravelowe zawody w Stanach, więc jednak ta koncepcja ma jakiś sens:

Ukryta Zawartość

CkZSNfYUYAAD9jk.jpg

ted-king-5-1465340965847-su3pyp9z917i-960-540.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda przyzwoicie i tylko 13 kg , mój złom mimo że cross waży prawie 17.

Temat do przemyślenia...

Wracając do crossów, ten specialized wydaje się być ciekawy, geometria chyba bardziej żwawa niż w innych rowerach tego typu, pozycja rowerzysty dosyć pochylona (osprzęt pewnie badziewny), może to być ciekawy rowerek na misto:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yodzisław

Znów marketing i próba przekonania mnie, że rower do jazdy stricte na czas, w zawodach, gdzieś w Stanach, na odpowiedniej trasie, to doskonały, uniwersalny wybór na przejażdżki. Jest to kreowanie mody na dziwoląga na którym można świetnie zarobić! BTW ten specjalized przynajmniej ma szerszą kierownicę, bo z taką wąską jak w Cannondaleu można się w terenie co najwyżej efektownie wypier.... "A lot of fun"... podobnie jak ktoś mało wymagający, to i na hulajnodze się zabawi.

"you can take it for a ride preety much anywhere" - fucking liar, mały piaseczek i koniec jazdy, nie wspominając o kamlotach czy dużych dziurach. A i w czym takiemu miastowemu plastusiowi by przeszkadzał widelec o skoku 80-100mm. Wiadomo że takie widelce w trasie można sobie blokować jak ktoś nie lubi, a w podjazdach też niewiele przeszkadzają.

Edytowane przez Piotr_1

Och, przekonywać to ja cię nie zamierzam. To jest rower dla konkretnego odbiorcy. Ciekawe czy ten koncept będzie się rozwijał razem z popularnością rynku endurance. Slate niestety nie jest tu papierkiem lakmusowym bo cena popularności mu nie przysporzy.

"...BTW ten specjalized przynajmniej ma szerszą kierownicę, bo z taką wąską jak w Cannondaleu można się w terenie co najwyżej efektownie wypier.... "A lot of fun"... podobnie jak ktoś mało wymagający, to i na hulajnodze się zabawi.

"you can take it for a ride preety much anywhere" - fucking liar, mały piaseczek i koniec jazdy"

- ten sam zarzut możesz postawić rowerom przełajowym.

Edytowane przez Yodzisław

Jeżeli ktoś będzie próbował go sprzedać normalnemu Kowalskiemu, który nie bierze udziału w zawodach przełajowych, sprzedać z etykietą roweru nowoczesnego i dobrego na wszystko, dodając do tego zapierające dech w piersiach krajobrazy, podobnie postawię zarzut. Jak najbardziej rozumiem że kogoś kręci co innego niż mnie, ale wymysłów jakie opowiadają ludzie o swoich zacofanych singlespeedach albo innych drewniakach nie zniesę. Np. "rower idealny", "kwintesencja roweru", "niesamowite osiągi", "nic lepszego nie ma", "technika rowerowa zatrzymała się na tym", "w częściach wart jest z 5000". Po prostu nie! Rowery górskie zbyt mocno rozwinęły się w ostatnich kilku latach, żeby je przekreślać z powodu terenowych opon i rzekomo nieprzydatnej geometrii. I nie wyręczaj mnie mówiąc, że turystyk to też marketing. Wcale tego nie powiedziałem. Rower turystyczny akurat trafia do osoby, która wie czego potrzebuje i do filozofii roweru turystycznego nie trzeba dorabiać jak do crossa.

Panowie a gdzie najlepiej rowerku szukać? Ja jestem ze stolicy, polecicie jakieś sklepy? Czy lepiej przez internet? I wtedy jaki esklep?

Ja znam ten sklep, bo u nas w mieście jest fizycznie. Na niektóre marki można się targować.

Ukryta Zawartość

tani 29er

Ukryta Zawartość

ale ten lepszy chyba pod każdym względem i ten napęd 2x10, na dobrą sprawę nic więcej nie trzeba

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr_1

Ja kupowałem przez neta w zeszłym roku swojego scotta sensownie przecenionego tutaj (też Bydgoszcz). Na dodatek gościu dobrze mi doradził co do rozmiaru.

Ukryta Zawartość

Panowie a gdzie najlepiej rowerku szukać? Ja jestem ze stolicy, polecicie jakieś sklepy? Czy lepiej przez internet? I wtedy jaki esklep?

A jeśli lubisz pozjeżdżać to przemyśl kwestię fulla.

Ukryta Zawartość

Jaki rozmiar? mam 186cm wzrostu

Kurde ale Duuuży JESTEŚ...O_O

W Twoim przypadku wyłącznie 29" Można jeszcze zainteresować się 27.5 + Ale ja raczej polecam dla Ciebie 29"

: )

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

• 4 tygodnie później...

Znalazłem coś takiego co myślicie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Wizualnie ładny, fajnie że hamulce tarczowe Śimano i osprzęt też Śimano.

Jednak 3600 za rower do jeżdżenia wokół trzepaka? To rozwinięcie jakościowe takiej kozy z przerzutkami, jak można było kupić kiedyś za 1200zł. Po co 48z na patelni? Będziesz jeździł 60-70 km/h?

A już zupełnie nie rozumiem terenowych bierzników do roweru, który w 95% jest pomyślany do jazdy poza terenem.

Jeszcze nie kupiłem i jak się wydaje chyba teraz będzie najlepszy okres żeby coś wyrwać z dobrym rabatem.

Wrzucajcie jakieś propozycje, bo ja jestem zielony w temacie , tak jak mówiłem jeszcze mój stary "dyszy" ale od następnego sezonu już chcę śmigać na nowym....

Crossówka mi pasuje bo teraz taką mam , ale nie bronię się wcale przed MTB...,

Chcę mieć przyjemność z jazdy , nie jestem wyczynowcem , rower traktuję jako relaks...., do wycieczek poza miasto, lecz głównie jazda po mieście, nie wybieram się w góry...

Edytowane przez Tommiashi

No Chlopaki jak chceta pogadac o rowerach to wbijajcie do mnie czasem na pw czasem oficcial na stronke...cale zycie za pan brat z mechanika rowerowa(teraz minelo jakies trzydziesci lat)moze ciut wiecej jak zlozylem swojego erste fahrrada (pamietam ta rame w kolorze sraxzki kupiona w 1985 roku na nowowiejskiej we wrck)a potem latanie za czesciami wszedzie byle by cos kupic,szkola zawodowa ,potem pierwsze praktyki u Pana Fabisiaka w zakladzie funkcjonujacym od 1945 roku...to byly czasy...a teraz daleko tak daleko stad dalej skladam naprawiam ,przerabiam ,spawam...etc...wyszkolilem kilku fajnych Mechanikow...moze wroce do PL...zobaczymy co wiatr przyniesie...

a tak na marginesie to znalazlem fajna rame pod budowe mijego nowego 29" ...Salsa i sztywny widelec z napedem sram 3x9 ...pozdro dwoch kolek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.