Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie,   najważniejsze jest żeby być aktywnym, żeby się ruszać.  Czy to się dzieje na elektryku czy na standardowym rowerze to jest juz kwestia wtorna.

Ważne żeby wyjść na powietrze i zdrowo i fajnie spędzić czas.

Tak z ciekawości, rowery elektryczne posiadają jakieś specjalne zabezpieczenia przed kradzieżą?

Jak zainstalujesz to tak.

To prawda, ale to kwestia smaku i proporcji. Mi się od tej elektryki już trochę ulewa.
Tobie od elektryki mi od lycry - każdy robi to co lubi i na tym co uważa za słuszne.

Ostatnio o tym rozmawiałem z kolegą z serwisu. Technicznie jest to banalnie proste. Zablokowanie i namierzenie takiego roweru to żadne wyzwanie dla producenta. Dlaczego tego nie robią? A skala kradzieży jest naprawdę przerażająca.

• Redaktorzy

Z elektrykiem jest banał. Pluskwa GPS ma stałe zasilanie z akumulatora. W analogu jest problem, bo kilka miesięcy i du.pa z zasilaniem.

Producenci nie dodają, bo po co? Producent chce zarobić. Po co ma podrażać produkt? Zauważ że nawet dzwonka nie chcą dodać.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

No właśnie dlatego się zastanawiam, dlaczego nie ma jakiejś zdalnej elektronicznej blokady napędu....jedziesz takim rowerem za 40k w las i jakby było powszechnie wiadomo, że taki rower może być łatwo zablokowany to pewnie jakoś lżej by było na ramieniu. 

Z drugiej strony jak kogoś stać na rower za 40k to kupi se drugi beż problemu i wszyscy zadowoleni 😁

• Redaktorzy

Takie zabezpieczenie to 300-500zł. Standardów ponoć brak, bo producenci nie są pewni w którą stronę pójdzie ten cały e-biking. Technicznie to proste. Zasilanie jest na stałe w e-biku. Złodziej ma przerąbane, bo nie wie gdzie ukryto pluskwę.

No właśnie o tym pisałem, technicznie jest to banalnie proste w elektryku. Można zablokować napęd, włączyć lokalizację, uniemożliwić ładowanie, itp. Po podpięciu w serwisie do kompa natychmiast wyświetla info, że rower został skradziony. Możliwości jest naprawdę sporo. Dlaczego tego nie ma to nie ogarniam. Chyba po prostu producenci celowo tego nie robią. Klient kupi sobie nowy rower. 

Z resztą w rowerach z elektrycznymi przerzutkami też to można spokojnie zainstalować. 

8 minut temu, Allmr napisał:

No właśnie o tym pisałem, technicznie jest to banalnie proste w elektryku. Można zablokować napęd, włączyć lokalizację, uniemożliwić ładowanie, itp. Po podpięciu w serwisie do kompa natychmiast wyświetla info, że rower został skradziony. Możliwości jest naprawdę sporo. Dlaczego tego nie ma to nie ogarniam. Chyba po prostu producenci celowo tego nie robią. Klient kupi sobie nowy rower. 

Z resztą w rowerach z elektrycznymi przerzutkami też to można spokojnie zainstalować. 

Szatana sobie zainstaluj

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No właśnie, dlatego to nie pojęte ze żadna firma na to nie wpadła by wprowadzić takie zabezpieczenia i się tym chwalić by zdobyć przewagę nad konkurencją?  ....wtf...

No właśnie o tym pisałem, technicznie jest to banalnie proste w elektryku. Można zablokować napęd, włączyć lokalizację, uniemożliwić ładowanie, itp. Po podpięciu w serwisie do kompa natychmiast wyświetla info, że rower został skradziony. Możliwości jest naprawdę sporo.

Masz auto z akumulatorem? Dlaczego nie ma tam pluskwy ktora by zablokowala kradziez takich aut?

Czy to jest problem ebikow?

Co tu jest nie do zrozumienia?

No właśnie, dlatego to nie pojęte ze żadna firma na to nie wpadła by wprowadzić takie zabezpieczenia i się tym chwalić by zdobyć przewagę nad konkurencją?  ....wtf...

Znasz za malo firm

Np powyzej wspomniany Simplon to ma
28 minut temu, xajas napisał:

Znasz za malo firm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oj tam Chińskie elektryczne czajniki z wi Fi oraz BT i odpowiednim chipem rejestrującym wszystko wokół i przekazujące dalej  gdzieś info

Mikro antenki RFI rejestrujące że towar z nimi zakupiony gdzieś przez Ciebie pojawił się w rejonie bramki szpieguli

Takiego świata chcemy?

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Godzinę temu, xajas napisał:

Masz auto z akumulatorem? Dlaczego nie ma tam pluskwy ktora by zablokowala kradziez takich aut?

Czy to jest problem ebikow?

Ukryta Zawartość

Co tu jest nie do zrozumienia?

Znasz za malo firm

Ukryta Zawartość

Np powyzej wspomniany Simplon to ma

Faktycznie niewiele jest do zrozumienia jeśli porownujesz łatwość kradzieży roweru i samochodu, który z reguły jest i tak ubezpieczony, więc mam to głęboko w dupie czy mi go ukradną. Spróbuj ubezpieczyć rower warty 20tys, zobacz jaka jest składka i obwarowania.

Poza tym nie patrzę na to jako problem ebikow, tylko dodatkowe "ułatwienie" dla kupującego. I ograniczenie dla złodziejstwa. 

Widocznie znasz za mało firm, bo są marki samochodowe, które mają takie możliwości. Twój samochód jest cały czas namierzany, zapytaj w serwisie jak to działa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Allmr napisał:

Dlaczego tego nie robią?

Robią. Np. ta firma z Chorwacji co robi drogie ebajki GreyP ma namierzanie satelitarne i blokadę zdalną w standardzie. Pewnie i lepsze niemieckie marki mają.

W moim jest zabezpieczenie baterii Abusa zamkiem na klucz. Dostałem z rowerem kartę kodową jak w piosence "Nie jestem cham" zespołu Piersi. 😉 Natomiast o zabezpieczenie całego roweru muszę zatroszczyć się sam.

Niemcy w wielu modelach dodają mechaniczne blokady Abus. To jest ciężkie, więc montują je na drugim mocowaniu bidonu najczęściej na podsiodłowym odcinku ramy. Tu na zdjęciu dokupiona osobno i zamontowana zamiast bidonu. Ciężkie jak skaranie Boskie, ale przy e-bike to bez znaczenia. Oczywiście takie zabezpieczenie jest do pokonania bez problemu dla fachowca, ale potrzebujesz dwóch rzeczy: czasu i sprzętu hydraulicznego lub elektrycznego. Nikt przecież nie chodzi po ulicy ze szlifierką kątową, więc na przygodnych złodziejaszków spokojnie starcza.

Teaserbild-Schlosshalterungen.jpg

Co do jazdy ukradzionym rowerem: lepsze sterowniki Boscha jak np. Kiox i Nyon są zdejmowane, chowasz do kieszeni i nawet jak ukradną rower to wspomaganie się nie odpali a e-bike jest ciężki, więc złodziej będzie uciekał powoli. 😉

Generalnie nie polecam zostawiania e-bike'ów bez nadzoru, bo to droga rzecz i na pewno przyciąga amatorów cudzej własności. U mnie na osiedlu ludzie trzymają analogi nawet dobrych marek normalnie pod domem bez żadnych zabezpieczeń, ale nigdy nie widziałem e-bike'a pozostawionego samopas. Wolą chować w garażu, czy w szopie.

Kolega anestezjolog dojeżdżał do pracy Harleyem. Jego żona mówiła, że trzyma go w... kuchni. 🙂

13 godzin temu, aryman napisał:

Jeśli jednak udasz się do serwisu, który posiada odpowiednie oprogramowanie to można to obejść. I wtedy jest prawdziwy fun z jazdy.

Mnie na rowerze szybkość nie rajcuje. 25km/h starcza do dostojnego cruisingu. Zwykle trzymamy się 20km/h. Jak chcę szybko, to mam samochód.

Mogę zdjąć blokadę oczywiście za niewielki piniądz ale nie widzę sensu. Już nie raz się wywaliłem, strach pomyśleć o możliwych urazach jakbym jechał 50km/h. Nie ma co, szkoda zdrowia.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Takie parkingi w centrum to dobry patent na możliwe kradzieże.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Zaden powazny serwis tej blokady nie zdejmie bo to nielegalne. A kto mimo to chce to zrobic, znajdzie kity za kilkadziesiat EUR a Amazone

Faktycznie niewiele jest do zrozumienia jeśli porownujesz łatwość kradzieży roweru i samochodu, który z reguły jest i tak ubezpieczony, więc mam to głęboko w dupie czy mi go ukradną. Spróbuj ubezpieczyć rower warty 20tys, zobacz jaka jest składka i obwarowania.
Poza tym nie patrzę na to jako problem ebikow, tylko dodatkowe "ułatwienie" dla kupującego. I ograniczenie dla złodziejstwa. 
Widocznie znasz za mało firm, bo są marki samochodowe, które mają takie możliwości. Twój samochód jest cały czas namierzany, zapytaj w serwisie jak to działa.

Mam ubezpieczony i znam skladki

Panowie... Pedałujemy! 😄

Fc7JDHaXoAMXwQL?format=png&name=small

Panowie... Pedałujemy!
Fc7JDHaXoAMXwQL?format=png&name=small

Codziennie rano do pracy pedałuje już od 3ch lat. Sporadycznie wykorzystuję auto w mieście.

I powiem tak, jak czasami muszę jechać autem i stać w korkach, to cieszę się, że normalnie jeżdżę rowerem.

11 godzin temu, il Dottore napisał:

Nikt przecież nie chodzi po ulicy ze szlifierką kątową,  

Ukryta Zawartość

Można się zdziwić, środek dnia, centrum pod samą kamerą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
35 minut temu, kghm napisał:

Można się zdziwić, środek dnia, centrum pod samą kamerą.

Dostęp do tanich narzędzi akumulatorowych robi swoje. Szlifierka kątowa akumulatorowa w sklepie na "L" kosztuje 120zł. Tarcza w zestawie albo w Castoramie za kilka zł/szt.

Człowiek zareaguje, podbiegnie, popchnie złodzieja. Ten nie mając kasku na głowie uderza nią w krawężnik, umiera. Kryminał.

Recz jasna brzydzę się złodziejami wszelakiej maści oraz kupowaniem używanych części samochodowych oraz rowerów używanych od ludzi nie mających potwierdzenia pochodzenia roweru. Potencjalnie przyczyniam się tym postępowaniem do wymarcia "zawodu" złodzieja.

A Wy? Kupujecie używane rowery bez papierów? 😉

A korzystacie z czegoś takiego? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, kangie napisał:

A Wy? Kupujecie używane rowery bez papierów? 😉

Raz kupiłem w dobrej cenie roczną meridę big nine 500 od młodej kobiety. Papiery niby się zgubiły, ale sporządziliśmy umowę kupna-sprzedaży, tak że byłem spokojny. Myślę że jak ktoś się ogłasza na portalach to raczej nie jest kradziony.

Na pytanie czemu sprzedaje, pani stwierdziła że MTB to jednak nie dla niej. Przesiada się na kolarzówkę bo lubi asfalt i prędkość, a nie dziury i komary.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.