Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

@Szkice koniecznie kup. Ale do tego buty. Tanio nie jest, ale jak spróbujesz, to każdemu z nas tutaj stawiasz zimnego browara, OK? 😄

5 minut temu, Szkice napisał:

jak będę miał okazję to wybróbuję

Okazji zazwyczaj nie ma, bo butów nikt Ci nie pożyczy, najwyżej pedały. Ja Ci mogę wysłać swoje 520-stki na powiedzmy 2-3 miechy. Ale buty musisz i tak kupić. Ja zaczynałem od tanich jak barszcz z Decathlonu, ale po jakimś czasie kupiłem buty Shimano.

Efekt po wymianie jest taki jak przejście z wolnossącego silnika R4 na V8. 😄

25 minut temu, przemak napisał:

A i tak ubijaki rulez 😉

Przemak, ubijaki, to rozumiem Crank Brothers?

Jakbyś miał je porównać do klasyków Shimano 520 - miałeś okazję pośmigać? Czytałem, że "ubijaki" świetne są na błoto i nie zapychają się. Ja po błocie nie jeżdżę. Inne zalety? Niższa masa (waga)?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

27 minut temu, kangie napisał:

@Szkice koniecznie kup. Ale do tego buty. Tanio nie jest, ale jak spróbujesz, to każdemu z nas tutaj stawiasz zimnego browara, OK? 😄O

Browara to wy mi kupicie że tyle kasy wydam. Pewnie macie obsadzonych ludzi w całej Polsce i zachęcacie do kupowania spd

Okazji zazwyczaj nie ma, bo butów nikt Ci nie pożyczy, najwyżej pedały. Ja Ci mogę wysłać swoje 520-stki na powiedzmy 2-3 miechy. Ale buty musisz i tak kupić. Ja zaczynałem od tanich jak barszcz z Decathlonu, ale po jakimś czasie kupiłem buty Shimano.

Efekt po wymianie jest taki jak przejście z wolnossącego silnika R4 na V8. 😄

Jakbyś miał je porównać do klasyków Shimano 520 - miałeś okazję pośmigać? Czytałem, że "ubijaki" świetne są na błoto i nie zapychają się. Ja po błocie nie jeżdżę. Inne zalety? Niższa masa (waga)?

Nie no pedały za 150 zł kupisz już zajebiste są jakieś legendarne shimano nie do zaje...nia.  Buty trzeba byłoby poszukać takie w których można też normalnie chodzić i np jeździć ten w platformach .  

Edytowane przez Szkice
  • Redaktorzy
7 minut temu, Szkice napisał:

Nie no pedały za 150 zł kupisz już zajebiste są jakieś legendarne shimano nie do zaje...nia.  Buty trzeba byłoby poszukać takie w których można też normalnie chodzić i np jeździć ten w platformach .

No, ja takie właśnie mam. Da się śmiało chodzić. Buty MTB muszą dawać mozliwość biegnięcia z rowerem. Są znacznie mniej sztywne od typowych butów szosowych. Szosowe do karbonowe kłody, nie chcą się ugiąć. Ale za to transfer energii w pytę na maksa! 😄

W butach SPD MTB bloki schowane są w podeszwie. W szosowych SPD bloki wystają.

3 minuty temu, kangie napisał:

No, ja takie właśnie mam. Da się śmiało chodzić. Buty MTB muszą dawać mozliwość biegnięcia z rowerem. Są znacznie mniej sztywne od typowych butów szosowych. Szosowe do karbonowe kłody, nie chcą się ugiąć. Ale za to transfer energii w pytę na maksa! 😄

A jaki model tych butów? Podobały mi się swego czasu northwave z wyglądu. Ale tak to shimano takie uniwersalne bardziej.

Zawodowcami nie jesteśmy, więc stawiałbym na komfort aniżeli ma kilka watów energi więcej w pedałowaniu. 

Edytowane przez Szkice
  • Redaktorzy

Wiesz co mam buty niby odradzane przez "internetowych fachowców" i możliwe że słusznie. Mają tylko dwa rzepy, a dobre buty powinny mieć trzy rzepy lub system centralny ściągający za pomocą żyłki.

Dwa rzepy są dla mnie wystarczające. Mocno zaciskam i but dobrze siedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zaraz wygugluję jaki to model bo nie pamiętam...

IMG_20200613_202558982~4.jpg

SH-ME100. Oczywiście jak masz więcej $ to kup wyższe modele.

Ja z tego jestem zadowolony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja nigdy nie miałem butów rowerowych. 

Ja pomykam w tych już 3 rok. Zwykłe adidaski. 

Ukryta Zawartość

A tu buty które mi się podobają 

Screenshot_2023-05-04-13-57-38-77_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Screenshot_2023-05-04-13-56-51-33_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Screenshot_2023-05-04-13-54-56-42_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szkice
43 minuty temu, kangie napisał:

Tak.

crankbros.jpg

używam jak widać od [początku, od 2003 zaraz jak wyszły. Przedtem Shimano, ale miałem 505, zatykały się w błocie i w śniegu okropnie. Ubijaki łatwo się wpina i wypina z czterech stron, nic nie trzeba kombinować. Są też takie z platformą większą czy mniejszą, ale nie wiem po co.

28 minut temu, Szkice napisał:

Buty trzeba byłoby poszukać takie w których można też normalnie chodzić i np jeździć ten w platformach

IMO bez sensu - znajdziesz owszem takie buty, ale do zatrzasku musi być sztywna podeszwa z założenia. Ja ostatnio jeżdżę w takich:

Ukryta Zawartość

to jest owszem dziadostwo ale to są najwygodniejsze buty jakie kiedykolwiek miałem, na szeroką stopę idealne. Nawet trochę za szerokie i dość blisko korby but wypada, ale daje radę. Za stówkę jak znalazł, polecam, jak się popsują albo nie podpasują to niewielka strata. Decathlon też ma tanie i szerokie, ale nie aż tak.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

W sumie mój brat kupił jakiś czas temu buty rowerowe z allegro, on w ogóle nie jeździ i chodził w nich do pracy 😁 

Na mnie niestety za małe i wystawiłem je na olx.

Ukryta Zawartość

Screenshot_2023-05-04-14-04-58-84_99c04817c0de5652397fc8b56c3b3817.jpg

image (1).jpeg

IMG_20230504_140409.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajne uchwyty Ergona.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Fajne uchwyty Ergona.

Swietne, uzywam od lat
Miałem dwie pary tylko bez tego metalwoego wykończenia dwa upadki i po ergonach

To chyba te „rogate“. „Nierogate“ maja metalowe konce
2 minuty temu, xajas napisał:

Swietne, uzywam od lat
To chyba te „rogate“. „Nierogate“ maja metalowe konce

Te mialem dość wygodne -- miałem kolor pomarańczowy i nie szło go domyć tylko benzyną estrakcyjną a i tak coś zostało. Jwden lekki upadek i cały ten plastik się połamał a tyle kasy to ksoztuję, Dziś jkeżdze z rogami za 35 zł i chwytami za 25  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, wlasnie przed chwila widzialem, jakies nowe (i na ergony tanie)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Szkice napisał:

miałem kolor pomarańczowy i nie szło go domyć tylko benzyną estrakcyjną a i tak coś zostało.

Też mam pomarańczowe ale innej firmy. Są fabrycznie w moim Cube. I potwierdzam: czyszczenie kolorowych uchwytów to jest koszmar. Nie mogę jednak zamienić na czarne bo uroda roweru ucierpi.  Z czarnymi chwytami to już nie to samo! 🙂

xlarge

A propos Cube: DUŻE OBNIŻKI! I to przed sezonem! Mój model był po 4500€ a teraz wrócił do ceny sprzed pandemii! No niestety - w gorszym malowaniu. Ale i tak radzę się zainteresować ofertą Niemców jeśli szukacie nowego sprzętu na sezon!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

18 godzin temu, Szkice napisał:

Ja pomykam w tych już 3 rok. Zwykłe adidaski. 

Ja też zwykłe Adi ale ze mnie żaden wyczynowiec, nie potrzebuję specjalnych pedałów i butów.

W tym roku zainwestuję w pomarańczowe! 🙂

O może takie. Niedrogie a kolor idealnie zgrywa się z rowerem. 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Ja też zwykłe Adi ale ze mnie żaden wyczynowiec, nie potrzebuję specjalnych pedałów i butów.

W tym roku zainwestuję w pomarańczowe! 🙂

O może takie. Niedrogie a kolor idealnie zgrywa się z rowerem. 🙂

Ukryta Zawartość

Ważne żeby miały dość twardą podeszwę. Ja w swoich under amour jeżdżę z pedałami z pinami metalowymi i nic się nie dzieje 

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Też mam pomarańczowe ale innej firmy. Są fabrycznie w moim Cube. I potwierdzam: czyszczenie kolorowych uchwytów to jest koszmar. Nie mogę jednak zamienić na czarne bo uroda roweru ucierpi.  Z czarnymi chwytami to już nie to samo! 🙂

xlarge

A propos Cube: DUŻE OBNIŻKI! I to przed sezonem! Mój model był po 4500€ a teraz wrócił do ceny sprzed pandemii! No niestety - w gorszym malowaniu. Ale i tak radzę się zainteresować ofertą Niemców jeśli szukacie nowego sprzętu na sezon!

Ukryta Zawartość

No ja miałem rączki pomarańczowe i dokupiłem pedały pomarańczowe, a rower na ramie ma wstawki też w tym kolorze. No ale pomarańczowe ergony wyrzuciłem i dałem zwykłe i dorzuciłem rogi 

Piękny ten cube

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, Szkice napisał:

Ważne żeby miały dość twardą podeszwę.

Z takimi Adidasami jak te powyzej zalinkowane jest czasami jeszcze jeden problem.

Wiekszosc modeli do biegania (supernovas, boosty, Ultraboosty, 4DFW,...) maja ekstremalnie szeroka podeszwe pod pieta. Zachaczasz ta podeszwa o (nie jestem pewny polskiej nazwy) rame/poprzeczke miedzy przednia zebatka a tylna osia.

PS. Cala rodzinka pracuje w Adidasie, jestem zawalony wszelkimi modelami i mam niezly przeglad 🙂 

Edytowane przez xajas
No ja miałem rączki pomarańczowe i dokupiłem pedały pomarańczowe, a rower na ramie ma wstawki też w tym kolorze. No ale pomarańczowe ergony wyrzuciłem i dałem zwykłe i dorzuciłem rogi 

Piękny ten cube
Moim zdaniem spd do lasu z błotem, chodzeniem z rowerem, wypychem po glinie mija się z celem, że o zimowych warunkach nie wspomnę.

Kup sobie chińskie pedały z wysokim pinem, do tego buty od 5/10'na - marka należąca do Adidas - i będzie git.

One mają dość sztywną podeszwę, ale wykonana jest ze specjalnej gumy, i z pinami będziesz jak przymurowany do pedałów.

U mnie to działa - dodatkowo w terenie jak pisałeś - często trzeba ratować się nogą lub odpychać się nią. Przy takim wykorzystaniu spd się nie sprawdzi.

5ed8d75dc338468c5476197aad7cfaf7.jpg9d411161394622bbfe0d536125a79d98.jpg3c54a0e64715bebc6bac3b0010f4bcf9.jpg
22 minuty temu, GB napisał:

Moim zdaniem spd do lasu z błotem, chodzeniem z rowerem, wypychem po glinie mija się z celem, że o zimowych warunkach nie wspomnę.

Kup sobie chińskie pedały z wysokim pinem, do tego buty od 5/10'na - marka należąca do Adidas - i będzie git.

One mają dość sztywną podeszwę, ale wykonana jest ze specjalnej gumy, i z pinami będziesz jak przymurowany do pedałów.

U mnie to działa - dodatkowo w terenie jak pisałeś - często trzeba ratować się nogą lub odpychać się nią. Przy takim wykorzystaniu spd się nie sprawdzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 9d411161394622bbfe0d536125a79d98.jpg3c54a0e64715bebc6bac3b0010f4bcf9.jpg

Rok temu zainwestowałem w bontragery z pinami.

Zresztą całą zimę jeździłem w adidasach i w zwykłych pedałach z odlanymi pinami. Tzn pedały były jakby z jednego kawałka aluminium.

Spd miały by racje bytu jakbym kupował drugi rower czyli Gravel. wszystko w swoim czasie 

IMG_20230505_112531.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szkice
Godzinę temu, xajas napisał:

Wiekszosc modeli do biegania (supernovas, boosty, Ultraboosty, 4DFW,...) maja ekstremalnie szeroka podeszwe pod pieta

Ja teraz na Bounce jeżdżę

Lekki objazd w mojej okolicy. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ślężański Park Krajobrazowy.

98e66759ced929d0cb6707bd3a24e2d7.jpg2f2b010bf79c0cdc33da893d7b7d5308.jpg855d91e2201168a29d509d87c91b2e4f.jpgea6b178650012691f5df23aef4ca1c12.jpg01bcd6095340660b15119de245c86a89.jpg90840188d864536b1ef3b8200abab99a.jpg7bbad34f80ef36dd40fc7ab659cb513d.jpg

932b9361ae3ba47bb171d928d17a457e.jpg

Rok temu zainwestowałem w bontragery z pinami.

Zresztą całą zimę jeździłem w adidasach i w zwykłych pedałach z odlanymi pinami. Tzn pedały były jakby z jednego kawałka aluminium.

Spd miały by racje bytu jakbym kupował drugi rower czyli Gravel. wszystko w swoim czasie 

Ukryta Zawartość

W gravelu mają sens.

Ukryta Zawartość

A ja mam platformówki Trail Grip od Looka w kamuflażu. 🙂

120461-look-pedale-trail-grip-2021-camo-

17 minut temu, il Dottore napisał:

A ja mam platformówki Trail Grip od Looka w kamuflażu. 🙂

Ukryta Zawartość

widziałe je i mam je zapsiane w zakładkach inny kolor ale finalnie się nie zdecydowałem 🙂 

Wygodne są?

Ukryta Zawartość

21 minut temu, Szkice napisał:

Wygodne są?

Tak, spoko.

11 godzin temu, Szkice napisał:

Piękny ten cube

Czarny miałem od ręki a na to malowanie pół roku czekałem.

Już nie pamiętam od ilu lat jeżdżę XC w spd , a szosę w szosowych i nie wyobrażam sobie inaczej. To zupełnie inna jazda w sensie kontaktu z rowerem, jego czucia i efektywności. Oczywiście mtb czy XC  jeżdżę hardtailem i czasem jakaś hopka się trafi , ale nie to co kolega GB na fullu , wiec ciężko mi w tym przypadku to porównać. Buty rowerowe zdecydowanie powinny mieć podeszwę lub wkładkę karbonową.  Mając stopę generalnie wąską , muszę używać tych z pokrętłami BOA, bo to zapewnia dopasowanie, a te na rzepy bywały luźne. Przez spory czas w szosowym miałem pedały MTB i używałem tych samych butów.  Od kilku lat używam szosowych i jest różnica w szerokości podstawy tzw. depnięcia. Jako że to wydatek na dłuższy czas, na butach nie ma co oszczędzać, ale to podobnie jak z narciarskimi trzeba sporo czasu poświęcić na przymiarkę , bo muszą idealnie pasować i łączyć dwa pozornie przeciwstawne elementy . 2 lata temu korzystając z promocji szarpnąłem się na szosowe topowe Bontrager XXX i są warte każdej wydanej złotówki , nawet z punktu kręcenia korbą amatora. Sztywność , dopasowanie i lekkość. Mimo że człowiek się już starzeje, to uwielbiam ten moment po jakiejś pół godzinie kiedy rozgrzana  noga dobrze  podaje i przy niewielkim wzniesieniu , kiedy stanie się na pedałach ,  każdy wat depnięty w korbę  oddany jest w przyspieszeniu.   Mtb to Shimano XC 7 z karbonową wkładką  i wystarczają. Nawet moja żona po początkowym oporze wobec spd  ( nieee!!, nigdy!!! ,upadnę , połamię się !!! itd.) otrzymawszy prezent na urodziny w postaci butów i nie mając wyjścia przekonała się do niewątpliwych korzyści tego systemu. 

W dniu 2.05.2023 o 20:20, EmilioE napisał:

I pamiętaj: gravel to opona! Dobrana pod teren, w którym najczęściej jeździsz, z odpowiednio niskim ciśnieniem, pełna mleka. 

MTB podobnie. Amorek powinien być ustawiony tak aby wybierać większe dziury, a mniejsze nierówności, szutry powinny być tłumione właśnie przez oponę.

W dniu 3.05.2023 o 20:24, Szkice napisał:

No szczególnie widać to imu profesjonalistów na różnych turde france itp jak jadą i zamiast wyciągnąć nogę to lecą za barierki

Tutaj nie ma znaczenia czy SPD, czy nie. Po prostu przy dużej prędkości, jak rower usuwa się spod Ciebie, to nie masz za bardzo jak z niego zejść. I nie chodzi tutaj o pedały.

Jakieś 7 lat temu w Jesenikach (albo w czeskich Karkonoszach, już nie pamiętam dokładnie, a nie chce mi się teraz szukać zdjęć) miałem ciekawą przygodę na MTB + SPD. Jechaliśmy jakąś pieszą ścieżką ułożoną z kamieni. W pewnym momencie przednia opona, wpadła mi między kamienie, zablokowała się, a ja straciłem równowagę, nie zdążyłem się wypiąć i poleciałem na bok, a następnie ze skarpy. Byłem wpięty, na mocno dokręconych SPD'kach rower poleciał za mną, a następnie nade mną. Skarpa była prawie pionowa. Złapałem się rękoma za jakieś korzenie, albo krzaki a rower wisiał mi na jednym SPD'ku. Gdyby się but wypiął, to musiałbym szukać jakiegoś zejścia, bo w tamtym miejscu zejście niżej było niemożliwe. Koniec końców, skończyło się jakimś patyku wbitym w łydkę i obdrapanych dłoniach. Następnie do końca ścieżki już grzecznie prowadziłem rower. Zgodnie ze znakami, bo na tym odcinku był akurat zakaz jazdy rowerem.

System gra dobrze, albo nie....

W dniu 3.05.2023 o 17:43, Szkice napisał:

Ja jeżdżę dość agresywnie i jazda z spd skończyła by się tragicznie zwłaszcza na zjazdach, gdzie często posiłkuje się wyciągniętą nogą dla balansu

Czasami mi się też zdarzało na MTB, ale bez problemu mogłem się wpiąć i wypiąć.
Na początek (i niekoniecznie tylko na początek) poleciłbym Ci odpowiednie bloki. SH-56 pozwalają się wypinać we wszystkie strony, a nie tylko do boku. Są dużo bezpieczniejsze i wygodne na początek, żeby nabrać wprawy. Można ich używać także później. Nigdy nie miałem problemu np. z ciągnięciem korby w górę, jak niektórzy piszą.

W dniu 4.05.2023 o 13:48, Szkice napisał:

Podobały mi się swego czasu northwave z wyglądu

W MTB i Gravelu jeżdżę na North Wave'ach. Prawie 10 lat i kilkadziesiąt tysięcy km na jednej parze.

W dniu 5.05.2023 o 11:06, GB napisał:

Zależy od modelu. Shimano XT lub XTR, bardzo dobrze oczyszczają się z błota. Prędzej but może się zalepić i może być problem, ale to idzie szybko rozwiązać. Startowałem kiedyś w maratonie, gdzie błota chyba nawieźli z całej Polski, było to chwilę po powodzi, a do tego jeszcze rano padał deszcz. Niektórym osobom błoto zalepiało prześwity, przerzutki itp, i wręcz trudno było utrzymać linię jazdy, bo rowery jeździły jak po lodzie. I nawet wtedy nie miałem problemu aby się wpiąć w zatrzask.

System gra dobrze, albo nie....

Miałem w planach i przymierzałem się do spd mocno 2 lata temu ale zaniechałem. jeżdzę Na rowerze typu hardtail, gdzie i tak służy mi on do dalszych tras gdzie 70% to ścieżki rowerwoe i asfalt - i po 5 latach dochodze do wniosku przy dłuższych trasach i welu godzinach spędzonych na rowerze + 8 bez żadnych pampersów, w zwykłych spodenkach czuję jakiś tam dyskomfort i właśnie nie wiem czy Gravel nie byłby idelanym rozwiązaniem na typowy rower wyprawowy. Tu mam napęd 2x10 SRAM S1000, 36/22 z. bardzo małe blatyt z przodu co i tak pozwala mi się czasem rozpędzić na prostej drodze do 50 km/h. ALe cięzko operować w srednich zakresach by jeździć rytmicznie długi dystans, bo czasem jest za miękko albo za cieżko i przez to jeżdze siłowo. 

Spd na podjazdach dały by przewagę i napewno prędkości i efektywnośc by wzrosła z  czasem. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.