Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, chudeusz napisał:

Teflon działa lepiej przez chwilę. Im dłużej pracuje w pancerzu tym gorzej. Naprawdę dobra linka szlifowana i dobry pancerz i to będzie działać długo i niezawodnie bez żadnych smarów, teflonów i ulepszaczy. Wszystkie teflonowe wynalazki (a też napalałem się jak szczerbaty na suchary na te cuda techniki) po niedługim czasie lądowały u mnie w koszu. 

I dobrze, też sobie kupię szlifowaną, bo faktycznie dwa tworzywa o siebie to mogiłą trąci.

Linkę można wysmarować oliwą do łańcucha. Istotne by była rzadka do warunków suchych. By nie kleiła brudu. Pomaga. Po jakimś czasie proces można powtórzyć.

Jest i xtr. Należy teraz go zainstalować i przy okazji przesmarować sprzęgło.

Jednak przepaści chyba nie będzie. Wydawało mi się, że mam SLX i rzeczywiście hamulce są od SLX'a, ale przerzutka i manetka od XT'ka.

Włożę i obaczymy co i jak.

6540debad20df9ffd3eee57445999d46.jpg

Kiedy zadbałem już o płynność przełożeń, należy zadbać teraz o dup..

Otóż sprawa wzięła się z incydentu, który wydarzył się w połowie zeszłego roku. Został on zarejestrowany przypadkowo na kamerze -> 1:33 poniższego filmu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
W dniu 6.01.2025 o 15:18, GB napisał:

Nowa oem znalazłem za

Gdzie trafiłeś ?

20 godzin temu, chudeusz napisał:

Żadnych smarów do linek bo to pomaga na chwilę.

To ja odwrotnie. Odkąd są to używam nierdzewne linki i pancerze shimano albo jagvire.

Zawsze nową linkę smaruję cienko smarem jaki jest pod ręką. Zespół linka-pancerz używam po 10-15 lat, albo dożywotnio jeśli chodzi o konkretny rower.

Jak muszę rozebrać to wycieram szmatką do czysta i znowu smar.

Jedyne czego unikam do berefleksyjnego lania na wrażliwe elementy wody z karchera czy czlaucha pod ciśnieniem.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

To ja odwrotnie. Odkąd są to używam nierdzewne linki i pancerze shimano albo jagvire.
Zawsze nową linkę smaruję cienko smarem jaki jest pod ręką. Zespół linka-pancerz używam po 10-15 lat, albo dożywotnio jeśli chodzi o konkretny rower.
Jak muszę rozebrać to wycieram szmatką do czysta i znowu smar.
Jedyne czego unikam do berefleksyjnego lania na wrażliwe elementy wody z karchera czy czlaucha pod ciśnieniem.
Tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kleksik (+-0,5cm3) do zaślepki/końcówki zapobiega dostawaniu się wody/kurzu/pyłu/etc do pancerza. M in dlatego zrezygnowałem z 'kawałkowania' pancerza i teraz mam pełen od manetki do przerzutki.

W żaden sposób nie upośledza pracy linki.

Linek nie smaruję smarem.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

14 minut temu, Piotr_1 napisał:

Czy ktoś z Was używał siodełek Brooks? Czy to prawda że do turystyki taka skóra jest lepsza niż siodełka "plastikowe"?

Mam trochę inna klasyfikację. Krótka lub długa jazda. Jeśli krótka do godziny czasu to w zasadzie każde za jakimiś wyjątkami da radę. Jazda długa powyżej godziny to wyznaje zasadę majtek z wkładką i twardego siodełka z otworem ulżeniowym. Twarde daje stabilizację i zapobiega szkodliwemu kołysaniu bioder, a takie kołysanie w konsekwencji prowadzi do bólu. Co do samych siodełek Brooksa, nigdy nie używałem. 

16 minut temu, Tyrion.L napisał:

Mam trochę inna klasyfikację. Krótka lub długa jazda. Jeśli krótka do godziny czasu to w zasadzie każde za jakimiś wyjątkami da radę. Jazda długa powyżej godziny to wyznaje zasadę majtek z wkładką i twardego siodełka z otworem ulżeniowym. Twarde daje stabilizację i zapobiega szkodliwemu kołysaniu bioder, a takie kołysanie w konsekwencji prowadzi do bólu. Co do samych siodełek Brooksa, nigdy nie używałem. 

Długa jazda, całe dnie w siodle. To szkodliwe "kołysanie bioder" oznacza takie szarpanie szynką w przód i w tył?

Raczej na boki w rytmie pedałowania. Miękkie się poddaje naciskowi bioder uginając się, a twarde nie i daje podstawę szanownej tylnej części ciała. Otwór lub głęboki kanał ulżeniowym nie uciska prostaty ( nie dotyczy kobiet)

Też wolę siodełka z kanałem. W Brooksie jest wersja "carved" z wycięciem, tylko że pewnie szybciej się ta skóra rozciąga i ewentualne zamoknięcie jest bardziej tragiczne w skutkach.

siodelko-skorzane-brooks-b17-carved-braz

Jeździłem na twardym pracującym skn i było świetnie. Teraz jeżdżę na miękkim wtb wodę i jest jeszcze lepiej. Dobrze dobrać takie, na którym będzie komfortowo bez wkładki. Nie zawsze jeździ się długie trasy. 

Godzinę temu, Piotr_1 napisał:

Czy ktoś z Was używał siodełek Brooks? Czy to prawda że do turystyki taka skóra jest lepsza niż siodełka "plastikowe"?

Ja mam B17 na Giant Revolt, ale dalej jest jak nowe, nie przełamane. Zrobiłem na nim kilka tysięcy przez kilka lat. B17 używam prawie cały czas w górnym uchwycie. Mam znajomego, który używał takiego szosowego siodełka na Giant Defy do takich dłuzszych wyjazdów po 200 i więcej kilometrów, i twierdzi, że nowe Brooksy to podobno nie ta jakość skóry co kiedyś. Przełamują się szybciej . Razem siodełkiem jest klucz oczkowy do naciągania i beret ortalionowy  chroniący przed deszczem.

Te z wkładką to japońskie o takie?

b6957a9976189f6b1cb31a1cf072fa12.jpg

Teraz, GB napisał:

Te z wkładką to japońskie o takie?

Ukryta Zawartość

😁😁😁😉

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, marecki marek napisał:

Ja mam B17 na Giant Revolt, ale dalej jest jak nowe, nie przełamane. Zrobiłem na nim kilka tysięcy przez kilka lat. B17 używam prawie cały czas w górnym uchwycie. Mam znajomego, który używał takiego szosowego siodełka na Giant Defy do takich dłuzszych wyjazdów po 200 i więcej kilometrów, i twierdzi, że nowe Brooksy to podobno nie ta jakość skóry co kiedyś. Przełamują się szybciej . Razem siodełkiem jest klucz oczkowy do naciągania i beret ortalionowy  chroniący przed deszczem.

A nie skrzypi ten Brooks? Nie trzeszczy?

4 minuty temu, Piotr_1 napisał:

A nie skrzypi ten Brooks? Nie trzeszczy?

Skrzypi i trzeszczy troche, ale mi nie  przeszkadzało bo nie pamiętałem i sprawdziłem teraz. Skrzypi więcej jak kiedyś nowe buty wojskowe.

25 minut temu, marecki marek napisał:

Skrzypi i trzeszczy troche, ale mi nie  przeszkadzało bo nie pamiętałem i sprawdziłem teraz. Skrzypi więcej jak kiedyś nowe buty wojskowe.

No ciekawe. Tak sobie myślę że to przecież pracuje, naciąga się, żeby nie kwiczało jak stara koza.

25 minut temu, Piotr_1 napisał:

No ciekawe. Tak sobie myślę że to przecież pracuje, naciąga się, żeby nie kwiczało jak stara koza.

Ukryta Zawartość

Tu jest wersja wygodniejsza ze sprężynami ta skrzypi jeszcze gorzej, ale sakwiarze ją zachwalają.

Ukryta Zawartość

28 minut temu, marecki marek napisał:

Ukryta Zawartość

Tu jest wersja wygodniejsza ze sprężynami ta skrzypi jeszcze gorzej, ale sakwiarze ją zachwalają.

Tragedia, w dodatku podobno sprężyny mają twardość tak dobraną że się prawie w ogóle nie uginają. To jednak bardzo źle świadczy o tej firmie. Jako uginak do hardtaila mam to, więc sprężyn już nie potrzebuję.

cane-creek-thudbuster-lt-g4-2-143667-f-s

Ukryta Zawartość

Tragedia, w dodatku podobno sprężyny mają twardość tak dobraną że się prawie w ogóle nie uginają. To jednak bardzo źle świadczy o tej firmie. Jako uginak do hardtaila mam to, więc sprężyn już nie potrzebuję.
cane-creek-thudbuster-lt-g4-2-143667-f-sk7-w780-h554_1.webp
Ale co miesiąc musisz pastować.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.