Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Stosujecie niewlasciwy wzór. Organizm ludzki ma około 24% efektywności. Prawidłowy wzór pomijając inne aspekty to trzeba przemnożyć przez 3.6. W moim przypadku wiec Avg Power 183 W (z Garmina i Stages Power) razy 3.6=660 plus spoczynkowe zużycie około 70kcal i się zgadza.

Taraaa
10 minut temu, xajas napisał:

Jako dane bazowe, uzylem dane, ktore powyzej opublikowal Jackk (1. Szosowiec), wiec spodziewal bym sie, ze wie co robi i ma solidny licznik z powazna aplikacja, ktora nie przeklamuje.

Moja wina, bo źle zrozumiałem zadanie do rozwiązania. Ale dobrze, że kolega szybko wyjaśnił. Wstydu mi zaoszczędził, gdybym próbował brnąć dalej.

Leżąc na kanapie przed TV też zużywa się energię i co z tego wynika? Co do zrzutu ze Stravy Szosowca to nie wiadomo czy ma pomiar mocy. Ja nie mam i Strava jakieś bzdury mi podaje kiedy jadę spacerowo typu duża moc kiedy jadę w tempie konwersacyjnym z małą prędkością.

2 godziny temu, Allmr napisał:

Nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem, a nawet nie przeczytałeś tego uważnie.
I jak zwykle wymyślasz jakieś swoje z dupy wzięte teorie i próbujesz je "udowadniać". Mądrzejsi od nas już to kiedyś wynaleźli i opisali, jak nie chcesz tu przyswoić tej wiedzy to sięgnij do literatury.

A tak a propos - tętno 109 świadczy "z grubsza" o tym, że odpoczywałeś, a nie jechałeś na rowerze. Całość trasy pokonałeś w strefie regeneracji.

Napisz coś o swoich oczekiwaniach, terenie w którym będziesz jeździł, itd. 

Całe moje życie kręciło się wokół motocrossu. Obecnie z racji wieku i obrażeń sprzed lat muszę znaleść dla siebie alternatywę. Oczywiście druga połowa liczy na częste wypady po leśnych drogach (Ona już ma elektryka mtb Giant liv, ale mnie dodatkowo będzie potrzeba trochę więcej zjazdów, podjazdów i pewnie skoków. Oby dwa wymienione przeze mnie rowery w pełni spełniają moje oczekiwania. Cena ich na dzień dziediejsxy jest bardzo zbliżona, ale może Wy już spotkaliście się z którymś z nich i możecie go zarekomendować.  

Edytowane przez klepek1
Całe moje życie kręciło się wokół motocrossu. Obecnie z racji wieku i obrażeń sprzed lat muszę znaleść dla siebie alternatywę. Oczywiście druga połowa liczy na częste wypady po leśnych drogach (Ona już ma elektryka mtb Giant liv, ale mnie dodatkowo będzie potrzeba trochę więcej zjazdów, podjazdów i pewnie skoków. Oby dwa wymienione przeze mnie rowery w pełni spełniają moje oczekiwania. Cena ich na dzień dziediejsxy jest bardzo zbliżona, ale może Wy już spotkaliście się z którymś z nich i możecie go zarekomendować.  

Dla motocrossisty Torque z 900Wh

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_7538.thumb.jpg.24bb0bf559e7b8ee0865f0a064573107.jpg

W kregu znajomych ma wielu Specialized. Top!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ze tez sie zuzywa energie. Ale ile?
Przez 10 godzin 200 kCal czyli tyle samo co przez pół godziny jazdy rowerem z pulsem 130. Nie jestem medykiem ale porównywanie zużytej energii w oderwaniu od pulsu w trakcie aktywności nie mówi wiele o wysiłku. Po co przez pół godziny uprawiać aktywność z pulsem 130 jeśli można przez 10h oglądać TV?

Żeby tak mądry zegarek przypomniał czasem, że jest upał i czapkę trzeba zabrać. A on nic tylko te swoje wykresy i statystyki. Doszedłem do wniosku, że mi się znudziło go zabierać jak on jest taki mądry tylko dla siebie. Z miesiąc temu się tak zakatowałem na słońcu, a ten nic nawet wykrzyknika nie dopisał, tylko te  swoje cyferki. Za to odkryłem, że chytrus wie kiedy wieczorkiem są wysączone nawet dwa piwa. Ja tego nie odczuwam ale on wie i pokazuje wtedy jak policjant niestabilność snu, tj. bardzo krótkie  i liczne wybudzenia, których ja jakoś nie zauważam, a on wie że było np. 9. kilkominutowych wybudzeń w ciągu nocy. To wszystko, żeby człowiek poczuł się winny jak zajrzy w wykresy następnego dnia 😉

Co do lampek, chodzi za mną ten Busch'n'Muller:  

Ukryta Zawartość

Niby mam dużo mocniejszą i na pełnej, lekko niebieskawej mocy 30W, ale ta u Niemca ładniej rysuje i wygląda niepozornie. Z uprzejmości najczęściej odpalam u siebie tylko 30% z 5500 lumenów, no chyba, że bardzo mi się śpieszy 😉

lampka 150lux.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 hours ago, xajas said:

Ale porownywalem jablka z jablkami

Tego nie wiemy bo np jak twój rower mierzy twój wkład w moc? Jak mierzy średni wkład? Czy uwzględnia zerowe pomiary np?

Co do lampek, chodzi za mną ten Busch'n'Muller:  

Ukryta Zawartość

Niby mam dużo mocniejszą i na pełnej, lekko niebieskawej mocy 30W, ale ta u Niemca ładniej rysuje i wygląda niepozornie. Z uprzejmości najczęściej odpalam u siebie tylko 30% z 5500 lumenów, no chyba, że bardzo mi się śpieszy
lampka150lux.thumb.jpg.88035d5ba99264ab95acc3d6116f10fe.jpg
Jaki masz holder do kiery

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, audiostyk napisał:

Żeby tak mądry zegarek przypomniał czasem, że jest upał i czapkę trzeba zabrać. A on nic tylko te swoje wykresy i statystyki. Doszedłem do wniosku, że mi się znudziło go zabierać jak on jest taki mądry tylko dla siebie. Z miesiąc temu się tak zakatowałem na słońcu, a ten nic nawet wykrzyknika nie dopisał, tylko te  swoje cyferki. Za to odkryłem, że chytrus wie kiedy wieczorkiem są wysączone nawet dwa piwa. Ja tego nie odczuwam ale on wie i pokazuje wtedy jak policjant niestabilność snu, tj. bardzo krótkie  i liczne wybudzenia, których ja jakoś nie zauważam, a on wie że było np. 9. kilkominutowych wybudzeń w ciągu nocy. To wszystko, żeby człowiek poczuł się winny jak zajrzy w wykresy następnego dnia 😉

Generalnie rowerem jeździ się w kasku, który chroni od słońca i skutków ewentualnych wypadków i chyba zegarek nie musi o tym przypominać 

10 godzin temu, klepek1 napisał:

Pytałem o oczekiwanie, bo wielu kupuje takie rowery i później jeździ po ścieżkach asfaltowych. A to rasowe enduraki, z naciskiem na zjazdówki. Skoro jeździłeś na crossie, to prędkość w terenie nie jest ci obca, a i parę dzwonów pewnie tez zaliczyłeś. Zjeżdżanie na rowerze jest bardzo podobne.

Pierwsze wskazanie byłoby na Spec'a, ale ten Kellys ma lepszą (większą) baterię, lepszy osprzęt i przede wszystkim znacznie lepsze amortyzatory.

W Spec'u mają teraz sporo wyprzedaży, może jeszcze spojrzysz na listę 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tego nie wiemy bo np jak twój rower mierzy twój wkład w moc? Jak mierzy średni wkład? Czy uwzględnia zerowe pomiary np?

Tego nie wiem, bo jak dotychczas mnie ta tematyka z punktu widzenia „efektywnego swiadomego trenowania“ nigdy nie interesowala, wiec sie w to nie zaglebialem. Ale teraz pobudziles moje zainteresowanie z punktu widzenia „gornika-mechanika, ktory po prostu chce zrozumiec jak to dziala“

Pogrzebalem w sieci i w wielu forach MTB jest wiele dyskusji na ten temat, ale de facto ani na forach ani na stronie Boscha nie znajdziesz kokladnego opisu, jak to liczenie tego sredniego wkladu dziala.
Oczywiste jest, ze musi byc mierzony moment obrotowy, wynikajacy z sily nacisku rowerzysty na pedaly.

Ukryta Zawartość

W kombinacji z aktualna kadencja nie jest sztuka wyliczyc aktualna moc i zapamietac maksymalna moc oddawana przez rowerzyste (moj wklad). Ciekawsze jest obliczanie tej sredniej mocy.
Niektorzy wskazywali na eksport tych danych do programow typu Strava, w ktorych potem mozna je „przerobic/zanalizowac“ w ujednolicony, standardyzowany sposob.

Z ciekawosci, zainstalowalem odpowiednia appke Boscha, w ktorej przynajmniej po czesci mozna przeanalizowac te dane, wskoczylem na rower i przejechalem kilka metrow, by miec jakies dane, na ktorych mozna by przesledzic, jak to dziala.

Krociutka runda, przewaznie w trybie eco (oczywiscie po pierwszej kawusi)

IMG_1779.thumb.jpg.808ab6dfb575b85fe4e0ec8baef1e41b.jpg

Srednia i maksymalna predkosc

IMG_1780.thumb.jpg.d74755e3795e085f07cc41b0a4f63e23.jpg

Aby przeanalizowac oddana moc skofigurowalem sobie jeden dodatkowy screen pokazujacy moja maksymalna i srednia moc (moj wklad)

IMG_1781.thumb.jpg.fec3bc9c15a2b2c364aebe1947eb7040.jpg

IMG_1782.thumb.jpg.c8c20ceee915e14b6e879ae503eeb896.jpg

Aktualnej mocy nie pokazuje, bo „na stojaco“ (do fotgrafowania) jest zerowa.

A jak to wyglada w tej appce?

Moj wklad to 66% a 67% trasy przejechalem w trybie eco

IMG_1783.thumb.jpg.8f94213d4572c01a1423bcbbb783f814.jpg

A co z tymi mocami?

Appka w tej prostej wersji pokazuje tylko srednia moc (te 164W)

IMG_1784.thumb.jpg.748650389b9775957a45f0d74ee3deef.jpg

Ale…

Jak juz powyzej wspomnialem, mozna to wyeksportowac do Stravy

IMG_1785.thumb.jpg.4248e2b6d54fab1c5340e0ceed816473.jpg

Sa tez bardziej rozszerzone wersje, tej appki, gdzie te dane mozna przesledzic na wykresie w przebiegu calej trasy

A teraz czas na nastepna kawusie

IMG_7548.thumb.jpg.7b7803267a257d657994dcb7257f5965.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A teraz powroce jeszcze raz do…

…. I znowu - musisz znać swój organizm i wiedzieć jak interpretować te dane.

Ano wlasnie. Te wszystkie cyferki sa bez interpretacj w realnym kontekscie bezuzyteczne.

A co mowi realny kontekst i co mozna z tego interpretowac

Elektryk dziala tylko do 25km/h. Powyzej 25km/h sie wylancza. I to niezaleznie od tego czy nastawiles eco czy turbo.

Na powyzszych pomiarach widac, ze dla osiagniecia sredniej predkosci 19,6km/ (na szosie) wystarczylo wlasnego wkladu 164W, bo reszte (34%) dodal elektryk.

Po przekroczeniu 25km/h elektryk sie wylaczyl i dla osiagniecia maksymalnych 31km/h wymagany byl 100%-towy wlasny wklad 447W

A teraz to samo w odniesieniu do realnych tras.

1. Jedna z powyzszych urlopowych rundek

Ukryta Zawartość

2. Moja lokalna „codzienna rundka po pracy“

IMG_7544.thumb.jpg.dd377172ed7059a50ab11202cfb99749.jpg

I co tam widzimy? Jak na mieszanke las/ulica niezla srednia predkosc rzedu 23-24km/h. To znaczy, ze de facto musisz olbrzymia czesc trasy zasuwac z predkoscia znacznie powyzej 25km/h (27-30km/h), czyli z wylaczonym elektrykiem!

Ile mocy trzeba, by poruszac taki SUV wazacy z wszystkimi duperelami 28-30kG z predkoscia 27-30km/h bez wspomagania elektrykiem?

Long speach short

Czy mozna sie na elektryku zmeczyc?

Mozna

Mysle ze powyzsze przyklady powinny pomoc zinterpretowac i zrozumies to, jak taki elektryk dziala

PS.
Odnosnie „Moja lokalna „codzienna rundka po pracy“

Z reka na sercu: nie, nie jezdzimy codziennie, ale bardzo czesto, i nie zawsze tak „szybko“

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mam kłopotu ze zrozumieniem jak działa elektryk.
447W - spróbuj pojechać tak 10 minut. Albo 5. Albo chociaż 1 minutę. I daj znać jak samopoczucie i zmęczenie.

...olbrzymia czesc trasy ... czyli z wylaczonym elektrykiem!

Nie wierzę w to. Pokaż wykres prędkości z całej trasy.
A może ta aplikacje pokazuje ci jaki procent czasu/dystansu jechałeś bez silnika?

Pierwszy e-rower Treka z manetką. I to dwuosobowy! Electra Ponto Go.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

28 minut temu, Allmr napisał:

Nie mam kłopotu ze zrozumieniem jak działa elektryk.
447W - spróbuj pojechać tak 10 minut. Albo 5. Albo chociaż 1 minutę. I daj znać jak samopoczucie i zmęczenie.

...olbrzymia czesc trasy ... czyli z wylaczonym elektrykiem!

Nie wierzę w to. Pokaż wykres prędkości z całej trasy.
A może ta aplikacje pokazuje ci jaki procent czasu/dystansu jechałeś bez silnika?

447W dluzszy czas -zero szans!

Ale jest roznica miedzy 27km/h i 31km/h. Przyrost wymaganej mocy rosnie "ekspotencjalnie" 

Poniewaz takie dane mnie nigdy nie interesowaly, nie uzywam programow rejestrujacych takie dane z takimi detalami / wykresami

Nie rozumiem co tu jest "nie do wierzenia". Przeciez to standartowy Komoot. Popatrz na dlugosci tras, popatrz na czasy, wylicz srednia i zalatwione. Przeciez od reki tych cyferek nie wpisywalem 🙂

Edytowane przez xajas
12 minut temu, il Dottore napisał:

Pierwszy e-rower Treka z manetką. I to dwuosobowy! Electra Ponto Go.

Powrót do motorowerów, tym razem elektryczny, design  paskudny 🤣

To bardzo proste - elektryk nieporównywalnie łatwiej pozwala utrzymywać wysoką średnią prędkość. Więc dopóki nie wiesz jaki czas jechałeś bez wspomagania, to reszta nie jest nawet nie szacunkiem, a twoim wyobrażeniem.

5 minut temu, Ajothe napisał:

design  paskudny

Tak ale to dwuosobowiec z nośnością 165kg. Rama nie mogła być delikatna. Choć ten Chińczyk z manetką, co wrzucałem wyżej oczywiście dużo ładniejszy.

Motorower elektryczny to super sprawa. Dużo już na rynku tego, sam bym sobie chętnie kupił ale w IRL wymagają prawka A na to. Idiotyzm. Polska dużo bardziej liberalna. Można na B jeździć.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

16 minut temu, Allmr napisał:

To bardzo proste - elektryk nieporównywalnie łatwiej pozwala utrzymywać wysoką średnią prędkość. Więc dopóki nie wiesz jaki czas jechałeś bez wspomagania, to reszta nie jest nawet nie szacunkiem, a twoim wyobrażeniem.

Rozumiem co masz na mysli i do czego zmierzasz. Ale przy tym typie trasy nie sposob utrzymac przez dluzszy czas stale 25km/h, ktore by w dominujacym stopniu wplynely na srednia. Nie ma tez jakichs dlugich zjazdow z ekstremalnie wysoka predkoscia, ktora by mogla podbic ta srednia. Jest jeden krotki odcinek, gdzie jade 50km/h, ale wtedy mi strach dupe sciska i lapie za hamulce.

Faktem jest, ze nigdy mnie te wartosci nie interesowaly, ale teraz kiedy sie im w detalu przyjrzalem, sam jestem nimi zaskoczony  

Moze znajde jakis sposob obserwowania, zarejestrowania i analizowania takich danych. 

Edytowane przez xajas

To nawet nie chodzi o dłuższe podjazdy, czy zjazdy. Każdy pagórek, hopka, przyśpieszenie ze skrzyżowania, itd.
Wiem bo czasami jeżdżę z małżonką po szutrach, leśnych duktach. Żeby utrzymać taką samą średnią prędkość na mtb (23-25km/h) muszę się nieźle zaginać. A im więcej hopek, zakrętów tym gorzej. Jej przychodzi to w trybie eco bez większego wysiłku. Na długich i stromych podjazdach te różnice już są horrendalne. Ona może jechać 20km/h, a ja męczę 6km/h.

1 minutę temu, Allmr napisał:

To nawet nie chodzi o dłuższe podjazdy, czy zjazdy. Każdy pagórek, hopka, przyśpieszenie ze skrzyżowania, itd.
Wiem bo czasami jeżdżę z małżonką po szutrach, leśnych duktach. Żeby utrzymać taką samą średnią prędkość na mtb (23-25km/h) muszę się nieźle zaginać. A im więcej hopek, zakrętów tym gorzej. Jej przychodzi to w trybie eco bez większego wysiłku. Na długich i stromych podjazdach te różnice już są horrendalne. Ona może jechać 20km/h, a ja męczę 6km/h.

Dokładnie. Najwięcej męczymy się na podjazdach a nie zjazdach. Na podjeździe elektryk ma wspomaganie a na dłuższym zjeździe po rozbujaniu masa daje nawet większą prędkość. 

Czy malzonka ma Boscha? Sadzac po nazwie eco chyba tak. Czy zagladales do Boschowskiej appki co z niej mozna "wyczytac"? Niestety wymaga sychronizacji displaya eBika z jakims smartfonem  

Czyli kluczowe bylo by znalezienie sposobu wizualizowanie rozkladu predkosci wzdluz trasy.

Zabawy ciag dalszy, szukamy 🙂

Edytowane przez xajas
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.