Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Szkice napisał:

Prawda jest taka, że Polacy robią lepsze rowery niż inne kraje ale rowery pod zamówienie za większe kwoty, kross z  Polską chyba ma już mało co wp[sólnego 

Trochę chyba niedoceniany polski Unibike, może dlatego, że ceni się wyżej niż Kross i Romet. Rowerek ciekawy, sztywne osie na Grx. Cena katalogowa przesadzona, ale kwestia czasu i będzie sporo tańszy w jakiejś promocji. 

Godzinę temu, browarb napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nieidealne ale bliskie ideałowi.

Rozumiem, że to taki rowerowy hi-end?
Cena abstrakcyjna.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
1 minutę temu, soundchaser napisał:

Rozumiem, że to taki rowerowy hi-end?
Cena abstrakcyjna.

Ma też wady:

- spora masa

- stopniowanie biegów dalekie od stopniowania kasety roweru szosowego 

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Można tak powiedzieć .Z drugiej strony patrząc na cenę XTR-a to taniocha😁

Miałem okazję pojeździć rowerem z tym wynalazkiem po górach i naprawdę działa to fajnie,w końcu człowiek się nie martwi, że urwie tylną przerzutkę.O trwałość bym się nie obawiał,kolega męczy to już chyba 10 lat,wymienia olej, zębatki,nic złego się nie dzieje.

Stopniowanie trochę dziwne-szybkie biegi bardziej rozstrzelone,wolniejsze ciaśniej upakowane.

Stopniowania szosowego trudno się spodziewać -to było do MTB robione.

Zejdźmy na ziemię. 😉

Skłaniam się powoli do tego modelu Superiora. Oczywiście nie za tę cenę, bo można go kupić taniej.

Ukryta Zawartość

Superior - świetna czeska firma. Mam Superiora MTB na pełnej grupie Deore LX, którym jeżdżę od 2003 roku i ten rower jest całkowicie bezawaryjny, a komponenty nie do zajechania.
Ciekawe jak będzie w tym gravelu. 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez soundchaser
14 godzin temu, kghm napisał:

Trochę chyba niedoceniany polski Unibike, może dlatego, że ceni się wyżej niż Kross i Romet. Rowerek ciekawy, sztywne osie na Grx. Cena katalogowa przesadzona, ale kwestia czasu i będzie sporo tańszy w jakiejś promocji. 

Chodziło mi bardziej o manufaktury rowerowe a tu już jest naprawdę ciekawie. Hultaj, Loca Bike, Ns Bike i wiele wiele innych 

• Moderatorzy

A tu Unibike Geos, ten wyższy model:

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, soundchaser napisał:

Zejdźmy na ziemię. 😉

To jedź po tego Treka za 3500 do Krakowa. Kosztuje 50% ceny Superiora i Unibike. Rozmiar 54 , dla Ciebie będzie idealny.

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Godzinę temu, stench napisał:

A tu Unibike Geos, ten wyższy model:

Ukryta Zawartość

To jedź po tego Treka za 3500 do Krakowa. Kosztuje 50% ceny Superiora i Unibike. Rozmiar 54 , dla Ciebie będzie idealny.

Dwie zębatki z przodu i nie wiadomo jak bardzo używany - odpada.
Przemyślałem i kupuję nowy z jednym blatem. Już jestem umówiony na odbiór w sobotę Superiora. Nowy, ale nie 2 razy droższy wcale. 😉

Jedziesz ze mną? 

Ukryta Zawartość

31 minut temu, soundchaser napisał:

Dwie zębatki z przodu i nie wiadomo jak bardzo używany - odpada.
Przemyślałem i kupuję nowy z jednym blatem. Już jestem umówiony na odbiór w sobotę Superiora. Nowy, ale nie 2 razy droższy wcale. 😉

Jedziesz ze mną? 

Dlaczego jeden blat z przodu? Z tak dużym blatem nie wyjedziesz nigdzie, będziesz musiał jeździć tylko z górki a pod górę pchać, jest to sens?

57 minut temu, Szkice napisał:

Dlaczego jeden blat z przodu? Z tak dużym blatem nie wyjedziesz nigdzie, będziesz musiał jeździć tylko z górki a pod górę pchać, jest to sens?

No coś Ty. Jest zupełnie spoko. Wczoraj nawet przejechałem się podobnym rowerkiem z jednym blatem (wcześniej nigdy takim nie jeździłem) i wszystko działa jak trzeba. A blat można mieć zapasowy, mniejszy i wymieniać sobie do innych warunków, jak pisał Kolega @stench.

59 minut temu, soundchaser napisał:

No coś Ty. Jest zupełnie spoko. Wczoraj nawet przejechałem się podobnym rowerkiem z jednym blatem (wcześniej nigdy takim nie jeździłem) i wszystko działa jak trzeba. A blat można mieć zapasowy, mniejszy i wymieniać sobie do innych warunków, jak pisał Kolega @stench.

Co jazdę sobie mam blat wymieniać? Albo wozić ze sobą, kompletnie bez sensu. Co jest złego w dwóch blatach?

Godzinę temu, Stream napisał:

Bez przesady. Tam jest 40 zębów.

Ja w małym mam 28 chyba więc różnica jest. Pod górki plus 15% będzie lipa

• Redaktorzy
2 godziny temu, Szkice napisał:

Jeden blat z przodu w zupełności wystarcza. Byłem sceptykiem 1x12 jakieś 5-6 lat temu. Kupiłem i sam przekonałem się do tego układu. Do jazdy po płaskim terenie linia łańcucha nie jest przekoszona. Jest ustawiona "książkowo".

Brak lewej manetki to zbawienie. Totalna wolność.

Jedyne co zrobię, to wymienię przednią koronkę z fabrycznej 32 na 36.

1 minutę temu, Szkice napisał:

Co jazdę sobie mam blat wymieniać? Albo wozić ze sobą, kompletnie bez sensu. Co jest złego w dwóch blatach?

A co jest złego w trzech blatach? 😉

Nic nie musisz zmieniać. Kupujesz 1x12" i czujesz się w końcu jak pan i władca. 😉

12 minut temu, kangie napisał:

Jeden blat z przodu w zupełności wystarcza. Byłem sceptykiem 1x12 jakieś 5-6 lat temu. Kupiłem i sam przekonałem się do tego układu. Do jazdy po płaskim terenie linia łańcucha nie jest przekoszona. Jest ustawiona "książkowo".

Brak lewej manetki to zbawienie. Totalna wolność.

Jedyne co zrobię, to wymienię przednią koronkę z fabrycznej 32 na 36.

A co jest złego w trzech blatach? 😉

Nic nie musisz zmieniać. Kupujesz 1x12" i czujesz się w końcu jak pan i władca. 😉

A w czym Ci przeszkadza lewa manetka? 

Może kiedyś spróbuję jednego blata typowo pod góry mtb

• Redaktorzy
Teraz, Szkice napisał:

W niczym. W tym miejscu mam blokadę amortyzatora. Wygoda napędów 1x jest nie do opisania. A kiedyś uwielbiałem 3x6 (od 1990) i 3x8 (od 2000). Od 2022 1x12.

Spróbuj i sam wyrób sobie zdanie. Od lat nie słucham rad celebrytów typu Szajbajk. Fajny chłopak, nawet wymieniliśmy kilka maili w 2015 roku. Jednak sprzedał się i cokolwiek robi, robi to dla zysku. 

Oczywiście nie namawiam do zmian. Każdy robi co uważa za słuszne.

Ja w trzech rowerach 1x12 a w jednym 3x8 (chyba).

3x8 fajne po asfalcie, mieście, po płaski. Jak jedziesz i nic się nie dzieje, nie zastanawiasz się czy teraz wrzucić na 2gą, czy 3cią z przodu, 4tą z tyłu i do tego obniżyć droperposta.

Do jazdy w górach, w lesie, jady typowo enduro-trailowej wydaje mi się 1x12 jest korzystmieszym i wygodniejszym rozwiązaniem.

To piszę ja, GB w oparciu o własne doświadczenia.

PS.
A przy okazji oddałem swoje 2 górskie klasyki do serwisu. Zawieszenie amory przód, tył, sprawdzenie łożyskowania ramy wymiana zużytych łożysk, wymiana łożysk sterowych, regulacja poprawności wycentrowania kół i parę drobynych innych rzeczy. Kwota zwaliła mnie z nóg.

Przy 3x9 środkowa blacha to podstawa w terenie,awaryjnie bez problemu obsłuży skrajne tryby,mały tryb i 34 z tyłu na ciężkie podjazdy(trzeba balansować ciałem,bo przód się podnosi),jakoś nie mam dyskomfortu w obsłudze lewej manetki(może dlatego,że lubię obrotówki).Ale skoro twierdzicie,że jedna tarcza z przodu taka fajna,trzeba będzie spróbować🙂

U mnie też remont-napęd śmietnik,nowy amor,przedni hamulec i tarcza,nie skończyłem,bo wynikła walka z prawym pedałem(też nowe)-nie można dziada odkręcić,jutro zastosuje środki przymusu typu wiertarka stołowa albo spawarka😁

Wczoraj był dobra jazda , ale dziś cudowna. 😀☀️Wreszcie ciepło , słońce, śpiewające ptaki  i prawdziwa wiosna. Co do przełożeń , przynajmniej do lasu i offroadowe górki. Nie wyobrażam sobie 1x11/12 chyba ze ktoś ma naprawdę konkretne kopyto. Dziś w lesie przy stromych  podjazdach w błocie i glinie mały blat 24 zęby był bardzo przydatny i pracował jak mrówka. Z kolei nie wyobrażam sobie takim pojechać na płaskim bo za wolno i to znacznie. Na zdjęciu na razie szaro , ale za dwa tygodnie przy padających deszczach i po nadchodzącej na sobotę śnieżycy pewnie się zazieleni. Wilgoci wiosną nigdy nie za wiele. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do zainteresowanych rowerów doszła Orbea terra

Ukryta Zawartość

Przechwytywanie.PNG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

53 minuty temu, browarb napisał:

Brak przedniej amortyzacji nie przeszkadza w takim sprzęcie?

Specialized ma przednią amortyzacje, ale też trzeba serwisować.

Edytowane przez marecki marek
6 godzin temu, soundchaser napisał:

Jeżeli mierzysz w 11 przełożeń i jedną patelnię z przodu, to ja bym wybrał CS-M5100-11 mające 11-46t. To daje jakąś sensowną i wygodną rozpiętość przełożeń. Nie ma sensu się męczyć na szosowym setupie do ścigania po płaskim. A przedni blat czy korbę to już można sobie zmienić w zależności od specyfiki wyścigu w którym będziesz brał udział. Same 40t z przodu to jest faktycznie przegięcie, ułańska fantazja, a potem podprowadzanie roweru na stromych górkach.

Edytowane przez Piotr_1
5 godzin temu, Szkice napisał:

Co jazdę sobie mam blat wymieniać? Albo wozić ze sobą, kompletnie bez sensu.

Ja prawdopodobnie nie będę miał drugiej zębatki. Jeśli będę jechał w bardziej "pokręconą" trasę, to wezmę swojego starego Superiora MTB 3X9. Gravela wykorzystam do bardziej prostych wycieczek.

Co jest złego w dwóch blatach?

Nic. Mam już jeden rower z trzema blatami. To co się dzieje między nimi jest trudne do wyczyszczenia. A z jednym blatem - prostota i wolność. 😉

Też w niczym. Po prostu dodatkowy element narażony na usterki. Zwłaszcza podobno we współczesnych rowerach. Bo w tym moim sprzed 22 lat problemów nie żadnych. Ale wtedy wszystko produkowano znacznie lepszej jakości.

5 godzin temu, kangie napisał:

Jeden blat z przodu w zupełności wystarcza. Byłem sceptykiem 1x12

Wystarcza pod warunkiem że masz 12 z tyłu, gravel Superior o którym była mowa ma 10 z tyłu, a w tedy jedna z przodu to trochę mało.

6 godzin temu, Stream napisał:

Bez przesady. Tam jest 40 zębów.

Na asfalt jeszcze ok, chociaż w Unibike masz 46, różnica spora.

6 godzin temu, soundchaser napisał:

No coś Ty. Jest zupełnie spoko. Wczoraj nawet przejechałem się podobnym rowerkiem z jednym blatem (wcześniej nigdy takim nie jeździłem) i wszystko działa jak trzeba. A blat można mieć zapasowy, mniejszy i wymieniać sobie do innych warunków, jak pisał Kolega

W Unibike masz dwa blaty 46X30 zakres bez porównania większy. Na podjazdy musiał byś dać około 30 zębów, to łańcuch też będziesz skracał w trasie?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.