Skocz do zawartości
IGNORED

Co pasuje do AA Hyperionów?

noxnox

Rekomendowane odpowiedzi

-> Fr@ntz

Ok - doskonale rozumiem o co Ci chodzi. Z Model 1 wszystko bylo oczywiscie na miejscu, Hyperiony wydaja mi sie nieco ´ubozsze´ ale jak widac calosc zagrala. Tym samym, do listy zyczen naszego kolegi mozemy dodac kolejnego zawodnika (Bronte), tym razem w cenie + 4 kzl :-)) (chyba, ze s/h lub jakas wyprzedaz).

• Redaktorzy

jak uda mi się ściągnąć "małe świecące co nieco" zza wielkiego muru to pewnie sprzedam swojego SP 3SE, po co mieć lampę i tranzystor o podobnym brzmieniu ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

-> Fr@ntz

A mozna wiedziec co sciagasz? Dla autora watku to pewnie tez moze byc przydatna informacja.

A SP 3SE to wzmak o zacnym brzmieniu wiec nie powinienes miec problemow z odsprzedaza.

• Redaktorzy

Najchętniej do systemu wpiąłbym Music Angel XD500 - cena w Chinach to w przeliczeniu na złotówki ok.750zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

na razie z transportem jest problem, bo jest to sklep i nternetowy obsługujący Chiny, więc nie prowadzą sprzedaży np do Polski. ww model jest dostępny na E-Bayu za ok 300$ +ok 200$ transport. Niestety podobno sa jakieś problemy na Okęciu, bo koledze który próbował coś podobnego sprowadzić cofnęli przesyłkę do sprzedawcy :(

Fr@ntz

"I am an audiophile"

>>noxnox

Szukasz dzwięku który spodoba się Tobie ? czy szukasz opini innych na temat preferencji ich dzwieku ? każdy z tu podpowiadających słucha innej muzyki , jeden słyszy szczupły bas a drugi stwierdzi ze to potega basu słuchając tego samego

.

Jesli interesuja Cie nowe wzmaki to po co czytac o nich ? lepiej posłuchac osobiście . Z Krakowa masz niedaleko do Katowic tam są produkty AA w sklepie , adres znajdziesz na stronie AA .

Jak sie bedziesz zdawał na opinie innych to posłuchasz kogoś kto poleci Ci wzmak że jest super przyniesiesz do domu zapuścisz swój Rock i metal i powiesz co za kicha bo polecajacy sam słucha Jazzu a nie metalu .

Do ciężkiej muzyki bedzie Ci raczej potrzebny dynamiczny wzmak z wykopem jak kupisz jakąś ciepłą kluchę to z kazdej odmiany metalu będizesz miał doom a nie trasch np.

W tej cenie z nowych rozważ Nada C 352 a już napewno posłuchaj , bedziesz miał odniesienie nowy model z grubą płytą frontową wygląda świetnie to juz nie jest brzydki stary C 350 . A co do wyglądu będziesz się na wzmaka patrzył ? czy go słuchał ?

no akurat porównuję od jakiejś pół godzinki c352 z pm7200 na hypkach, odsłuch może być lekko zafałszowany bo jutro będę miał docelowy komplet a dziś gram na dziadowskich kablach głośnikowych i dvd z pianocrafta jako żródło.

Nad : kulturalniej,nie kłuje

Marantz : za bardzo sypie wysokimi ale głos wokalistki i przestrzeń lepsza

W obu sprzętach solidna basowa podstawa ale w pm lepiej kontrolowana.

Jeszcze szykuję się na Atolla i może Primarkę. Co do Daredów : nie mają pilota...

---->noxnox

A może posłuchałbyś tych Hyperionów z jakimś Rotelem np.RA-02 słyszałem, że to wzmaki stworzone do gitarowego grania.Zwłaszcza te starsze.

Za to nie mam pojęcia jak wspólpracują z tymi kolumnami.

Najlepiej będzie jak posłuchasz sam różnych zestawień i wybierzesz takie jakie Ci najardziej będzie odpowiadało.

Pozdrawiam bananowiec

• 1 miesiąc później...

Zastanawiam się nad kupnem Hyperionów i zastanawiam się również czy nie powinienem wtedy zmienić wzmaka. Mam Yamahe AX-550. Dodam, że lubię wsłuchiwać się w jazzowe wokale, czasem na imprezie puszczę jakieś umpa umpa a przy sprzątaniu nie pogardzę nawet jakim szarpidrutem ;)

• Redaktorzy

Ja mam Hyperiony II (4 Ohmowe), ver.III są 8 Ohmowe, ale nadal lubia ciepło i muzykalnie grające wzmacniacze. Wszystko zależy od budżetu jakim dysponujesz. Na pewno warto posłuchac Opery Consonance A 100 Linear - kosztuje jakieś 2300, ale gra baardzo przyjemnie

Fr@ntz

"I am an audiophile"

U mnie AA hyperion1 gra właśnie z GC (1000uF na płytce, bez kondów przy mostku).

A jak gra ? Bas jest genialny - szybki, głęboki, nisko schodzący. Natomiast średnica jest ostra (za ostra). Wcześniej grało z Rotelem i wbrew pozorom była klucha.

Co do zestawienia zaczyna mnie już drażnić ta ostrość i zastanawiam się nad jakąś zmianą - i chyba zacznę od kolumn.

są GC i GC ale nie zarzekam się że jest to mistrzostwo świata. Ja mam GC z pre lampowym i nie narzekam na ostrość i brak basu. Chciałbym tylko dodać że ja mam H III ( 8 ohmów) w ten weekend podłącze do tych kolumn końcówkę Vincenta z pre lampowym, zobaczymy jak zagra na tej "spawarce" :) oczywiście będzie porównanie z innymi kolumnami ale to w innym wątku :)

Jeśli już o tym połączeniu, to i ja dorzucę swoje 3 grosze:

U mnie GC (konfig w 'o mnie') + Hy III to fantastyczna synergia!

Hy III mają lekko eksponowaną średnicę - GC lekko wycofaną, Hy III łagodną, gładką górę - GC brzmienie nieco rozjaśnione i w górze bardziej drapieżne. Dodatkowo fantastyczny bas, którego wprawdzie jest dla mnie suma sumarum ciut za mało (czekam już na kondy BG - myślę że to załatwi sprawę), ale to rozciągnięcie i kontrola - na prawdę robi wrażenie. Do tego dynamika, barwa, szczegółowość - jest już czego posłuchać.

Rzeczywiście przydałoby się ocieplić nieco całość, ale to się da zrobić - nie ma chyba drugiego takiego wzmacniacza, w którym z taką łatwością daje się kształtować brzmienie - dopieszczanie GC zyskało już wszak miano całkiem poważnego hobby na tym forum ;)))

Ha , i ja jestem zadowolony z połączenia Hyperionów i GC.Przy okazji Wojtku , jeżeli grasz w swoim GC na elpodach to polecam wymianę na caddoki i rikeny.Warto.

Oczywiscie moje Hyperiony przeszły dosyć gruntowny tuning dlatego jestem z nich jescze bardziej zadowolony.

I na razie wymieniać mi sie ich nie chce :)

Oczywiscie moje Hyperiony przeszły dosyć gruntowny tuning dlatego jestem z nich jescze bardziej zadowolony.

Leszek B,

Tak z ciekawości, co w nich zrobiłeś (szczegóły), jeśli mozna wiedzieć?

Mogę, co mi tam.

W zwrotnicy wymiana elementów na lepszej jakości.Rezystory, kondensatory (na kopułkę olejowy Telpod).

Wymiana okablowania.Ten rozdział dał mi popalić bo różne kable się różnie zachowywały i dobór trwał i trwał.

W końcu ostało się na tym ze kabel zwrotnica -terminal zrobiony wg przepisu stąd

Ukryta Zawartość

Do okablowania niskośredniotonowych użyłem 20 żyłek kyanaru + 2 zyłki CAT5 skręcone ze sobą na każdy biegun.

Na kopułkę dobrze wypadły po 2-3 żyłki skręcone ze sobą CAT5 na biegun ale ostatnio wymieniłem je na kable srebrzone w teflonie stąd

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a czy mozesz napisac co sie zmienilo/poprawilo????tez mam Hiperiony i moze bym sie zastanowil jak juz gwarancja uplynie,

i jeszcze jedno, ile w przyblizeniu wyniosla Cie ta modyfikacja???

Mag

Co się zmieniło ?He he , wszystko.Kontrola , szczegułowość, przejrzystość.Właściwie trudno mi to opisać bo tuning twał długo.Testowałem wiele opcji, sporo mi się nie podobało.

Dlatego tez ceny tuningu tez Ci nie podam ale jedno jest pewne.Nie zrujnuje Cię.Podstawowe założenie było aby tuning był przeprowadzony na powszechnie dostępnych częściach a niektóre są za dosłownie , grosze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.