Skocz do zawartości
IGNORED

DAC na YM3623B i AD1854

kopernik8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Piszę tu pierwszy temat wiec z gory ptrzepraszam za jakiekolwiek naruszenia :P

Do rzeczy...

Zmontowałem na razie na płycie prototypowej odbiornik SPDIF na ukłądzie YM3623B.

Sygnał podaje przez światłowod. Na wyjsciu YM mam DATA,L/R,BCLK.

Yamaha na wyjscie daje sygnał w formacie Right-Justified dlatego musiałem użyć AD1854 który moze go obsłużyć.

Połączenie...Czy do tego AD podać na wejscie MasterCLK sygnał z oscylatora YM?

Używam kawrc 18MHz czy to nei za duży? Może powinien być 16.934MHz???

Bo nie wiem czemu ale AD nie gada na wyjsciu...

Ukąłd YM nie chce pracować w trybie PLL, miga tylko dioda ERRor i nie ma sygnału na wyjsciu, w momencie jak go przełącze na oscylator kwarcowy wszystko gra z yamahą.

pozdrawiam Piotrek

https://www.audiostereo.pl/topic/25019-dac-na-ym3623b-i-ad1854/

Nie znam tego odbiornika, ale ogólnie jest tak że jak nie w PLL to kwarc musi być idealnie dobrany do częstotliwości sygnału. To nie jest procesor że będzie chodzić na 4 al i 12MHz. Zwykle częstotliwość kwarcu to 256fs, 512fs lub 768fs,gdzie fs to 44,1 lub48kHz lub więcej dla DVD/SACD.

Poczytaj bardzo dokładnie noty obu układów zanim dalej się za to weźmiesz. Powodzenia.

Lepiej korzystać z kwarcu niż PLL, z tego co wiem;)

Niestety podłączenie do DACa zegara MCLK z osobnego kwarcu nie zda egzaminu ponieważ zegar z interfejsu SPDIF może być odzyskany tylko dzięki pętli PLL , inny kwarc nigdy nie będzie miał dokładnie tej samej częstotliwości ( po to jest PLL ).

Nie znam tego odbiornika Yamahy ale pętla PLL musi działać inaczej nici z DACa

Są też inne metody np. reclocking ( AD1892/1896 ) albo podłączenie przetwornika do transportu w trybie master, czyli robisz generator MCLK w przetworniku i podłączasz go bezp. do DACa ale ten sam sygnał trzeba też podać z powrotem do transportu, wtedy mamy pełną synchronizacje transportu i DACa oraz minimalny jitter.

Witam!

AD oferuje mi Fs x 256,384 lub 512.

Czyli biorę kwarc 11.2896MHz,16.934MHz lub 22.579MHz o ile sygnał wejsciowy ma Fs 44100 Hz.

Teraz pytanie czy sygnał przesylany via TOSLINK ma 44.1kHz czy 48kHz?

pozdrawiam

Sygnał pobieram z komutera, tj. płyta główna Abit NF7 ma wyjscie optyczne.

No wiec pobawilem się VCO w tym odborniku YM3623B i niby PLL zaskakuje tzn. mam dane na SDATA,L/R,SCLK,ale świeci mi sie dioda Error...

Ale cy to zadziała będę wiedziałjak zrobie PCB do tego...bo bawić się w tyle kabelków co tu mam to dziękuję:P

pozdrawiam

Witam

Sygnał TOSLINK może mieć rózne czestotliwości ale jeżeli jako źródła sygnału uzyjesz CD to bedzie miał 44,1 KHz.

SYgnał zegarowy musi być zsynchronizowany z danymi audio z odbiornika wiec sztuczka nie uda się zewnetrznym sygnałem zegarowym, nie ty pierwszy tak kombinujesz.

Ale są dwie mozliwości by to obejść.

Pierwsza dobudowanie petli PLL z przestrajanym generatorem kwarcowym (vcxo).

Druga to uzycie jednego generatora kwarcowego dla transportu i przetwornika, czyli przesłanie sygnału zegarowego z przetwornika do CD.

Pozdrawiam Romek.

Czyli muszę dostroić VCO w YM3623...

A w przypadku układu odbiornnika CS(nie pamietam nru) jak jest rozwiązana sprawa odzyskiwania sygnału zegarowego?Też VCO?

A ile kosztuje w ogole ten układ CS i gdzie go dostać poza zagranicznymi sklepami?

pozdrawiam

Ym3623B to niezły receiver stosowany przez Audio Note. Tu masz frafment schematu ich DAC 3.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

>kopernik8

Wszystkie odbiorniki cyfrowe używają pętli pll do odtworzenia zegara systemowego.

Generator vco sam się dostraja, ty możesz zmienić tylko charakterystyke filtru w petli pll.

>etomer

Niewiem czemu Audio note wybrało akurat ten odbiornik ale jest to jeden z gorszych odbiorników.

Pozdrawiam Romek

A przeczytałem twój wczesniejszy post.

Ja mam płytę GIGABYTE z wyjściem cyfrowym, moge tam ustawić cząstotliwości 32, 44.1, 48, 96 khz. Mogę równierz zmienić typ sygnału PCM oraz multichanel. Z tego co piszesz wyglada mi na to że masz ustawiony na wyjściu sygnał typu multichanel, zmień typ wyjscia na PCM i powinno być dobrze. Poza tym ten odbiornik radzi sobie chyba maxymalnie z sygnałem do 48 khz.

Pozdrawiam Romek

Witam!

Więc sprawa wyglada tak,

Żadnych ustawień spdif'a w ustawieniach sterownika dźwięku nie mam, toteż ustawiłem poprostu stereo.

Dziś rano w wolnej chwili sprawdziłem że PLL w YM zaskakuje tzn mam wszystkie sygnały na wyjsciu a kwarcu nie mam podłączonego :)

Próbki na wyjsciu SDATA mają czestotliwość ok 92kHz (błąd pomiaru...pewnie jest 96kHz)

W nocie YM napisane że potrzebuje sygnału EIAJ(czyli taki raczej mam)

Zbieram się za podłączenie C/A.

>Harry

Na jakiej podstawie twierdzisz, że YM3623B to jeden z gorszych DIR-ów? Jeżeli wynika to z Twojej wiedzy i doświadczenia to napisz co z nim jest nie tak. Na tym forum jest mnóstwo opinii o podzespołach i sprzęcie nie popartych konkretnymi informacjami. Uważam, że tego typu wypowiedzi tylko zaśmiecają wątek nie wnosząc nic konstruktywnego.

YM3623b ma dosc duzy poziom jittera ale ogólnie moim zdaniem jest znacznie normalniejszy i przyjaźniejszy w aplikacji niz Crystal z elfy tamten jest jakis dziwny..

Aby obnizyc poziom jitera trzeba dac wysokostabilny zegar lub dobrej klasy kwarc wazne jest tez aby na wejsciu tego interfrejsu dac dobry układ dopasowywujący do coaxa.

>etomer

Ta yamaha to bardzo stary odbiornik, pierwszej generacji z bardzo dużym jitterem z tego wzgledu tak uważam.

Akurat niemam sprzetu pomiarowego wiec swoja opinie opieram na tym co wyczytałem.

np.

Ukryta Zawartość

Jak każdy na tym forum mam prawo wyrazić opinie, nie uważam to za zaśmiecanie forum.

Pozdrawiam Romek

Ukryta Zawartość

Nie, licznik 74ALS193 to nie może być, wystarczy popatrzeć na wyprowadzenia w nocie katalogowej i porównać ze schematem - gorąca linia SPDIF podłączona byłaby do wyjścia licznika - bez sensu:)

Nie ma błędu w oznaczeniu, jest to line receiver 75ALS193 -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie jest 74als193 bo niby co miałby tam robić licznik binarny. Ten układ to line receiver SN75als193.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Mam jeszcze pytanie odnosnie resetu AD1854. W innych modelach napewno też jest reset, więc jaki układ stosujecie do resetu, jakis Dallas DS1813 ? Bo zwykły rezystor i kondensator nie chce zadziałać...hm jaka stała czasowa tu powinna być :P

Witam!

Czy na wyjscie dawać OPA134 to dobre rozwiązanie?

W załączniku górna płytka mojego DAC'a z przetwornikiem D/A i wysciem analogowym na dolnej zaś umieszczam zasilanie i interface S/PDIF.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.