Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp lampowy Nr3

Maverick

Rekomendowane odpowiedzi

Allany Bradleye .Tak ale ten miły pan powiedził mi kiedys w tajemnicy ,że wiekszosc z tego co sprzedaje to tylko wyglada jak AB i zdecydowanie nie jest bezindukcyjne . Poprostu rezystory węglowe ...

Bezindukcyjne to własnie wylotowałem z jakiegos wojskowego dekodera z lat 60 . Wspaniałe ale skandalicznie nie trzymają parametrów - rozrzut do 30% ! Do tego sypią się i gotują od wysokiej temperatury lutowania .

Sam juz nie wiem co lepsze . Metalizowane 0,1% czy węglowe nibybezindykcyjne Allanopodobne ...Chociaz te drugie graja tek mniej ,,sztucznie/technicznie" od metalizowanych i bardziej subtelnie .

...there is no spoon...

pre nr3 wg barszczyka + zasilacz pkrecza do wziecia po kosztach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

zrobiłem takie coś teraz ...i to najlepsze nr3 jakie zrobiłem (juz 3) heh ;) zasilacz 220u > 160R > 220u, troche brumi.. ale. MKP jakie widac to na zasilaniu przy lampach...

Ukryta Zawartość

post-5385-100004031 1209593546_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Adik, piękny to on nie jest ale zrobiłem go jako taki awaryjny zeby był na wszelki jakiś wypadek n apróby itp itd, różne zasilacze można testować, chciałbym w końcu lampowy prostownik zrobić..

P0o wymianie elektrolitów w zasoilaczu na polirpopyleny dżwiek sie zmienił wyraźnie . nie jest juz miodnie za to duzo powietrza , detale rozmach , pojawiła się góra i otworzyła srednica . sa tez negatywy - bywa szorstko i sycząco a także lekko rozjechał sie bas .

...there is no spoon...

• 2 tygodnie później...

Znowu odkopuje temat ... robi pre na e88cc przejrzałem datasheety do tych lamp ale chce się upewnić wyprowadzenia zalecanej na audiotonie ecc88 i e88cc są jednakowe o ile się nie myle? pre będe robił na płytce projektu audiotonu. I w zasadzie jeszcze jedno pytanie, dla e88cc elementy trzeba dobrać w zasilaczu tak żeby napięcie anodowe wynosiło około 220v, a jak wygląda sprawa prądu anodowego? ile wstępnie dać mA?

Z góry przepraszam za moje lamerskie pytania ale w temacie lamp jestem kompletnie zielony a nie chce nic popsuć i przez to niepotrzebnie nadwyrężać mój budżet :)

• 3 tygodnie później...

Dziękuje bardzo za porady, pre odpalony, narazie na tanich elementach :) ale niedługo zmiana rezystorów na allen bradley :)

pozdrawiam :)

ps. taka małą fotka zaraz po odpaleniu :) pre w zestawie z symem i hornami na FRS8

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hej.

moze bylby ktos chetny na obudowe pod pre nr3 by pkrecz jak na zdjeciu?

cena to 250pln

- mozliwe sa modyfikacje, pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-16170-100002120 1212180634_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gram juz chyba 2 lata na pre nr 3 i użyłem E88CC Tesli (złote nózki). mam natomiast pytanie o rezystory. To juz sie przewijało ale jak słysze, ze gość sprzedaje AB ale to nie są AB to kurde co kupić. Chcę wymienić na dobre bezindukcyjne. Poradźcie firmę bo ja nie mam orientacji w temacie. W tym prostym ale bardzo wdzięcznym pre jakość bardzo zależy od dobrej jakości elementów. Firma Omega sprzedaje różne marki, którą wybrać?

w rezystory.net sa AB. czy orginaly? nie wiem... tylko ze nie ma odp. wartosci;(

ponoc nadaja sie dobrze do tej roli, poczytaj ten watek lub pokrewny bo byla dyskusja o rezystorach.

poki co dalem dlaroric - i, ale z checia wstawilbym tez AB.

Witam

właśnie złożyłem ten preamp nr3, użyłem lamp e88cc tesla, goldpin. Napięcie żarzenia wynosi u mnie 6,05V, napięcie anodowe +175V.

Policzyłem prądy lamp mierząc spadki napięcia na rezystorach katodowych poszczególnych triod.

Pierwsza trioda: Ua=55V,R14=330R, U=1,2V, stąd I=3,6mA. druga trioda; Ua=175V,R16=15k, U=60V, stad I=4mA. Mogą zostać takie wartości? czytałem że optymalna wartość prądu to 5-8mA.

• 2 miesiące później...

Kupię płytki do preampa a jeśli ktoś ma komplet części (oprócz lamp - do prób kupiłem ECC88 Tesla NOS), to nawet lepiej.

A przy okazji zapytam czy drabinka 50k na przełączniku (24poz.4sekc.) będzie pasować ?

Dodam jeszcze, że będzie to grać z GC premium kit.

Jestem w trakcie składania symasyma, i przy okazji chcę zakupić też części na tego preampa. Do osób które go złożyły mam kilka pytań.

Wykorzystam prawdopodobnie lampy E88CC, czy je można zasilić napięciem 130V jak w oryginalnym projekcie? Wiem że wytrzymują do 220V, ale czy przy niższym napięciu będą pracować poprawnie? Nie chcę na razie zbyt przerabiać oryginalnego projektu.

I drugie pytanie… w opisie pisze „R1, R2 to ok. 0,7k /2W” Czy każdy z nich ma po 0,7k, czy razem mają 0,7k ?

To moje pierwsze poważne zabawy DIY, więc proszę o wyrozumiałość ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.