Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp lampowy Nr3

Maverick

Rekomendowane odpowiedzi

[cholera EDYCJA!!!]

na takich przerabianych płytkach bardzo łatwo walnąć jakiegoś babola. możesz się potem gapić godzinami na ścieżki i nie zauważyć błędu.

pająk zajmie Ci z 15 minut a jak zagra to wrócisz jeszcze raz do płytki.

to forumowa płytka pkrecz,nie ma na niej bledów.Ten układ powinien (jakoś-nie koniecznie na maximum możliwości ale własnie jakoś) grać i ze żle dobranymi elementami,i z polaryzacją siatki przez potencjometr.Bład musi być gruby i łatwy do znalezienia,może coś w zasilaniu ,może w przyłaczeniu źródła.Lepsze zdjącia pokazujące całość z okablowaniem itp pewnie by pomogły

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

• 2 tygodnie później...

Matthew, 17 Cze 2010, 22:07

>McGyver, 6 Cze 2010, 10:28

>

>

> właśnie ska wam wyszło 150V anodowego kiedy z trafa ma być 170V zmiennego.?

A bo to jedno trafo na świecie? Jedna jedynie słuszna wartość napięcia? Jak dekaenja podał że ma 150V stałego na zasilaniu to do takiego napięcia dobrałem wartości elementów.

Witam

Posiadam pre wg pkrecz, wszystko polutowane, potrzebna tylko pomoc w odpaleniu tego ustrojstwa, od czego zacząć ?, gdzie mierzyć prądy pytam gdyż płytki różnią się od tych ze strony audiotonu a czytanie schematów to nie jest moja mocna strona

Domyślam, się ze napięcie zasilania regulujemy tym białym potkiem, a napięcie żarzenia zmianą rezystora ( 5W )

- Gdzie ustawiamy i mierzymy Prąd anodowy ?

Może z waszą pomocą uda mi się nic nie spalić, lampy które posiadam to ecc88,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7833-100000029 1276977599_thumb.jpg

post-7833-100000030 1276977599_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Seweryn, 19 Cze 2010, 21:59

>Witam

>Posiadam pre wg pkrecz, wszystko polutowane, potrzebna tylko pomoc w odpaleniu tego ustrojstwa, od

>czego zacząć ?, gdzie mierzyć prądy pytam gdyż płytki różnią się od tych ze strony audiotonu a

>czytanie schematów to nie jest moja mocna strona

>Domyślam, się ze napięcie zasilania regulujemy tym białym potkiem, a napięcie żarzenia zmianą

>rezystora ( 5W )

>- Gdzie ustawiamy i mierzymy Prąd anodowy ?

>Może z waszą pomocą uda mi się nic nie spalić, lampy które posiadam to ecc88,

a ta płytka nie powinna mieć lamp w drugą stronę? nie pamiętam jej więc tylko pytam

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Seweryn, 19 Cze 2010, 21:59

>gdzie mierzyć prądy...

>- Gdzie ustawiamy i mierzymy Prąd anodowy ?

Mierząc spadki na rezystorach R5/R4 i R12/11. Prąd ustawiasz przez zmianę ich wartości (R4 i R11 na początek).

>Domyślam, się ze napięcie zasilania regulujemy tym białym potkiem...

Nie bardzo. Tym potkiem (czarnym :) regulujesz czas opóźnienia załączenia napięcia anodowego.

>a napięcie żarzenia zmianą rezystora ( 5W )

To by się zgadzało, R8. Do tego napięcie anodowe jeszcze pozostaje do ustawienia, na zasilaczu rezystorami R3 i R4.

Ogólnie nie jest źle, pre został odpalony

Czy przypadkiem napięcia anodowego nie ustawia się za pomocą r1 ? obecnie mam 2,7k .

- na wyjściu w tym momencie jest 160 V to zdecydowanie za dużo, jutro postaram się obniżyć do 120 – 130 bo tyle chyba zalecają do ecc88 chyba ze ktoś ma inne sugestie, avt chyba zalecało 90v więc proszę o ewentualną korektę

Na razie całość wisi w powietrzu, niby wszystko jest ok.

Zaraz po podłączeniu pre w jednym kanale jest przydźwięk, znika on zaraz po załączeniu opóźnienia, jednak w momencie załączenia przekaźnika w głośnikach słychać duży stuk, ( mało membrany nie wypluje ) czy to może być wina zbyt wysokiego napięcia ?

Seweryn, 20 Cze 2010, 20:58

>Czy przypadkiem napięcia anodowego nie ustawia się za pomocą r1 ? obecnie mam 2,7k .

Racja, R1 też. Trochę tu, trochę tam (R3 i R4).

>jednak w momencie załączenia przekaźnika w głośnikach słychać duży stuk, ( mało membrany nie wypluje

>) czy to może być wina zbyt wysokiego napięcia ?

Niesteten, ten typ tak ma :) Układ byłby pewnie lepszy, gdyby przekażnik zapinał napięcie na stronie pierwotnej trafo. Wtedy napięcie narastałoby płynniej, a tak od razu wali całe. Możesz kombinować zapinając za przekaźnikiem dławiki jakieś szeregowe + może jakaś mała pojemność. U mnie problem obszedłem załączając wyjścia głośnikowe jeszcze później niż napięcie anodowe, a przy wyłączaniu przez szybsze wyłączenie głośników niż anodowego - różnice bardzo drobne, ale wystarczające.

Aaa, i napięcie mam jeszcze wyższe, ca. 180V - e88cc.

Witam.. Czy znalazł by się ktoś na forum kto pomoże mi poskładać i uruchomić pre nr 3 na płytkach pkrecza..? Oczywiście odwdzięcze się.. Czekam na zainteresowaną osobe na PW.. Pozdrawiam..

Konkretnie to ze wszystkim.. Nawet ze zbieraniem elementów.. Płytka i schemat pkrecz różni się od tej z audiotonu i niemoge się połapać co i jak bo nie jestem elektronikiem.. Gdyby mi ktoś podał wartości elementów jakie mam zastosować to już bym poskładał i uruchomił samodzielnie.. Tak apropo to lampy jakie mam to ECC88 a trafo to telto 170-210V 0.1A, 6.3V 2.5A

Też bym się dowiedział jakie są zalecane wartości rez. dla projektu pkrecza przy lampach ecc88 lub e88cc, podobno w schemacie audiotonu najszczęśliwsze wartości nie są

chodzi głównie o płytkę z lampami bo w zasilaczu każdy sobie rez. dobierze pod napięcie z trafa

Tzw. "zalecane" wartości elementów ustawiają właściwe punkty pracy lamp dla... określonego napięcia zasilającego, zatem w zależności jakie kto ma trafo to trzeba obliczyć odpowiednie wartości elementów.

No umnie to i z zasilaczem to może być problem.. Więc zaczne pytać.. W zasilaczu do napiecia anodoweg to D1-D4 to z pewnością diody prostownicze C2=100nf C1,C3=4700uf/16V a C4=?

R1,R2 pewnie trzeba dobrać aby uzyskać wymagane 6,3V..? Dobrze mówie..?

Ok, mam zasilanie 160V na anodę każdej lampy i 6,3V na żarzenie... jakie powinienem mieć wartości elementów ?

podejrzewam że są to popularne napięcia i nie tylko ja bym się dowiedział jak to ma wyglądać

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.