Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp lampowy Nr3

Maverick

Rekomendowane odpowiedzi

Tzn. czytałem ten temat :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , i najwyraźniej coś pomieszałem, bo to chyba właśnie o tym C3 toczyła się rozmowa, prawda ? Wybaczcie nowicjuszowi :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przerobiłem swój pre i teraz jak go wyłączę to w kolumnie słychać głośny dzwiek (jak by nie było masy). muszę najpierw wyłączyć końcówki mocy a potem pre. jest jakiś prosty sposób na to?. boje sie o kolumny..

Mam potencjometr na wejściu

Lampy 6n6p

sygnał z katody idzie do kondą 2uf, a potem do gniazda (miedzy nim a masa rez ok 200kilo

Po prostowniku mam 170V co daje 3,6 mA. U mnie : 2x6n6p pobiera ok 24 mA, 2x6n1p ok 15 mA, e88cc ok 15 mA. Te dodatkowe 3 mA raczej nie powinny zaszkodzić a rozładowanie dość szybkie. Na etapie uruchamiania i żonglerki lampami i oporami jest to dość przydatne. Można oczywiście zastosować układ z przekaźnikiem, ale to dla kolegów mniej obeznanych z elektroniką może stanowić problem.

Podsumowując (tez właśnie stoję przed doborem rezystorów w psu pre nr 3) skoro 2x 6N6P pobiera 24mA to z prawa Ohma dobieram r1 tak żeby obniżyć cześć anodowego do powiedzmy 180V a potem dobieram na r3 i r4 takie spadki (zakładając dla każdego rezystora przepływ 12mA) żeby na nóżkach 1-3 i 6-8 mieć 150V? w przypadku nierówności lampy r3 i r4 mogą mieć różne wartości. Dobrze myślę? Płytki jakie posiadam to te na zdjęciu poniżej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja podałem orientacyjne prądy w moim układzie SRPP, które zależą od doboru Rk i napięcia zasilania. U mnie Rk wynosi 235 ohm. Wg danych z 6n6p można wycisnąć znacznie więcej, ale nie znam się na lampach (korzystam z gotowych schematów) i nie wiem co lepsze. Podnieść U zas. czy zmniejszyć Rk.

Czyli może dalej pociągnę temat. Według

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) typowe wartości dla 6N6P to napięcie anody 120V (czyli na zaciskach 1-3 6-8),prąd anody 28 mA (czyli dla pojedynczej triody 14 mA), rezystancja wewnętrzna 1,8 kOhm. Czyli jak pisałem, na r1 zakładając natężenie 28 mA spadek do około 150V,a r3 i r4 dobierać tak żeby na 1-3 i 6-8 było 120V (zakładając natężenie 14mA przez rezystor r3 i r4). Pozostałe wartości rezystorów na płytce pre wstawił bym takie jak na schemacie (zresztą posiadam już te wartości)

Ukryta Zawartość

Fakt, potwierdziła to nota katalogowa 6N6P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czyli jednak 28mA na każda triodę. Czyli nie zmienia to mojego rozumowania oprócz tego,że zakładam na r1 natężenie 112mA (dwie triody to 56mA razy dwie bańki) i 56mA na r3 i r4 (przez r3 i r4 płyną prądy anodowe dwóch triod ). Teraz dobrze rozumuje?

Ukryta Zawartość

Płytka jak płytka, ale rezystory wychodzą jebutne mocowo, i będą się grzać jak jasna cholera. Poza tym większe jak 2 waty to trzeba już będzie pionowo stawiać bo inaczej nie wlezą.

W ogóle skąd moda na lampy 6N6P w takich zastosowaniach? Tutaj świetnie sobie radzą mniejsze lampki, 6N1P, 6N23P, ECC88, ECC82 czy 6CG7.

to jakie prądy polecacie zastosować? Może niech ktoś wypowie się kto złożył pre 3 na 6N6P, jaki zastosował punkt pracy ( napięcie anodowe, prąd anodowy dla pojedyńczej bańki) Sorry na te pytania, ale to moja pierwsza przygoda z lampami i nie zawsze da się wszystko zrozumieć z internetu.

A 6N6P NOSy już mam, po za tym wypadają taniej niż ecc88 (chyba żeby zastosować pcc88). Po za tym głownie te bańki były polecane na audiotonie. O zastosowaniu innych nie słyszałem.

Właśnie chodzi o rezystory i odprowadzanie ciepła od nich. Powinno się dać więcej rezystorów o mniejszej mocy, przykładowo 3-4szt 2W, ale na tą płytkę nie wejdzie. Dodatkowo powinno być miejsce na swobodną wymianę ciepła, tutaj nie ma. Raczej polecam zabawę z prądami do 10mA i stratami na rezystorach do 1W.

Ok, jeszcze raz przeczytałem (po dłuższym czasie) artykuł na audiotonie i chyba już wszystkie wątpliwości mi sie rozwiały.Wklejam cytat "W lampie pierwszej prąd anodowy powinien wynosić 3-5mA, w lampie drugiej -5-8mA. Jeśli chcesz, śmiało możesz dać większy prąd anodowy, nie większy jednak niż 28 mA, tak by nie przekroczyć mocy strat w lampie, grozi bowiem to jej zniszczeniem. Jednak niższe prądy anodowe, to niższe szumy." chodzi oczywiście o WK-WA,bo na taki się zdecydowałem

Witam

Dałem wartości jak proponuje kolega McGyver pot z wyjścia dałem na wejście i mam spory brum, masa w jednym punkcie, nie masowałem tylko płytki na której jest żarzenie, zastosowałem wszystkie rady ze strony audiotonu aby to wyeliminować i dalej to samo, trafo toroid, płytki od Pkrecz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.