Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp lampowy Nr3

Maverick

Rekomendowane odpowiedzi

Przy ECC83 (widzę tam chyba 12AX7) i prądzie 1mA płynącym przez wtórnik osiągniesz około 1k rezystancji wyjściowej.

W oryginale jest 6072/12ay7 ( mu=40 ) ale ja z powodzeniem zastosowałem e80cc ( mniejsze wzmocnienie ok 27 ) co daje na wyjściu ok 500R. Tak ogólnie zauważyłem, że w układzie WK-WA lepiej brzmią lampy z niskim nachyleniem charakterystyki. Ponoć ładnie też gra 6SN7 ( Rk1 = 2k2, Ra1 = 33k, Rk2 = 24k, C_out = 0.22uf ), ale ja nie sprawdzałem.

Czy przy okazji mógłbyś wyliczyć impedancję wyjściową układu WK-WA dla lamp 6n6p i prądu 13mA?

Jak nie potrzebujesz tak ekstremalnie niskiej impedancji to lepiej radzę wypróbować 6n6p w zwykłym układzie oporowym z wyższym prądem i połączonymi połówkami - e182cc w tym układzie gra znakomicie.

Co rozumiesz przez zwykły układ oporowy?

Np. R_k = ok 330R, R_a = 10k, R_blokujący_siatkę = 1k, C_out = 0,47uf ( wyjście z anody ), połączone katody, anody i siatki obydwu połówek ( wspólny R_k, R_a ). Być może dla 6n6p wymagana będzie drobna korekta punktu pracy.

Można też spróbować pobawić się z dużo wyższym prądem.

Właśnie odpaliłem pre na 6n1p wg schematu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) napięcie na wyjściu zasilacza mam 275V prąd anodowy ok 6 mA na WA, na WK też około 6mA. Pracy liczone ze spadków napięcia na rezystorach katodowych. Zostawić tak jak jest, czy zwiekszyć rezystory w zasilaczu? Lampy to NOSy. Zdziwiło mnie żarzenie. Uzwojenie trafa to 6,3V 1,7A, potem prostownik 2x4700uF, symetryzacja i podniesienie potecjału na dzielniku rezystorowym do około 57 V. Po odpaleniu żarzenie spadało do 5,7 V. Dopiero zastąpienie rezystora zbijającego zworą dało mi około 6,2V. Spadek napięcia na mostku około 2V zamiast teoretycznych 1,4V. Mostek to KBPC 1506, niby 15A 600V. Te lampy są naprawde prądożerne....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na razie nie gra, bo sygnałowych przewodów jeszcze nie podłączyłem. Na razie tylko zwarte wejście i pomiary napięć. Jeszcze nie wiem jak zrealizuje regulacje głosności. Korci mnie sterowanie pilotem, więc alps 100k z silniczkiem na wejściu plus sterownik (myślałem nad avt 2829). Napiecie na zasilaczu spadło do 270V w sumie mieści się w 10% tolerancji. Żarzenie mam teraz na poziomie 6,15V, więc też mieści się w granicach 5%. Następny projekt bedzie na zasilaczach stabilizowanych. Upierdliwe jest to dobieranie rezystorów w zasilaczu. Następne pre to bedzię wk-ka na 6n6p lub SRPP na 6n1p lub 6n6p

Dka wtórnika (WA):

Rwy=1/Ik= 1/0.013mA=77R

Skąd wziąłeś ten wzór? Jest nieprawidłowy. Uproszczony wzór na Rwy układu WK to Ra/(1+u) lub 1/gm

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Skąd wziąłeś ten wzór? Jest nieprawidłowy. Uproszczony wzór na Rwy układu WK to Ra/(1+u) lub 1/gm

Coś przyćmiło moją uwagę. Oczywiście masz rację, to odwrotność nachylenia czyli w przypadku 6N6P w WA:

Rwy=1/gm=1/0.011=91R

No i mój pre nr 3 już gra... Na razie stary potencjomter z radmora podłaczone pod wzmacniacz kleopatra (unitra) i kable za 5 zł. Na "pierwszy rzut ucha" jest lepiej niż sama cd plus klepatra, troche więcej basu i bardziej przejrzyście. Mam jednak problem z przydzwiękiem. Wygląda mi na pętle masy. W sumie klepatra to jedna wielka pętla masy. W moim pre masa z każdego gniazda idzie na płytke (pre przygotowane pod monobloki) więc na interkonekcie 2xcinch->din5 już jest jedna pętla... Musze się zebrać w sobie i skończyć mojego gainclona... a potem ugodę. Ale ogólnie jestem zadowolony z konstrukcji

Hej! Może ktoś chce przejąć projekt?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Mam mały problem z układem przedwzmacniacza WK-WA, w związku z tym prosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o konsultację.

Mój przedwzmacniacz jest zbudowany wg schematu publikowanego przez kol. pkrecza dla płytki do lampizacji ale zmontowałem go przestrzennie. Potencjometr 2x100k mam na wejsciu, dalej konsensator mkp 0,22uF rezystor satkowy 330R, dalej e88cc, na wyjściu kondensator mkp 0,47uF i rezystor 470k do masy. Prądu dostarcza zasilacz wg projektu Salasa.

Jeśli chodzi o działanie tego układu to wszystko jest dobrze, problem jest natury użytkowej tego urządzenia. W momencie załaczenia wyjść przedwzmacniacza pojawia się na nich jakiś ładunek, który powoduje głosny stuk w głośnikach lub nawet zadziałanie zabezpieczenia w końcówkach mocy. Troszke mnie to dziwi bo wyjscie załącza się po 10 sekundach od podania do układu zasilania anodowego. Czy jest jakiś sposób na wyeliminowanie tego zjawiska?

Jeszcze jedna drobnostka. Potencjometr w moim pre to RK27 z silniczkiem. Przedwzmacniacz jest sterowany pilotem. Pracę silnika potka słychać w głośnikach. Ktoś poradził mi wpięcie równolegle z pinami zasilania kondensatora NP 10uF, tak zrobiłem ale nadal słychać pracę silnika.

Poradźcie coś. Pozdrawiam

jak mam pre nr 3 na 6n1p i mam takie same objawy. Ten typ chyba tak ma.... Sajgon już się zaczyna przy samym odpaleniu żarzenia. Śrutuje aż uszy bolą. Ja odpalam końcówki kilka sekund do załączeniu anodowego. Przy wyłączaniu systemu najpierw odłączam końcówkę i czekam aż wyładują się kondensatory w zasilaczu końcówki. Jak będę przebudowywał swoje pre (potencjometr alps rk27, zasilacz anodowy anodowy stabilizowany, skrócenie kabli sygnałowych i ekranizacja płytki pre) chyba dobuduje opóźnienie wyjścia pre na przekaźnikach. Części leżą i czekają na chwilę wolnego czasu. Chyba, że istnieje patent na takie zjawisko. Chętnie o tym poczytam, kiedyś ktoś pisał o dodaniu diody w jakimś miejscu układu, ale nie mogę znaleźć tej wypowiedzi.

kiedyś ktoś pisał o dodaniu diody w jakimś miejscu układu, ale nie mogę znaleźć tej wypowiedzi.

Może chodzi Ci o diodę jak tu:

Ukryta Zawartość

Tutaj jest objaśnienie:

Ukryta Zawartość

Ale nie wiem czy akurat do tego celu służy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

komplet pcb do preampa lampowego

20 zł + 5 zł wysyłka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

• 4 tygodnie później...

Niedawno kupiłem złożoną płytkę. Wymieniłem elementy na takie jak w schemacie bo była zmodyfikowana. Lampy to E88CC.

Podłączyłem trafo 6.3V i 110V. I charczy na niskich częstotliwościach. Co może być przyczyną?

Kupiony tu na Audiostereo DIY.

Płytka i schemat wg pkrecz

Ukryta Zawartość

Płytka jak w 551 poście.

Ukryta Zawartość

Podłączyłem trafo 6.3V i 110V. I charczy na niskich częstotliwościach. Co może być przyczyną?

Jeśli się nie mylę, to zamiast 110V powinno być 170V anodowe, dlatego charczy. Nie wiem czym się kierowałeś biorąc ten zasilacz (110V). Przejrzałeś dobrze schemat?

Podłączyłem trafo 180V i dalej charczy.

Podejrzewając że to charczenie może być po prostu przesterowanie zmieniłem wartość rezystorów na wejściu.

R8 dałem 56k a R9 470. gra trochę ciszej ale bez charczenia.

Czy dobrze zrobiłem?

Oryginalnie jest tak:

Clipboard01.jpg

• 5 tygodni później...
  • 4 miesiące później...

Odpaliłem pre na płytkach pkrecza WK-WA, lampy 6N6P nowe. Trafo 6,3V/2,5A + 168V/0,1A. Na wyjściu z zasilacza anody po zbiciu rezystorami 2k/5W mam 180V. Skorzystałem z rozpiski elementów, zaproponowanych w tym temacie :

Ukryta Zawartość

Proszę o sprawdzenie przez bardziej doświadczonych kolegów poprawności wyników pomiarów :

UR5 = 92V => Ia = 9,2mA

Ua'-k' = 89,2V

Ua-k = 85,5V

Ua-a = 91,5V

Czy takie napięcie i prąd tworzą dobry punkt pracy ? Druga lampa ma troszkę inne wyniki, w granicy +/- 3V, a prąd wychodzi 9,5mA, ale przekładałem je miejscami i było to samo - chyba słabo sparowane (różna seria). Preamp gra (i niestety buczy... ale to już inna sprawa :) ) całkiem nieźle, ale może da się lepiej dobrać punkty pracy ? Proszę o radę :)

Ukryta Zawartość

Przeglądałeś może ten temat :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Podaj spadki na rezystorach katodowych i ich wartości oraz napięcie anodowe (te miedzy anodą triody drugiego stopnia a masą) Rezystor w anodzie pierwszej lampy odpowiada za wzmocnienie. Jakie masz napięcie żarzenia? Mam takie samo trafo w wk-ka na 6N1P i wyraźnie spada mi one pod obciążeniem. Jakie masz pojemności w zasilaczu anodowym? Zauważyłem, że układy wk-ka wymagają dość sporych pojemności (ja mam 330uF + 200uF + 4x 10uF i jeszcze mam lekki przydźwięk (buczenie)). Jak przedwzmacniacz będzie na stole to pewnie dołożę mu jeszcze 2x 10 uF

Jeszcze jedno pytanie: jak zrealizowałeś żarzenie? Czy żarzysz zmiennym symetryzowanym, stałym, stałym stabilizowanym. Jeżeli żarzysz stałym to po prostowniku tez musisz dać większe pojemności ze względu na wysokie prąd żarzenia 2x750mA. Pamiętać trzeba żeby podnieść żarzenie względem anodowego, bo 6N6P ma dość niskie dopuszczalne napięcie anoda - żarnik, coś około 120V o ile dobrze pamiętam.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.