Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp lampowy Nr3

Maverick

Rekomendowane odpowiedzi

ten układzik to pierwsze moje doświadczenie z lampami wybór był nie do końca świadomy ale efekt na tyle zadowalający, że pre bedzie pracował w systemie. Ja połozyłem większy nacisk na elementy tj lampy, zasilacz, kondensatory niż na rodzaj aplikacji. Jeżeli ktoś zbudował pre na WK-WA chętnie porównam go z moim.

Nie wszystko high-end co się świeci......

Zastanawiam się właśnie jaki układ wybrać, ale chyba bardziej obiecujący jest WA-WK tj ten który zbudował Maverick. Szkoda że nie moge posłuchać i porównać

Jakich elementów użyłeś w swiom układzie?

z jaką końcówką współpracuje??

>areg

a jak podłączyłeś w twoim pre potka na wyjściu (wg projektu) czy na wejściu?

Pytam ponieważ czas jakiś temu popełniłem ten sam projekt jako pre w hybrydzie z GC i mam problem z regulacją głośności, pierwsze 40stopni obrotu i już głośniej słuchać nie wypada :(

w pozostałym zakresie przyrost jest znikomy:(

Potek jest 50 kOhm jak autor przykazał

Moj pre gra z integrą HK630, wyjąłem z tyłu zwory i teraz gra jako końcówka. Gra na tyle dobrze, że już nic nie zamierzam zmieniać, również w budowie pre.

Za trafo zapłaciłem ok 110zł z przesylka.

Witam.

Wykonanie rewelacja. Jak fabryczny sprzet. Mam pytanie odnośnie obudowy: gdzie można dostać takie małe kawałki blachy mosiężnej. Sprawdzałem po hurtowniach ale wszystkie oferują ogromne arkusze za ogromne pieniądze. I odnośnie lampki EM80. Zamierzam zrobic przedwzmacniacz na 2xECL86 opublikowany na łamach czasopisma EE w 2000 roku. Nie mam pojęcia jak podłączyć tą lampkę EM80. Bardzo proszę o pomoc. Dla zainteresowanych mogę przesłać ww artykuł na pr.

>> adigrzelczak

powinno pomóc : są nawet schematy płytki i zestaw części

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>>mae

pre dodaje GC głębi, scena jest bardziej poukładana a każdy z instrumentów bardziej wyraźny i lepiej umiejscowiony,

>>>macsch

potek jest na wyjściu 2x50kR

wzmocnienie płynne można słuchać do ok "godz14"

>>>adigrzelczak

Dziękuję!

blacha była zamawiana razem z wykonaniem napisów

ja użyłem układu wysterowania ze stronki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wszystko high-end co się świeci......

• 2 miesiące później...

Mam pytanie, czy powyższym trafem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bede mogl zasilic tego preampa (podobnie jak u magazyniera jest on na lampach 6N6P)

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Jak reguluje się wzmocnienie w tym preampie ?

Ostatnio podłączyłem preampa na LT1210 ze wzmocnieniem 2x i wychodzi na to ze gra to glosniej od lampy :/

Czyli obecnie mam wzmocnienie na poziomie 1x ;)

Czy wzmocnienie zależy od prądu na lampie ?

GC w wersji Petera ma dość duże wzmocnienie, ok. 37x. Jeżeli dodamy preamp na lampie, która ma wzmocnienie, zalezne od typu lampy (i konstrukcji) 4-20x, to jak widać będą problemy z precyzyjnym ustawieniem głosnosci (w cichych zakresach).

By zaradzic temu można:

- zmniejszyc wzmocnienie GC, np dać rezystor w sprzężeniu zwrotnym zamiast 580 omów np 1,2k. - da to wzmocnienie Gainclone'a ok 18x,

- mozna zmniejszyc wzmocnienie preampa stosujac lampe o mniejszym wzmocnieniu (jak np ECC82 czy rosyjska 6N6P - 20x). ECC88 ma dośc duże wzmocnienie, teoretycznie 35x.

Wzmocnienie preampa lampowego reguluje sie ZMNIESZAJĄC wartośc rezystora ANODOWEGO, niestety zakres regulacji jest ograniczony, ze zrozumiałych względów - rezystor ten musi miec jakąś wartość ponizej której lampa po prostu nie pracuje prawidłowo. Mnie udało sie zmiejszyc wartośc rezystora anodowego do ok. 4k przy której lampa ma jeszcze dobre parametry. Stosujac lampę ECC88 da to wzmocnienie ok 6-8x, ECC82 i 6N6P ok 4-5x.

- można tez dac dzielnik rezystorowy na wejściu preampa, by sygnał ze źródła miał miejszą wartość. Nie wszyscy pochwalają to rozwiązanie, chociaż wg mnie jest całkiem OK.

Dzielnik na wejścu na pewno jest lepszym rozwiązaniem niż manipulacja wartością rezystora anodowego- bo zmieniając rezystor zmieniamy wzmocnienie jednak niska wartość rezystora anodowego powoduje że lampa generuje dużo więcej zniekształceń.

Morris, masz rację, ale lampy niskonapięciowe mogą mieć dość niskie wartości rezystora anodowego.

W fabrycznym schemacie preampa firmy Audio Note - M1 Line - rezystor anodowy ma wartość 10k przy lampie ECC82, która niskonapięciowa przeciez nie jest. W monoblokach P4 Mono czy Meishu Line tejże firmy, w przedwzmacniaczu pracuja lampy 5687, które sa odpowiednikiem (mniej więcej) rosyjskiej 6N6P, rezystor anodowy ma (wypadkową) wartość 7,5k.

Firma Audio Note dośc często łamie lampowe standardy stosując dośc nietypowe, czy nawet kontrowersyjne rozwiązania, ale skoro znajduje nabywców na swoje drogie (czasem nawet bardzo) produkty, to chyba cos w tym jest.

Oczywiście, zbyt niska wartośc tego rezystora zwiększy zniekształcenia, dlatego trzeba wybrać jakiś rozsadny kompromis.

Kto ma dostęp do miernika zniekształceń nieliniowych, niech z czystej ciekawosci spróbuje wyznaczyc granicę wartości rezystora anodowego.

7.5k dla lampy jak 6N6P to w OK: rezystor anodowy ponad 4 razy większy niż rezystancja wewnętrzna lampy( Rp ok 1,8k), z tymi 10k dla ECC82 to błąd, bo lampa ta ma Rp ok 7k. Ogólnie rezystor anodowy powinien mieć wartość conajmniej 4 większą niż rezystancja wewnętrzna danej lampy( dla lamp pracujących w stopniach napięciowych.

>Stachr

Wydaje mi sie ze u mnie jest raczej za male wzmocnienie :/

Wzorowalem sie na schemacie z poczatku watku, tzn audioton preamp nr 3 WK-WA, a uzyte przeze mnie lampy to 6N6P. Trafo z wtórnymi 170V 0,2A i 6,3V 3A.

Wartosci rezystorow uzylem jak w oryginalnym schemacie,z tym że na zasilaczu R1,R2 dalem 450 om, R6 to zwora, a na plytce preampa: R15 - 27k, R16 - 22k , R14 - 1k.

>morris

Dzielnika rezystorowego na wejściu nie będę ruszał, bo to moze podobno wplynac na przester preampa.

Jakie wzmocnienie powinienem uzyskać przy takich elementach i jak zmierzyć to wzmocnienie ?

Zalaczam schemat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>morris

dzieki. czyli wcale nie wyszlo wcale tak duzo ...

A czy mógłbyś zamiescic na forum wzór do obliczania wzmocnienia dla tego układu?

Wtedy bedzie jasne jak zwiekszyc/zmniejszyc to wzmocnienie.

Na stronie Wojtka Staszaka jest świetny programik do oglicznia różnych przydatnych wartości lampowych.

Ukryta Zawartość

Dla układu WK obliczenie wzmocnienia to pierwsza zakładka "Sprzężenie RC". Wybór typu lampy prawą myszą.

Dla lampy 6N6P przy rezystorze 7,5k wzmocnienie prawie 8x, dla 4k - 5x.

Jest to wyliczenie teoretyczne, ostateczne zależy od parametrów konkretnej lampy.

W praktyce najdokładniej obliczamy wzmocnienie napięciowe za pomoca generatora (sygnał 1 kHz) i oscyloskopu.

Dość dobrą dokładność ( w zasadzie wystarczającą) możemy uzyskać mierząc wzmocnienie za pomocą zwykłego multimetru i generatora sygnału. Po prostu mierzymy amplitudę sygnału wchodzącego i wychodzącego. Iloraz tych wartości da wzmocnienie napięciowe.

Sygnał z generatora powinien miec taką częstotliwość, by multimetr mierzył ja z wystarczającą dokładnością. Multimetry w cenie ok 100 zł mierzą dość dobrze częstotliwości 200-400Hz (w instrukcji multimetru powinno pisac jaka jest częstotliwość graniczna pomiaru)

Pomiar nie musi być bardzo dokładny - ostatecznie co za różnica, gdy wiemy że nasz wzmacniacz wzmacnia 3x czy 3,5x.

Ukryta Zawartość

>Stachr

Dzieki za link do programiku. Przydatne narzedzie jak sie robi coś na lampach.

Wogole stronka ecclab.com jest bardzo ciekawa i zawiera wiele informacji o wzmakach

na lampach. Wczesniej jakos nie trafilem na ta stronke...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.