Skocz do zawartości
IGNORED

Bezkompromisowa kolumna diy.

marko3T

Rekomendowane odpowiedzi

co do wpisu henryka dotyczacego konczenia kolumny na eton ,accuton i możliwości zobaczenia i posłuchania to też chciałbym sie wprosić. i oczywiscie poznac konstruktora oraz jego prace

>MARTIN-79

Niestety ten sezon muszę sobie odpuścić sprzedałem mojego tysiąca i raczej będe patrzył jak kumple wymiatają cóż sytuacja mnie zmusiła , ale kominezon buty i kask czekają na lepsze czasy. Został mi natomiast motocykl zabytkowy , ale wymaga restauracji a z czasem coś krucho.

Przepraszam ,że nie na temat to się więcej nie powtórzy (nie objecuje)

>GrzMiL,

Mam w planie dwie konstrukcje o których nieco pisałem w tym temacie , ale domyślam się że chodzi Ci o tą na eton 11-581 ,eton 5-880(na 70%),ss na wysokie.

Filtr pasywny ,ale zwrotnica w osobnym pudle więc możlwości na przyszłość różne.

Dipola nie biorę pod uwage.

Budżet no cóż: na głośniki do pary ok 5000, obudowa to grosze mdf 30mm cała płyta ok.300, fornir ok.200.

Paczkę klejenie fornirowanie zrobię sam nie potrafię powiedzieć jaki będzie koszt malowania, wycinanie otworów ok 100 +kolce ,maty, filc ,wełna, gąbki, kable,tunele b-r, terminale , zwrotnica(tu będzie jatka) nie wiem 7-8tyś.

Czy to ma sens?

Kolejny pomysł na walke z wibracjami wygląda tak. Przednie ścianka ma być sklejona z trzech płyt mdf po 30mm każda , ale środkowa płyta oprócz otworów przez które naturalnie będą przechodzić magnesy i kosze głośników ma dotatkowo frezowane otwory (na wylot)powstałe w ten sposób komory przed sklejeniem do "kupy" zostaną wypełnione np.piaskiem ,śrutem,matami bitumicznymi ...powietrzem.

W przedniej ściance uzyskamy coś jak komore balastową nie będzie też ciągłości materiału(może pułapka rezonansowa).

Ma sens czy nie ?

marko3T, 4 Maj 2006, 22:49

Moim zdaniem to przesada z tą grubością przedniej ścianki i na dodatek całość z MDF.Na dodatek powstaną 9-cio cm tunele w wyfrezowaniach pod głośniki.Wystarczy ok. 5 cm np. z trzech warstw ale z różnych materiałów np: 18-22 mm MDF,środek 18 mm płyta wiórowa(można by nawet ją skleić z kilku części) oraz sklejka 10 mm.

Zgadza się powstaną tunele 9cm , ale nie będą proste tylko rozszerzone przy wylocie coś jak rury b-r.

Henryku jak wiadomo materiał pracuje pod wpływem zmian temperatury. Czy łącząc różne materiały np. mdf+sklejka nie istnieje ryzyko że fornir w miejscu łączenia popęka. Wiem ,że Ty wszystko na końcu oklejasz cieńką warstwą mdf , ale załóżmy że nie jest oklejone .

Jak myślisz może popękać?

Widywało się takie rozwiązania , ale moim zdaniem to błąd silne pole magnetyczne może wpłynąć na parametry cewki. Jestem pewien ,że warto całą zwrotnice odsuwać od głośników najlepiej montować w własnej komorze.

Jednak w małym monitorku to może być niemożliwe. Ważne jest też aby cewki nie leżały zbyt blisko siebie, a jeżeli już to powinny być względem siebie "poprzekręcane"

Adik:

Umieszczanie materiałów ferromagnetycznych w pobliżu cewki powietrznej jest dużym błędem, bo może znacznie zmienić wartość jej indukcyjności (z cewki powietrznej robimy rdzeniową).

Jeszcze jeden przykład bezkompromisowej? konstrukcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Henrykpiątek, 7 Maj 2006, 13:33

W czymś takim bałbym się dyfrakcji od krawędzi obudowy gwzidka - jak to wyszło w pomiarach Ushera CP-6311. "Okrągła" obudowa może być, ale musi być kulista jak w Nautilusach a nie cylindryczna - tak więc w takim przypadku najlepiej stosować gwizdki o małym froncie - neodymowy Scan wydaje się tutaj bezkonkurencyjny.

Witam wszystkich

Ja z kolei zebrałem siły na zbudowanie mojej referencyjnej kolumny głośnikowej. Będzie to konstrukcja 2dr.SS 18W 8531G i D 2905/9700

Będzie to moja pierwsza przygoda więc potrzebowałbym Waszej pomocy. Szukam w necie projektu ,lecz bez większego skutku.

Moje zaplecze to mała stolarnia w piwnicy a także sprzęt do malowania . Podstawy z czarnego granitu (możliwość kupna po przystępnej cenie)

Napiszcie dając jakieś namiary na projekty Licze na wasze doświadczenie

Pozdrawiam tomala53

Etony w bezkompromisowych konstrukcjach;

Ukryta Zawartość

post-4056-100002298 1170291827_thumb.jpg

post-4056-100002299 1170291827_thumb.jpg

post-4056-100002300 1170291826_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tomala53, 7 Maj 2006, 14:47

Zrobiłem ostatnio taki projekt oparty na 8531 oraz 9700 obudowa 24 litry netto wentylowana do tyłu . Portu br jeszcze nie mierzyłem .Załączam zdjęcie , wynik pomiarów i zwrotnicę . Muszę cię jednak ostrzec - 8531 ma podbarwienie średnicy ( nie tylko ja to słyszę , np Troels Gravesen równiez o tym pisze ) - odrobina papierowości w dźwięku - taka membrana . Poza tym to najlepszy 18 cm jaki w życiu słyszałem - dynamika , bas , detale i ta niebywała energetycznośc dźwięku . 9700 jest świetny ale dla mnie odrobinę za suchy . Jesli to zbudujesz to jestem ciekawy twoich wrażeń .

Ukryta Zawartość

post-3970-100002294 1170291833_thumb.GIF

post-3970-100002295 1170291831_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Sorka -pomyłka w załacznikach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

To ja rowniez zadam pytanie w tym watku. Chce zbudowac zamknieta kolumne 3 drozna. Mam MHT 12 Visatona (głośnik magnetostatyczny)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i chciałbym o niego oprzeć projekt. Zależy mi na szybkości i łagodności, może ktoś ma jakieś propozycje. Może warto wykorzystać drivery z metalowymi membranami?

Ukryta Zawartość

Buble_corp:

MHT12 wymaga podziału 4kHz a i to wysokim rzędem a więc średniotonowiec nie może być duży, w tej roli widziałbym coś 12cm - może Scan 12M4631G00 albo jakiś Seas (CA12RCY, L12RCY/P, ew. Excele - metalowy W12CY001 lub celulozowy W12CY003). Metalowy średniotonowiec skorzysta na pochyleniu ścianki - za to wstęga takich zabiegów nie lubi więc można pomyśleć o czymś w rodzaju ścianki łamanej jak we wpisie Henryka Piątka z 7 Maj 2006, 17:27.

Kopułki średniotonowe poza ATC raczej wykluczają zastosowanie woofera dobrego do obudowy zamkniętej.

Z kolei basowce nadające się do obudowy zamkniętej i podziału z 12cm maleństwem też nie są zjawiskiem powszechnym - tutaj sprawdzić mógłby się Seas L26RFX/P albo Dayton RSS265HF-4 - jeden z nielicznych subwooferów long-throw zdolnych sięgnąć 300 - 400Hz z niskimi zniekształceniami. Ten ostatni będzie zresztą wymagał raczej dwóch 12cm na średnich - żeby mocowo do siebie pasowały.

Jeżeli przez "szybkość" rozumiesz zniekształcenia basu, to oczywiście to co napisałem traci sens. Moje rady są przy założeniu że zniekształcenia mają być tak małe jak to możliwe.

buble_corp, 7 Maj 2006, 20:20

Tutaj jest projekt z użyciem tego głośnika,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja również dołącze się do słów misiomora:) - Scan 12M4631G00 jest naprawdę bardzo przyzwoitym głośnikiem... umnie narazie gra to wszystko pod zwrotnicą od innych kolumn i zapewne jeszcze sporo jest do poprawienia, ale gra to niesamowicie w porównaniu do tego co miałem przedtem:). Jeszcze jak nie miałem woferów to grałem na tych "maluchach" pełnym pasmem i pod lampką takie połączenie brzmiało bardzo naturalnie a co najważniejsze nie męczyło słuchu nawet przy bardzo długim czasie słuchania:). Niedługo zrobie pomiary i może jakiś odsłuch żeby inni się mogli wypowiedzieć, ale narazie i tak będę polecał Scany z seri revelator bo są naprawdę wyśmienite.

-> Misiomor

przez szybkość rozumiem brak ciągnięcia się basu, brak pogłosu (zależy głównie od pomieszczenia). Eryk S. Concept Nuovo słuchałem na AudioShow 2004 i niestety gubiły sie na basie oraz srednicy.

arturp:

Dzięki za pare słów otuchy , bardzo ładne mebelki ,myśle że nie jest to projekt Troels Gravesen SP 95 bo tam są 33 litry

To moje pierwsze kolumny więc potrzebowałbym projektu na którym bym mógł sie wzorować. Chciałbym żeby przód i tył był czrny, tylko boki okleina ,przód ścięty na bokach i tu jest problem bo kopułka musiała by być na osi kolumny .

Szkoda że początki są takie trudne "a tu czasu nie zostało za wiele"

pozdrawiam

buble_corp, 7 Maj 2006, 22:30

26, 27 maja możnaby urządzić jakiś pierwszy odsłuch problem jest narazie we wzmacniaczu bo jest że tak powiem under construct:P, pożądne źródło też by się przydało...także zobaczymy ale to nie ten wątek;)

Ciągle mam wątpliwości. Jak już wspomniałem mam w planie budowę kolumn na głośnikach Scan Speaka: 18W8531 (bas), 15W8531 lub 15M4531 (mid) i najprawdopodobniej D3004/6600 (tweeter). Mam do Was pytanie. Czy kolumna zrobiona na wysokotonowym D3004/6600 który ma dobre charakterystyki kierunkowe będzie łatwiejsza w ustawieniu niż taki R2904/7000 który jak wiadomo ma gorsze. Czy nie będzie większego problemu z ustawieniem w pomieszczeniu, w którym odległość od ścian bocznych wynosi po ok. 0,7-1m.

Jeśli chodzi o dyskusje powyżej na temat 8531 polecam test w Audio1/2006 Phonar Credo S100. Kisiel pisał tam o Revelatorach w „odsłuchu”. Może się przydać:)

Majkelasik, 11 Maj 2006, 10:27

W Credo membrany głośników sa powlekane a oryginalne revelatory 8531 mają czysty papier - w związku z tym brzmia inaczej . Pietnastki sa chyba w wersji powlekanej ale 12 nie. Moim zdaniem są lepsze głośniki na średnice niz rewelatory .Mam głosniki dwudrożne na 8531 - barwy nie są tak piekne gładkie , soczyste i błyszczące jak z głośników metalowych ( mam Excele 18W E ) . Poza barwą revelatory nie maja konkurencji - bas , dynamika , szybkość , ekspresja , namacalność dźwieku na najwyzszym poziomie . Pod tym względem Excele wypadaja nieco leniwie ale to słychać tylko w bezpośrednim porównaniu .

Stare weglowe Scan Speaki maja lepszą barwę ( oczywiście pod warunkiem ,że zastosuje sie pułapkę na górke w charakterystyce w okolicy 800Hz ) .

Ja nie mam wątpliwości ,że 8531 na niskie tony ( a jeszcze lepiej dwa ) , magnezowa 15 Excela na średnicę a na góre coś o dobrym rozpaszaniu jak Hiquphon OWI ( pasuje średnicą do 15 cm Excela i zagra może lepiej od Scan Speaków- przynajmniej taka o nim panuje opinia , ja niestrety nie miałem przyjemności ale mam Scan Speaka 2008 , który był pierwowzorem dla Hiquphonów i pod pewnymi względami kasuje np Seasa Millenium i małego revelatora 9700 )

Ukryta Zawartość

post-3970-100002081 1170292116_thumb.jpg

post-3970-100002082 1170292115_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Arturp:

Niestety niezależne pomiary zniekształceń pokazują że "powietrze" i "detaliczność" Hiquphon'a bierze się ze zniekształceń - zwłaszcza wyższych harmonicznych i intermodulacji. Z kolei gwizdki kopułkowo - pierścieniowe mają rozpraszanie takie jak 19mm "konwencjonalne" - a po dopracowaniu tej technologii mają szansę uniknąć problemów z gromadzeniem energii (D3004 wygląda na wolnego od tych poblemów).

W dziedzinie zniekształceń nieliniowych i rozpraszania nie do pobicia wydaje się Vifa DX19, niestety ma parszywy rezonans przy 4kHz - mam wrażenie że może to być odbicie od dolnego nabiegunnika - więc może kiedyś w miare posiadanego czasu kupię dwa takie i spróbuję na nich twardej chirurgii - jakiś odwiert i dodanie komory w kształcie ekspotencjalnym? w każdym razie drogie nie są i nawet jak je zniszczę to wielkiej szkody nie będzie.

Misiomor,

co do Hiquphona to opieram sie na zdaniu innych więc nie pociągnę dyskusji ale zmartwiłes mnie tym co piszesz o DX19 . Ja mam parke XT 19 i zmierzam zrobic z nich porządne głośniki w połaczeniu z Audaxem 130 HM , mam nadzieje ,że nie maja tych ,, dolegliwości" co DX .

Natomiast martwi mnie w obydwu tych małych głośnikach osłabienie powyżej 8kHz- zdecydowanie za wcześnie . Ciekawe jak wyjdzie po przefiltrowaniu, na wąskiej ściance ( 17 cm ) o zaokrąglonych krawędziach .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.