Skocz do zawartości
IGNORED

Bezkompromisowa kolumna diy.

marko3T

Rekomendowane odpowiedzi

>misiomor

No no interesujące ,ale wycofałem z zastosowania na średnicy eton 5-880 zagram na Accutonie.

Zaskoczył mnie tak dobry wynik taniego Dayton'a i Aurum'a ,Seas to Seas szkoda że magnezowa 15 nie występuje w wersji czarnej.

Dla zainteresowanych głośnikami Scan Speaka - konstrukcje Gamut z pierścieniowym tweeterem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"GamuT Audio, nie zajmuje się podobnie jak firma matka wzmacniaczami wątłymi. Zajmuje się produkcją wzmacniaczy stereofonicznych, monobloków oraz odtwarzaczy CD"- cytat ze strony internetowej. Jakie to są wzmacniacze wątłe?

Mahler:

Jak na razie to akurat Scanspeaki pokazały się pomiarowo z bardzo dobrej strony, natomiast "audiofilski" w swojej reputacji Eton pokazuje że jego "brzmienie" najprawdopodobniej bierze się ze zniekształceń.

Panowie! Z tą bezkompromisowoscią głośników to dajcie sobie luzu wiecej. Glośnik ze swej natury jest kompromisem a obudowa z glosnikiem jeszcze wiekszym... I dotyczy to wszystkich kolumn bez względu na cenę.

Recenzja L3:

Ukryta Zawartość

Recenzja L5:

Ukryta Zawartość

Audio Physic też go wykorzystuje (D2904/7000) - najprawdopobniej zmodyfikowany.

Caldera:

Ukryta Zawartość

Padua chyba też:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Absolutnie nie. Gra jest warta nawet gromnicy:). Chodzi mi o samo okreslenie "bezkompromisowa kolumna". Wiekszosc firm tak okresla swoje najlepsze wyroby ale my na forum moglibysmy nie byc az tak naiwni...

Eeee marven to nie jest naiwność tylko chęć dążenia do doskonałości podkreślam dążenia.

Duże firmy mogą krzyczeć ,że mają konstrukcje bezkompromisowe ale my spokojnie ich przeskoczymy.

OK, trzeba brac poprawkę na okreslenie ,, bezkompromisowa" ale idea poszukiwań tego ideału jest szczytna . Nawet jeśli projekty jakie powstaną z inspiracji tego wątku nie będa bezkompromisowe to rozważania tu zawarte daja do myslenia . Mnie przekonała koncepcja obudowy modułowej - taki układ obecnie robię .

...there is no spoon...

wrrr oczywiscie ze dązenie do ideału. Ja sie czepiłem tylko okreslenia bo mnie irytuje... Sam robilem np kolumny z betonu a teraz robie jeszcze ciekawszy projekt... ide do domu. pozdrawiam

mahler, 2 Cze 2006, 15:44

Czyli jednak Vifa.

Recenzję L5 znajdziecie również w Hi-Fi Choice PL 1-2/2006. Polecam przeczytać „Pozycjonowanie”, w którym dowiemy się jak ustawić te kolumny w pomieszczeniu.

Co do samego tweetera, to w recenzjach pojawiają się błędy dotyczące średnicy jego membrany. Przykładowo Audio System twierdzi, że ma 38mm i stąd w recenzji Hi-Fi i Muzyki to samo. Z kolei w Hi-Fi Choice – 32mm. Druga sprawa to górna częstotliwość – 60 kHz, ale tutaj pewnie nastąpiła modyfikacja, w końcu w Gamucie pracuje Lars Goller, ten który zaprojektował ten przetwornik.

>Majkelasik, 2 Cze 2006, 23:48

Z tą górną częstotliwością 60khz to ja myśle , że to jednak lipa. Nie ma chyba takiego przetwornika ,który doleci tak wysoko zresztą kto by to usłyszał.

Też tak myślę, podobnie jak z tymi średnicami membrany - to chyba jakaś pomyłka.

Zakładając, że pasmo tego „zwykłego” kończy się na 40 kHz (po charakterystyce widać, że napewno wyżej), a tego (zmodyfikowanego) z Gamuta 60 kHz, to jednak duża różnica (20 kHz), jak na modyfikację. Tylko B&W ze swoją diamentową kopułką według tego co twierdzi sięga 70 kHz! Wyścig, tam gdzie o coś można powalczyć, wciąż trwa.

Naszła mnie taka myśl jaka jest różnica między membranami aluminiowymi , a magnezowymi w obrębie firmy seas. Różnica brzmieniowa oczywiście.

Seas używa magnezowych w serii excell , czy to świadczy że magnezowe są jednoznacznie lepsze?

magnez jako stop metalowy jest dużo bardziej wytrzymalszy niż stop aluminium , zarówno w dziedzinie drgań jak i siły potrzebej do odkształcenia

jest też niestety dużo droższy

seria excel różni się także od serii L ( auminiowej ) miedziowym korektorem fazy , który ma za zadanie odrowadzać ciepło z cewki i zmniejszać poziom zniekształceń

>dodo

No dzięki bardzo książkowo wytłumaczyłeś ,a rożnica brzmieniowa?

Wiem wiem sztywniejsze są w pewnej części pasma lepsze(jak dla mnie słuchałem i jestem przekonany)tylko interesuje mnie subtelna różnica magnez kontra aluminium.

brzmieniowo ?

no cóż nie miałem okazji słuchać jakiś porządnych :) głośników markowych zrobionych na Seas L15 czy 18

więc trudno mi porównać

Co do excel-i dla mnie niedościgniona precyzja brzmienia i sceny muzycznej

Jamo Concert 11 + lampa i więcej nic już nie trzeba :)

trochę słuchałem nowych Jamo ( Kisiel - burczybasy ) zrobione w technice oppen baffle i tam na średnicy grał chyba L15 albo L12 , jak dla mnie nic ciekawego - zero precyzji i zaangażowania

No ale to open baffle

dodo, 6 Cze 2006, 12:53

>magnez jako stop metalowy jest dużo bardziej wytrzymalszy niż stop aluminium , zarówno w

>dziedzinie drgań jak i siły potrzebej do odkształcenia

>

Chyba trochę inaczej. Wytrzymałość raczej nie ma tu nic do rzeczy. Membrana magnezowa jest od aluminiowej lżejsza (jeśli obydwie są zaprojektowane tak, że mają tę samą sztywność) a więc :

- lepszy impuls

- wyżej wypchnięty szkodliwy rezonans (łatwiej odciąć filtrem).

To najważniejsze. Nie siedzę tak głęboko w temacie, by analizować inne bardziej subtelne efekty zastąpiennia Al przez Mg. Ale nie bez powodu głosniki z membranami magnezowymi mają tak wysokie notowania.

Pozdrawiam

argus

Membrana magnezowa jest od

>aluminiowej lżejsza (jeśli obydwie są zaprojektowane tak, że mają tę samą sztywność) a więc :

>- lepszy impuls

>- wyżej wypchnięty szkodliwy rezonans (łatwiej odciąć filtrem).

Popatrz na dane W15C - moving mass - 9,5 g

L15 - mowing mass - 7,3 g ????

jest więc odwrotnie niż powiedziałeś

Peak rezonansowy jest mniej więcej przy tej samej częśtotliwości , lecz L15 ma zdaje się wższą jego wartość (dB) mimo teoretycznie mniejszej podatności zwieszenia , do tego efekt łamania membrany ( mniejsza wytrzymałość ) daje o sobie znać w postaci szeregu kolejnych niższych peaków rezonansowych , które na wykresie wodospadowym wcale nie mają tendencji szybszego wygasania niż 1 peak

Dochodzi jeszcze parametr tzw starzenia - mikorpęknięć membran metalowych - tu znów przewaga wytrzymałości magnezu - większa trwałość i przez to trzymanie parametrów fabrycznych

Gdzie jest Misiomor - on jest spec od głośników SEASA :)

O ile pamiętam , w technice lotniczej ( zwłaszcza tej zawansowanej stosuje się stopy magnezu jako poszycie płatów )

O ile pamiętam , w technice lotniczej ( zwłaszcza tej zawansowanej stosuje się stopy magnezu jako

>poszycie płatów )

no może przesadziłem ;) , stopy te mają niewielki dodatek magnezu , bo inaczej szybko by się rozleciały takie samoloty ( temp )

argos

faktem jednak jest , że stopy magnezu w teori powinny mieć niższą wagę od stopów glinu przy tej samej grubości itd.

Widzę ,że wchodzimy w metalurgie. A tak powaznie została poruszona ważna kwestia --trwałość membran--

Czy istnieją jakieś normy określające trwałość mat.membran ile taka membrana wytrzyma 10-20lat?

Jak wpłyną na nią zmiany temperatury? Czy zachodzi proces utleniania( pomimo iz są czymś pokryte)?

Wcale się nie zgodzę że break-up w magnezowych membranach jest wypchnięty wiele wyżej:

Diam Al Mg

12cm 9k 10k (magnezowy ma niestety bardziej zaznaczone peaki boczne)

15cm 8k 8.5k (znowy większy problem z peakami bocznymi w Mg)

18cm 7k 4.5k (tu sytuacja się odwraca i w Al mamy całą szczotę podczas gdy Mg ma jeden peak - ale tutaj można stwierdzić że Seas przekonstruował profil membrany - w starej wersji H1142 L18RNX/P break-up był przy 4.5kHz i był tylko jeden wyraźny dodatkowy peak).

IMHO główna różnica między Excelami a Prestige leży w napędzie - Excele mają rozbudowany układ pierścieni Faraday'a które bardzo zmniejszają zniekształcenia na środku, za to z niewiadomych przyczyn znacznie zwiększają zniekształcenia na basie (przy większych wychyleniach).

Natomiast różnice między Al i Mg są istotne głównie z marketingowego punktu widzenia - prędkość dźwięku jest w obu tych metalach bardzo podobna, aluminium ma nawet wyższy moduł Younga (inna sprawa że przy wyższej gęstości). Materiałem znacznie lepszym jest beryl, ale niestety jest on bardzo trudny technologicznie jak również toksyczny w przypadku pęknięcia i wdychania pyłu BeO (dziecko ze śrubokrętem). Ciekawe zresztą że istnieją sposoby polepszenia membrany aluminiowej poprzez wykonanie jej jako posiadającej wewnętrzne naprężenie - o ile pamiętam takie głośniki Seas robił dla Audio Physic - 12cm miał break-up znacznie powyżej 10kHz.

Wytrzymałość ma w głośnikach niewielkie znaczenie - poruszamy się w obrębie sił znacznie mniejszych. Istotna jest masa membrany, jej sztywność i prędkość dźwięku (do pewnego stopnia są one ze sobą powiązane). Problemem może być wytrzymałość klejenia cewki i membrany, u QBA na AS2005 widziałem rozwalonego Excela 18cm i miałem w ręku jego membranę. Excele powyżej pewnego wychylenia zaczynają wydawać dziwne brzęczące odgłosy robiąc wrażenie że zaraz sie rozlecą.

Co do utleniania - wątpię, czy w typowym "czasie życia" kolumny zaobserwujemy coś podobnego. Prędzej guma zawieszeń sparcieje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.