Skocz do zawartości
IGNORED

Bezkompromisowa kolumna diy.

marko3T

Rekomendowane odpowiedzi

=>marko3T, 3 Gru 2006, 16:52

>Można by powiedzieć dziewięć przykazań rafaella. Do pełni brakuje dziesiątego.

no właśnie ale brakuje 8 i 10 czyli dwóch

pozdr

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na tej stronie jest już opis R4 od p. Kisiela. A ja już jestem w stanie napisać o nich więcej niż wcześniej. Mimo niezbyt wspaniałego wzmacniacza to dźwięk ich bardzo podobał się rodzinnym słuchaczom. Dźwięk jak same kolumny jes poteżny a nawet bardziej potężny i powalający. Mimo ich ogromnych gabarytów dźwięk wspaniale się rozchodzi, wypełnia cały pokój, przestrzeń jest tak rozbudowana,że nigdy wcześniej tego nie doświadczyłem-oglądając film w stereo miałem wrażenie jak byłoby to wysokiej klasy kino domowe przynajmniej 5.1. Wysokie rejestry są bardzo szczegółowe,dokładnie przekazują to co cd zapodaje. A w połączeniu ze wspaniałą średnicą sprawiają, że bez problemu czuję się jakbym słuchał czyjegoś śpiewu na żywo. Od nowa wszystkie płyty jakie mam w domu przesłuchuje ponownie, by z ogromną łatwością usłyszeć to,czego wcześniej nie słyszałem a teraz to zmienia całkiem całe utwory i delektuję się nowym smakiem dawnych utworów jak i wspóczesnych...:D Co do niskich tonów to mniej się wypowiadam,bo mój wysłużony wzmacniacz dysponuje zbyt małą mocą,ale wystarczająco aby stwierdzić, że w tych dwóch Revelatorach drzemie ogromna moc...:D

Ukryta Zawartość

Jak już ma być obiektywnie to może napisz jakie ma wady , bo na pewno nie wszystko jest idealne. Przecież ideał nie istnieje.

Mam na myśli wady brzmieniowe , a nie typu że wymaga dużo prądu lub terminale kiepskie itp...

jedno jest pewne testu jopek te dziwolongi z fostexem napewno nie przejda. Szybkie jak swiatlow generacji dudnienia tak chyba trzeb atraktowac tego typu wynalazki. Co ciekaw jak lampiarz wejdzie na swoja sciezke to musi sie meczyc z takimi dudniacymi kolumnami bo inne cicho graja a lepeij glosno choc dudniaco lub wcale no nie?

Odnośnie R4. Akustyk twierdzi iż te kolumny przez to ,że ich impedencja nie spada poniżej 3,5Ohm wcale nie są trudnym obciążeniem. No ja tam nie wiem rozruszać tyle scanów hmm...

Nie tylko ja się nie moge wyrobić ze swoimi kolumnami. Ta kolumna Tidala miała być gotowa na wrzesień 06 , ale teraz podają styczeń 07. Moim zdaniem piękna bryła lepszych zdjęć niestety nie znalazłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piękna wysoka bryła wklejam jeszcze raz , bo pokazały się lepsze zdjęcia. Dlaczego w tym wątku? Ponieważ moja naj kolumna będzie miała identyczną forme tzn. zfazowanie od dołu i ścięcie od góry. Niestety Tidal mnie ubiegł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bass Reflex: 160cm honeycomb cone (PW-1600)

low level reproduction limit: 8Hz

Max input: 3,000W

post-4056-100001761 1170306722_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam forumowiczów.

tanio i dobrze można zrobić kolumienki DIY na moich basikach na PHL 1230 ...

Ukryta Zawartość

post-5140-100001620 1170306935_thumb.jpg

post-5140-100001621 1170306934_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mało się słyszy dobrych opinii o PHL , na forum również były krytykowane. Ja ich nie znam , więc nie bardzo się mogę wypowiadać jednak można się zastanawiać dlaczego nie widuje się ich w firmówkach.

W masowych firmówkach stosuje się raczej China, jakies tanie vify, ushery ... PHL są za drogie do tego celu, z hi-endu Pass Labs wybrał te drivery (rushmore). Raven ribbons tez nie widuje się masowo co nie oznacza, że są złe (wręcz przeciwnie). Koncepcja 3 równoległych 1230 jest moja. Bardzo mała masa drgająca 12g x 3 + duża powierzchnia 429cm2 + wysokie wsprzężenie B/L 11.9 N/A x3, bardzo małe wychylenia membrany potrzebne dla uzyskania ogromnego cisnienia akustycznego. Zabawne było patrzeć, jak prawie nieruchome "na oko" przetworniki wytwarzały bas silny i kontrolowany jak z działa przeciwlotniczego na jakiejś płycie z efektami basowymi ;) Oczywiście z jednym PHL na kanał jak w małych monitorkach nie ma mowy o takim basie. Kontrabas był "zawieszony w powietrzu" i poprostu "żywy". A poza tym wyższe rejestry są bardzo odciążone, taki modul z 3 PHL-i gra niemalże "pełnopasmowo", nawet wysokie tony słychać prawie jak z Lowthera :) Ale dobry tweeter oczywiście wskazany.

Gdybym miał czas to był skończył tę koncepcję np. z dipolem ESS AMT 1 lub wstęgą newform research...

pozdrawiam

americano,

ja wiem ,że chcesz je sprzedać , bo ktoś cie wkręcił (tak jak mnie wcześniej ) w te głośniki a teraz szkoda pieniędzy i trzeba odzyskać ile się da . No i jeszcze ci wciśnięto ,że to ma grać basem ?!

Rozumiem i współczuję . Ja za swoją parę PHL 1340 dostałem 500 PLN a zapłaciłem jeszcze po 1000PLN/sztuka, czyli jestem 1500 PLN w plecy . A ile przy tym było nerwów ,że to nie gra , jaki zawód ,że za te pieniądze mogłem mieć coś naprawdę grającego ... A takie miałem nadzieje - wysokie SPL pozwala im grać z kilkuwatowymi lampami, sztywna membrana idealnie oddaje transjenty i detale, solidny magnes gwarantuje kontrolę basu , świetny kosz wentylowany pod dolnym zawieszeniem... itd. A w sumie - dramat. Dzwięk twardy i natarczywy, basu brak , straszne nierówności charakterystyki , silne rezonanse w okolicy 1,5kHz, koniecznośc stosowania filtrów wysokiego rzędu zabija efektywność itd.

Nikt ich nie stosuje i nie sprzedaje bo to cienizna,dziwie się ,że są jeszcze w ofercie u dystrybutora. Na całym świecie wycofano się z ich sprzedaży . Nawet Zalytron zaczyna wyprzedaż.

...there is no spoon...

ha, to faktycznie jak chciałeś bas z jednego 1340 na kanał to chyba byłeś wkręcony. Poza tym ja stosowałem zrotnicę aktywną i nie miałem żadnych strat. Bas powalał z nóg zarówno na triodzie jak i SS, choć nie schodził bardzo nisko bo do tego są subwoofery z to są mid-woofery. W pokoju 20-25 m z tych modułów ktoś uzyska bardzo dobry bas. Twój opis brzmienia 1340 i przeniesienie tej sugestii na brzmienie moich modułów jest delikatnie mówiąc nietrafionym uogólnieniem.

Z tego opisu , który zamieścił nieco wyżej arturp na temat PHL wyłania mi się pewne podobieństwo , do tego co miałem okazje usłyszeć w sobote w wykonaniu WLM.

To co tam się dało usłyszeć można określić dwoma słowami _katastrofa dźwiękowa_

bezkompromisowe?

Ukryta Zawartość

post-13499-100001030 1170307875_thumb.jpg

post-13499-100001031 1170307874_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze coś bardziej "przyziemnego" :).......

Ukryta Zawartość

post-13499-100001028 1170307877_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.