Skocz do zawartości
IGNORED

Bezkompromisowa kolumna diy.

marko3T

Rekomendowane odpowiedzi

ostatnio sluchalem Aurum Cantus Leisure 2 ale chinska wersje czyli woofer 130F35 (troche gorszy) zamiast exportowego 130MK2 (taki jak juz mam) ze wstęgą ART1... straszna porazka beznadziejne brzmienie, moja Vifa DX lepiej sie komponuje z tym aurumem, takie jest moje subiektywne odczucie. Dol bedzie to najprawdopodobniej 2x AC250 ale to dopiero plany :) teraz zbieram na kolejne 2szt 130MKII

Coś nie puszczacie wodzy fantazji , a można by stworzyć forumową(wirtualną) mega konstrukcje.

Każdy mógłby dorzucić jakiś pomysł lepszy czy gorsze. Może coś by się wyklarowało. Są na rynku firmy proponujące kolumny po kilkadziesiąt czy kilkaset tysięcy pln myśle ,że diyowcy też mogą poszaleć na początek na klawiaturze.

najpierw trzeba okreslic parametry tej konstrukcji

pasmo

thd

spl

???

co do pasma to pytanie ile od dolu f?

ja proponuje -3dB dla 12hz a zero dla 20hz

a gora? jakie podzialy i na czym aktywna czy nie?

to sa pytania a nie dysk. o jakis tam syfkach

jesli 12 hz to teraz juz wiemy co dalej no nie?

moze w moim pokoju na as2006 wystawicie te swoje kompormisy? co?

>senicz

>moze w moim pokoju na as2006 wystawicie te swoje kompormisy? co?

Niestety nie wystawimy bo? bo masz za mały pokój ,a poza tym ludzie mówią ,że pracujesz w szatni , a to za bardzo tłumi dzwięk.

co to znaczy zagrac? jak sie rucha na 30hz to i bedzie sie ruszac na 15hz!!!

Widze ze chlopaki chale chcecie odstawic czyli cos co kazdy se sam moze zbudowc bez tych narad w necie. No dobra 20 ale bez spadkow

no i jaki odstep od liniowisci na f ? +/- 0.5db? czy mniej?

Marko3T:

Wydaje mi się że większość nie bardzo ma ochotę dywagować na temat konstrukcji absolutnie bezkompromisowych bo i tak nie mieliby gdzie ich wstawić, a jak by za nisko zeszli z basem to sąsiedzi i Minister SW już by zadbali o właściwe zabezpieczenie kolumn.

Insza inszość że nawet w małym pomieszczeniu można próbować zrobić coś mniej kompromisowego - na przykład nie za duży monitorek nisko strojony membraną bierną - żeby poprawić impuls i przesunąć niżej problemy z wytrzymałością mocową, a wyższe f3 skompensuje i tak pomieszczenie, za to 30 - 40Hz już nie będzie powodowało u sprzętów zadyszki a nawet może da się je usłyszeć w miarę niezniekształcone.

Może takie coś? Robi wrażenie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>misiomor

>Wydaje mi się że większość nie bardzo ma ochotę dywagować na temat konstrukcji absolutnie

>bezkompromisowych

Właśnie to mnie dziwi bo wydaje mi się ,że to własnie w obrębie zainteresowań diy powinny powstawać konstrukcje bezkompromisowe. Pomijam fakt zasobności finansowej naszych diy wiadomo lekko nie jest.

Puszczenie wodzy fantazji nic nie kosztuje i nie wymaga lokalu.

Podziwiane i drogie konstrukcje rodzą się najpierw w głowie (tak myśle).

>amen

może być gorzej z tą panną

A co Wy na takie zestawienia ( niekoniecznie bezkompromisowe ):

1. Vifa M18WH x 2, D75, D25AG

2. Vifa M21 ( wolałbym 22,ale podobno nie bardzo ) D75 i D25AG

To budżetowo-bezkompromisowe zestawienia.

Myslę ,że wiele osób byłoby zainteresowanie zrobieniem czegoś takiego.

wovo,

Ponieważ te wszystkie głosniczki(ze zdjęcia) w closed są.

Impuls z takiego zestawu chyba przestawia meble.

Bogdan,

Zestaw nr.2 może być ciekawy,M21 ma swoje zalety(22WR tu niepasuje).

Marko3T:

"wydaje mi się ,że to własnie w obrębie zainteresowań diy powinny powstawać konstrukcje bezkompromisowe"

Też tak uważam. Poświęcanie czasu na budowę czegoś na Teslach czy Tonsilach ma IMHO sens tylko wtedy jeżeli traktujemy sprawę jako zdobywanie doświadczeń. Inaczej lepiej jest czas poświęcony na naukę elektroakustyki i budowę takich kolumn poświęcić na działalność zarobkową i kupić w sklepie coś za 2kPLN para. Opłacalność DIY występuje IMHO wyłącznie w obszarach hi-endu i trochę poniżej.

Zaczynam dojrzewać do konstrukcji , która ma być przed wstępem do mojej topowej konstrukcji .Koszt znacznie mniejszy myśle ,że da mi odpowiedź na kilka pytań do tej pory nie tworzyłem 3dr. Pewnie na vifa i seas może morel.

Myśle ,że rozgrzewka przed etonem dobrze mi zrobi.

oczywiscie do czasu posluchania mfb kazdy z was chodzi z elegacka mysla he he mysla na temat tych glosnikow z wyzszych polek. A dlaczego nikt nie zainteresuje sie mfb jako bezkompromisowa konstukcja? jesli ja potrafie cos wydlubac przy kuchcennym stole to wy!!!! zrobicie cudo!!!!!

A tutaj mnóstwo konstrukcji na Eton'ach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.